Search
Generic filters

: Sony HT-ST9

Balanserat ljud i alla rum

HT-ST9 är en del av Sonys multiroom-familj som kan ge trådlöst ljud i hela huset. Och den låter både välbalanserat och fint.

Ljud & Bild tycker

Sonys soundbar låter mycket välbalanserat och fint, stöder högupplösta ljudformat och tack vare multiroom-funktion är den väldigt flexibel.
Det saknas lite fart och fläkt med film, och subwoofern känns lite baktung.
 • HDMI: 3 in, 1 ut (ARC)
 • Digitalt in: Optisk
 • Trådlöst: Wifi, multiroom, Bluetooth (NFC, LDAC)
 • Analogt in: 3,5 mm minijack
 • Subwoofer: Trådlös
 • B x H x D = 113 x 8,8 x 13,3 cm
 • Färg: Svart
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 16000 kr

Sonys mest påkostade soundbar är gjord för folk med stora TV-apparater. Och tack vare tre HDMI-ingångar, varav två stöder det nya kopieringsskyddet HDCP 2.2, kan den videoswitcha morgondagens Ultra HD-format.

Sony vill förse hela hemmet med trådlöst ljud och har därför utrustat HT-ST9 med multiroom-funktion så att den kan synkronisera ljud med andra kompatibla Sony-produkter. Till exempel SRS-X77 och SRS-X99. Allt styrs med SongPal-appen och du kan gruppera olika högtalare så länge de är anslutna till samma nätverk. Det går att strömma musik från olika musiktjänster, en smartmobil eller dator, upp till högupplöst 24 bit/192 kHz.

Har du en LDAC-kompatibel Sony-smartmobil eller -musikspelare så kan du njuta av Bluetooth-ljud med tre gånger den normala bandbredden (990 kbit/s) och upp till 24 bit/96 kHz överförs förlustfritt komprimerat!

Inbyggt Spotify Connect ger enkel musikavspelning för Spotify-kunder och Google Cast ger en motsvarande AirPlay-funktionen för Android-enheter. Högupplöst musik måste spelas via ett DLNA-program.

Fjärrkontrollen som ingår har praktiska funktioner jämfört med andra soundbar-högtalare och menysystemet som visas på TV:n ger en bra överblick över inställningarna. SongPal-appen fungerar utmärkt för enklast möjliga musikströmning.

 

Ljudkvalitet

Ljudfunktionen Clear Audio+ ger ett klarare ljud med stereomusik. Ljudet är balanserat och rent, med fin återgivning av sångröster. Matoma-remixen av Astrid S ”2AM” har en ganska så saftig bas som blandas in väl. Men subwoofern har en liten tidsförskjutning som gör att den inte sitter som gjuten. Det finns tyvärr inget sätt att justera detta, så du kan behöva jobba med placeringen. Men musiken låter klar och fin, sångröster och akustiska instrument framträder och inga frekvenser sticker ut för mycket.

Filmen Interstellar har en stor och öppen ljudbild. Ljudet är naturligt och bra och även filmmusiken kommer fram. Det är inte lika bra kontroll på djupbaseffekter som med Focal och dialogen är inte lika öppen. I intensiva actionscener bryter HT-ST9 upp med mer hermetisk förvrängning. Men Sony har bättre kontroll än både LG, Harman/Kardon och Definitive Technology. Om man bara spelar lite lägre så är ST9 kanske den ljudlimpa som har mest balanserat ljud, plus att den har djupbasen som Canton DM 90.3 saknar. Sony är bara inte fullt lika tuff.

 

Slutsats

Sony HT-ST9 har många fina möjligheter och multiroom-funktionalitet som gör att den kommunicerar med andra kompatibla trådlösa högtalare. Det är lätt att använda och stöder moderna Ultra HD-videoformat tack vare HDCP 2.2.

Ljudet är mycket välbalanserat, sångröster och instrument låter bra. Film låter naturligt, med en bra känsla av surround. Sony är inte lika tuff som vissa andra, och går i kompression när man spelar högt. Men kompromissen är mycket välgjord, detta är en soundbar som engagerar.

https://youtu.be/5vI46kYJYlw

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Vifa Stockholm - Trådlös musiker
  Vifa Stockholm är en stor ljudlimpa som främst fokuserar på trådlösa musikupplevelser men som även funkar med film.
  Definitive Technology W Studio - Besvikelse
  Definitive Technologys ljudlimpa är en del av en multiroom-familj. Dessvärre är ljudet inte imponerande.
  B&W Panorama 2 - Omslutande ljudbild
  anorama 2 från Bowers & Wilkins har ingen separat subwoofer men en förvånansvärt fylligt bas och ett stort ljud.
  Arcam Solo Bar + Solo Sub - Bara helt OK
  Med 20 års erfarenhet i bagaget hade vi hoppats på att Arcams soundbar skulle vara ännu bättre.
  Yamaha YSP-5600 - Äkta bioljud
  Yamaha utnyttjar många högtalarelement som pekar åt olika håll för att ge äkta surroundljud med Atmos. Multiroom-funktionen gör den extra rolig.
  Bose SoundTouch 130 - Lättskött men tam
  Bose har en av de mest användarvänliga ljudlimporna, som dessutom har trådlös multiroom-funktion. Men ljudet är i tamaste laget.
  LG LAS950M (HS9) - Funktionell men blodfattig
  LG:s ljudlimpa kan byggas ut till både multiroom och full trådlös surround. Men ljudkvaliteten är bara okej.
  Canton DM 90.3 - Sockel på steroider
  Testets enda ljudsockel är Cantons största, som tar både film och musik på blodigaste allvar.
  Harman/Kardon Sabre SB 35 - Supersmal överraskning
  Harman/Kardon har en supersmal soundbar som låter överraskande klart och öppet.
  Focal Dimension Sound Bar + Sub - Elegant lösning
  Funktionerna är få, men ljudet tjusigt. Och du kan välja om Dimension ska vara en ljudlimpa eller ljudsockel.

  Läs också

  Vill du bli av med oväsen?
  Vi undrade när highend-klassen skulle få sina första brusreducerande hörlurar. Det är naturligtvis Bang & Olufsen som är först – och Beoplay H95 ger mersmak!
  Den senaste iMacen är den bästa stationära Mac-datorn för många, trots en inte helt oväsentlig nackdel.
  TAG Heuer Connected är mer än en smart träningsklocka, den är ett snyggt armbandsur också.
  JBL ger sig in i ANC-toppklassen med en hörlur som är rolig att lyssna på och som tar bort bruset effektivt.
  Panasonics toppmodell är en riktig godbit för kräsna TV-entusiaster: HZ2000 har en superläcker bild i tvättäkta studiokvalitet!
  HP Sprocket Select fyller absolut ingen funktion. Och den mobila fotoskrivaren levererar faktiskt halvdåliga bilder. Ändå är den helt fantastisk.
  Efter en tur i Honda e känns det mesta annat gammalmodigt.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Klipsch The Fives

  Riktpris: 10000 kr Explosivt ljud i vardagsrummet

  Denon Home 350

  Riktpris: 7500 kr Snygg design – mäktigt inre

  Canton Pro XL.3

  Riktpris: 3200 kr Anonym och oengagerande

  Monitor Audio Climate 60

  Riktpris: 6000 kr Spelglädjen uppväger
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.