Search
Generic filters

: Yamaha YSP-5600

Äkta bioljud

Yamaha utnyttjar många högtalarelement som pekar åt olika håll för att ge äkta surroundljud med Atmos. Multiroom-funktionen gör den extra rolig.

December 2015Yamaha YSP-5600

Ljud & Bild tycker

Detta är den klart bästa hemmabio-ljudlimpan vi har testat, som ger ett intryck av äkta surroundljud. Dynamiken är lysande och underhållningen ett faktum.
Subwoofer är i det närmaste en nödvändighet eftersom ljudet från soundbar-högtalaren på egen hand är i tunnaste laget. Musik i stereo har inte riktigt samma upplösning som med ett par andra.
 • HDMI: 4 in, 1 ut (ARC)
 • Digitalt in: 2 optiska
 • Trådlöst: Wifi, multiroom, Bluetooth
 • Analogt in: RCA
 • Subwoofer: Nej, trådlös anslutning
 • B x H x D = 110 x 21,2 x 9,3 cm
 • Färg: Svart
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 17000 kr

Den nya soundbar-toppmodellen YSP-5600 har hela 44 högtalarelement som skickar ut 7 separata strålar med ljud: front, center, bak samt två höjdkanaler för återgivning av Dolby Atmos- och DTS:X-ljudspår.

Yamahas nya multiroom-system MusicCast har kommit till många olika produktfamiljer. YSP-5600 kopplas enkelt ihop med andra MusicCast-produkter som CD-spelare, aktiva högtalare och förstärkare. MusicCast-appen har blivit bättre sedan den släpptes för första gången, och är numera riktigt intuitiv och enkel att använda.

YSP-5600 har mätmikrofon och rumskorrektion, plus hela fyra HDMI-ingångar som stöder Ultra HD-video med HDCP 2.2-kopieringsskydd. Den är enkel att koppla upp men tar en del plats.

 

Ljudkvalitet

Ljudbilden är enorm när vi sätter på filmen Interstellar. Ljudlandskapet är mycket mer precist än med någon av de andra testdeltagarna, man får en känsla av riktiga bakhögtalare – och till och med takhögtalare.

Men subwoofer behövs. Ljudlimpan har knappt någon bas att tala om, så därför provade vi med subwoofern NS-SW300. Den kostar 4 000 kronor och säljs av en del butiker tillsammans med YSP-5600 för paketpriset 20 000 kronor. Inkopplingen görs trådlöst eftersom det ingår en trådlös mottagare till ljudlimpan.

Med subwoofer blir det något helt annat. Yamaha har den mest kompetenta filmhögtalaren av alla. Mycket på grund av den imponerande rumskänslan som ger oss en känsla av att verkligen vara omringade av hav, när det plaskande vattnet omgärdar oss i Interstellar. Dialogen är också större och mäktigare och ger oss det närmaste vi har kommit äkta biokänsla.

Stereomusik behöver också en subwoofer. Det låter tunt utan, men till och med den billiga NS-SW300 gör att det svänger ordentligt. Hör till exempel på den kanontuffa ”Hey Man, Nice Shot” med industri-metallbandet Filter, där trumrytmerna och basgitarren sitter som gjutna. Daft Punks ”Lucky” har bra upplösning och skiner riktigt bra i övertonregistret.

Övergången mellan soundbar och subwoofer är inte helt oproblematisk, YSP-5600 har en liten puckel i övre basregistret som subwoofern inte tar bort. Till musik är därför Focal, Sony och Canton bättre alternativ.

 

Slutsats

Yamaha YSP-5600 är en kanonbra ljudlimpa. Allra bäst är den med film, där den briljerar med sin stora ljudbild som nästan ger en känsla av att lyssna på ett komplett surroundsystem med både bakhögtalare och takhögtalare. Dialogen är naturlig och filmmusik har både kraft och dynamik.

Samma sak gäller för musik i stereo, även om Yamaha inte har samma upplösning som Focal, Sony och Canton. Men det låter absolut bra nog och även om det finns en liten puckel i över basregistret får YSP-5600 vår varmaste rekommendation. En förutsättning är dock att du köper till en subwoofer, eftersom bas i det närmaste saknas helt när ljudlimpan spelar på egen hand. NS-SW300 är en bra matchning.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Vifa Stockholm - Trådlös musiker
  Vifa Stockholm är en stor ljudlimpa som främst fokuserar på trådlösa musikupplevelser men som även funkar med film.
  Sony HT-ST9 - Balanserat ljud i alla rum
  HT-ST9 är en del av Sonys multiroom-familj som kan ge trådlöst ljud i hela huset. Och den låter både välbalanserat och fint.
  Definitive Technology W Studio - Besvikelse
  Definitive Technologys ljudlimpa är en del av en multiroom-familj. Dessvärre är ljudet inte imponerande.
  B&W Panorama 2 - Omslutande ljudbild
  anorama 2 från Bowers & Wilkins har ingen separat subwoofer men en förvånansvärt fylligt bas och ett stort ljud.
  Arcam Solo Bar + Solo Sub - Bara helt OK
  Med 20 års erfarenhet i bagaget hade vi hoppats på att Arcams soundbar skulle vara ännu bättre.
  Bose SoundTouch 130 - Lättskött men tam
  Bose har en av de mest användarvänliga ljudlimporna, som dessutom har trådlös multiroom-funktion. Men ljudet är i tamaste laget.
  LG LAS950M (HS9) - Funktionell men blodfattig
  LG:s ljudlimpa kan byggas ut till både multiroom och full trådlös surround. Men ljudkvaliteten är bara okej.
  Canton DM 90.3 - Sockel på steroider
  Testets enda ljudsockel är Cantons största, som tar både film och musik på blodigaste allvar.
  Harman/Kardon Sabre SB 35 - Supersmal överraskning
  Harman/Kardon har en supersmal soundbar som låter överraskande klart och öppet.
  Focal Dimension Sound Bar + Sub - Elegant lösning
  Funktionerna är få, men ljudet tjusigt. Och du kan välja om Dimension ska vara en ljudlimpa eller ljudsockel.

  Läs också

  Citation Tower bevisar att convenience-ljud inte måste vara små, diskreta bordshögtalare med stora kompromisser.
  Electrocompaniet har uppgraderat sin bästa integrerade förstärkare. ECI 6DX MKII har en superbra streamer och allt digitalt innanmäte du behöver.
  Samsung Galaxy Z Fold 2 är den hopfällbara mobilen du alltid har önskat dig.
  Vill du bli av med oväsen?
  Vi undrade när highend-klassen skulle få sina första brusreducerande hörlurar. Det är naturligtvis Bang & Olufsen som är först – och Beoplay H95 ger mersmak!
  Den senaste iMacen är den bästa stationära Mac-datorn för många, trots en inte helt oväsentlig nackdel.
  TAG Heuer Connected är mer än en smart träningsklocka, den är ett snyggt armbandsur också.
  JBL ger sig in i ANC-toppklassen med en hörlur som är rolig att lyssna på och som tar bort bruset effektivt.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Harman Kardon Citation Tower

  Riktpris: 25000 kr Tornande bekvämlighet

  Elipson Legacy 3210

  Riktpris: 32000 kr Små franska delikatesser

  Klipsch The Fives

  Riktpris: 10000 kr Explosivt ljud i vardagsrummet

  Denon Home 350

  Riktpris: 7500 kr Snygg design – mäktigt inre
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.