Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Goldmund Telos 8800 – världens kraftigaste förstärkare?

Om inte annat är det helt säkert världens dyraste.

Skrivet av / 2023-08-19 - 19:35
Goldmund Telos 8800 – världens kraftigaste förstärkare?

Schweiziska Goldmund Sound Systems är baserade i Genève och har varit igång sedan 1978. De är kända för att leverera några av de mest extrema hi-fi-produkterna världen har sett. Telos 8800 är deras nya flaggskepp inom mono-effektförstärkare, med specifikationer som hör hemma i rekordböckerna.

Den tornhöga förstärkaren mäter modiga 113 x 42 x 47 centimeter, väger hela 265 kilo och matar ut saftiga 1400 watt i 8 ohm!

telos-interne-web-square-scaled-1-989x989 goldmund-telos-8800-1-2-b-web-square-scaled-1 goldmund-telos-8800-1-14-b-web-scaled-1
<
>
Foto: Goldmund
Läs också Kan du gissa priset? Goldmund Eidos SACD lovar extravagant ljudkvalitet - men du måste förmodligen vara en "skatteflykting" för att ha råd med en.

Goldmund Telos 8800

Detta monster till förstärkare är uppenbarligen avsett att driva några av de mest kräsna, krävande och exotiska högtalarna på marknaden. Med det sagt, har de flesta av Goldmunds egna högtalare – som den enorma Gaia – redan inbyggda förstärkare, så Telos 8800 riktar sig förmodligen till dem som redan har en uppsättning passiva high-end högtalare de vill väcka ordentligt liv i.

Förstärkaren fås i svart- eller silver-finish med guldkanter, och den kolossala vikten kommer som ett resultat av kraftfulla interna kylflänsar och en solid strömförsörjning. Förstärkaren är analog rakt igenom och använder Goldmunds egna MKP silvermetallkondensatorer, uppdelat på fyra kretskort för att minimera brus. Effektsteget består av 16 mosfet-transistorer, och uteffekten är som nämnts på hela 1 x 1400 Watt RMS i 8 ohm, mätt med 1% THD-brus.

Alla kontakter ingångar och utgångar är gjorda av guld, och det fattas bara: En Telos 8800 ska nämligen kosta 320 000 schweiziska franc eller nära 3,8 miljoner kronor – styck! Om en förstärkare kan vara värd sådana summor ska vi inte spekulera i, men vi hoppas att vi får möjlighet att höra den på hifi-mässan i München nästa vår.

Läs även:

DALI Kore

Extrema kvaliteter

DALI Kore kostar nästan en miljon. Lyckligtvis hör man varför.

Läs mer

Dynaudio Consequence Ultimate Edition

Dynaudio Consequence Ultimate Edition

Läs mer

KEF Blade One Meta

Pärleporten möter Tors hammare

Det spelar ingen roll om det är rock eller klassiskt du lyssnar på. De här högtalarna tycks komma från en annan värld och skakar om din kropp samtidigt som dina öron får den finaste massage.

Läs mer

Bowers & Wilkins 801 D4

Härifrån till evigheten

Detta är ultra-highend som får dig att gråta. Av glädje, för att du känner musikens fulländade magi. Och av sorg, för att du aldrig har råd.

Läs mer
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Nytt flaggskepp från Rega

Drömströmmar från HiFi Rose

Världens första DAC med förlustfri Bluetooth

Argons bästa blir bättre

High-end skivspelare från Musical Fidelity

MQA är inte död. Köps av Lenbrook

Rulla till toppen