Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Goldmund Telos 800: Inte som andra effektförstärkare

Schweiziska Goldmund har släppt sin allra första stereo effektförstärkare, Telos 800. Med skyhöga ambitioner – och ett pris därtill. Och med ett coolt trick!

Av / 2024-04-14 - 08:05
Goldmund Telos 800: Inte som andra effektförstärkare

Goldmunds första stereo effektförstärkare, Telos 800, är ​​designad för att konkurrera med de bästa monoförstärkarna på marknaden. Förutom Goldmunds egen förstås. För vad säger man om en monoförstärkare för över fyra miljoner kronor – per styck!? Goldmunn har det också, i Telos 8800.

Goldmund Telos-800-low-res-6-of-14
57 kilo läcker, schweizisk high-end. Foto: Goldmund

Om du känner att du av någon anledning inte behöver 1 400 saftiga watt per kanal, du inte vill bära runt på 265 kilos monoförstärkare, eller helt enkelt inte vill offra taket över huvudet, så finns nu Telos 800 stereoförstärkare.

Förstärkaren levererar 300 watt (RMS) per kanal i 8 ohm, eller 390 watt i 4 ohm. En solid 3200VA ringkärnetranfo och en imponerande kondensatorbank på hela 93 600 μF säkerställer en stabil strömförsörjning, för vad som utlovas vara en ljudkvalitet i särklass.

Goldmund lovar en distorsion på mindre än 0,05 % (intermodulations- och harmonisk distorsion kombinerat) och ett brusgolv på mindre än 3 mikrovolt. Signal/brusförhållandet anges till respektabla 110 dB.

Enbart specifikationer säger väldigt lite om ljudkvaliteten, speciellt när vi vet hur mycket fusk och fjanteri som ligger bakom många angivna specifikationer. Därför ser dessa siffror inte särskilt imponerande ut. Men om de faktiskt håller vad de lovar, vilket vi förväntar oss i det här fallet, är det här riktigt bra.

Goldmund Telos-800-low-res-12-of-14.png.pagespeed.ic.u6KIso_K-i
Foto: Goldmund

Digital anslutning

När det gäller anslutningar hittar vi både obalanserad RCA och balanserad XLR in. Inget konstigt där. Man kan också jorda högtalaranslutningarna, vilket är ganska speciellt.

Det mest speciella med Goldmund Telos 800 är dock att den har både digital ingång och utgång, i form av koaxial SPDIF. Tanken är att den ska kunna användas i digitalt läge, tillsammans med till exempel processorn Mimesis 32.5. Den digitala utgången kan till exempel skicka vidare till en subwoofer, för att hålla musiksignalen så opåverkad som möjligt genom hela kedjan.

Goldmund Telos-800-low-res-7-of-14.png.pagespeed.ic.O16a37bY3W
Foto. Goldmund

Silvergrå – men också svart

Telos 800 kommer i Goldmunds välkända silvergrå finish, men finns även i svart på begäran. Och för den som vill ha en personlig prägel kan den ena silvergrå ringen på toppen bytas ut mot en guldfärgad.

Goldmund rekommenderar sin egen Mimesis Signature som en idealisk förförstärkare till Telos 800, men betonar att den kommer att fungera utmärkt med alla high-end förförstärkare.

Goldmund Telos-800-low-res-5-of-14.png.pagespeed.ic.w1nOQyoB4G
Med guldfärgad ring. Foto: Goldmund

Goldmund Telos 800: Pris och tillgänglighet

Förstärkaren tillhör kategorin ”Om du måste fråga om priset har du inte råd.” Men bara för skojs skull kan vi nämna att priset är satt till 72 500 euro, vilket (med vår högre moms) torde innebära ett svenskt pris på närmare en miljon kronor. Så vi får hoppas att det här är bra saker…

Mer info: goldmund.com

Läs också Goldmund-förstärkare är världens galnaste Om inte annat är det helt säkert världens dyraste.
Läs också En förstärkare för drömmare Schweiziska high-end-tillverkaren Goldmund har återigen bestämt sig för att chocka och förbluffa världens hi-fi-entusiaster, med den integrerade Telos 690.

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Gitarrformad kändisspelare

Streamers och streamingförstärkare från Arcam

Häftig mono-toppmodell från Mola Mola

Dansk debut som det svänger om

Nu har de gjort en DAC

Ultra-streamer från Wiim

Concorde är tillbaka

Denna såg vi inte komma

Denna har du knappast sett förut

Polsk hi-fi är en grej

Specialmodell i Lamborghini-färger

NAD-integrerad lovar toppljud till ett budgetpris

Rulla till toppen