Produkter i detta test
Det är lätt att glömma bort att bekvämligheten med att streama musiken direkt från mobilen inte behöver ske på bekostnad av ljudkvaliteten. Du behöver inte – och bör inte – nöja dig med en liten allt-i-ett-högtalare i vardagsrummet. Den kan du ställa i ett annat rum och sedan ge favoritplatsen till en ordentlig stereoanläggning. Med ordentliga högtalare. Det enda du behöver är en stereoförstärkare som har streaming inbyggt.
Strömningsförstärkare
En streamingförstärkare fungerar som vilken annan hifi-förstärkare som helst, den kopplas till högtalarna med kablar. Skillnaden är att den har en trådlös nätverksanslutning och inbyggt stöd för streamingtjänster. Vissa förstärkare har en egen app, där du styr all musik oavsett musikabonnemang. Andra använder ett mer allmänt gränssnitt, till exempel AirPlay eller Google Cast (Chromecast), där du hänvisas till original-apparna för tjänsterna du vill använda.
Även om du använder apparna du redan har i mobilen för att spela musiken du vill, så sker själva musikströmningen i förstärkaren. Undantaget är Bluetooth – och den första versionen av AirPlay – där den digitala ljudsignalen strömmades från mobilen till förstärkaren. Genom att streamingenheten i stället sitter i förstärkaren får du en stabilare signal och även om det skulle ringa i mobilen så fortsätter musiken att spela. Du kan också styra musiken från mobilen till flera zoner, om du till exempel har flera Chromecast- eller AirPlay-högtalare på olika ställen hemma.
6 med nätverk
I detta test provar vi sex streamingförstärkare, som alla har nätverksanslutning och strömning inbyggt. Vissa förlitar sig på Chromecast eller AirPlay 2 (eller både och), andra har sitt eget gränssnitt. Samtliga kan kopplas ihop i ett system med andra kompatibla produkter, så att du kan ställa in ljud i flera rum och sedan synkroniseras dem.
Fem av förstärkarna är i miniformat, medan en (Marantz NR1200) har full rackbredd på 44 cm. Det behöver inte påverka vare sig ljudkvalitet, muskelkraft eller funktionalitet, men i det här fallet har förstärkaren fler ingångar och dessutom hela fem HDMI-ingångar. Somliga föredrar full bredd i stereohyllan, andra uppskattar ett så litet fotavtryck som möjligt.
Så här testade vi
Med tiden har streamingförstärkarnas användarvänlighet blivit ganska så strömlinjeformad, det finns inga som är särskilt krångliga att använda. I det här testet har vi därför lagt störst vikt vid ljudet. Förstärkarna har testats med ett varierat urval av musik i CD-kvalitet från streamingtjänsterna Tidal och Apple Music.
Högtalarna vi har använt är de fantastiska stativarna Dynaudio Evoke 20 samt de golvstående B&W 603 S2 Anniversary Edition. De senare är lite tyngre att driva än de förstnämnda och skiljer väl på förstärkarna, framför allt i basregistret.
Produkter i detta test
NAD Amp1
Allt du behöver
NAD Amp1 är liten till växten men uppväger för det med ett fylligt och fint ljud.
Harman Kardon Citation Amp
Stor förstärkare i litet format
Citation Amp kan streama nästan vad som helst, och gör det med bättre och större ljud än de flesta i klassen. Se upp, Sonos!
Sonos Amp
Har blivit för dyr
Sonos Amp är tillräckligt stark för att orka driva ordentliga högtalare. Men priset har gått upp för mycket.
Cabasse Stream Amp
Stabil fransos
Cabasse Stream Amp är ingen ny produkt, men den står sig fint i dessa streamingtider.
Marantz NR1200
En uppsjö av funktioner
Ingen annan i klassen har samma anslutningsmöjligheter som Marantz NR1200. Dessutom låter den väldigt bra.
Bluesound Powernode (N330)
Förbättrad jättedödare
Bluesounds pyttelilla Powernode-streamingförstärkare har blivit ännu bättre, den är definitivt starkast i klassen.
2 reaktioner på ”Sex streamingförstärkare”
Skriv en kommentar
Läs hela artikeln med LB+
LB+ Total vecka
Full tillgång till allt innehåll i en vecka
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser
Hej
Vilka stativhögtalare skulle ni säga passar Bluesound Powernode?
(om man lyssnar på hårdrock/metall)
Hei! Jeg er fristet til å si Klipsch RP-600M, Kef Q350 eller Bowers & Wilkins 706 S2. B&W 606 S2 Anniversary er også godkjent, og Dali Opticon 1 mk2.