: KEF Muo

Bärbar ljudbomb

Små och trådlösa högtalare låter sällan lika bra som KEFs lilla Muo.
WebbKEF Muo
Ljud & Bild tycker
Välgjord kvalitet och tillräckligt liten för att vara bärbar på riktigt. Men det som verkligen svänger är ljudet.
Saknar lite djup i basen.
Specifikationer
  • Typ: Bärbar högtalare
  • Trådlöst: Bluetooth
  • Batteritid: Upp till 12 timmar
  • Ingångar: Analog 3,5 mm
Annons
Annons
forfatter

Det är inte så många som har höga förväntningar på en bärbar högtalare. Och det är inte så konstigt med tanke på att ”ljudkvalitet” och ”bärbar högtalare” snarare är motsatser än likheter.

Undantag finns naturligtvis. Betalar man lite mer får man vattentäta och välljudande Ultimate Ears Megaboom eller den smala Bose Soundlink III. Trådlösa högtalare med lång batteritid och bra ljud. Faktiskt mycket bättre än det allra mesta vi har hört från bärbara högtalare.

En annan högtalare i prisklassen är Bowers & Wilkins T7, som många betraktar som den ultimata lyxhögtalaren i prisklassen, fast kanske inte den som har det mest välbalanserade ljudet om du frågar oss.

Den kombinationen är det en annan högtalare som lyckas bättre med.

Engelska KEF har byggt högtalare längre än B&W, ja till och med längre än de flesta, men de har inte varit särskilt intresserade av den växande marknaden för trådlöst ljud. De dyker därför upp sent till festen, med en högtalare som både är bärbar, trådlös och kostsam.

Annons

För att den över huvud taget ska bli uppbjuden till dans räcker det inte med att se snygg ut, den måste kunna svänga och ha bättre taktkänsla än rivalerna. Därför har KEF försökt förena ett attraktivt yttre med egenutvecklad teknik i sin nya Muo.

Ross-Lovegrove-KEF-Muo-blue
Ross Lovegrove är mannen bakom Muos design – och den supervackra Muon-högtalaren.

Högtalaren har formgivits av den brittiske industridesignern Ross Lovegrove. Han har tidigare jobbat med Renault, Apple, Sony och Philips – och ligger också bakom den skulpturala designen på KEF-toppmodellen Muon. Den kurviga formen på Muon återfinns även i lilla Muo.

Den bärbara högtalaren är bara 21 cm bred men väger 800 gram. Ett tydligt tecken på hur mycket teknik som är inproppat i Lovegroves smäckra design.

 

Annons

Unik

Muo-högtalaren, som överför musiken trådlöst via Bluetooth, känns inte bara ovanligt välbyggd, den har även nyutvecklade högtalarelement från KEF bakom den perforerade ytan av aluminium.

KEF-MUO-drivers
Här syns KEFs unika Uni-Q-element med diskanten i mitten. Mellan elementen sitter en fyrkantig slavbas.

Ett massivt batteri med 12 timmars speltid levererar kraft till två 50-mm Uni-Q-element. Varje element är i själva verket två eftersom mitten av membranet är ett diskantelement som spelar oberoende av mellanregistret runtomkring. Den koaxiala placeringen sparar inte bara plats utan ger också ett mer helhetligt ljud. Membranet runtomkring är utformat för att ge bättre spridning så att ljudbilden blir större.

De små fullregisterelementen sitter snett vinklade och har ett fyrkantigt, passivt baselement mellan sig som förbättrar basens räckvidd markant.

Läs också: Test av 10 bärbara högtalare.

Annons

KEF-MUO-duo
Två stycken – eller ännu fler – högtalare kan kopplas ihop med Muo-appen. När de står upp ändras klangbalansen. 

Det finns naturligtvis en app som styr Muo och med hjälp av den kan man också koppla ihop flera Mou-högtalare. Till exempel i stereo, eller upp till sju stycken i partyläge.

 

Mäktigt och välbalanserat ljud

KEF har lyckats förvånansvärt bra med att få ut mycket ljud ur den lilla högtalaren. Den spelar inte med samma övertygande skala som Soundlink III, inte heller med samma kraft i basen, men den är bättre balanserad och fokuserad än både Bose-högtalaren och UE Megaboom.

Ja, den är bättre än B&W T7 också. Som låter grå och färglös jämfört med KEF Muo.

Annons

KEF har fått den lilla högtalaren att låta större och tuffare än den verkar. Ljudbilden har utmärkt fokus, det är bra djup i musiken och till skillnad från många liknande högtalare finns det faktisk diskant här. Vilket lyfter ljudbilden ett par snäpp och presenterar musiken på ett fräschare sätt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Muo stöder inte Hi-Res-ljud, vilket man kan få ett intryck av när man läser på kartongen. Med Bluetooth aptX komprimeras nämligen ljudsignalen (328 kbit/s) när den överförs mellan mobilen och högtalarna. 

Den lilla högtalaren lyckas till exempel få fram fler nyanser och detaljer David Gilmours nya album Rattle That Lock än vad Bose-högtalaren gör. Muo går inte heller lika djupt i basen, men den bas som finns är tillräckligt potent för att högtalaren ska vibrera sig oroande nära bordskanten när man spelar högt.

Den klarar Mozart lika bra som Metallica och älskar att spela högt. Lite mer djup i basen och en ännu större ljudbild vore naturligtvis att föredra. Men jag antar att vi får vänta på en större Muo-version för att få det.

Annons

 

Läckert lyxljud

Muo kommer sent men är bra. Den lilla KEF-högtalaren är mer bärbar än de flesta och låter bättre än det mesta. Den kan kopplas ihop med flera andra likadana och har en ljudkvalitet, musikglädje och användarvänlighet som är exemplarisk. Detta är en av de bästa bärbara högtalarna som finns därute just nu och är värd pengarna om ägarglädje och bra ljud är viktigast.

kef-muo-colours
Till att börja med släpps Muo i fem olika färger.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.
0 / 6

Your page rank:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Annons
Annons

Läs också

Tack vare den största uppdateringen av Google Earth på många år är det nu möjligt att se miljontals satellitbilder från bl.a. NASA och Timelapse. Det visar årtionden av markanta förändringar i världen.
Creative lovar att SXFI Air Gamer passar alla tack vare både trådlöst och trådbundet ljud.
För första gången på tio år petar AMD Ryzen ner Intel i nya gaming-datorer från Dell och Alienware.
HP Envy 17 och Envy x360 med 11:e generationens processorer och Nvidia-hemmakontorsgrafik
Alla kamerasystem behöver ett objektiv för porträtt, gärna ett ljusstarkt sådant.
Designmästarna gör det igen. Beolit 20 är en vacker bärbar högtalare som dessutom låter bra.
Fujifilms mellanformatkameror har saknat en bred vidvinkel. Här är den.
Motorola Moto G100 är nästan lika bra som betydligt dyrare mobiler från andra tillverkare. Och så döljer den en intressant överraskning.
Bang & Olufsen Beosound Emerge är en modig avvikelse från hur en multiroom-smarthögtalare kan se ut – och låta.
Det är ingen slump att C22 ser ut som om den är 50 år gammal. Och ingen slump att den låter så bra som den gör.
Old school-tekniken har aldrig varit bättre än i vår tid. McIntosh MC1502 är beviset för de som tvivlar.
SU-R1000 är en av de mest unika förstärkarna vi har sett – och hört – i highend-klassen.
Sonos första bärbara högtalare imponerar med sin integration och bekvämlighet.
Klipschorn fyller 70 år i år. Det firar vi genom att förvandla vårt testrum till ett inferno.
Asus ROG Flow X13 är smidig nog för att bara stoppas ner i väskan och kan dessutom användas som surfplatta. Men den har grafikmuskler i tungviktsklassen.
Den bästa kameran vi har testat har kommit i en mer kompakt version, till ett lägre pris.