Yamaha YSP-5600

Äkta bioljud

Yamaha utnyttjar många högtalarelement som pekar åt olika håll för att ge äkta surroundljud med Atmos. Multiroom-funktionen gör den extra rolig.
December 2015Yamaha YSP-5600
Ljud & Bild tycker
Detta är den klart bästa hemmabio-ljudlimpan vi har testat, som ger ett intryck av äkta surroundljud. Dynamiken är lysande och underhållningen ett faktum.
Subwoofer är i det närmaste en nödvändighet eftersom ljudet från soundbar-högtalaren på egen hand är i tunnaste laget. Musik i stereo har inte riktigt samma upplösning som med ett par andra.
Specifikationer
  • HDMI: 4 in, 1 ut (ARC)
  • Digitalt in: 2 optiska
  • Trådlöst: Wifi, multiroom, Bluetooth
  • Analogt in: RCA
  • Subwoofer: Nej, trådlös anslutning
  • B x H x D = 110 x 21,2 x 9,3 cm
  • Färg: Svart
forfatter

Den nya soundbar-toppmodellen YSP-5600 har hela 44 högtalarelement som skickar ut 7 separata strålar med ljud: front, center, bak samt två höjdkanaler för återgivning av Dolby Atmos- och DTS:X-ljudspår.

Yamahas nya multiroom-system MusicCast har kommit till många olika produktfamiljer. YSP-5600 kopplas enkelt ihop med andra MusicCast-produkter som CD-spelare, aktiva högtalare och förstärkare. MusicCast-appen har blivit bättre sedan den släpptes för första gången, och är numera riktigt intuitiv och enkel att använda.

YSP-5600 har mätmikrofon och rumskorrektion, plus hela fyra HDMI-ingångar som stöder Ultra HD-video med HDCP 2.2-kopieringsskydd. Den är enkel att koppla upp men tar en del plats.

 

Ljudkvalitet

Ljudbilden är enorm när vi sätter på filmen Interstellar. Ljudlandskapet är mycket mer precist än med någon av de andra testdeltagarna, man får en känsla av riktiga bakhögtalare – och till och med takhögtalare.

Men subwoofer behövs. Ljudlimpan har knappt någon bas att tala om, så därför provade vi med subwoofern NS-SW300. Den kostar 4 000 kronor och säljs av en del butiker tillsammans med YSP-5600 för paketpriset 20 000 kronor. Inkopplingen görs trådlöst eftersom det ingår en trådlös mottagare till ljudlimpan.

Med subwoofer blir det något helt annat. Yamaha har den mest kompetenta filmhögtalaren av alla. Mycket på grund av den imponerande rumskänslan som ger oss en känsla av att verkligen vara omringade av hav, när det plaskande vattnet omgärdar oss i Interstellar. Dialogen är också större och mäktigare och ger oss det närmaste vi har kommit äkta biokänsla.

Stereomusik behöver också en subwoofer. Det låter tunt utan, men till och med den billiga NS-SW300 gör att det svänger ordentligt. Hör till exempel på den kanontuffa ”Hey Man, Nice Shot” med industri-metallbandet Filter, där trumrytmerna och basgitarren sitter som gjutna. Daft Punks ”Lucky” har bra upplösning och skiner riktigt bra i övertonregistret.

Övergången mellan soundbar och subwoofer är inte helt oproblematisk, YSP-5600 har en liten puckel i övre basregistret som subwoofern inte tar bort. Till musik är därför Focal, Sony och Canton bättre alternativ.

 

Slutsats

Yamaha YSP-5600 är en kanonbra ljudlimpa. Allra bäst är den med film, där den briljerar med sin stora ljudbild som nästan ger en känsla av att lyssna på ett komplett surroundsystem med både bakhögtalare och takhögtalare. Dialogen är naturlig och filmmusik har både kraft och dynamik.

Samma sak gäller för musik i stereo, även om Yamaha inte har samma upplösning som Focal, Sony och Canton. Men det låter absolut bra nog och även om det finns en liten puckel i över basregistret får YSP-5600 vår varmaste rekommendation. En förutsättning är dock att du köper till en subwoofer, eftersom bas i det närmaste saknas helt när ljudlimpan spelar på egen hand. NS-SW300 är en bra matchning.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Vifa Stockholm

Trådlös musiker

Vifa Stockholm är en stor ljudlimpa som främst fokuserar på trådlösa musikupplevelser men som även funkar med film.

Musik återges med fin fyllighet i basen och ett varmt och fint ljud utan behov för extern subwoofer. Användarvänligheten är bra, den här kan alla använda.
Det saknas lite dynamik och fart när man tittar på film, då saknar vi faktiskt en subwoofer.

Sony HT-ST9

Balanserat ljud i alla rum

HT-ST9 är en del av Sonys multiroom-familj som kan ge trådlöst ljud i hela huset. Och den låter både välbalanserat och fint.

Sonys soundbar låter mycket välbalanserat och fint, stöder högupplösta ljudformat och tack vare multiroom-funktion är den väldigt flexibel.
Det saknas lite fart och fläkt med film, och subwoofern känns lite baktung.

Definitive Technology W Studio

Besvikelse

Definitive Technologys ljudlimpa är en del av en multiroom-familj. Dessvärre är ljudet inte imponerande.

Enkel att koppla upp, trots en svårläst skärmmeny. Multiroom-funktioner och stöd för förlustfri Tidal HiFi-strömning är plus i kanten.
Ljudet inte tillräckligt bra. Det låter luddigt och subwoofern integreras inte riktigt i ljudbilden så det känns inte underhållande.

B&W Panorama 2

Omslutande ljudbild

anorama 2 från Bowers & Wilkins har ingen separat subwoofer men en förvånansvärt fylligt bas och ett stort ljud.

Surroundeffekten på film imponerar och dialogen har bra fyllighet och substans. Musik i stereo har tillräckligt fyllig bas för de allra flesta.
Mellanbasen är lite svulstig och övertonerna är dämpade. Filmupplevelserna blir dessutom tama utan extern subwoofer.

Arcam Solo Bar + Solo Sub

Bara helt OK

Med 20 års erfarenhet i bagaget hade vi hoppats på att Arcams soundbar skulle vara ännu bättre.

Rumskorrektionen funkar bra, ljudlimpan är mycket enkel att sköta och har bra formatstöd. Subwoofern gör basen mer utsträckt.
Det saknas dynamisk kontroll, subwoofern är inte tillräckligt kraftfull och ljudlimpan stressas när det händer för mycket i ljudbilden. Det saknas upplösning och surroundfunktionen funkar dåligt med film.

Bose SoundTouch 130

Lättskött men tam

Bose har en av de mest användarvänliga ljudlimporna, som dessutom har trådlös multiroom-funktion. Men ljudet är i tamaste laget.

Systemet är enkelt att koppla in och det är svårt att göra fel i den vardagliga användningen. Stort plus för multiroom.
Ljudet är ganska så tamt, dialogen är platt och vi gillar inte att surroundljudsfunktionen alltid är på – även med musik i stereo.

LG LAS950M (HS9)

Funktionell men blodfattig

LG:s ljudlimpa kan byggas ut till både multiroom och full trådlös surround. Men ljudkvaliteten är bara okej.

Trådlös nätverksanslutning och multiroom-ljud ger stora möjligheter, till exempel att spela musik i alla rum, bygga ut till full surround samt skicka SMS till högtalarna för att sätta på dem.
Ljudet är en ganska så tam upplevelse. Intensiva scener plattas till och ger en känsla av att surroundljudet inte är fullt i klass med de bästa. Vi hade ett par problem med ljud via HDMI.

Canton DM 90.3

Sockel på steroider

Testets enda ljudsockel är Cantons största, som tar både film och musik på blodigaste allvar.

Ljudet är kraftfullt och fängslande, man får en bra surroundkänsla på film och musik i stereo får foten att stampa takten. Tillräckligt bra upplösning för att man ska tro på vad man hör.
Lite klumpig och stor, baseffekterna i filmer kan tjäna mycket på en subwoofer.

Harman/Kardon Sabre SB 35

Supersmal överraskning

Harman/Kardon har en supersmal soundbar som låter överraskande klart och öppet.

För att vara en av de tunnaste ljudlimporna vi har testat låter Sabre SB 35 klart och fint. Subwoofern kan enkelt gömmas under soffan, vilket gör detta till en ännu elegantare lösning.
Dynamiken är inte så imponerande, intensiva scener låter lite platta. Subwoofern saknar också en del kraft.

Focal Dimension Sound Bar + Sub

Elegant lösning

Funktionerna är få, men ljudet tjusigt. Och du kan välja om Dimension ska vara en ljudlimpa eller ljudsockel.

Ljudet med film är mycket bra. Ljudbilden är stor och öppen och dialogen har en lysande dynamik.
Man kan inte stänga av surroundfunktionen helt och hållet, vilket gör att musik i stereo kan låta lite väl tredimensionell. Det går att få ännu bättre bas med annan subwoofer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.