Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: 11 soundbar-högtalare

Ljudlimpor i lyxklassen

Även om interiören kräver en soundbar-högtalare så behöver det inte betyda att man måste kompromissa med ljudet.

Skrivet av / 2015-12-12 - 06:00
11 soundbar-högtalare
Geir Gråbein Nordby

Produkter i detta test

Det är inte så svårt att begripa varför försäljningen av soundbar-högtalare har tagit fart. De flesta av dem är ett billigt och användarvänligt sätt att uppgradera TV-ljudet på, och de är både enkla att koppla in och försvinner smidigt och elegant in i hemmiljön. Bland de billigaste ljudlimporna vi testade i septembernumret fanns det några som var förvånansvärt bra. Men en ljudlimpa för femtusen kronor kan inte ersätta en riktigt bra stereo. Ljudet är vare sig upplöst eller kraftfullt nog. Om man däremot går upp i pris, till tiotusen eller ännu mer, så kan det bli riktigt häftigt. Då kan man förvänta sig både bra ljud, med ren och fin dialog när man tittar på film, och en stor och potent ljudbild. Man kan också börja tala om riktiga musikupplevelser.

 

Utrustning

Utrustningsnivån varierar stort mellan olika soundbar-högtalare. Några av dem har optisk digitalingång och Bluetooth, men inte mer än så. Andra har dessutom HDMI och till och med nätverksanslutning så att man kan strömma musik trådlöst från datorn. Några kan synkroniseras med andra produkter från samma märke så att de kan ingå i multiroom-system och spela samma (eller olika) musik eller filmljud i flera rum.

Man styr högtalarna på olika sätt. Många av dem sköts med en app på mobilen, andra från en liten trist fjärrkontroll. I det senare fallet kan det löna sig att investera i en programmerbar fjärrkontroll, till exempel en Logitech Harmony.

 

Så testade vi

Alla produkterna har testats på vår stabila hifi-bänk. Vi har använt HDMI-överföring där det varit möjligt, annars har ljudet överförts via den optiska digitalingången. De högtalare som inte har någon subwoofer har vi testat på egen hand, men också ihop med en separat subwoofer för att höra deras fulla potential. Det visar sig nämligen att en sub alltid är en fördel med den här typen av högtalare.

Nätverksfunktionen har testats i de fall det varit aktuellt, och musik i stereo har för det mesta strömmats med antingen AirPlay, Spotify Connect eller Bluetooth. Ett par testdeltagare som inte kan strömma har vi testat med nätverksspelaren Marantz NA6005 via en optisk digitalkabel.

Vi har testat olika ljudinställningar för att hitta den som ger bäst resultat. Oftast låter musik bäst i rent stereoläge, medan film ger bäst inlevelse med surroundfunktion.

Vi har tittat på film från Blu-ray och lyssnat på blandad musik i stereo.

Hur är det med Sonos?
Nytillkomna läsare kanske reagerar på att Sonos Playbar inte är med i detta test, med tanke på att den hamnar i rätt prisklass ihop med subwoofern Sonos SUB. Detta beror på att vi redan har testat den. Playbar är mycket bra, speciellt till musik. När man tittar på film har den däremot inte riktigt den dynamik som vi efterlyser, och den kan inte mäta sig med exempelvis Focal Dimension eller Yamaha YSP-5600. Den är ett naturligt val för den som redan har Sonos-produkter, men det finns ljudlimpor som är bättre.

Produkter i detta test

Vifa Stockholm

Trådlös musiker

Vifa Stockholm är en stor ljudlimpa som främst fokuserar på trådlösa musikupplevelser men som även funkar med film.

Musik återges med fin fyllighet i basen och ett varmt och fint ljud utan behov för extern subwoofer. Användarvänligheten är bra, den här kan alla använda.
Det saknas lite dynamik och fart när man tittar på film, då saknar vi faktiskt en subwoofer.
Läs hela testet

Sony HT-ST9

Balanserat ljud i alla rum

HT-ST9 är en del av Sonys multiroom-familj som kan ge trådlöst ljud i hela huset. Och den låter både välbalanserat och fint.

Sonys soundbar låter mycket välbalanserat och fint, stöder högupplösta ljudformat och tack vare multiroom-funktion är den väldigt flexibel.
Det saknas lite fart och fläkt med film, och subwoofern känns lite baktung.
Läs hela testet

Definitive Technology W Studio

Besvikelse

Definitive Technologys ljudlimpa är en del av en multiroom-familj. Dessvärre är ljudet inte imponerande.

Enkel att koppla upp, trots en svårläst skärmmeny. Multiroom-funktioner och stöd för förlustfri Tidal HiFi-strömning är plus i kanten.
Ljudet inte tillräckligt bra. Det låter luddigt och subwoofern integreras inte riktigt i ljudbilden så det känns inte underhållande.
Läs hela testet

B&W Panorama 2

Omslutande ljudbild

anorama 2 från Bowers & Wilkins har ingen separat subwoofer men en förvånansvärt fylligt bas och ett stort ljud.

Surroundeffekten på film imponerar och dialogen har bra fyllighet och substans. Musik i stereo har tillräckligt fyllig bas för de allra flesta.
Mellanbasen är lite svulstig och övertonerna är dämpade. Filmupplevelserna blir dessutom tama utan extern subwoofer.
Läs hela testet

Arcam Solo Bar + Solo Sub

Bara helt OK

Med 20 års erfarenhet i bagaget hade vi hoppats på att Arcams soundbar skulle vara ännu bättre.

Rumskorrektionen funkar bra, ljudlimpan är mycket enkel att sköta och har bra formatstöd. Subwoofern gör basen mer utsträckt.
Det saknas dynamisk kontroll, subwoofern är inte tillräckligt kraftfull och ljudlimpan stressas när det händer för mycket i ljudbilden. Det saknas upplösning och surroundfunktionen funkar dåligt med film.
Läs hela testet

Yamaha YSP-5600

Äkta bioljud

Yamaha utnyttjar många högtalarelement som pekar åt olika håll för att ge äkta surroundljud med Atmos. Multiroom-funktionen gör den extra rolig.

Detta är den klart bästa hemmabio-ljudlimpan vi har testat, som ger ett intryck av äkta surroundljud. Dynamiken är lysande och underhållningen ett faktum.
Subwoofer är i det närmaste en nödvändighet eftersom ljudet från soundbar-högtalaren på egen hand är i tunnaste laget. Musik i stereo har inte riktigt samma upplösning som med ett par andra.
Läs hela testet

Bose SoundTouch 130

Lättskött men tam

Bose har en av de mest användarvänliga ljudlimporna, som dessutom har trådlös multiroom-funktion. Men ljudet är i tamaste laget.

Systemet är enkelt att koppla in och det är svårt att göra fel i den vardagliga användningen. Stort plus för multiroom.
Ljudet är ganska så tamt, dialogen är platt och vi gillar inte att surroundljudsfunktionen alltid är på – även med musik i stereo.
Läs hela testet

LG LAS950M (HS9)

Funktionell men blodfattig

LG:s ljudlimpa kan byggas ut till både multiroom och full trådlös surround. Men ljudkvaliteten är bara okej.

Trådlös nätverksanslutning och multiroom-ljud ger stora möjligheter, till exempel att spela musik i alla rum, bygga ut till full surround samt skicka SMS till högtalarna för att sätta på dem.
Ljudet är en ganska så tam upplevelse. Intensiva scener plattas till och ger en känsla av att surroundljudet inte är fullt i klass med de bästa. Vi hade ett par problem med ljud via HDMI.
Läs hela testet

Canton DM 90.3

Sockel på steroider

Testets enda ljudsockel är Cantons största, som tar både film och musik på blodigaste allvar.

Ljudet är kraftfullt och fängslande, man får en bra surroundkänsla på film och musik i stereo får foten att stampa takten. Tillräckligt bra upplösning för att man ska tro på vad man hör.
Lite klumpig och stor, baseffekterna i filmer kan tjäna mycket på en subwoofer.
Läs hela testet

Harman/Kardon Sabre SB 35

Supersmal överraskning

Harman/Kardon har en supersmal soundbar som låter överraskande klart och öppet.

För att vara en av de tunnaste ljudlimporna vi har testat låter Sabre SB 35 klart och fint. Subwoofern kan enkelt gömmas under soffan, vilket gör detta till en ännu elegantare lösning.
Dynamiken är inte så imponerande, intensiva scener låter lite platta. Subwoofern saknar också en del kraft.
Läs hela testet

Focal Dimension Sound Bar + Sub

Elegant lösning

Funktionerna är få, men ljudet tjusigt. Och du kan välja om Dimension ska vara en ljudlimpa eller ljudsockel.

Ljudet med film är mycket bra. Ljudbilden är stor och öppen och dialogen har en lysande dynamik.
Man kan inte stänga av surroundfunktionen helt och hållet, vilket gör att musik i stereo kan låta lite väl tredimensionell. Det går att få ännu bättre bas med annan subwoofer.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Måste användas med försiktighet

Drömljudet vi önskar att vi hade råd med

Äkta bärbar hemmabio

Högtalarna du blir förälskad i

Tuffare än de flesta

Herregud en sådan ljudbild!

Bärbar strandfest

De bästa högtalarna du aldrig har hört talas om

Soundbar: Så får du det bästa TV-ljudet

Två steg framåt och ett tillbaka för Move 2

Groovy ljud för kräsna öron

Förbluffande baskvaliteter

Ljud & Bild
Rulla till toppen