TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

11 soundbar-högtalare

Ljudlimpor i lyxklassen

Även om interiören kräver en soundbar-högtalare så behöver det inte betyda att man måste kompromissa med ljudet.

forfatter
Publicerad 2015-12-12 - 06:00
Produkter i testet
 • Vifa Stockholm
 • Sony HT-ST9
 • Definitive Technology W Studio
 • B&W Panorama 2
 • Arcam Solo Bar + Solo Sub
 • Yamaha YSP-5600
 • Bose SoundTouch 130
 • LG LAS950M (HS9)
 • Canton DM 90.3
 • Harman/Kardon Sabre SB 35
 • Focal Dimension Sound Bar + Sub
 • Det är inte så svårt att begripa varför försäljningen av soundbar-högtalare har tagit fart. De flesta av dem är ett billigt och användarvänligt sätt att uppgradera TV-ljudet på, och de är både enkla att koppla in och försvinner smidigt och elegant in i hemmiljön. Bland de billigaste ljudlimporna vi testade i septembernumret fanns det några som var förvånansvärt bra. Men en ljudlimpa för femtusen kronor kan inte ersätta en riktigt bra stereo. Ljudet är vare sig upplöst eller kraftfullt nog. Om man däremot går upp i pris, till tiotusen eller ännu mer, så kan det bli riktigt häftigt. Då kan man förvänta sig både bra ljud, med ren och fin dialog när man tittar på film, och en stor och potent ljudbild. Man kan också börja tala om riktiga musikupplevelser.

   

  Utrustning

  Utrustningsnivån varierar stort mellan olika soundbar-högtalare. Några av dem har optisk digitalingång och Bluetooth, men inte mer än så. Andra har dessutom HDMI och till och med nätverksanslutning så att man kan strömma musik trådlöst från datorn. Några kan synkroniseras med andra produkter från samma märke så att de kan ingå i multiroom-system och spela samma (eller olika) musik eller filmljud i flera rum.

  Man styr högtalarna på olika sätt. Många av dem sköts med en app på mobilen, andra från en liten trist fjärrkontroll. I det senare fallet kan det löna sig att investera i en programmerbar fjärrkontroll, till exempel en Logitech Harmony.

   

  Så testade vi

  Alla produkterna har testats på vår stabila hifi-bänk. Vi har använt HDMI-överföring där det varit möjligt, annars har ljudet överförts via den optiska digitalingången. De högtalare som inte har någon subwoofer har vi testat på egen hand, men också ihop med en separat subwoofer för att höra deras fulla potential. Det visar sig nämligen att en sub alltid är en fördel med den här typen av högtalare.

  Nätverksfunktionen har testats i de fall det varit aktuellt, och musik i stereo har för det mesta strömmats med antingen AirPlay, Spotify Connect eller Bluetooth. Ett par testdeltagare som inte kan strömma har vi testat med nätverksspelaren Marantz NA6005 via en optisk digitalkabel.

  Vi har testat olika ljudinställningar för att hitta den som ger bäst resultat. Oftast låter musik bäst i rent stereoläge, medan film ger bäst inlevelse med surroundfunktion.

  Vi har tittat på film från Blu-ray och lyssnat på blandad musik i stereo.

  Hur är det med Sonos?
  Nytillkomna läsare kanske reagerar på att Sonos Playbar inte är med i detta test, med tanke på att den hamnar i rätt prisklass ihop med subwoofern Sonos SUB. Detta beror på att vi redan har testat den. Playbar är mycket bra, speciellt till musik. När man tittar på film har den däremot inte riktigt den dynamik som vi efterlyser, och den kan inte mäta sig med exempelvis Focal Dimension eller Yamaha YSP-5600. Den är ett naturligt val för den som redan har Sonos-produkter, men det finns ljudlimpor som är bättre.

  Produkter i testet

  Vifa Stockholm

  Trådlös musiker

  Vifa Stockholm är en stor ljudlimpa som främst fokuserar på trådlösa musikupplevelser men som även funkar med film.

  Musik återges med fin fyllighet i basen och ett varmt och fint ljud utan behov för extern subwoofer. Användarvänligheten är bra, den här kan alla använda.
  Det saknas lite dynamik och fart när man tittar på film, då saknar vi faktiskt en subwoofer.

  Sony HT-ST9

  Balanserat ljud i alla rum

  HT-ST9 är en del av Sonys multiroom-familj som kan ge trådlöst ljud i hela huset. Och den låter både välbalanserat och fint.

  Sonys soundbar låter mycket välbalanserat och fint, stöder högupplösta ljudformat och tack vare multiroom-funktion är den väldigt flexibel.
  Det saknas lite fart och fläkt med film, och subwoofern känns lite baktung.

  Definitive Technology W Studio

  Besvikelse

  Definitive Technologys ljudlimpa är en del av en multiroom-familj. Dessvärre är ljudet inte imponerande.

  Enkel att koppla upp, trots en svårläst skärmmeny. Multiroom-funktioner och stöd för förlustfri Tidal HiFi-strömning är plus i kanten.
  Ljudet inte tillräckligt bra. Det låter luddigt och subwoofern integreras inte riktigt i ljudbilden så det känns inte underhållande.

  B&W Panorama 2

  Omslutande ljudbild

  anorama 2 från Bowers & Wilkins har ingen separat subwoofer men en förvånansvärt fylligt bas och ett stort ljud.

  Surroundeffekten på film imponerar och dialogen har bra fyllighet och substans. Musik i stereo har tillräckligt fyllig bas för de allra flesta.
  Mellanbasen är lite svulstig och övertonerna är dämpade. Filmupplevelserna blir dessutom tama utan extern subwoofer.

  Arcam Solo Bar + Solo Sub

  Bara helt OK

  Med 20 års erfarenhet i bagaget hade vi hoppats på att Arcams soundbar skulle vara ännu bättre.

  Rumskorrektionen funkar bra, ljudlimpan är mycket enkel att sköta och har bra formatstöd. Subwoofern gör basen mer utsträckt.
  Det saknas dynamisk kontroll, subwoofern är inte tillräckligt kraftfull och ljudlimpan stressas när det händer för mycket i ljudbilden. Det saknas upplösning och surroundfunktionen funkar dåligt med film.

  Yamaha YSP-5600

  Äkta bioljud

  Yamaha utnyttjar många högtalarelement som pekar åt olika håll för att ge äkta surroundljud med Atmos. Multiroom-funktionen gör den extra rolig.

  Detta är den klart bästa hemmabio-ljudlimpan vi har testat, som ger ett intryck av äkta surroundljud. Dynamiken är lysande och underhållningen ett faktum.
  Subwoofer är i det närmaste en nödvändighet eftersom ljudet från soundbar-högtalaren på egen hand är i tunnaste laget. Musik i stereo har inte riktigt samma upplösning som med ett par andra.

  Bose SoundTouch 130

  Lättskött men tam

  Bose har en av de mest användarvänliga ljudlimporna, som dessutom har trådlös multiroom-funktion. Men ljudet är i tamaste laget.

  Systemet är enkelt att koppla in och det är svårt att göra fel i den vardagliga användningen. Stort plus för multiroom.
  Ljudet är ganska så tamt, dialogen är platt och vi gillar inte att surroundljudsfunktionen alltid är på – även med musik i stereo.

  LG LAS950M (HS9)

  Funktionell men blodfattig

  LG:s ljudlimpa kan byggas ut till både multiroom och full trådlös surround. Men ljudkvaliteten är bara okej.

  Trådlös nätverksanslutning och multiroom-ljud ger stora möjligheter, till exempel att spela musik i alla rum, bygga ut till full surround samt skicka SMS till högtalarna för att sätta på dem.
  Ljudet är en ganska så tam upplevelse. Intensiva scener plattas till och ger en känsla av att surroundljudet inte är fullt i klass med de bästa. Vi hade ett par problem med ljud via HDMI.

  Canton DM 90.3

  Sockel på steroider

  Testets enda ljudsockel är Cantons största, som tar både film och musik på blodigaste allvar.

  Ljudet är kraftfullt och fängslande, man får en bra surroundkänsla på film och musik i stereo får foten att stampa takten. Tillräckligt bra upplösning för att man ska tro på vad man hör.
  Lite klumpig och stor, baseffekterna i filmer kan tjäna mycket på en subwoofer.

  Harman/Kardon Sabre SB 35

  Supersmal överraskning

  Harman/Kardon har en supersmal soundbar som låter överraskande klart och öppet.

  För att vara en av de tunnaste ljudlimporna vi har testat låter Sabre SB 35 klart och fint. Subwoofern kan enkelt gömmas under soffan, vilket gör detta till en ännu elegantare lösning.
  Dynamiken är inte så imponerande, intensiva scener låter lite platta. Subwoofern saknar också en del kraft.

  Focal Dimension Sound Bar + Sub

  Elegant lösning

  Funktionerna är få, men ljudet tjusigt. Och du kan välja om Dimension ska vara en ljudlimpa eller ljudsockel.

  Ljudet med film är mycket bra. Ljudbilden är stor och öppen och dialogen har en lysande dynamik.
  Man kan inte stänga av surroundfunktionen helt och hållet, vilket gör att musik i stereo kan låta lite väl tredimensionell. Det går att få ännu bättre bas med annan subwoofer.
  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of

  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Monitor Audio förnyar Platinum-sortimentet Monitor Audio firar 50 år och lanserar nya flaggskeppshögtalare.
  Ny 700-serie högtalare från Bowers &Wilkins Hämtar teknik från high-end högtalarna i 800-serien.
  Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
  Sonos Sub Mini: värd all väntan? Är Sonos nya mini-subwoofer helt enkelt för dyr? Audun på Ljud & Bild-redaktionen tycker till.
  Kanske den häftigaste i sitt slag Centerhögtalare utöver det vanliga.
  Partyhögtalare med karaoke och DJ-funktion Spelar dundrande högt i 25 timmar.
  Följ Ljud & Bild