TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Goldmund GAIA är den råaste i sitt slag

2 500 watt och ett vansinnigt frekvensområde.

forfatter
Publicerad 2022-07-04 - 16:35

De kanske inte ser ut som högtalare, åtminstone inte den typ som de flesta av oss är vana vid, men Goldmund GAIA är inte bara ett par mycket dyra högtalare, de är också trådlösa med förstärkare och DAC inbyggda.

Cécile Barani har ansvarat för designen, medan Dr Veronique Adam har ansvarat för akustiken tillsammans med utvecklingsteamet på Goldmund i Genève. De 210 cm höga högtalarna är uppdelade i fem individuella kabinett och är ett femvägs högtalarsystem. Med totalt 2500 W effekt i varje högtalare.

Vikten anges till 380 kilo (!) styck och räckvidden i basen är ganska imponerande.

Gaia pair
Gaia pair

Två 12-tums baselement ska kunna nå 18,5 Hz -6 dB, och den ena superdiskanten sträcker sig hela vägen till 30 kHz (-6 dB). Mellan dessa finns två 6-tums mellanregister, som tar hand om intervallet 125 – 600 Hz, medan två 4-tums mellanregister styr 600–2.7 kHz, där ett diskantelement tar över upp till 12.5 kHz.

Baselementen drivs av 2 x 350 W effekt, de andra elementen har var och en sin egen 300 W förstärkardel – alla är baserade på Goldmunds Telos-förstärkare, som styrs av en DSP speciellt utvecklad för GAIA.

Förutom trådlös streaming har de också en trådbunden digital SPDIF-ingång och Goldmunds Alize digitalomvandlare på insidan.

Ett par GAIA tar inte bara mycket plats i rummet, de gör också ett riktigt hål i banksaldot. Goldmund anger priset till 500 000, inte kronor, utan schweiziska franc.

Nästan 5,5 miljoner kronor alltså, före frakt och moms.

GAIA WEB
GAIA svart

 

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Läs om fler dyra högtalare

Sonus faber Lilium

En av världens dyraste högtalare är också en av de bästa vi har hört.

Klipsch Klipschorn

70 år med skön brutalitet

Klipschorn fyller 70 år i år. Det firar vi genom att förvandla vårt testrum till ett inferno.

Piegas värsting

Master Line Source kallar Piega sina monumentala högtalare. Och du behöver fyra stycken.

Dynaudio Consequence Ultimate Edition

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Partyhögtalare och massor av helt trådlöst från JBL Oavsett smak och plånbok bör du kunna hitta en par helt trådlösa öronproppar från JBL som passar. De har också nya partyhögtalare.
Vi testar Devialets första soundbar Devialet Dione ger TV-ljudet ett veritabelt lyft samtidigt som den fungerar utmärkt med musik. Men den kostar!
Vi testar Samsungs bästa soundbar En av våra soundbar-favoriter är tillbaka i en finputsad version. Samsung HW-Q995B låter kanonbra med film!
Sonos mindre och billigare subwoofer försenad Sonos planerade Sub Mini verkar bli försenad i några månader.
Soundbar för bara några hundralappar Creative Stage Air V2 är en bärbar, batteridriven soundbar som kostar nästan ingenting.
Hur bra låter Samsungs ultratunna soundbar? Samsung Ultra Slim Soundbar måste vara den tunnaste vi har skådat, men ljudet är förvånansvärt stort! HW-S810B kan också ett par trick som gör den extra lättplacerad.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend