Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

CXA81 Mk II: Cambridge uppgraderar förstärkaren

Den nya CXA81 Mk II från Cambridge Audio ersätter både CXA81 och dess lillebror CXA61. Vi utlovas bättre prestanda i alla avseenden.

Av / 2024-04-16 - 18:47
CXA81 Mk II: Cambridge uppgraderar förstärkaren

Även om den nya förstärkaren har samma dimensioner och minimalistiska design som sin föregångare, har Cambridge Audio fokuserat på att uppgradera de interna komponenterna och kretsarna. Kärnan i uppgraderingen är ett nytt DAC-chip, ett ESS ES9018K2M SABRE32, som hanterar upp till 32-bit/384kHz och DSD256-filer. Detta ger “oöverträffad ljudupplösning” från digitala källor.

Dessutom har Cambridge Audio använt nya premiumkomponenter i förstärkarkretsarna, så att deras ingenjörer kan “finjustera och förädla” ljudet. Målet har varit att förbättra djup, känslighet och stereoperspektiv genom att använda komponenter av högre kvalitet i signalvägen.

Cambridge Audio CXA81 MkII angle
Foto: Cambridge Audio

Cambridge Audio utlovar “ännu större klarhet och musikalitet” i den uppdaterade förstärkaren. Tyvärr hann vi aldrig testa föregångarna, även om CXA81 ursprungligen var tänkt att ingå i ett grupptest av effektförstärkare för två år sedan. Vi valde bort den eftersom den hade Bluetooth som enda streamingmetod, medan de andra hade WiFi och/eller Ethernet och därför kunde streama musik okomprimerat.

Vi har dock gillat de flesta produkterna från Cambridge Audio, inklusive den dyrare streamingförstärkaren Evo 150.

Cambridge Audio CXA81 MkII rear
Foto: Cambridge Audio

Samma funktioner

Mk II-versionen får inte heller något annat än Bluetooth-streaming, eftersom CXA81 MK II har exakt samma funktionalitet som sin föregångare. Lyckligtvis innebär detta att det finns gott om digitala anslutningar, inklusive en asynkron USB-B DAC-ingång, som hanterar de högsta filupplösningarna.

Analoga ingångar inkluderar både obalanserad RCA och ett par balanserade XLR. Med dubbla högtalarterminaler kan förstärkaren driva två par högtalare, för den som så önskar.

Läs också Den bästa trådlösa skivspelaren En välljudande skivspelare behöver inte vara komplicerad att använda. Säg hej till den trådlösa skivspelaren som alla kan använda.

2 x 80 watt

Precis som tidigare levererar CXA81 Mk II 2 x 80 watt i 8 ohm från sin klass A/B-förstärkare. Bluetooth-anslutningen stöder aptX HD-codec för bättre ljud, och förstärkaren har både preamp- och subwooferutgångar. Ett 3,5 mm hörlursuttag pryder frontpanelen, precis bredvid en identisk display/kontrollpanel som på den tidigare modellen.

Avsaknaden av betydande visuella eller externa uppdateringar kan göra vissa besvikna, men den ser tillräckligt bra ut redan. Den verkliga skillnaden bör finnas i ljudkvaliteten.

Cambridge Audio CXA81 MkII SPREAD
Foto: Cambridge Audio

Cambridge Audio CX81 Mk II: Pris och tillgänglighet

CXA81 Mk II kommer att finnas på marknaden i maj, med ett pris på 1199 euro.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Streamers och streamingförstärkare från Arcam

Häftig mono-toppmodell från Mola Mola

Dansk debut som det svänger om

Nu har de gjort en DAC

Ultra-streamer från Wiim

Concorde är tillbaka

Denna såg vi inte komma

Denna har du knappast sett förut

Polsk hi-fi är en grej

Specialmodell i Lamborghini-färger

NAD-integrerad lovar toppljud till ett budgetpris

FiiO släpper flera produkter

Rulla till toppen