Search
Generic filters

: B&W Panorama 2

Omslutande ljudbild

anorama 2 från Bowers & Wilkins har ingen separat subwoofer men en förvånansvärt fylligt bas och ett stort ljud.

Ljud & Bild tycker

Surroundeffekten på film imponerar och dialogen har bra fyllighet och substans. Musik i stereo har tillräckligt fyllig bas för de allra flesta.
Mellanbasen är lite svulstig och övertonerna är dämpade. Filmupplevelserna blir dessutom tama utan extern subwoofer.
 • HDMI: 1 in, 1 ut (ARC)
 • Digitalt in: 3,5 mm, optisk
 • Trådlöst: Nej
 • Analogt in: 3,5-mm minijack
 • Subwoofer: Nej, subwoofer-utgång
 • B x H x D = 110 x 12,5 x 18,1 cm
 • Färg: Svart
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 12000 kr

När vi testade B&W:s första version av Panorama 2009 så blev det maxbetyg. Den var väldigt dyr, men också den bästa soundbar-högtalaren vi hade hört. Sedan dess har konkurrensen hårdnat och våra krav ökat. Vi är därför nyfikna på uppföljaren, Panorama 2, som dessutom har blivit 8 000 kronor billigare.

Tre HDMI-ingångar finns på plats, plus en utgång med ljudretur. Trådlös anslutning finns inte, men optisk digitalingång som går att använda till en trådlös enhet som Airport Express, Asus Click eller liknande. Vi har kopplat in nätverksspelaren Marantz NA6005.

Panorama 2 har subwoofer-utgång men det ingår ingen sub. Den enda modellen som har ett matchande utseende är den klotrunda PV1D, men för 15 000 kronor är den för dyr för detta test. Vi lyssnar alltså på ljudlimpan utan sub, men har också provat med vår egen referens för att höra dess potential.

Uppkoppling går enkelt och smärtfritt, men den blå displayen är lite oklar och fjärrkontrollen är den sämsta av alla i hela testet. Jag åkte faktiskt hem och hämtade en Logitech Harmony-fjärr och programmerade den i stället.

 

Ljudkvalitet

Film återges med överraskande surroundkänsla. När rymdskeppet glider in för landning på vattenplaneten i Interstellar och skummet yr så känner man sig omgärdad av hav. Dialogen är fyllig och välplacerad i mitten. Det saknas bara en smula upplösning längre upp i övertonerna, och även om ljudet har mer lugn än hos H/K så är konsonanter lika tydliga. Men det som framför allt saknas är en subwoofer, eftersom baseffekter inte är tillräckligt fylliga. Focal Dimension utan subwoofer har mer tryck i basen än Panorama 2. Tillsammans med vår Procella-sub blir det naturligtvis helt andra bullar, och B&W-ljudlimpan visar att den trivs väldigt bra med en subwoofer. Så lägg gärna 3 000–5 000 kronor på extra bas.

Musik i stereo lider inte lika mycket av basbrist eftersom mellanbasen är ganska fyllig. Elektropop trycker till fint, med bra timing mellan basen och resten av frekvensregistret. Akustisk musik avslöjar att det gott kunde ha varit en smula mer luft i toppen. Gitarrlådan låter stort, men strängarna svänger inte riktigt som vi hade velat. En kontrabas låter också en aning färgad och svulstig, vilket beror på överdriven mellanbas.

Ingen subwoofer får bort den lilla puckeln i mellanbasen, eftersom ljudlimpan inte har något inbyggt högpass-delningsfilter. Så en subwoofer lägger till bas längst ned och överlappar samtidigt mellanbasen lite väl mycket, vilket gör allt en aning odefinierat.

 

Slutsats

B&W Panorama 2 har en stor ljudbild som ger en fin känsla av surroundeffekter när man tittar på film. Den har ett bra och fylligt ljud i dialoger men saknar en del upplösning i övertonerna, och utan subwoofer är den för mesig i basregistret. Detta gäller inte i lika stor utsträckning med stereomusik eftersom mellanbasregistret är ganska så bra. Men vi rekommenderar att köpa till en subwoofer, även om B&W inte har någon med matchande utseende i samma prisklass.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Vifa Stockholm - Trådlös musiker
  Vifa Stockholm är en stor ljudlimpa som främst fokuserar på trådlösa musikupplevelser men som även funkar med film.
  Sony HT-ST9 - Balanserat ljud i alla rum
  HT-ST9 är en del av Sonys multiroom-familj som kan ge trådlöst ljud i hela huset. Och den låter både välbalanserat och fint.
  Definitive Technology W Studio - Besvikelse
  Definitive Technologys ljudlimpa är en del av en multiroom-familj. Dessvärre är ljudet inte imponerande.
  Arcam Solo Bar + Solo Sub - Bara helt OK
  Med 20 års erfarenhet i bagaget hade vi hoppats på att Arcams soundbar skulle vara ännu bättre.
  Yamaha YSP-5600 - Äkta bioljud
  Yamaha utnyttjar många högtalarelement som pekar åt olika håll för att ge äkta surroundljud med Atmos. Multiroom-funktionen gör den extra rolig.
  Bose SoundTouch 130 - Lättskött men tam
  Bose har en av de mest användarvänliga ljudlimporna, som dessutom har trådlös multiroom-funktion. Men ljudet är i tamaste laget.
  LG LAS950M (HS9) - Funktionell men blodfattig
  LG:s ljudlimpa kan byggas ut till både multiroom och full trådlös surround. Men ljudkvaliteten är bara okej.
  Canton DM 90.3 - Sockel på steroider
  Testets enda ljudsockel är Cantons största, som tar både film och musik på blodigaste allvar.
  Harman/Kardon Sabre SB 35 - Supersmal överraskning
  Harman/Kardon har en supersmal soundbar som låter överraskande klart och öppet.
  Focal Dimension Sound Bar + Sub - Elegant lösning
  Funktionerna är få, men ljudet tjusigt. Och du kan välja om Dimension ska vara en ljudlimpa eller ljudsockel.

  Läs också

  HP Sprocket Select fyller absolut ingen funktion. Och den mobila fotoskrivaren levererar faktiskt halvdåliga bilder. Ändå är den helt fantastisk.
  Efter en tur i Honda e känns det mesta annat gammalmodigt.
  Asus ZenBook 14 UMA425 är en elegant och stilig dator som är perfekt för studier eller som en arbets-laptop när du är på språng.
  Shure Aonic har kanske det bästa ljudet vi har hört i några brusdämpande hörlurar.
  Nikons billigaste Z-fullformatkamera är bäst i klassen på ett område, men har vissa brister och kostar för mycket.
  Samsungs toppmodell Q950TS har råläcker design, knivskarp bild och imponerande ljud – men den kostar!
  Asus har tagit klivet ända upp till highend-klassen med en tungviktsmobil som kan mäta sig med de allra bästa på marknaden. Är det Asus tur nu?
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Klipsch The Fives

  Riktpris: 10000 kr Explosivt ljud i vardagsrummet

  Denon Home 350

  Riktpris: 7500 kr Snygg design – mäktigt inre

  6 par utomhushögtalare

  Riktpris: kr Stereo i alla väder

  Klipsch AW-525

  Riktpris: 8000 kr Hög partyfaktor
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.