Search
Generic filters

: LG LAS950M (HS9)

Funktionell men blodfattig

LG:s ljudlimpa kan byggas ut till både multiroom och full trådlös surround. Men ljudkvaliteten är bara okej.

Ljud & Bild tycker

Trådlös nätverksanslutning och multiroom-ljud ger stora möjligheter, till exempel att spela musik i alla rum, bygga ut till full surround samt skicka SMS till högtalarna för att sätta på dem.
Ljudet är en ganska så tam upplevelse. Intensiva scener plattas till och ger en känsla av att surroundljudet inte är fullt i klass med de bästa. Vi hade ett par problem med ljud via HDMI.
 • HDMI: 3 in, 1 ut (ARC)
 • Digitalt in: 2 x optisk
 • Trådlöst: Wifi, multiroom, Bluetooth
 • Analogt in: 3,5-mm minijack
 • Subwoofer: Trådlös
 • B x H x D = 110 x 10,6 x 13,5 cm
 • Färg: Svart/silver
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 10000 kr

LG kallar sitt multiroom-koncept för Music Flow och det går att bygga ut i många zoner som kan agera oberoende av varandra eller grupperas precis hur man vill så att man enkelt kan styra vilken musik som ska spelas i varje rum, och hur högt. LAS950M ingår i den här familjen och det går dessutom att ställa ett par multiroom-högtalare bakom soffan och bygga ut till fullt surroundljud. Man ska också kunna skicka SMS till anläggningen så att det sätts på när man kommer hem, men detta har vi inte provat. Android-användare kommer att uppskatta Google Cast-funktionen, som är Googles svar på AirPlay och ger trådlös avspelning direkt från mobilen. AirPlay stöds däremot inte, så Apple-användare måste använda Bluetooth, Spotify Connect eller ladda ner Music Flow-appen.

Ljudlimpan har tre HDMI-ingångar, vilket räcker för de flesta. Vad undertecknad däremot hade lite problem med var att när videosignalen överfördes från Blu-ray-spelaren och sedan vidare till TV:n så kom ljudet av någon anledning från TV:n och inte från ljudlimpan. Det tog en stund att koppla in och ur allt innan det lät som det skulle.

Fjärrkontrollen är småplastig men har åtminstone knappar med tydlig märkning för de viktigaste funktionerna.

 

Ljudkvalitet

Ljudet ger ett visst intryck av surround. Cinema-ljudläget låter bäst i det hänseendet, men LG är inte i klass med de bästa. Man får inte heller samma känsla av havet som skvalpar runt karaktärerna på vattenplaneten i Interstellar som med Yamaha och B&W. Dialogen är däremot tydlig nog, men röster är inte fullt lika upplösta och naturliga som med vissa andra.

Kraftfull orkestermusik blir för mycket för LG-limpan. Den låter för hårt och stressat, och när skådespelarna skriker åt varandra så plattas filmdialogen till och blir lite rå. Den trådlösa subwoofern fungerar å andra sidan ganska så bra och gör baseffekterna fylliga.

Musik i stereo avslöjar att subwoofern är en aning trög, det blir inte rätt grepp om rytmerna i hiphop och även om det smäller till fint i virveltrumman och själva smällen i bastrumman så är baskroppen i mjukaste och svulstigaste laget.
Akustisk musik vittnar också om att det saknas lite upplösning i övertonerna, vilket gör att gitarrsträngar inte skiner lika fint som de ska, och ljusare kvinnoröster kunde ha varit luftigare.

 

Slutsats

LG LAS950M, som även säljs med beteckningen HS9, är en soundbar-högtalare som fungerar i multiroom-system, och då går det till och med att bygga ut i full surround genom att ha två trådlösa högtalare i samma familj som bakhögtalare. Användarvänligheten är bra och trådlös strömning av ljud fungerar helt utmärkt.

Ljudkvaliteten är tyvärr inte i klass med de allra bästa. Priset är visserligen lägst av alla i ”lyxklassen”, men vi hade hoppats att LG skulle kunna slå sig för bröstet en smula och erbjuda väldigt mycket för pengarna. Men ljudet är för blekt för det.

https://youtu.be/UESPK7E8XIE

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Vifa Stockholm - Trådlös musiker
  Vifa Stockholm är en stor ljudlimpa som främst fokuserar på trådlösa musikupplevelser men som även funkar med film.
  Sony HT-ST9 - Balanserat ljud i alla rum
  HT-ST9 är en del av Sonys multiroom-familj som kan ge trådlöst ljud i hela huset. Och den låter både välbalanserat och fint.
  Definitive Technology W Studio - Besvikelse
  Definitive Technologys ljudlimpa är en del av en multiroom-familj. Dessvärre är ljudet inte imponerande.
  B&W Panorama 2 - Omslutande ljudbild
  anorama 2 från Bowers & Wilkins har ingen separat subwoofer men en förvånansvärt fylligt bas och ett stort ljud.
  Arcam Solo Bar + Solo Sub - Bara helt OK
  Med 20 års erfarenhet i bagaget hade vi hoppats på att Arcams soundbar skulle vara ännu bättre.
  Yamaha YSP-5600 - Äkta bioljud
  Yamaha utnyttjar många högtalarelement som pekar åt olika håll för att ge äkta surroundljud med Atmos. Multiroom-funktionen gör den extra rolig.
  Bose SoundTouch 130 - Lättskött men tam
  Bose har en av de mest användarvänliga ljudlimporna, som dessutom har trådlös multiroom-funktion. Men ljudet är i tamaste laget.
  Canton DM 90.3 - Sockel på steroider
  Testets enda ljudsockel är Cantons största, som tar både film och musik på blodigaste allvar.
  Harman/Kardon Sabre SB 35 - Supersmal överraskning
  Harman/Kardon har en supersmal soundbar som låter överraskande klart och öppet.
  Focal Dimension Sound Bar + Sub - Elegant lösning
  Funktionerna är få, men ljudet tjusigt. Och du kan välja om Dimension ska vara en ljudlimpa eller ljudsockel.

  Läs också

  Samsung Galaxy Z Fold 2 är den hopfällbara mobilen du alltid har önskat dig.
  Vill du bli av med oväsen?
  Vi undrade när highend-klassen skulle få sina första brusreducerande hörlurar. Det är naturligtvis Bang & Olufsen som är först – och Beoplay H95 ger mersmak!
  Den senaste iMacen är den bästa stationära Mac-datorn för många, trots en inte helt oväsentlig nackdel.
  TAG Heuer Connected är mer än en smart träningsklocka, den är ett snyggt armbandsur också.
  JBL ger sig in i ANC-toppklassen med en hörlur som är rolig att lyssna på och som tar bort bruset effektivt.
  Panasonics toppmodell är en riktig godbit för kräsna TV-entusiaster: HZ2000 har en superläcker bild i tvättäkta studiokvalitet!
  HP Sprocket Select fyller absolut ingen funktion. Och den mobila fotoskrivaren levererar faktiskt halvdåliga bilder. Ändå är den helt fantastisk.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Klipsch The Fives

  Riktpris: 10000 kr Explosivt ljud i vardagsrummet

  Denon Home 350

  Riktpris: 7500 kr Snygg design – mäktigt inre

  Canton Pro XL.3

  Riktpris: 3200 kr Anonym och oengagerande

  Monitor Audio Climate 60

  Riktpris: 6000 kr Spelglädjen uppväger
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.