TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Sony HT-ST9

Balanserat ljud i alla rum

HT-ST9 är en del av Sonys multiroom-familj som kan ge trådlöst ljud i hela huset. Och den låter både välbalanserat och fint.

Av / 2015-12-12 - 05:00
Sony HT-ST9

Ljud & Bild tycker

  • Sonys soundbar låter mycket välbalanserat och fint, stöder högupplösta ljudformat och tack vare multiroom-funktion är den väldigt flexibel.
  • Det saknas lite fart och fläkt med film, och subwoofern känns lite baktung.

Sonys mest påkostade soundbar är gjord för folk med stora TV-apparater. Och tack vare tre HDMI-ingångar, varav två stöder det nya kopieringsskyddet HDCP 2.2, kan den videoswitcha morgondagens Ultra HD-format.

Sony vill förse hela hemmet med trådlöst ljud och har därför utrustat HT-ST9 med multiroom-funktion så att den kan synkronisera ljud med andra kompatibla Sony-produkter. Till exempel SRS-X77 och SRS-X99. Allt styrs med SongPal-appen och du kan gruppera olika högtalare så länge de är anslutna till samma nätverk. Det går att strömma musik från olika musiktjänster, en smartmobil eller dator, upp till högupplöst 24 bit/192 kHz.

Har du en LDAC-kompatibel Sony-smartmobil eller -musikspelare så kan du njuta av Bluetooth-ljud med tre gånger den normala bandbredden (990 kbit/s) och upp till 24 bit/96 kHz överförs förlustfritt komprimerat!

Inbyggt Spotify Connect ger enkel musikavspelning för Spotify-kunder och Google Cast ger en motsvarande AirPlay-funktionen för Android-enheter. Högupplöst musik måste spelas via ett DLNA-program.

Fjärrkontrollen som ingår har praktiska funktioner jämfört med andra soundbar-högtalare och menysystemet som visas på TV:n ger en bra överblick över inställningarna. SongPal-appen fungerar utmärkt för enklast möjliga musikströmning.

Annons

 

Ljudkvalitet

Ljudfunktionen Clear Audio+ ger ett klarare ljud med stereomusik. Ljudet är balanserat och rent, med fin återgivning av sångröster. Matoma-remixen av Astrid S ”2AM” har en ganska så saftig bas som blandas in väl. Men subwoofern har en liten tidsförskjutning som gör att den inte sitter som gjuten. Det finns tyvärr inget sätt att justera detta, så du kan behöva jobba med placeringen. Men musiken låter klar och fin, sångröster och akustiska instrument framträder och inga frekvenser sticker ut för mycket.

Filmen Interstellar har en stor och öppen ljudbild. Ljudet är naturligt och bra och även filmmusiken kommer fram. Det är inte lika bra kontroll på djupbaseffekter som med Focal och dialogen är inte lika öppen. I intensiva actionscener bryter HT-ST9 upp med mer hermetisk förvrängning. Men Sony har bättre kontroll än både LG, Harman/Kardon och Definitive Technology. Om man bara spelar lite lägre så är ST9 kanske den ljudlimpa som har mest balanserat ljud, plus att den har djupbasen som Canton DM 90.3 saknar. Sony är bara inte fullt lika tuff.

 

Slutsats

Sony HT-ST9 har många fina möjligheter och multiroom-funktionalitet som gör att den kommunicerar med andra kompatibla trådlösa högtalare. Det är lätt att använda och stöder moderna Ultra HD-videoformat tack vare HDCP 2.2.

Ljudet är mycket välbalanserat, sångröster och instrument låter bra. Film låter naturligt, med en bra känsla av surround. Sony är inte lika tuff som vissa andra, och går i kompression när man spelar högt. Men kompromissen är mycket välgjord, detta är en soundbar som engagerar.

https://youtu.be/5vI46kYJYlw

Också i detta test:

Vifa Stockholm

Trådlös musiker

Vifa Stockholm är en stor ljudlimpa som främst fokuserar på trådlösa musikupplevelser men som även funkar med film.

Musik återges med fin fyllighet i basen och ett varmt och fint ljud utan behov för extern subwoofer. Användarvänligheten är bra, den här kan alla använda.
Det saknas lite dynamik och fart när man tittar på film, då saknar vi faktiskt en subwoofer.
Läs hela testet

Definitive Technology W Studio

Besvikelse

Definitive Technologys ljudlimpa är en del av en multiroom-familj. Dessvärre är ljudet inte imponerande.

Enkel att koppla upp, trots en svårläst skärmmeny. Multiroom-funktioner och stöd för förlustfri Tidal HiFi-strömning är plus i kanten.
Ljudet inte tillräckligt bra. Det låter luddigt och subwoofern integreras inte riktigt i ljudbilden så det känns inte underhållande.
Läs hela testet

B&W Panorama 2

Omslutande ljudbild

anorama 2 från Bowers & Wilkins har ingen separat subwoofer men en förvånansvärt fylligt bas och ett stort ljud.

Surroundeffekten på film imponerar och dialogen har bra fyllighet och substans. Musik i stereo har tillräckligt fyllig bas för de allra flesta.
Mellanbasen är lite svulstig och övertonerna är dämpade. Filmupplevelserna blir dessutom tama utan extern subwoofer.
Läs hela testet

Arcam Solo Bar + Solo Sub

Bara helt OK

Med 20 års erfarenhet i bagaget hade vi hoppats på att Arcams soundbar skulle vara ännu bättre.

Rumskorrektionen funkar bra, ljudlimpan är mycket enkel att sköta och har bra formatstöd. Subwoofern gör basen mer utsträckt.
Det saknas dynamisk kontroll, subwoofern är inte tillräckligt kraftfull och ljudlimpan stressas när det händer för mycket i ljudbilden. Det saknas upplösning och surroundfunktionen funkar dåligt med film.
Läs hela testet

Yamaha YSP-5600

Äkta bioljud

Yamaha utnyttjar många högtalarelement som pekar åt olika håll för att ge äkta surroundljud med Atmos. Multiroom-funktionen gör den extra rolig.

Detta är den klart bästa hemmabio-ljudlimpan vi har testat, som ger ett intryck av äkta surroundljud. Dynamiken är lysande och underhållningen ett faktum.
Subwoofer är i det närmaste en nödvändighet eftersom ljudet från soundbar-högtalaren på egen hand är i tunnaste laget. Musik i stereo har inte riktigt samma upplösning som med ett par andra.
Läs hela testet

Bose SoundTouch 130

Lättskött men tam

Bose har en av de mest användarvänliga ljudlimporna, som dessutom har trådlös multiroom-funktion. Men ljudet är i tamaste laget.

Systemet är enkelt att koppla in och det är svårt att göra fel i den vardagliga användningen. Stort plus för multiroom.
Ljudet är ganska så tamt, dialogen är platt och vi gillar inte att surroundljudsfunktionen alltid är på – även med musik i stereo.
Läs hela testet

LG LAS950M (HS9)

Funktionell men blodfattig

LG:s ljudlimpa kan byggas ut till både multiroom och full trådlös surround. Men ljudkvaliteten är bara okej.

Trådlös nätverksanslutning och multiroom-ljud ger stora möjligheter, till exempel att spela musik i alla rum, bygga ut till full surround samt skicka SMS till högtalarna för att sätta på dem.
Ljudet är en ganska så tam upplevelse. Intensiva scener plattas till och ger en känsla av att surroundljudet inte är fullt i klass med de bästa. Vi hade ett par problem med ljud via HDMI.
Läs hela testet

Canton DM 90.3

Sockel på steroider

Testets enda ljudsockel är Cantons största, som tar både film och musik på blodigaste allvar.

Ljudet är kraftfullt och fängslande, man får en bra surroundkänsla på film och musik i stereo får foten att stampa takten. Tillräckligt bra upplösning för att man ska tro på vad man hör.
Lite klumpig och stor, baseffekterna i filmer kan tjäna mycket på en subwoofer.
Läs hela testet

Harman/Kardon Sabre SB 35

Supersmal överraskning

Harman/Kardon har en supersmal soundbar som låter överraskande klart och öppet.

För att vara en av de tunnaste ljudlimporna vi har testat låter Sabre SB 35 klart och fint. Subwoofern kan enkelt gömmas under soffan, vilket gör detta till en ännu elegantare lösning.
Dynamiken är inte så imponerande, intensiva scener låter lite platta. Subwoofern saknar också en del kraft.
Läs hela testet

Focal Dimension Sound Bar + Sub

Elegant lösning

Funktionerna är få, men ljudet tjusigt. Och du kan välja om Dimension ska vara en ljudlimpa eller ljudsockel.

Ljudet med film är mycket bra. Ljudbilden är stor och öppen och dialogen har en lysande dynamik.
Man kan inte stänga av surroundfunktionen helt och hållet, vilket gör att musik i stereo kan låta lite väl tredimensionell. Det går att få ännu bättre bas med annan subwoofer.
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Löjligt bra retrohögtalare

Technics knockout

Blåser öronen av dig

Årets bästa soundbar från Samsung?

Dynamit i bokhyllan

Sex soundbar-högtalare för dyrtider

Lyngdorf till lågpris?

Spelande kanelbulle

Högtalarnas Rolls-Royce

För dyrt köp för de flesta

Ljud & Bild