Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Goldmund siktar mot himlen med förstärkaren Telos 690

Schweiziska high-end-tillverkaren Goldmund har återigen bestämt sig för att chocka och förbluffa världens hi-fi-entusiaster, med den integrerade Telos 690.

Av / 2024-04-09 - 11:15
Goldmund siktar mot himlen med förstärkaren Telos 690

Vi vågar gissa att du kommer att uppleva två saker med denna förstärkare: Att den levererar en ljudupplevelse av högsta klass. Och dessutom att den gräver ett stort hål i bankkontot. Om du inte har vunnit på Eurolotto. Men, det är klart, om man jämför med mono-effektförstärkaren Telos 8800, är Telos 690 inte så styvt prissatt trots allt. Storebror kostar nämligen närmare 4 miljoner kronor – per styck!

Det är ändå rimligt att anta att prislappen på Telos 690 kommer att få de flesta att svälja hårt. För priset bedyrar Goldmund att Telos 690 ”sätter en ny standard inom high-end ljudupplevelser”. Ett sådant påstående sätter naturligtvis förväntningarna skyhögt.

Foto: Goldmund

Våldsam prestanda

Under huven hittar vi en dubbel 350 VA strömförsörjning och en kondensatorbank av bibliska proportioner – eller 46 000 µF för den som vill kvantifiera det. Goldmund lovar att dynamik och klarhet är av en annan värld. Och med en uteffekt som kan väcka de döda borde Telos 690 kunna få även de mest krävande högtalare att prestera på yppersta sätt.

Goldmund Telos-690 rear
Foto: Goldmund
Läs också Om du inte har råd med de stora Goldmund Inget från schweiziska Goldmund är billigt, men kompakthögtalaren Melos är lite mindre dyr än de andra.

Digitala anslutningar

Telos 690 är dessutom fullspäckad med anslutningsmöjligheter. USB Audio Class 2.0, optisk Toslink och digital koaxial är alla på plats. Och med stöd för högupplösta ljudformat upp till 32-bitar/384kHz och DSD128, kommer även de flesta teknofiler att hitta lite att klaga på. Okej, så den går inte till 768 kHz, men vem bryr sig.

Goldmund beskriver Telos 690 som ett mästerverk inom ingenjörskonst. Med ett chassi som är tillräckligt starkt för att stå emot en liten explosion, och en paneldesign som lovar att dämpa även den minsta antydan till oönskad resonans, borde denna förstärkare leverera en ljudåtergivning så ren att gåshud bara är förnamnet.

Foto: Goldmund

Goldmund Telos 690: Pris och tillgänglighet

Så var det priset. För även om du har råd med nästan tio 690-förstärkare till priset av en av av 8800-monoförstärkarna, kommer du att se att ditt bankkonto krymper med över 400 000 kronor om du skulle besluta dig för att faktiskt köpa den. Det är åtminstone vad vi har räknat ut, utifrån de 36 250 euro som anges.

Läs också Goldmund-förstärkare är världens galnaste Om inte annat är det helt säkert världens dyraste.

För de få utvalda som har både medel och önskan att äga det ultimata i denna vackra best, kan Telos 690 vara deras slutdestination på vägen mot audiofila nirvana. Vi ska då bara att glömma att Telos 8800 och förförstärkaren Mimesis Signature existerar…

Mer info: goldmund.com

Goldmund-Telos-690-scaled Goldmund-Telos-690-det-scaled Goldmund-Telos-690-feet-scaled
<
>
Foto: Goldmund
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Billigare streaming från Auralic

Ny och bättre förstärkare från Cambridge Audio

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen