Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Vifa Stockholm

Trådlös musiker

Vifa Stockholm är en stor ljudlimpa som främst fokuserar på trådlösa musikupplevelser men som även funkar med film.

Skrivet av / 2015-12-12 - 05:00
Vifa Stockholm
Geir Gråbein Nordby

Hittills har Vifa främst varit kända för sina högtalarelement. Nu satsar de däremot hårt på eleganta trådlösa ljudprodukter och Stockholm är den största högtalaren i sortimentet. Det är en stor soundbar, som är för hög för att stå på bänken framför TV:n och därför måste hängas på väggen eller stå på en hylla under. Men tack vare ett perforerat tygöverdrag är den läcker att titta på. Och den vare sig stöder eller behöver en extern subwoofer, eftersom den är bestyckad med fyra 10-centimeters baselement utöver två mellanregister och två diskanter.

Stockholm kopplas till det trådlösa hemnätverket genom att hålla inne anslutningsknappen tills lampan på högtalaren blinkar vitt snabbt. Då dyker högtalaren upp som eget nätverk på mobilen. Koppla in och följ instruktionerna. Ganska enkelt.

Det finns ingen signalväljare på fjärrkontrollen. Om det spelas musik på en ansluten nätverksenhet prioriteras den. Nästa prioritet är Bluetooth och om ingenting spelas där så är det kablad anslutning som gäller. Vill du ha TV-ljud via optisk digitalkabel måste du alltså låta bli att koppla in något med AirPlay eller Bluetooth.

Ladda ner Vifa-appen för att växla mellan olika ljudinställningar, ställa in ljusstyrkan på dioden och byta namn på nätverket.

 

Ljudkvalitet

Stereomusik via AirPlay låter välbalanserat, och trots bristen på subwoofer är basen är fyllig och rytmisk. Tracy Bonhams gitarr har bra kropp och rösten låter också bra, med gott om tyngd i bröstklangen. Det finns inte riktigt samma dynamik som hos Focal Dimension, strängar klingar inte lika sprött och ljudlimpan är helt enkelt inte lika klistrad vid musikens svängningar. Men det låter trevligt och man kan spela tillräckligt högt.

Filmdialogen framträder bra tack vare den fylliga karaktären, men det saknas en smula diktion i övertonerna. Jag satsar på att spela lite högre än med både Focal och Harman/Kardon för att få lite inlevelse i Interstellar. Det finns ingen surroundfunktion att tala om här, vi känner oss aldrig omringade av ett hav på den översvämmade planeten mitt i filmen och även om baseffekterna är fylligare än med B&W Panorama 2 så känns andra ljudlimpor med subwoofer mer engagerande i de mest intensiva ljudeffekterna.

 

Slutsats

Vifa Stockholm är en stor men läcker soundbar, som ser extra bra ut på väggen men som också kan placeras på en hylla under TV:n om det finns plats. Den kan spela musik via nätverk eller Bluetooth, och TV-ljudet överförs med optisk digitalkabel.

Användarvänligheten är bra, och bäst med Vifa-appen. Ljudet är fylligt och behagligt, oavsett om det är akustisk musik eller electropop som spelas. Det finns inte samma dynamik och upplösning som hos de bästa och filmljudet kunde gott haft hjälp av en subwoofer.

Detta är en soundbar som främst är avsedd för musik.

Ljud & Bild tycker

Musik återges med fin fyllighet i basen och ett varmt och fint ljud utan behov för extern subwoofer. Användarvänligheten är bra, den här kan alla använda. Det saknas lite dynamik och fart när man tittar på film, då saknar vi faktiskt en subwoofer.

Också i detta test:

11 soundbar-högtalare

Sony HT-ST9

Balanserat ljud i alla rum

HT-ST9 är en del av Sonys multiroom-familj som kan ge trådlöst ljud i hela huset. Och den låter både välbalanserat och fint.

Sonys soundbar låter mycket välbalanserat och fint, stöder högupplösta ljudformat och tack vare multiroom-funktion är den väldigt flexibel.
Det saknas lite fart och fläkt med film, och subwoofern känns lite baktung.
Läs hela testet

Definitive Technology W Studio

Besvikelse

Definitive Technologys ljudlimpa är en del av en multiroom-familj. Dessvärre är ljudet inte imponerande.

Enkel att koppla upp, trots en svårläst skärmmeny. Multiroom-funktioner och stöd för förlustfri Tidal HiFi-strömning är plus i kanten.
Ljudet inte tillräckligt bra. Det låter luddigt och subwoofern integreras inte riktigt i ljudbilden så det känns inte underhållande.
Läs hela testet

B&W Panorama 2

Omslutande ljudbild

anorama 2 från Bowers & Wilkins har ingen separat subwoofer men en förvånansvärt fylligt bas och ett stort ljud.

Surroundeffekten på film imponerar och dialogen har bra fyllighet och substans. Musik i stereo har tillräckligt fyllig bas för de allra flesta.
Mellanbasen är lite svulstig och övertonerna är dämpade. Filmupplevelserna blir dessutom tama utan extern subwoofer.
Läs hela testet

Arcam Solo Bar + Solo Sub

Bara helt OK

Med 20 års erfarenhet i bagaget hade vi hoppats på att Arcams soundbar skulle vara ännu bättre.

Rumskorrektionen funkar bra, ljudlimpan är mycket enkel att sköta och har bra formatstöd. Subwoofern gör basen mer utsträckt.
Det saknas dynamisk kontroll, subwoofern är inte tillräckligt kraftfull och ljudlimpan stressas när det händer för mycket i ljudbilden. Det saknas upplösning och surroundfunktionen funkar dåligt med film.
Läs hela testet

Yamaha YSP-5600

Äkta bioljud

Yamaha utnyttjar många högtalarelement som pekar åt olika håll för att ge äkta surroundljud med Atmos. Multiroom-funktionen gör den extra rolig.

Detta är den klart bästa hemmabio-ljudlimpan vi har testat, som ger ett intryck av äkta surroundljud. Dynamiken är lysande och underhållningen ett faktum.
Subwoofer är i det närmaste en nödvändighet eftersom ljudet från soundbar-högtalaren på egen hand är i tunnaste laget. Musik i stereo har inte riktigt samma upplösning som med ett par andra.
Läs hela testet

Bose SoundTouch 130

Lättskött men tam

Bose har en av de mest användarvänliga ljudlimporna, som dessutom har trådlös multiroom-funktion. Men ljudet är i tamaste laget.

Systemet är enkelt att koppla in och det är svårt att göra fel i den vardagliga användningen. Stort plus för multiroom.
Ljudet är ganska så tamt, dialogen är platt och vi gillar inte att surroundljudsfunktionen alltid är på – även med musik i stereo.
Läs hela testet

LG LAS950M (HS9)

Funktionell men blodfattig

LG:s ljudlimpa kan byggas ut till både multiroom och full trådlös surround. Men ljudkvaliteten är bara okej.

Trådlös nätverksanslutning och multiroom-ljud ger stora möjligheter, till exempel att spela musik i alla rum, bygga ut till full surround samt skicka SMS till högtalarna för att sätta på dem.
Ljudet är en ganska så tam upplevelse. Intensiva scener plattas till och ger en känsla av att surroundljudet inte är fullt i klass med de bästa. Vi hade ett par problem med ljud via HDMI.
Läs hela testet

Canton DM 90.3

Sockel på steroider

Testets enda ljudsockel är Cantons största, som tar både film och musik på blodigaste allvar.

Ljudet är kraftfullt och fängslande, man får en bra surroundkänsla på film och musik i stereo får foten att stampa takten. Tillräckligt bra upplösning för att man ska tro på vad man hör.
Lite klumpig och stor, baseffekterna i filmer kan tjäna mycket på en subwoofer.
Läs hela testet

Harman/Kardon Sabre SB 35

Supersmal överraskning

Harman/Kardon har en supersmal soundbar som låter överraskande klart och öppet.

För att vara en av de tunnaste ljudlimporna vi har testat låter Sabre SB 35 klart och fint. Subwoofern kan enkelt gömmas under soffan, vilket gör detta till en ännu elegantare lösning.
Dynamiken är inte så imponerande, intensiva scener låter lite platta. Subwoofern saknar också en del kraft.
Läs hela testet

Focal Dimension Sound Bar + Sub

Elegant lösning

Funktionerna är få, men ljudet tjusigt. Och du kan välja om Dimension ska vara en ljudlimpa eller ljudsockel.

Ljudet med film är mycket bra. Ljudbilden är stor och öppen och dialogen har en lysande dynamik.
Man kan inte stänga av surroundfunktionen helt och hållet, vilket gör att musik i stereo kan låta lite väl tredimensionell. Det går att få ännu bättre bas med annan subwoofer.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Är detta Samsungs ”Sonos-killer”?

Klassens bästa kompakthögtalare

Stort ljud – men vi saknar något

Vi testar billiga soundbar-högtalare

Vacker på både in- och utsidan

Ljud & Bild
Rulla till toppen