Search
Generic filters

: 11 soundbar-högtalare

Ljudlimpor i lyxklassen

Även om interiören kräver en soundbar-högtalare så behöver det inte betyda att man måste kompromissa med ljudet.

Det är inte så svårt att begripa varför försäljningen av soundbar-högtalare har tagit fart. De flesta av dem är ett billigt och användarvänligt sätt att uppgradera TV-ljudet på, och de är både enkla att koppla in och försvinner smidigt och elegant in i hemmiljön. Bland de billigaste ljudlimporna vi testade i septembernumret fanns det några som var förvånansvärt bra. Men en ljudlimpa för femtusen kronor kan inte ersätta en riktigt bra stereo. Ljudet är vare sig upplöst eller kraftfullt nog. Om man däremot går upp i pris, till tiotusen eller ännu mer, så kan det bli riktigt häftigt. Då kan man förvänta sig både bra ljud, med ren och fin dialog när man tittar på film, och en stor och potent ljudbild. Man kan också börja tala om riktiga musikupplevelser.

 

Utrustning

Utrustningsnivån varierar stort mellan olika soundbar-högtalare. Några av dem har optisk digitalingång och Bluetooth, men inte mer än så. Andra har dessutom HDMI och till och med nätverksanslutning så att man kan strömma musik trådlöst från datorn. Några kan synkroniseras med andra produkter från samma märke så att de kan ingå i multiroom-system och spela samma (eller olika) musik eller filmljud i flera rum.

Man styr högtalarna på olika sätt. Många av dem sköts med en app på mobilen, andra från en liten trist fjärrkontroll. I det senare fallet kan det löna sig att investera i en programmerbar fjärrkontroll, till exempel en Logitech Harmony.

 

Så testade vi

Alla produkterna har testats på vår stabila hifi-bänk. Vi har använt HDMI-överföring där det varit möjligt, annars har ljudet överförts via den optiska digitalingången. De högtalare som inte har någon subwoofer har vi testat på egen hand, men också ihop med en separat subwoofer för att höra deras fulla potential. Det visar sig nämligen att en sub alltid är en fördel med den här typen av högtalare.

Nätverksfunktionen har testats i de fall det varit aktuellt, och musik i stereo har för det mesta strömmats med antingen AirPlay, Spotify Connect eller Bluetooth. Ett par testdeltagare som inte kan strömma har vi testat med nätverksspelaren Marantz NA6005 via en optisk digitalkabel.

Vi har testat olika ljudinställningar för att hitta den som ger bäst resultat. Oftast låter musik bäst i rent stereoläge, medan film ger bäst inlevelse med surroundfunktion.

Vi har tittat på film från Blu-ray och lyssnat på blandad musik i stereo.

Hur är det med Sonos?
Nytillkomna läsare kanske reagerar på att Sonos Playbar inte är med i detta test, med tanke på att den hamnar i rätt prisklass ihop med subwoofern Sonos SUB. Detta beror på att vi redan har testat den. Playbar är mycket bra, speciellt till musik. När man tittar på film har den däremot inte riktigt den dynamik som vi efterlyser, och den kan inte mäta sig med exempelvis Focal Dimension eller Yamaha YSP-5600. Den är ett naturligt val för den som redan har Sonos-produkter, men det finns ljudlimpor som är bättre.
PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .

Balanserat ljud i alla rum

HT-ST9 är en del av Sonys multiroom-familj som kan ge trådlöst ljud i hela huset. Och den låter både välbalanserat och fint.

Ljud & Bild tycker

Sonys soundbar låter mycket välbalanserat och fint, stöder högupplösta ljudformat och tack vare multiroom-funktion är den väldigt flexibel.
Det saknas lite fart och fläkt med film, och subwoofern känns lite baktung.
 • HDMI: 3 in, 1 ut (ARC)
 • Digitalt in: Optisk
 • Trådlöst: Wifi, multiroom, Bluetooth (NFC, LDAC)
 • Analogt in: 3,5 mm minijack
 • Subwoofer: Trådlös
 • B x H x D = 113 x 8,8 x 13,3 cm
 • Färg: Svart
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 16000 kr

Sonys mest påkostade soundbar är gjord för folk med stora TV-apparater. Och tack vare tre HDMI-ingångar, varav två stöder det nya kopieringsskyddet HDCP 2.2, kan den videoswitcha morgondagens Ultra HD-format.

Sony vill förse hela hemmet med trådlöst ljud och har därför utrustat HT-ST9 med multiroom-funktion så att den kan synkronisera ljud med andra kompatibla Sony-produkter. Till exempel SRS-X77 och SRS-X99. Allt styrs med SongPal-appen och du kan gruppera olika högtalare så länge de är anslutna till samma nätverk. Det går att strömma musik från olika musiktjänster, en smartmobil eller dator, upp till högupplöst 24 bit/192 kHz.

Har du en LDAC-kompatibel Sony-smartmobil eller -musikspelare så kan du njuta av Bluetooth-ljud med tre gånger den normala bandbredden (990 kbit/s) och upp till 24 bit/96 kHz överförs förlustfritt komprimerat!

Inbyggt Spotify Connect ger enkel musikavspelning för Spotify-kunder och Google Cast ger en motsvarande AirPlay-funktionen för Android-enheter. Högupplöst musik måste spelas via ett DLNA-program.

Fjärrkontrollen som ingår har praktiska funktioner jämfört med andra soundbar-högtalare och menysystemet som visas på TV:n ger en bra överblick över inställningarna. SongPal-appen fungerar utmärkt för enklast möjliga musikströmning.

 

Ljudkvalitet

Ljudfunktionen Clear Audio+ ger ett klarare ljud med stereomusik. Ljudet är balanserat och rent, med fin återgivning av sångröster. Matoma-remixen av Astrid S ”2AM” har en ganska så saftig bas som blandas in väl. Men subwoofern har en liten tidsförskjutning som gör att den inte sitter som gjuten. Det finns tyvärr inget sätt att justera detta, så du kan behöva jobba med placeringen. Men musiken låter klar och fin, sångröster och akustiska instrument framträder och inga frekvenser sticker ut för mycket.

Filmen Interstellar har en stor och öppen ljudbild. Ljudet är naturligt och bra och även filmmusiken kommer fram. Det är inte lika bra kontroll på djupbaseffekter som med Focal och dialogen är inte lika öppen. I intensiva actionscener bryter HT-ST9 upp med mer hermetisk förvrängning. Men Sony har bättre kontroll än både LG, Harman/Kardon och Definitive Technology. Om man bara spelar lite lägre så är ST9 kanske den ljudlimpa som har mest balanserat ljud, plus att den har djupbasen som Canton DM 90.3 saknar. Sony är bara inte fullt lika tuff.

 

Slutsats

Sony HT-ST9 har många fina möjligheter och multiroom-funktionalitet som gör att den kommunicerar med andra kompatibla trådlösa högtalare. Det är lätt att använda och stöder moderna Ultra HD-videoformat tack vare HDCP 2.2.

Ljudet är mycket välbalanserat, sångröster och instrument låter bra. Film låter naturligt, med en bra känsla av surround. Sony är inte lika tuff som vissa andra, och går i kompression när man spelar högt. Men kompromissen är mycket välgjord, detta är en soundbar som engagerar.

https://youtu.be/5vI46kYJYlw

Omslutande ljudbild

anorama 2 från Bowers & Wilkins har ingen separat subwoofer men en förvånansvärt fylligt bas och ett stort ljud.

Ljud & Bild tycker

Surroundeffekten på film imponerar och dialogen har bra fyllighet och substans. Musik i stereo har tillräckligt fyllig bas för de allra flesta.
Mellanbasen är lite svulstig och övertonerna är dämpade. Filmupplevelserna blir dessutom tama utan extern subwoofer.
 • HDMI: 1 in, 1 ut (ARC)
 • Digitalt in: 3,5 mm, optisk
 • Trådlöst: Nej
 • Analogt in: 3,5-mm minijack
 • Subwoofer: Nej, subwoofer-utgång
 • B x H x D = 110 x 12,5 x 18,1 cm
 • Färg: Svart
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 12000 kr

När vi testade B&W:s första version av Panorama 2009 så blev det maxbetyg. Den var väldigt dyr, men också den bästa soundbar-högtalaren vi hade hört. Sedan dess har konkurrensen hårdnat och våra krav ökat. Vi är därför nyfikna på uppföljaren, Panorama 2, som dessutom har blivit 8 000 kronor billigare.

Tre HDMI-ingångar finns på plats, plus en utgång med ljudretur. Trådlös anslutning finns inte, men optisk digitalingång som går att använda till en trådlös enhet som Airport Express, Asus Click eller liknande. Vi har kopplat in nätverksspelaren Marantz NA6005.

Panorama 2 har subwoofer-utgång men det ingår ingen sub. Den enda modellen som har ett matchande utseende är den klotrunda PV1D, men för 15 000 kronor är den för dyr för detta test. Vi lyssnar alltså på ljudlimpan utan sub, men har också provat med vår egen referens för att höra dess potential.

Uppkoppling går enkelt och smärtfritt, men den blå displayen är lite oklar och fjärrkontrollen är den sämsta av alla i hela testet. Jag åkte faktiskt hem och hämtade en Logitech Harmony-fjärr och programmerade den i stället.

 

Ljudkvalitet

Film återges med överraskande surroundkänsla. När rymdskeppet glider in för landning på vattenplaneten i Interstellar och skummet yr så känner man sig omgärdad av hav. Dialogen är fyllig och välplacerad i mitten. Det saknas bara en smula upplösning längre upp i övertonerna, och även om ljudet har mer lugn än hos H/K så är konsonanter lika tydliga. Men det som framför allt saknas är en subwoofer, eftersom baseffekter inte är tillräckligt fylliga. Focal Dimension utan subwoofer har mer tryck i basen än Panorama 2. Tillsammans med vår Procella-sub blir det naturligtvis helt andra bullar, och B&W-ljudlimpan visar att den trivs väldigt bra med en subwoofer. Så lägg gärna 3 000–5 000 kronor på extra bas.

Musik i stereo lider inte lika mycket av basbrist eftersom mellanbasen är ganska fyllig. Elektropop trycker till fint, med bra timing mellan basen och resten av frekvensregistret. Akustisk musik avslöjar att det gott kunde ha varit en smula mer luft i toppen. Gitarrlådan låter stort, men strängarna svänger inte riktigt som vi hade velat. En kontrabas låter också en aning färgad och svulstig, vilket beror på överdriven mellanbas.

Ingen subwoofer får bort den lilla puckeln i mellanbasen, eftersom ljudlimpan inte har något inbyggt högpass-delningsfilter. Så en subwoofer lägger till bas längst ned och överlappar samtidigt mellanbasen lite väl mycket, vilket gör allt en aning odefinierat.

 

Slutsats

B&W Panorama 2 har en stor ljudbild som ger en fin känsla av surroundeffekter när man tittar på film. Den har ett bra och fylligt ljud i dialoger men saknar en del upplösning i övertonerna, och utan subwoofer är den för mesig i basregistret. Detta gäller inte i lika stor utsträckning med stereomusik eftersom mellanbasregistret är ganska så bra. Men vi rekommenderar att köpa till en subwoofer, även om B&W inte har någon med matchande utseende i samma prisklass.

Bara helt OK

Med 20 års erfarenhet i bagaget hade vi hoppats på att Arcams soundbar skulle vara ännu bättre.

Ljud & Bild tycker

Rumskorrektionen funkar bra, ljudlimpan är mycket enkel att sköta och har bra formatstöd. Subwoofern gör basen mer utsträckt.
Det saknas dynamisk kontroll, subwoofern är inte tillräckligt kraftfull och ljudlimpan stressas när det händer för mycket i ljudbilden. Det saknas upplösning och surroundfunktionen funkar dåligt med film.
 • HDMI: 4 in, 1 ut (ARC)
 • Digitalt in: Optisk, koaxial
 • Trådlöst: Bluetooth aptX
 • Analogt in: 3,5 mm minijack
 • Subwoofer: Trådlös
 • B x H x D = 100 x 13 x 11 cm
 • Färg: Svart
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 19000 kr

Arcam har satsat på att göra det så enkelt som möjligt med Solo Bar. Det finns ingen nätverksanslutning, så strömning av ljud måste göras via Bluetooth. Har du en aptX-kompatibel enhet så kan det ge ett bättre ljud. Ljudlimpan går att styra med en särskild Arcam-app till mobiltelefon eller surfplatta om du inte vill använda den småplastiga fjärrkontrollen som ingår.

Solo Bar stöder alla vanliga ljudformat inklusive DTS-HD och Dolby TrueHD.

Egentligen säljs soundbar-högtalaren utan subwoofer, men den är tänkt att spela ihop med den trådlösa Solo Sub.

Arcams ljudlimpa är en av få som kan kalibrera ljudet efter lyssningsrummet med hjälp av en mätmikrofon som ingår. Allt är enkelt att koppla upp och använda, men vi gillar inte att högtalaren inte har så mycket som en diskantkontroll.

 

Ljudkvalitet

Autokalibreringen fungerar, eftersom ljudbilden är tämligen hermetisk utan den. Efter kalibreringen försvinner en puckel i övre basregistret som annars maskerat dialoger och röster, vilka alltså blir öppnare och tydligare.

Rumskänslan i Movie-läget är inte imponerade, man får ingen särskild känsla av surroundljud. Det låter nästan mono och ofta tycker jag att det låter bättre i vanligt stereoläge. Utan subwoofer låter det för tunt, och det är uppenbart att till skillnad från B&W Panorama 2 och Focal Dimension så är Arcam Solo Bar beroende av subwoofern för att kunna underhålla.

Tillsammans med subwoofern blir det bättre, fast den sparkar tyvärr inte ifrån sig särskilt mycket. Det slutar med att jag ställer in den på maxnivå, men jag tycker ändå att den är lite för livlös.

Dialogen låter ganska klart och fint men Solo Bar går i kompression lite för tidigt när folk skriker på varandra på filmduken.

När man ansluter Bluetooth för att strömma musik blir man precis som hos Harman/Kardon ombedd att ladda ner en app, hos Arcam heter den MusicLife. Den fungerar godkänt och ger en överblick över musikbiblioteket, även det som ligger på datorn om du har installerat ett DLNA-program som Twonky eller Plex.

När man vet hur bra förstärkare Arcam bygger är det en liten besvikelse att konstatera att ljudet bara är mediokert med musik. Kvinnliga sångröster är en smula hermetiska och hårda, och elektroniska rytmer som Infected Mushroom vittnar om att det är för lite tryck i subwoofern.

 

Slutsats

Arcam har satsat på en soundbar som har få funktioner men som är lätt att använda. Och det är bra. Den har också automatisk rumskorrigering som fungerar.

Men ljudet är tyvärr inte tillräckligt bra. Ljudbilden saknar dynamisk kontrast, upplösningen är inte tillräckligt bra och dialoger går i kompression när skådespelarna skriker på varandra. Solo Bar går att köpa utan subwoofer men behöver en för att kunna underhålla. Fast inte Solo Sub, den är för mesig.

Arcam saknar både upplösning i toppen och tryck i botten. Mellanregistret är angenämt och varierat, men vi får aldrig känslan av att det här är en produkt som är gjord med kärlek.

Vifa Stockholm
Vifa Stockholm är en stor ljudlimpa som främst fokuserar på trådlösa musikupplevelser men som även funkar med film.
Definitive Technology W Studio
Definitive Technologys ljudlimpa är en del av en multiroom-familj. Dessvärre är ljudet inte imponerande.
Yamaha YSP-5600
Yamaha utnyttjar många högtalarelement som pekar åt olika håll för att ge äkta surroundljud med Atmos. Multiroom-funktionen gör den extra rolig.
Bose SoundTouch 130
Bose har en av de mest användarvänliga ljudlimporna, som dessutom har trådlös multiroom-funktion. Men ljudet är i tamaste laget.
LG LAS950M (HS9)
LG:s ljudlimpa kan byggas ut till både multiroom och full trådlös surround. Men ljudkvaliteten är bara okej.
Canton DM 90.3
Testets enda ljudsockel är Cantons största, som tar både film och musik på blodigaste allvar.
Harman/Kardon Sabre SB 35
Harman/Kardon har en supersmal soundbar som låter överraskande klart och öppet.
Focal Dimension Sound Bar + Sub
Funktionerna är få, men ljudet tjusigt. Och du kan välja om Dimension ska vara en ljudlimpa eller ljudsockel.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Det är sällsynt att små högtalare spelar så här stort. Men den här gör det.
  Citation Tower bevisar att convenience-ljud inte måste vara små, diskreta bordshögtalare med stora kompromisser.
  Electrocompaniet har uppgraderat sin bästa integrerade förstärkare. ECI 6DX MKII har en superbra streamer och allt digitalt innanmäte du behöver.
  Samsung Galaxy Z Fold 2 är den hopfällbara mobilen du alltid har önskat dig.
  Vill du bli av med oväsen?
  Vi undrade när highend-klassen skulle få sina första brusreducerande hörlurar. Det är naturligtvis Bang & Olufsen som är först – och Beoplay H95 ger mersmak!
  Den senaste iMacen är den bästa stationära Mac-datorn för många, trots en inte helt oväsentlig nackdel.
  TAG Heuer Connected är mer än en smart träningsklocka, den är ett snyggt armbandsur också.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Harman Kardon Citation Tower

  Riktpris: 25000 kr Tornande bekvämlighet

  Elipson Legacy 3210

  Riktpris: 32000 kr Små franska delikatesser

  Klipsch The Fives

  Riktpris: 10000 kr Explosivt ljud i vardagsrummet

  Denon Home 350

  Riktpris: 7500 kr Snygg design – mäktigt inre
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.