TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

TEST Cambridge Audio Alva TT

Hifi från vinyl – på det enkla sättet

En välljudande skivspelare behöver inte vara komplicerad att använda. Säg hej till den trådlösa skivspelaren som alla kan använda.

forfatter
Publicerad 2022-01-24 - 09:00
Karakter
Cambridge Audio Alva TT
L&B tycker
Välbyggd, kompakt och ytterst välljudande skivspelare som alla kan använda och som har allting inbyggt.
Det går inte att stänga av phono-steget. För svag utsignal till hörlurar. Aningen behärskad dynamik.
Specifikationer
 • Typ: Direktdriven skivspelare
 • Tonarm: Aluminium
 • Pickup: Cambridge Alva High-Output MC
 • Skivtallrik: 305 mm polyoximetylen
 • Anslutning: RCA, Bluetooth aptX HD
 • RIAA/DAC: Ja/nej
 • Tillbehör: Dammlock, RCA-kablar
 • Färg: Grå/svart
 • Mått/vikt: 43,5 x 13,9 x 36,8 cm/11 kg
 • Webb: cambridgeaudio.com
Riktpris: 21 000Pr. 2022-01-24 Produktsida

En så enkel konstruktion som en skivspelare behöver inte kosta en förmögenhet. Sätt en motor och en skivtallrik i ett enkelt chassi. Det behöver inte vara något mer avancerat än en fiberplatta. Sätt dit en tonarm med låg friktion och skruva på en pickup. Färdigt.

Den kommer inte att låta särskilt bra, men den fungerar. Om du inte tror mig så läs våra tester av de allra billigaste skivspelarna på marknaden. Det är ingen rolig läsning.

Ska man få ut det mesta ur spåren på vinylen är det en stor fördel om skivspelaren har bra dämpning, stabil gång, precis upphängning och bra pickup. Sådant kostar mer, och kvaliteten på både spelaren och ljudet hänger ofta ihop med priset.

Men för många kan processen att välja en finare skivspelare för att få bättre ljud vara att träda in i en ny och okänd värld. Där termer som azimuth, VTA och RIAA-steg i värsta fall kan verka avskräckande.

Det hjälper inte om man får höra att det inte räcker att lägga en massa pengar på själva spelaren. Man måste ha dyra tillbehör också, för att överhuvudtaget få ut något ljud från skivorna när man kommer hem och installerar det nya vidundret.

Som tur är finns det skivspelare som man inte behöver någon högskoleutbildning för att sköta – och nej, jag pratar inte om de billiga plastgrammofonerna som man köper på nätet, utom om sådana här.

Cambridge Audios stilrena Alva TT är en väldigt enkel skivspelare med allting inbyggt, som du bara behöver koppla in i väggen och i förstärkaren för att få ljud ur. Det enda tillbehöret du kan tänkas behöva är en skivborste för en hundralapp.

Alva TT Detail 03
Alva MC-pickup med hög utnivå.

Färdigmonterad – med MC-pickup

Alva TT levereras nämligen inte bara färdigmonterad – plug and play –, den har allt utom förstärkare och högtalare inbyggt. Så att man inte behöver tänka på azimuth, VTA och RIAA-steg. Phono-steget – eller RIAA, som många kallar det för – är inbyggt.

Vilket är bra, eftersom moderna förstärkare nästan aldrig har någon särskild skivspelaringång.

Alva TT Bluetooth Detail 01
Linjeutgång och Bluetooth aptX HD.

Men det stannar inte där. Även Bluetooth är inbyggt. Med aptX HD, som stöder högre upplösning än vanlig Bluetooth (upp till 24 bit/48 kHz). Det betyder att man kan ställa in skivspelaren så att den streamar till en – eller flera – Bluetooth-högtalare. Eller ett par trådlösa hörlurar.

Cambridge-spelaren levereras inte precis med den billigaste pickupen som finns. Den har en Alva MC-pickup med hög utspänning monterad på tonarmen. Som betryggande nog kommer från Rega.

Den svarta skivtallriken är gjord av termoplast och drivs direkt av en elektroniskt styrd motor, och har elektronisk hastighetsväxlare längst fram vid sidan av skivtallriken. Allt man behöver för att komma igång ingår, inklusive en ordentlig RCA-signalkabel, ett dammlock och en enkel nåltrycksvikt från Ortofon.

Cambridge Audio Alva TT detail

Någon blir kanske besviken över att man inte kan välja sitt eget phonosteg, utan är låst till skivspelarens linjeutgång. Men då ska man veta att Cambridge har byggt in sitt eget som bygger på Alva Duo och Solo, deras separata phonosteg.

Välljudande och välbyggd

Vanligtvis brukar så här enkla spelare, som har allting inbyggt, inte vara det allra senaste inom ljudkvalitet. Undantaget är Technics otroligt lyckade SL-1500C, som är billigare än den här men inte heller lika välgjord och som har en enklare pickup.

Alva TT ligger nämligen i en prisklass där det finns betydligt mer påkostade modeller, till exempel Rega Planar 6 – med Ania MC-pickup – och MoFi Ultradeck.

Alva TT Detail 02
Alva TT

De är tuffa rivaler för en spelare som Alva TT, men den lyckas bita ifrån sig ordentligt mot de här tre konkurrenterna.

Du kommer förmodligen att märka att Rega-spelaren med Ania-pickup låter lite mer raffinerat och levererar musiken med större dynamisk kontrast. Men det skiljer förvånansvärt lite till Regas fördel och det kan mycket väl tänkas att många föredrar Cambridge Audio eftersom Alva är mycket enklare att använda. Allting finns ju inbyggt.

Spelaren levererar basen med fin tyngd och auktoritet. Bastrumman trycker till i magen om man spelar högt och man får med alla nyanser i klangen från kontrabasens strängar. Sångröster återges med precision och utan någon ful betoning och instrument som akustiska gitarrer och piano klingar vackert ur högtalarna.

Den svänger ordentligt när man drar på lite, men rent dynamiskt kan det låta lite tamare än med Rega och MoFi. Men Cambridge får ut mycket mer ur spåren än vad Technics klarar av, och visar alltid musiken från sin bästa sida. Oavsett genre.

Bluetooth-funktionen fungerar bättre med högtalare än hörlurar. Med Apples AirPods Max gick det inte ens att ställa in volymen i hörlurarna. Det gick fint med B&O Beoplay H95, även om ljudet aldrig blev mer än måttligt högt.

Cambridge Audio AlvaTT Lifestyle Lid needle

Slutsats

Cambridge Audio Alva TT är en väldigt välgjord skivspelare med egenskaper som många kommer att uppskatta. I den här prisklassen saknar den inte konkurrenter, men ingen av dem är lika komplett och lättskött som Alva TT. Som är välbyggd och välljudande och tack vare ett litet fotavtryck är den enkel att få plats med. Även om man kan få ännu bättre ljud för pengarna på andra håll så finns det ingen spelare i den här klassen som bättre kombinerar användarvänlighet med ljudkvalitet. Och den är långt ifrån bara ihopsatt av plastdelar, utan verkar vara byggd för att hålla livet ut.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Ja, du har också råd med en förstärkarkombination Ett förstärkarset med separata komponenter för samma pengar som en multiroom-högtalare? Det finns faktiskt!
Kanske den allra bästa i sin klass McIntosh har uppdaterat MA9000 och gjort vår favoritförstärkare mer användbar – och ännu bättre.
Modern radioteknik i klassisk design Bordsradio i retrodesign men med Bluetooth.
Billig strömningslösning Lådan som ger dig Bluetooth i anläggningen.
Nu blir Lyngdorf-förstärkaren ännu bättre Med Tidal Connect och fullständig avkodning av MQA-filer blir den kompakta streamingförstärkaren TDAI-1120 ett ännu bättre köp.
Ta bort bruset från vinylskivor Den fiffiga lådan som tar bort knastret.
Följ Ljud & Bild