: B&W Panorama 2

Omslutande ljudbild

anorama 2 från Bowers & Wilkins har ingen separat subwoofer men en förvånansvärt fylligt bas och ett stort ljud.

Ljud & Bild tycker

Surroundeffekten på film imponerar och dialogen har bra fyllighet och substans. Musik i stereo har tillräckligt fyllig bas för de allra flesta.
Mellanbasen är lite svulstig och övertonerna är dämpade. Filmupplevelserna blir dessutom tama utan extern subwoofer.
 • HDMI: 1 in, 1 ut (ARC)
 • Digitalt in: 3,5 mm, optisk
 • Trådlöst: Nej
 • Analogt in: 3,5-mm minijack
 • Subwoofer: Nej, subwoofer-utgång
 • B x H x D = 110 x 12,5 x 18,1 cm
 • Färg: Svart
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 12000 kr

När vi testade B&W:s första version av Panorama 2009 så blev det maxbetyg. Den var väldigt dyr, men också den bästa soundbar-högtalaren vi hade hört. Sedan dess har konkurrensen hårdnat och våra krav ökat. Vi är därför nyfikna på uppföljaren, Panorama 2, som dessutom har blivit 8 000 kronor billigare.

Tre HDMI-ingångar finns på plats, plus en utgång med ljudretur. Trådlös anslutning finns inte, men optisk digitalingång som går att använda till en trådlös enhet som Airport Express, Asus Click eller liknande. Vi har kopplat in nätverksspelaren Marantz NA6005.

Panorama 2 har subwoofer-utgång men det ingår ingen sub. Den enda modellen som har ett matchande utseende är den klotrunda PV1D, men för 15 000 kronor är den för dyr för detta test. Vi lyssnar alltså på ljudlimpan utan sub, men har också provat med vår egen referens för att höra dess potential.

Uppkoppling går enkelt och smärtfritt, men den blå displayen är lite oklar och fjärrkontrollen är den sämsta av alla i hela testet. Jag åkte faktiskt hem och hämtade en Logitech Harmony-fjärr och programmerade den i stället.

 

Ljudkvalitet

Film återges med överraskande surroundkänsla. När rymdskeppet glider in för landning på vattenplaneten i Interstellar och skummet yr så känner man sig omgärdad av hav. Dialogen är fyllig och välplacerad i mitten. Det saknas bara en smula upplösning längre upp i övertonerna, och även om ljudet har mer lugn än hos H/K så är konsonanter lika tydliga. Men det som framför allt saknas är en subwoofer, eftersom baseffekter inte är tillräckligt fylliga. Focal Dimension utan subwoofer har mer tryck i basen än Panorama 2. Tillsammans med vår Procella-sub blir det naturligtvis helt andra bullar, och B&W-ljudlimpan visar att den trivs väldigt bra med en subwoofer. Så lägg gärna 3 000–5 000 kronor på extra bas.

Musik i stereo lider inte lika mycket av basbrist eftersom mellanbasen är ganska fyllig. Elektropop trycker till fint, med bra timing mellan basen och resten av frekvensregistret. Akustisk musik avslöjar att det gott kunde ha varit en smula mer luft i toppen. Gitarrlådan låter stort, men strängarna svänger inte riktigt som vi hade velat. En kontrabas låter också en aning färgad och svulstig, vilket beror på överdriven mellanbas.

Ingen subwoofer får bort den lilla puckeln i mellanbasen, eftersom ljudlimpan inte har något inbyggt högpass-delningsfilter. Så en subwoofer lägger till bas längst ned och överlappar samtidigt mellanbasen lite väl mycket, vilket gör allt en aning odefinierat.

 

Slutsats

B&W Panorama 2 har en stor ljudbild som ger en fin känsla av surroundeffekter när man tittar på film. Den har ett bra och fylligt ljud i dialoger men saknar en del upplösning i övertonerna, och utan subwoofer är den för mesig i basregistret. Detta gäller inte i lika stor utsträckning med stereomusik eftersom mellanbasregistret är ganska så bra. Men vi rekommenderar att köpa till en subwoofer, även om B&W inte har någon med matchande utseende i samma prisklass.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Vifa Stockholm - Trådlös musiker
  Vifa Stockholm är en stor ljudlimpa som främst fokuserar på trådlösa musikupplevelser men som även funkar med film.
  Sony HT-ST9 - Balanserat ljud i alla rum
  HT-ST9 är en del av Sonys multiroom-familj som kan ge trådlöst ljud i hela huset. Och den låter både välbalanserat och fint.
  Definitive Technology W Studio - Besvikelse
  Definitive Technologys ljudlimpa är en del av en multiroom-familj. Dessvärre är ljudet inte imponerande.
  Arcam Solo Bar + Solo Sub - Bara helt OK
  Med 20 års erfarenhet i bagaget hade vi hoppats på att Arcams soundbar skulle vara ännu bättre.
  Yamaha YSP-5600 - Äkta bioljud
  Yamaha utnyttjar många högtalarelement som pekar åt olika håll för att ge äkta surroundljud med Atmos. Multiroom-funktionen gör den extra rolig.
  Bose SoundTouch 130 - Lättskött men tam
  Bose har en av de mest användarvänliga ljudlimporna, som dessutom har trådlös multiroom-funktion. Men ljudet är i tamaste laget.
  LG LAS950M (HS9) - Funktionell men blodfattig
  LG:s ljudlimpa kan byggas ut till både multiroom och full trådlös surround. Men ljudkvaliteten är bara okej.
  Canton DM 90.3 - Sockel på steroider
  Testets enda ljudsockel är Cantons största, som tar både film och musik på blodigaste allvar.
  Harman/Kardon Sabre SB 35 - Supersmal överraskning
  Harman/Kardon har en supersmal soundbar som låter överraskande klart och öppet.
  Focal Dimension Sound Bar + Sub - Elegant lösning
  Funktionerna är få, men ljudet tjusigt. Och du kan välja om Dimension ska vara en ljudlimpa eller ljudsockel.

  Läs också

  Sennheisers brusreducerande PXC 550 har fått nytt liv av danska EPOS. Det fullständiga namnet är EPOS Sennheiser Adapt 660 och den största skillnaden är att samtalskvaliteten är ännu bättre.
  BMW:s första helt elektriska SUV har allt man behöver – utom en sak.
  Apple Watch 6 är kanske den bästa smartklockan, men Apple Watch SE är det bästa köpet.
  Apples egen processor har gjort MacBook Pro till den grymmaste bärbara 13-tummaren vi har testat.
  Just lagt vantarna på en PlayStation 5 eller Xbox Series X? Då kanske du vill skaffa en bättre skärm också. Vi har testat de bästa TV-apparaterna för gaming!
  Det finns många andra bra högtalare, men ingen som den här.
  Integrerade Linn Majik DSM låter som en dröm tack vare rumskorrektion och har allt man behöver inbyggt.
  iPhone 12 Pro Max sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi någonsin har skådat.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  JBL L82 Classic

  Riktpris: 25000 kr Högtalarfest

  DALI Oberon On-Wall C

  Riktpris: 16000 kr Smälter in i omgivningen

  Sony SRS-XB33

  Riktpris: 1700 kr Party i farten

  Sony SRS-XB43

  Riktpris: 2500 kr Party i farten
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.