TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

TEST Sex streamingförstärkare

Nytt hifi-liv med moderna förstärkare

Ta med dina favorithögtalare in i den moderna tidsåldern med någon av de här streamingförstärkarna.

forfatter
Publicerad 2022-04-25 - 07:00
Produkter i testet
 • Marantz NR1200
 • Cabasse Stream Amp
 • Harman Kardon Citation Amp
 • NAD Amp1
 • Bluesound Powernode (N330)
 • Sonos Amp
 • Det är lätt att glömma bort att bekvämligheten med att streama musiken direkt från mobilen inte behöver ske på bekostnad av ljudkvaliteten. Du behöver inte – och bör inte – nöja dig med en liten allt-i-ett-högtalare i vardagsrummet. Den kan du ställa i ett annat rum och sedan ge favoritplatsen till en ordentlig stereoanläggning. Med ordentliga högtalare. Det enda du behöver är en stereoförstärkare som har streaming inbyggt.

  Läs också Ljudet från dessa förstärkare kommer förvåna dig Njut av bekvämligheten av streaming, utan att mista ljudkvalitet på vägen! Bli lycklig med en av dessa tre små streamingförstärkare.
  Tre strømmeforsterkere juli 2021

  Strömningsförstärkare

  En streamingförstärkare fungerar som vilken annan hifi-förstärkare som helst, den kopplas till högtalarna med kablar. Skillnaden är att den har en trådlös nätverksanslutning och inbyggt stöd för streamingtjänster. Vissa förstärkare har en egen app, där du styr all musik oavsett musikabonnemang. Andra använder ett mer allmänt gränssnitt, till exempel AirPlay eller Google Cast (Chromecast), där du hänvisas till original-apparna för tjänsterna du vill använda.

  Även om du använder apparna du redan har i mobilen för att spela musiken du vill, så sker själva musikströmningen i förstärkaren. Undantaget är Bluetooth – och den första versionen av AirPlay – där den digitala ljudsignalen strömmades från mobilen till förstärkaren. Genom att streamingenheten i stället sitter i förstärkaren får du en stabilare signal och även om det skulle ringa i mobilen så fortsätter musiken att spela. Du kan också styra musiken från mobilen till flera zoner, om du till exempel har flera Chromecast- eller AirPlay-högtalare på olika ställen hemma.

  Strommeforsterkere lagerbilde
  Förstärkare och högtalare, klara för uppackning … Foto: Geir Gråbein Nordby

  6 med nätverk

  I detta test provar vi sex streamingförstärkare, som alla har nätverksanslutning och strömning inbyggt. Vissa förlitar sig på Chromecast eller AirPlay 2 (eller både och), andra har sitt eget gränssnitt. Samtliga kan kopplas ihop i ett system med andra kompatibla produkter, så att du kan ställa in ljud i flera rum och sedan synkroniseras dem.

  Fem av förstärkarna är i miniformat, medan en (Marantz NR1200) har full rackbredd på 44 cm. Det behöver inte påverka vare sig ljudkvalitet, muskelkraft eller funktionalitet, men i det här fallet har förstärkaren fler ingångar och dessutom hela fem HDMI-ingångar. Somliga föredrar full bredd i stereohyllan, andra uppskattar ett så litet fotavtryck som möjligt.

  Så här testade vi

  Med tiden har streamingförstärkarnas användarvänlighet blivit ganska så strömlinjeformad, det finns inga som är särskilt krångliga att använda. I det här testet har vi därför lagt störst vikt vid ljudet. Förstärkarna har testats med ett varierat urval av musik i CD-kvalitet från streamingtjänsterna Tidal och Apple Music.

  Högtalarna vi har använt är de fantastiska stativarna Dynaudio Evoke 20 samt de golvstående B&W 603 S2 Anniversary Edition. De senare är lite tyngre att driva än de förstnämnda och skiljer väl på förstärkarna, framför allt i basregistret.

  Produkter i testet

  Marantz NR1200

  En uppsjö av funktioner

  Ingen annan i klassen har samma anslutningsmöjligheter som Marantz NR1200. Dessutom låter den väldigt bra.

  Massor luft och detaljer, massor av anslutningar inklusive fem HDMI-ingångar. Bra streaming med HEOS.
  Vi saknar lite tryck.

  Cabasse Stream Amp

  Stabil fransos

  Cabasse Stream Amp är ingen ny produkt, men den står sig fint i dessa streamingtider.

  Luftigt och detaljerat ljud, stor och detaljerad djupbas. Bred ljudbild.
  Saknar en smula dynamik, kan låta lite snällt.

  Harman Kardon Citation Amp

  Stor förstärkare i litet format

  Citation Amp kan streama nästan vad som helst, och gör det med bättre och större ljud än de flesta i klassen. Se upp, Sonos!

  Kraftfullt och engagerande ljud, lätt att använda. Stöder det mesta du behöver.
  En USB-DAC-ingång hade gjort Citation Amp till den perfekta skrivbordsförstärkaren.

  NAD Amp1

  Allt du behöver

  NAD Amp1 är liten till växten men uppväger för det med ett fylligt och fint ljud.

  Behagligt, varmt ljud med fin klangbotten. Streaming med Chromecast är superenkelt. Ett extra plus i kanten för skivspelaringång!
  Kunde ha haft ett hårdare grepp om högtalarna, speciellt när man vräker på lite.

  Bluesound Powernode (N330)

  Förbättrad jättedödare

  Bluesounds pyttelilla Powernode-streamingförstärkare har blivit ännu bättre, den är definitivt starkast i klassen.

  Starkare än andra i klassen, kan spela högt och kraftfullt med utmärkt ljudkvalitet. Streaming i HD-kvalitet, stöder högupplösta MQA-filer.
  Inte heller denna har outtömliga krafter.

  Sonos Amp

  Har blivit för dyr

  Sonos Amp är tillräckligt stark för att orka driva ordentliga högtalare. Men priset har gått upp för mycket.

  Oerhört användarvänlig. HDMI-ingång. Tillräckligt med muskler för seriösa högtalare.
  Saknar dynamik och rå kraft. Rumskorrektionen fungerar inte med högtalare från andra märken. Har gått upp i pris.
  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

  Lämna en kommentar

  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
  Renare kraft för bättre ljud Stabil strömförsörjning för skivspelare och phonosteg.
  Ja, du har också råd med en förstärkarkombination Ett förstärkarset med separata komponenter för samma pengar som en multiroom-högtalare? Det finns faktiskt!
  Kanske den allra bästa i sin klass McIntosh har uppdaterat MA9000 och gjort vår favoritförstärkare mer användbar – och ännu bättre.
  Modern radioteknik i klassisk design Bordsradio i retrodesign men med Bluetooth.
  Billig strömningslösning Lådan som ger dig Bluetooth i anläggningen.
  Nu blir Lyngdorf-förstärkaren ännu bättre Med Tidal Connect och fullständig avkodning av MQA-filer blir den kompakta streamingförstärkaren TDAI-1120 ett ännu bättre köp.
  Följ Ljud & Bild