Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: LG LAS950M (HS9)

Funktionell men blodfattig

LG:s ljudlimpa kan byggas ut till både multiroom och full trådlös surround. Men ljudkvaliteten är bara okej.

Av / 2015-12-12 - 05:00
LG LAS950M (HS9)
Geir Gråbein Nordby

LG kallar sitt multiroom-koncept för Music Flow och det går att bygga ut i många zoner som kan agera oberoende av varandra eller grupperas precis hur man vill så att man enkelt kan styra vilken musik som ska spelas i varje rum, och hur högt. LAS950M ingår i den här familjen och det går dessutom att ställa ett par multiroom-högtalare bakom soffan och bygga ut till fullt surroundljud. Man ska också kunna skicka SMS till anläggningen så att det sätts på när man kommer hem, men detta har vi inte provat. Android-användare kommer att uppskatta Google Cast-funktionen, som är Googles svar på AirPlay och ger trådlös avspelning direkt från mobilen. AirPlay stöds däremot inte, så Apple-användare måste använda Bluetooth, Spotify Connect eller ladda ner Music Flow-appen.

Ljudlimpan har tre HDMI-ingångar, vilket räcker för de flesta. Vad undertecknad däremot hade lite problem med var att när videosignalen överfördes från Blu-ray-spelaren och sedan vidare till TV:n så kom ljudet av någon anledning från TV:n och inte från ljudlimpan. Det tog en stund att koppla in och ur allt innan det lät som det skulle.

Fjärrkontrollen är småplastig men har åtminstone knappar med tydlig märkning för de viktigaste funktionerna.

 

Ljudkvalitet

Ljudet ger ett visst intryck av surround. Cinema-ljudläget låter bäst i det hänseendet, men LG är inte i klass med de bästa. Man får inte heller samma känsla av havet som skvalpar runt karaktärerna på vattenplaneten i Interstellar som med Yamaha och B&W. Dialogen är däremot tydlig nog, men röster är inte fullt lika upplösta och naturliga som med vissa andra.

Kraftfull orkestermusik blir för mycket för LG-limpan. Den låter för hårt och stressat, och när skådespelarna skriker åt varandra så plattas filmdialogen till och blir lite rå. Den trådlösa subwoofern fungerar å andra sidan ganska så bra och gör baseffekterna fylliga.

Musik i stereo avslöjar att subwoofern är en aning trög, det blir inte rätt grepp om rytmerna i hiphop och även om det smäller till fint i virveltrumman och själva smällen i bastrumman så är baskroppen i mjukaste och svulstigaste laget.
Akustisk musik vittnar också om att det saknas lite upplösning i övertonerna, vilket gör att gitarrsträngar inte skiner lika fint som de ska, och ljusare kvinnoröster kunde ha varit luftigare.

 

Slutsats

LG LAS950M, som även säljs med beteckningen HS9, är en soundbar-högtalare som fungerar i multiroom-system, och då går det till och med att bygga ut i full surround genom att ha två trådlösa högtalare i samma familj som bakhögtalare. Användarvänligheten är bra och trådlös strömning av ljud fungerar helt utmärkt.

Ljudkvaliteten är tyvärr inte i klass med de allra bästa. Priset är visserligen lägst av alla i ”lyxklassen”, men vi hade hoppats att LG skulle kunna slå sig för bröstet en smula och erbjuda väldigt mycket för pengarna. Men ljudet är för blekt för det.

https://youtu.be/UESPK7E8XIE

Ljud & Bild tycker

Trådlös nätverksanslutning och multiroom-ljud ger stora möjligheter, till exempel att spela musik i alla rum, bygga ut till full surround samt skicka SMS till högtalarna för att sätta på dem. Ljudet är en ganska så tam upplevelse. Intensiva scener plattas till och ger en känsla av att surroundljudet inte är fullt i klass med de bästa. Vi hade ett par problem med ljud via HDMI.

Också i detta test:

11 soundbar-högtalare

Vifa Stockholm

Trådlös musiker

Vifa Stockholm är en stor ljudlimpa som främst fokuserar på trådlösa musikupplevelser men som även funkar med film.

Musik återges med fin fyllighet i basen och ett varmt och fint ljud utan behov för extern subwoofer. Användarvänligheten är bra, den här kan alla använda.
Det saknas lite dynamik och fart när man tittar på film, då saknar vi faktiskt en subwoofer.
Läs hela testet

Sony HT-ST9

Balanserat ljud i alla rum

HT-ST9 är en del av Sonys multiroom-familj som kan ge trådlöst ljud i hela huset. Och den låter både välbalanserat och fint.

Sonys soundbar låter mycket välbalanserat och fint, stöder högupplösta ljudformat och tack vare multiroom-funktion är den väldigt flexibel.
Det saknas lite fart och fläkt med film, och subwoofern känns lite baktung.
Läs hela testet

Definitive Technology W Studio

Besvikelse

Definitive Technologys ljudlimpa är en del av en multiroom-familj. Dessvärre är ljudet inte imponerande.

Enkel att koppla upp, trots en svårläst skärmmeny. Multiroom-funktioner och stöd för förlustfri Tidal HiFi-strömning är plus i kanten.
Ljudet inte tillräckligt bra. Det låter luddigt och subwoofern integreras inte riktigt i ljudbilden så det känns inte underhållande.
Läs hela testet

B&W Panorama 2

Omslutande ljudbild

anorama 2 från Bowers & Wilkins har ingen separat subwoofer men en förvånansvärt fylligt bas och ett stort ljud.

Surroundeffekten på film imponerar och dialogen har bra fyllighet och substans. Musik i stereo har tillräckligt fyllig bas för de allra flesta.
Mellanbasen är lite svulstig och övertonerna är dämpade. Filmupplevelserna blir dessutom tama utan extern subwoofer.
Läs hela testet

Arcam Solo Bar + Solo Sub

Bara helt OK

Med 20 års erfarenhet i bagaget hade vi hoppats på att Arcams soundbar skulle vara ännu bättre.

Rumskorrektionen funkar bra, ljudlimpan är mycket enkel att sköta och har bra formatstöd. Subwoofern gör basen mer utsträckt.
Det saknas dynamisk kontroll, subwoofern är inte tillräckligt kraftfull och ljudlimpan stressas när det händer för mycket i ljudbilden. Det saknas upplösning och surroundfunktionen funkar dåligt med film.
Läs hela testet

Yamaha YSP-5600

Äkta bioljud

Yamaha utnyttjar många högtalarelement som pekar åt olika håll för att ge äkta surroundljud med Atmos. Multiroom-funktionen gör den extra rolig.

Detta är den klart bästa hemmabio-ljudlimpan vi har testat, som ger ett intryck av äkta surroundljud. Dynamiken är lysande och underhållningen ett faktum.
Subwoofer är i det närmaste en nödvändighet eftersom ljudet från soundbar-högtalaren på egen hand är i tunnaste laget. Musik i stereo har inte riktigt samma upplösning som med ett par andra.
Läs hela testet

Bose SoundTouch 130

Lättskött men tam

Bose har en av de mest användarvänliga ljudlimporna, som dessutom har trådlös multiroom-funktion. Men ljudet är i tamaste laget.

Systemet är enkelt att koppla in och det är svårt att göra fel i den vardagliga användningen. Stort plus för multiroom.
Ljudet är ganska så tamt, dialogen är platt och vi gillar inte att surroundljudsfunktionen alltid är på – även med musik i stereo.
Läs hela testet

Canton DM 90.3

Sockel på steroider

Testets enda ljudsockel är Cantons största, som tar både film och musik på blodigaste allvar.

Ljudet är kraftfullt och fängslande, man får en bra surroundkänsla på film och musik i stereo får foten att stampa takten. Tillräckligt bra upplösning för att man ska tro på vad man hör.
Lite klumpig och stor, baseffekterna i filmer kan tjäna mycket på en subwoofer.
Läs hela testet

Harman/Kardon Sabre SB 35

Supersmal överraskning

Harman/Kardon har en supersmal soundbar som låter överraskande klart och öppet.

För att vara en av de tunnaste ljudlimporna vi har testat låter Sabre SB 35 klart och fint. Subwoofern kan enkelt gömmas under soffan, vilket gör detta till en ännu elegantare lösning.
Dynamiken är inte så imponerande, intensiva scener låter lite platta. Subwoofern saknar också en del kraft.
Läs hela testet

Focal Dimension Sound Bar + Sub

Elegant lösning

Funktionerna är få, men ljudet tjusigt. Och du kan välja om Dimension ska vara en ljudlimpa eller ljudsockel.

Ljudet med film är mycket bra. Ljudbilden är stor och öppen och dialogen har en lysande dynamik.
Man kan inte stänga av surroundfunktionen helt och hållet, vilket gör att musik i stereo kan låta lite väl tredimensionell. Det går att få ännu bättre bas med annan subwoofer.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Focal-ljud i Tesla: Så enkelt – så bra!

Är det här framtidens trådlösa PA-system?

Äntligen helt trådlösa

Hinkvis med engagemang och spelglädje

Sublim musikpresentatör i utsvängda 70-talsbyxor

Den här högtalaren kommer du att älska

Högtalare du bara kan drömma om

Smalare – och mjukare

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Vi trodde att de var dyrare

Rulla till toppen