SUPERERBJUDANDE PÅ LJUD & BILD. 30% DENNA VECKA! SE ERBJUDANDET HÄR!

: Canton DM 90.3

Sockel på steroider

Testets enda ljudsockel är Cantons största, som tar både film och musik på blodigaste allvar.

December 2015Canton DM 90.3

Ljud & Bild tycker

Ljudet är kraftfullt och fängslande, man får en bra surroundkänsla på film och musik i stereo får foten att stampa takten. Tillräckligt bra upplösning för att man ska tro på vad man hör.
Lite klumpig och stor, baseffekterna i filmer kan tjäna mycket på en subwoofer.
 • HDMI: 3 in, 1 ut (ARC)
 • Digitalt in: Optisk, koaxial
 • Trådlöst: Bluetooth aptX
 • Analogt in: RCA
 • Subwoofer: Nej, subwoofer-utgång
 • B x H x D = 90 x 14,5 x 30 cm
 • Färg: Svart, vit, svart högglans
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 13000 kr

Cantons kraftigaste och största soundbar är ganska stor och skrymmande jämfört med tidigare Canton-ljudsocklar vi har testat, nämligen DM 50 och DM 75. Ställer du TV:n ovanpå så kan det lätt se lite vulgärt ut, så det bästa är om du har en TV-möbel med en ledig hylla.

Ljudsockeln har fyra 11-centimeters baselement som hanterar de lägsta frekvenserna. Tycker du ändå att det behövs en extra subwoofer så det finns det en utgång för det. Gå då in i menyn och aktivera utgången, så skickar högtalaren automatiskt alla frekvenser under 80 Hz till subwoofern. Då avlastas ljudsockeln och det går att spela ännu högre och renare.

Medan de två mindre modellerna saknar HDMI-kontakter så sitter det tre sådana ingångar på DM 90.3, plus en utgång som stöder ljudretur från TV:n. En klar fördel när Blu-ray-spelare, spelkonsol och kabel-TV-box ska kopplas in.

Fjärrkontrollen av metall ligger bra i handen, och högtalaren har tonkontroller för bas och diskant, och du kan välja mellan stereo eller surroundeffekt.

 

Ljudkvalitet

Med en bra Bluetooth-källa som överför antingen aptX eller AAC låter DM 90.3 oerhört fylligt och fint. Det klingar till bra i Tracy Bonhams steel guitar och till och med psy-trance-duon Infected Mushrooms vansinniga elektroniska rytmer svänger så att du kommer att vilja plocka fram glowsticks. Bob Dylans ”Man in the Long Black Coat” låter imponerande, med en kraftfull återgivning av hans rossliga röst, samtidigt som det finns tillräckligt hög upplösning för att få fram nyanserna. Den tonala sammanhållningen är mycket bra och basgitarren är saftig och god. Om du däremot har en dålig Bluetooth-källa, som undertecknades HTC One M8, bör du överväga en mediespelare och koppla den till någon av digitalingångarna. Marantz NA6005 med AirPlay överträffar även de bästa Bluetooth-källorna.

Filmen Interstellar tjänar också på det kraftfulla ljudet. Dialogen är stor, ljudbilden öppen och baseffekterna återges övertygande, trots att det inte finns någon subwoofer. Och basen är mer oansträngd än hos flera av utmanarna. Men de djupaste baseffekterna får högtalaren att fladdra när man spelar högt, så det kan definitivt vara värt att överväga en subwoofer. Vi provade med att koppla in vår kostsamma referens-sub från Procella, men även den billigare Yamaha NS-SW300, och i båda fallen blev det en hel del roligare. Genom att Canton-högtalaren då skär vid 80 Hz får den ett betydligt renare och mer dynamiskt ljud i mer extrema situationer.

 

Slutsats

Även utan en extern subwoofer är Canton DM 90.3 en häftig ljudsockel som återger både musik och film på ett kraftfullt och underhållande sätt. Basrytmerna är häftiga och man blir sugen på att dansa. Filmdialogen är fyllig och ljudeffekter och filmmusik återges förvånansvärt kraftfullt. Ändå tjänar även DM 90.3 på en subwoofer, så det kan vara värt att investera i en sådan om du vill vrida upp ljudet när du tittar på film med mycket baseffekter.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Vifa Stockholm - Trådlös musiker
  Vifa Stockholm är en stor ljudlimpa som främst fokuserar på trådlösa musikupplevelser men som även funkar med film.
  Sony HT-ST9 - Balanserat ljud i alla rum
  HT-ST9 är en del av Sonys multiroom-familj som kan ge trådlöst ljud i hela huset. Och den låter både välbalanserat och fint.
  Definitive Technology W Studio - Besvikelse
  Definitive Technologys ljudlimpa är en del av en multiroom-familj. Dessvärre är ljudet inte imponerande.
  B&W Panorama 2 - Omslutande ljudbild
  anorama 2 från Bowers & Wilkins har ingen separat subwoofer men en förvånansvärt fylligt bas och ett stort ljud.
  Arcam Solo Bar + Solo Sub - Bara helt OK
  Med 20 års erfarenhet i bagaget hade vi hoppats på att Arcams soundbar skulle vara ännu bättre.
  Yamaha YSP-5600 - Äkta bioljud
  Yamaha utnyttjar många högtalarelement som pekar åt olika håll för att ge äkta surroundljud med Atmos. Multiroom-funktionen gör den extra rolig.
  Bose SoundTouch 130 - Lättskött men tam
  Bose har en av de mest användarvänliga ljudlimporna, som dessutom har trådlös multiroom-funktion. Men ljudet är i tamaste laget.
  LG LAS950M (HS9) - Funktionell men blodfattig
  LG:s ljudlimpa kan byggas ut till både multiroom och full trådlös surround. Men ljudkvaliteten är bara okej.
  Harman/Kardon Sabre SB 35 - Supersmal överraskning
  Harman/Kardon har en supersmal soundbar som låter överraskande klart och öppet.
  Focal Dimension Sound Bar + Sub - Elegant lösning
  Funktionerna är få, men ljudet tjusigt. Och du kan välja om Dimension ska vara en ljudlimpa eller ljudsockel.

  Läs också

  iPhone 12 Pro Max sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi någonsin har skådat.
  Kompakta JBL L82 Classic ger så mycket kul för pengarna att vi utropar dem till bäst i klassen.
  Sonys fullmatade spelkonsol har blixtrande prestanda och knivskarp grafik – skräddarsydd för nästa generation avancerade spel.
  Apple iPad Air och Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i tuff tvekamp.
  Denon har aldrig gjort en bättre surroundförstärkare än jubileumsmodellen AVC-A110.
  Byter du ut den gamla nätdelen mot en ny så kan det hända att du blir lika överraskad som vi blev.
  En digital anteckningsbok är en mycket bättre idé än det låter. Speciellt när den är lika bra som Remarkable 2.
  För den som har råd är det svårt att få bättre ljud från digitalsamlingen eller strömningstjänster. Förmögna har det bra!

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  DALI Oberon On-Wall C

  Riktpris: 16000 kr Smälter in i omgivningen

  Sony SRS-XB33

  Riktpris: 1700 kr Party i farten

  Sony SRS-XB43

  Riktpris: 2500 kr Party i farten

  Huawei Sound X

  Riktpris: 3500 kr Huawei-debut med strålande ljud
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.