Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Canton DM 90.3

Sockel på steroider

Testets enda ljudsockel är Cantons största, som tar både film och musik på blodigaste allvar.

Skrivet av / 2015-12-12 - 05:00
Canton DM 90.3
Geir Gråbein Nordby

Cantons kraftigaste och största soundbar är ganska stor och skrymmande jämfört med tidigare Canton-ljudsocklar vi har testat, nämligen DM 50 och DM 75. Ställer du TV:n ovanpå så kan det lätt se lite vulgärt ut, så det bästa är om du har en TV-möbel med en ledig hylla.

Ljudsockeln har fyra 11-centimeters baselement som hanterar de lägsta frekvenserna. Tycker du ändå att det behövs en extra subwoofer så det finns det en utgång för det. Gå då in i menyn och aktivera utgången, så skickar högtalaren automatiskt alla frekvenser under 80 Hz till subwoofern. Då avlastas ljudsockeln och det går att spela ännu högre och renare.

Medan de två mindre modellerna saknar HDMI-kontakter så sitter det tre sådana ingångar på DM 90.3, plus en utgång som stöder ljudretur från TV:n. En klar fördel när Blu-ray-spelare, spelkonsol och kabel-TV-box ska kopplas in.

Fjärrkontrollen av metall ligger bra i handen, och högtalaren har tonkontroller för bas och diskant, och du kan välja mellan stereo eller surroundeffekt.

 

Ljudkvalitet

Med en bra Bluetooth-källa som överför antingen aptX eller AAC låter DM 90.3 oerhört fylligt och fint. Det klingar till bra i Tracy Bonhams steel guitar och till och med psy-trance-duon Infected Mushrooms vansinniga elektroniska rytmer svänger så att du kommer att vilja plocka fram glowsticks. Bob Dylans ”Man in the Long Black Coat” låter imponerande, med en kraftfull återgivning av hans rossliga röst, samtidigt som det finns tillräckligt hög upplösning för att få fram nyanserna. Den tonala sammanhållningen är mycket bra och basgitarren är saftig och god. Om du däremot har en dålig Bluetooth-källa, som undertecknades HTC One M8, bör du överväga en mediespelare och koppla den till någon av digitalingångarna. Marantz NA6005 med AirPlay överträffar även de bästa Bluetooth-källorna.

Filmen Interstellar tjänar också på det kraftfulla ljudet. Dialogen är stor, ljudbilden öppen och baseffekterna återges övertygande, trots att det inte finns någon subwoofer. Och basen är mer oansträngd än hos flera av utmanarna. Men de djupaste baseffekterna får högtalaren att fladdra när man spelar högt, så det kan definitivt vara värt att överväga en subwoofer. Vi provade med att koppla in vår kostsamma referens-sub från Procella, men även den billigare Yamaha NS-SW300, och i båda fallen blev det en hel del roligare. Genom att Canton-högtalaren då skär vid 80 Hz får den ett betydligt renare och mer dynamiskt ljud i mer extrema situationer.

 

Slutsats

Även utan en extern subwoofer är Canton DM 90.3 en häftig ljudsockel som återger både musik och film på ett kraftfullt och underhållande sätt. Basrytmerna är häftiga och man blir sugen på att dansa. Filmdialogen är fyllig och ljudeffekter och filmmusik återges förvånansvärt kraftfullt. Ändå tjänar även DM 90.3 på en subwoofer, så det kan vara värt att investera i en sådan om du vill vrida upp ljudet när du tittar på film med mycket baseffekter.

Ljud & Bild tycker

Ljudet är kraftfullt och fängslande, man får en bra surroundkänsla på film och musik i stereo får foten att stampa takten. Tillräckligt bra upplösning för att man ska tro på vad man hör. Lite klumpig och stor, baseffekterna i filmer kan tjäna mycket på en subwoofer.

Också i detta test:

11 soundbar-högtalare

Vifa Stockholm

Trådlös musiker

Vifa Stockholm är en stor ljudlimpa som främst fokuserar på trådlösa musikupplevelser men som även funkar med film.

Musik återges med fin fyllighet i basen och ett varmt och fint ljud utan behov för extern subwoofer. Användarvänligheten är bra, den här kan alla använda.
Det saknas lite dynamik och fart när man tittar på film, då saknar vi faktiskt en subwoofer.
Läs hela testet

Sony HT-ST9

Balanserat ljud i alla rum

HT-ST9 är en del av Sonys multiroom-familj som kan ge trådlöst ljud i hela huset. Och den låter både välbalanserat och fint.

Sonys soundbar låter mycket välbalanserat och fint, stöder högupplösta ljudformat och tack vare multiroom-funktion är den väldigt flexibel.
Det saknas lite fart och fläkt med film, och subwoofern känns lite baktung.
Läs hela testet

Definitive Technology W Studio

Besvikelse

Definitive Technologys ljudlimpa är en del av en multiroom-familj. Dessvärre är ljudet inte imponerande.

Enkel att koppla upp, trots en svårläst skärmmeny. Multiroom-funktioner och stöd för förlustfri Tidal HiFi-strömning är plus i kanten.
Ljudet inte tillräckligt bra. Det låter luddigt och subwoofern integreras inte riktigt i ljudbilden så det känns inte underhållande.
Läs hela testet

B&W Panorama 2

Omslutande ljudbild

anorama 2 från Bowers & Wilkins har ingen separat subwoofer men en förvånansvärt fylligt bas och ett stort ljud.

Surroundeffekten på film imponerar och dialogen har bra fyllighet och substans. Musik i stereo har tillräckligt fyllig bas för de allra flesta.
Mellanbasen är lite svulstig och övertonerna är dämpade. Filmupplevelserna blir dessutom tama utan extern subwoofer.
Läs hela testet

Arcam Solo Bar + Solo Sub

Bara helt OK

Med 20 års erfarenhet i bagaget hade vi hoppats på att Arcams soundbar skulle vara ännu bättre.

Rumskorrektionen funkar bra, ljudlimpan är mycket enkel att sköta och har bra formatstöd. Subwoofern gör basen mer utsträckt.
Det saknas dynamisk kontroll, subwoofern är inte tillräckligt kraftfull och ljudlimpan stressas när det händer för mycket i ljudbilden. Det saknas upplösning och surroundfunktionen funkar dåligt med film.
Läs hela testet

Yamaha YSP-5600

Äkta bioljud

Yamaha utnyttjar många högtalarelement som pekar åt olika håll för att ge äkta surroundljud med Atmos. Multiroom-funktionen gör den extra rolig.

Detta är den klart bästa hemmabio-ljudlimpan vi har testat, som ger ett intryck av äkta surroundljud. Dynamiken är lysande och underhållningen ett faktum.
Subwoofer är i det närmaste en nödvändighet eftersom ljudet från soundbar-högtalaren på egen hand är i tunnaste laget. Musik i stereo har inte riktigt samma upplösning som med ett par andra.
Läs hela testet

Bose SoundTouch 130

Lättskött men tam

Bose har en av de mest användarvänliga ljudlimporna, som dessutom har trådlös multiroom-funktion. Men ljudet är i tamaste laget.

Systemet är enkelt att koppla in och det är svårt att göra fel i den vardagliga användningen. Stort plus för multiroom.
Ljudet är ganska så tamt, dialogen är platt och vi gillar inte att surroundljudsfunktionen alltid är på – även med musik i stereo.
Läs hela testet

LG LAS950M (HS9)

Funktionell men blodfattig

LG:s ljudlimpa kan byggas ut till både multiroom och full trådlös surround. Men ljudkvaliteten är bara okej.

Trådlös nätverksanslutning och multiroom-ljud ger stora möjligheter, till exempel att spela musik i alla rum, bygga ut till full surround samt skicka SMS till högtalarna för att sätta på dem.
Ljudet är en ganska så tam upplevelse. Intensiva scener plattas till och ger en känsla av att surroundljudet inte är fullt i klass med de bästa. Vi hade ett par problem med ljud via HDMI.
Läs hela testet

Harman/Kardon Sabre SB 35

Supersmal överraskning

Harman/Kardon har en supersmal soundbar som låter överraskande klart och öppet.

För att vara en av de tunnaste ljudlimporna vi har testat låter Sabre SB 35 klart och fint. Subwoofern kan enkelt gömmas under soffan, vilket gör detta till en ännu elegantare lösning.
Dynamiken är inte så imponerande, intensiva scener låter lite platta. Subwoofern saknar också en del kraft.
Läs hela testet

Focal Dimension Sound Bar + Sub

Elegant lösning

Funktionerna är få, men ljudet tjusigt. Och du kan välja om Dimension ska vara en ljudlimpa eller ljudsockel.

Ljudet med film är mycket bra. Ljudbilden är stor och öppen och dialogen har en lysande dynamik.
Man kan inte stänga av surroundfunktionen helt och hållet, vilket gör att musik i stereo kan låta lite väl tredimensionell. Det går att få ännu bättre bas med annan subwoofer.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Är detta Samsungs ”Sonos-killer”?

Klassens bästa kompakthögtalare

Stort ljud – men vi saknar något

Vi testar billiga soundbar-högtalare

Vacker på både in- och utsidan

Ljud & Bild
Rulla till toppen