TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Marantz NR1200

En uppsjö av funktioner

Ingen annan i klassen har samma anslutningsmöjligheter som Marantz NR1200. Dessutom låter den väldigt bra.

forfatter
Publicerad 2022-04-25 - 07:00
Karakter
Marantz NR1200
L&B tycker
Massor luft och detaljer, massor av anslutningar inklusive fem HDMI-ingångar. Bra streaming med HEOS.
Vi saknar lite tryck.
Specifikationer
  • Effekt: 2 x 75 watt i 8 ohm
  • Ingångar: 3 linje, 1 phono, 1 koaxial, 1 optisk, 5 HDMI, 1 USB-A, Bluetooth
  • Utgångar: Pre Out, 2 subwoofer, HDMI Arc, hörlurar (6,3 mm)
  • Nätverk: Wi-Fi, ethernet
  • Strömning: HEOS, AirPlay 2, Spotify Connect, Bluetooth, DAB+
  • Mått: 10,5 x 44 x 37,8 cm
  • Vikt: 7,9 kg
  • Färg: Svart, silver
  • Webb: marantz.com
Riktpris: 9000Pr. 2022-04-25 Produktsida

Marantz NR1200 är en nätverksförstärkare i full storlek, med fler anslutningsmöjligheter och funktioner än någon annan vi känner till i klassen. Titta bara: fem (!) HDMI-ingångar utöver en utgång med ljudretur. Där kopplar du in TV:n, för att utöka TV-underhållningen till stereon.

Ett par digitalingångar finns på plats, i form av optiska och koaxiala, samt en USB-ingång på fronten för att streama ljudfiler från ett USB-minne. Analoga ingångar finns givetvis också, inklusive för skivspelare med MM-pickuper. Om du vill koppla in ett en extra effektförstärkare kan du göra det från förförstärkarutgången och det finns även utgångar för två subwoofers. Bannemig om inte förstärkaren har DAB+-mottagare också! Och hörlursuttag.

Marantz NR1200 rear scaled 1
Hela fem HDMI-ingångar, skivspelaringångar och digitala ingångar finns på baksidan av NR1200. Foto: Marantz

HEOS

Musiken streamas med AirPlay 2 eller genom HEOS-appen. Spotify finns också inbyggt.

HEOS-systemet är utvecklat av Marantz och Denon och är en konkurrent till Sonos. Där samlar du alla dina streamingtjänster i en och samma app. Det går att göra spellistor från blandade tjänster, väldigt praktiskt. Vill du ha högupplöst ljud bör du dock ladda ner BubbleUPnP eller Mconnect till mobilen, eftersom DLNA är det enda alternativet till nedladdade musikfiler.

Läs också Den här ger hemmabio till alla Med absolut alla funktioner man behöver ger Marantz NR1711 stora hemmabioupplevelser i ett slimmat och snyggt format.
Marantz NR1711 Lifestyle

En annan sak jag saknar med HEOS är möjligheten att sortera mina Tidal-favoritlåtar kronologiskt efter när de lades till, i stället får jag bara alfabetisk ordning efter låttitel. När man har lagt till ett par hundra låtar blir det lite stökigt.

Så låter Marantz NR1200

NR1200 har en väldigt fin klang, lyssna bara på Olivia Rodrigos röst i Drivers License. Klangen är väldigt fin i rösten och synthbasen fyller det nedre registret. Pianot har också en stor och skön klang. Sivert Høyems barytonröst klingar ut snyggt i Madrugada-balladen Ecstasy. Framför allt i mitten av mellanregistret låter det riktigt härligt. Marantz har genomgående full kontroll över tonkvaliteten.

Tryck och dynamik är däremot inte förstärkarens starkaste kort. För även om det är bra djup i basen så saknar jag lite tryck och attack i rytmerna. Jämfört med Bluesound Powernode är Marantz-förstärkaren i försiktigaste laget för mig. Den har inte särskilt mycket mer muskler än den betydligt billigare NAD Amp1, även om tonkvaliteten är bättre hos Marantz.

Marantz NR1200 remote
Marantz NR1200 levereras med fjärrkontroll. Foto: Geir Gråbein Nordby

Slutsats

Marantz NR1200 är en stereoreceiver för dig som vill koppla upp dig till många ljudkällor och dessutom vill ha DAB+-radio. Anslutningarna är det ingen som kommer i närheten av i den här klassen och användarvänligheten är också bra med HEOS-streaming. Även om den inte riktigt är i samma klass som Sonos.

Ljudkvaliteten är riktigt bra, speciellt akustiska instrument och stora sångröster är vackra. Om tonal kvalitet är viktigare för dig än rå kraft så är NR1200 allt du drömmer om i den här klassen.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

LB+ Månad

kr 119,00

KÖP

LB+ Vecka

kr 59,00

KÖP
Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.

Också i detta test:

Cabasse Stream Amp

Stabil fransos

Cabasse Stream Amp är ingen ny produkt, men den står sig fint i dessa streamingtider.

Luftigt och detaljerat ljud, stor och detaljerad djupbas. Bred ljudbild.
Saknar en smula dynamik, kan låta lite snällt.

Harman Kardon Citation Amp

Stor förstärkare i litet format

Citation Amp kan streama nästan vad som helst, och gör det med bättre och större ljud än de flesta i klassen. Se upp, Sonos!

Kraftfullt och engagerande ljud, lätt att använda. Stöder det mesta du behöver.
En USB-DAC-ingång hade gjort Citation Amp till den perfekta skrivbordsförstärkaren.

NAD Amp1

Allt du behöver

NAD Amp1 är liten till växten men uppväger för det med ett fylligt och fint ljud.

Behagligt, varmt ljud med fin klangbotten. Streaming med Chromecast är superenkelt. Ett extra plus i kanten för skivspelaringång!
Kunde ha haft ett hårdare grepp om högtalarna, speciellt när man vräker på lite.

Bluesound Powernode (N330)

Förbättrad jättedödare

Bluesounds pyttelilla Powernode-streamingförstärkare har blivit ännu bättre, den är definitivt starkast i klassen.

Starkare än andra i klassen, kan spela högt och kraftfullt med utmärkt ljudkvalitet. Streaming i HD-kvalitet, stöder högupplösta MQA-filer.
Inte heller denna har outtömliga krafter.

Sonos Amp

Har blivit för dyr

Sonos Amp är tillräckligt stark för att orka driva ordentliga högtalare. Men priset har gått upp för mycket.

Oerhört användarvänlig. HDMI-ingång. Tillräckligt med muskler för seriösa högtalare.
Saknar dynamik och rå kraft. Rumskorrektionen fungerar inte med högtalare från andra märken. Har gått upp i pris.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna en kommentar

MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind

Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.

lbpluss
Problemfri strömning med NAD CS1 NAD:s billiga CS1 kan spela din musik direkt från mobilen. Du behöver inte installera någon särskild app.
lbpluss
Hegels förstärkare får äntligen AirPlay 2 Hegels förstärkare får bättre strömningsfunktion med AirPlay 2 och därmed även bättre stöd för smarta hem.
lbpluss
Förstärkare som ska väcka din hemmabio till liv Om en best på 5 x 250 watt inte räcker, kan Musical Fidelity också fresta med ett 11-kanals monster! Säg hej till M6x 250.5 och M6x 250.11
lbpluss
Retroförstärkare för samlare NAD C 3050 LE är en nästan perfekt replika av förstärkaren som definierade NAD-designen. Men är det bara nytt vin på gamla flaskor?
De bästa nätverksspelarna Trådlös musik kan vara en ren njutning och rena highend-himlen, speciellt om man slipper den extrema prislappen.
Följ Ljud & Bild