annons
annons
annons
:

Yamaha YSP-5600

December 2015Yamaha YSP-5600
annons

Äkta bioljud

Yamaha utnyttjar många högtalarelement som pekar åt olika håll för att ge äkta surroundljud med Atmos. Multiroom-funktionen gör den extra rolig.
Plus lbadvantages
Detta är den klart bästa hemmabio-ljudlimpan vi har testat, som ger ett intryck av äkta surroundljud. Dynamiken är lysande och underhållningen ett faktum.
Minus lbdisadvantages
Subwoofer är i det närmaste en nödvändighet eftersom ljudet från soundbar-högtalaren på egen hand är i tunnaste laget. Musik i stereo har inte riktigt samma upplösning som med ett par andra.

Den nya soundbar-toppmodellen YSP-5600 har hela 44 högtalarelement som skickar ut 7 separata strålar med ljud: front, center, bak samt två höjdkanaler för återgivning av Dolby Atmos- och DTS:X-ljudspår.

Yamahas nya multiroom-system MusicCast har kommit till många olika produktfamiljer. YSP-5600 kopplas enkelt ihop med andra MusicCast-produkter som CD-spelare, aktiva högtalare och förstärkare. MusicCast-appen har blivit bättre sedan den släpptes för första gången, och är numera riktigt intuitiv och enkel att använda.

YSP-5600 har mätmikrofon och rumskorrektion, plus hela fyra HDMI-ingångar som stöder Ultra HD-video med HDCP 2.2-kopieringsskydd. Den är enkel att koppla upp men tar en del plats.

 

Ljudkvalitet

Ljudbilden är enorm när vi sätter på filmen Interstellar. Ljudlandskapet är mycket mer precist än med någon av de andra testdeltagarna, man får en känsla av riktiga bakhögtalare – och till och med takhögtalare.

Men subwoofer behövs. Ljudlimpan har knappt någon bas att tala om, så därför provade vi med subwoofern NS-SW300. Den kostar 4 000 kronor och säljs av en del butiker tillsammans med YSP-5600 för paketpriset 20 000 kronor. Inkopplingen görs trådlöst eftersom det ingår en trådlös mottagare till ljudlimpan.

Med subwoofer blir det något helt annat. Yamaha har den mest kompetenta filmhögtalaren av alla. Mycket på grund av den imponerande rumskänslan som ger oss en känsla av att verkligen vara omringade av hav, när det plaskande vattnet omgärdar oss i Interstellar. Dialogen är också större och mäktigare och ger oss det närmaste vi har kommit äkta biokänsla.

Stereomusik behöver också en subwoofer. Det låter tunt utan, men till och med den billiga NS-SW300 gör att det svänger ordentligt. Hör till exempel på den kanontuffa ”Hey Man, Nice Shot” med industri-metallbandet Filter, där trumrytmerna och basgitarren sitter som gjutna. Daft Punks ”Lucky” har bra upplösning och skiner riktigt bra i övertonregistret.

Övergången mellan soundbar och subwoofer är inte helt oproblematisk, YSP-5600 har en liten puckel i övre basregistret som subwoofern inte tar bort. Till musik är därför Focal, Sony och Canton bättre alternativ.

 

Slutsats

Yamaha YSP-5600 är en kanonbra ljudlimpa. Allra bäst är den med film, där den briljerar med sin stora ljudbild som nästan ger en känsla av att lyssna på ett komplett surroundsystem med både bakhögtalare och takhögtalare. Dialogen är naturlig och filmmusik har både kraft och dynamik.

Samma sak gäller för musik i stereo, även om Yamaha inte har samma upplösning som Focal, Sony och Canton. Men det låter absolut bra nog och även om det finns en liten puckel i över basregistret får YSP-5600 vår varmaste rekommendation. En förutsättning är dock att du köper till en subwoofer, eftersom bas i det närmaste saknas helt när ljudlimpan spelar på egen hand. NS-SW300 är en bra matchning.

Du måste varea prenumerant för att läsa vidare.
Redan prenumerant Logga in

Välj önskad prenumerationslängd

Ingen bindningstid, säg upp prenumerationen när du vill

*Efter gratismånaden förnyas prenumerationen till ordinarie pris: 49 kr per månad

Halvår (6 nummer) för 349:-

1 år (11 nummer) för 580:-

Full tillgång till alla plus-artiklar 4 veckor för 0:-

Efter gratismånaden förnyas prenumerationen till ordinarie pris: 49 kr per månad. Ingen bindningstid, du kan säga upp prenumerationen när du vill.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Tidningen i tryck + full digital tillgång 1 år (11 nummer) för 580:-

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Tidningen i tryck + full digital tillgång Halvår (6 nummer) för 349:-

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

 • HDMI: 4 in, 1 ut (ARC)
 • Digitalt in: 2 optiska
 • Trådlöst: Wifi, multiroom, Bluetooth
 • Analogt in: RCA
 • Subwoofer: Nej, trådlös anslutning
 • B x H x D = 110 x 21,2 x 9,3 cm
 • Färg: Svart

Pris: 17000 kr
Bästa pris på Yamaha YSP-5600
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  11 soundbar-högtalare
  Också i detta test:
  Vifa Stockholm
  Trådlös musiker
  Hittills har Vifa främst varit kända för sina högtalarelement. Nu satsar de däremot hårt på eleganta trådlösa ljudprodukter och Stockholm är den största högtalaren i sortimentet. Det är en stor soundbar, som är för hög för att stå på bänken framför TV:n och därför måste hängas på väggen eller stå på en hylla under. Men tack vare ett perforerat tygöverdrag är den läcker att titta på. Och den vare sig stöder eller behöver en extern subwoofer, eftersom den är bestyckad med fyra 10-centimeters baselement utöver två mellanregister och två diskanter. Stockholm kopplas till det trådlösa hemnätverket genom att hålla inne…...
  Sony HT-ST9
  Balanserat ljud i alla rum
  Sonys mest påkostade soundbar är gjord för folk med stora TV-apparater. Och tack vare tre HDMI-ingångar, varav två stöder det nya kopieringsskyddet HDCP 2.2, kan den videoswitcha morgondagens Ultra HD-format. Sony vill förse hela hemmet med trådlöst ljud och har därför utrustat HT-ST9 med multiroom-funktion så att den kan synkronisera ljud med andra kompatibla Sony-produkter. Till exempel SRS-X77 och SRS-X99. Allt styrs med SongPal-appen och du kan gruppera olika högtalare så länge de är anslutna till samma nätverk. Det går att strömma musik från olika musiktjänster, en smartmobil eller dator, upp till högupplöst 24 bit/192 kHz. Har du en LDAC-kompatibel…...
  Definitive Technology W Studio
  Besvikelse
  W Studio är beteckningen på ljudlimpan från Definitive Technology, som satsar på att ge kanonljud i TV-rummet och samtidigt vara en del av ett multiroom-system. Den kan kopplas till andra produkter i W-familjen, till exempel mediespelaren W Adapt, som vi testade i oktobernumret. Soundbar-högtalaren har tre HDMI-ingångar och en -utgång för anslutning av exempelvis Blu-ray-spelare, digitalbox och spelkonsol. För att strömma musik behövs appen DTS Play-Fi, plus att högtalaren måste vara kopplad till det trådlösa hemnätverket. Detta görs med hjälp av en meny som visas på TV-skärmen, där läsligheten av någon outgrundlig anledning är synnerligen dålig, med hopklämd och liten…...
  B&W Panorama 2
  Omslutande ljudbild
  När vi testade B&W:s första version av Panorama 2009 så blev det maxbetyg. Den var väldigt dyr, men också den bästa soundbar-högtalaren vi hade hört. Sedan dess har konkurrensen hårdnat och våra krav ökat. Vi är därför nyfikna på uppföljaren, Panorama 2, som dessutom har blivit 8 000 kronor billigare. Tre HDMI-ingångar finns på plats, plus en utgång med ljudretur. Trådlös anslutning finns inte, men optisk digitalingång som går att använda till en trådlös enhet som Airport Express, Asus Click eller liknande. Vi har kopplat in nätverksspelaren Marantz NA6005. Panorama 2 har subwoofer-utgång men det ingår ingen sub. Den enda modellen…...
  Arcam Solo Bar + Solo Sub
  Bara helt OK
  Arcam har satsat på att göra det så enkelt som möjligt med Solo Bar. Det finns ingen nätverksanslutning, så strömning av ljud måste göras via Bluetooth. Har du en aptX-kompatibel enhet så kan det ge ett bättre ljud. Ljudlimpan går att styra med en särskild Arcam-app till mobiltelefon eller surfplatta om du inte vill använda den småplastiga fjärrkontrollen som ingår. Solo Bar stöder alla vanliga ljudformat inklusive DTS-HD och Dolby TrueHD. Egentligen säljs soundbar-högtalaren utan subwoofer, men den är tänkt att spela ihop med den trådlösa Solo Sub. Arcams ljudlimpa är en av få som kan kalibrera ljudet efter lyssningsrummet…...
  Bose SoundTouch 130
  Lättskött men tam
  Sound Touch 130 är en del av Boses multiroom-familj. Trådlös uppspelning görs med Bluetooth från telefonen, surfplattan eller datorn, sedan skickar högtalaren ljudet vidare till andra kompatibla produkter i huset via det trådlösa nätverket. Ljudlimpan är enkel att koppla in tack vare en överskådlig snabbguide. Subwoofern ansluts trådlöst till systemet och synkroniseras felfritt. Fjärrkontrollen är stor och ligger skönt i handen. Det är dessutom programmerbar och eftersom den använder RF-signaler behöver man inte peka mot produkten som skall styras. Det går också att styra systemet från mobil eller surfplatta med Sound Controller, som har både Spotify och Deezer inbyggt, men…...
  LG LAS950M (HS9)
  Funktionell men blodfattig
  LG kallar sitt multiroom-koncept för Music Flow och det går att bygga ut i många zoner som kan agera oberoende av varandra eller grupperas precis hur man vill så att man enkelt kan styra vilken musik som ska spelas i varje rum, och hur högt. LAS950M ingår i den här familjen och det går dessutom att ställa ett par multiroom-högtalare bakom soffan och bygga ut till fullt surroundljud. Man ska också kunna skicka SMS till anläggningen så att det sätts på när man kommer hem, men detta har vi inte provat. Android-användare kommer att uppskatta Google Cast-funktionen, som är Googles…...
  Canton DM 90.3
  Sockel på steroider
  Cantons kraftigaste och största soundbar är ganska stor och skrymmande jämfört med tidigare Canton-ljudsocklar vi har testat, nämligen DM 50 och DM 75. Ställer du TV:n ovanpå så kan det lätt se lite vulgärt ut, så det bästa är om du har en TV-möbel med en ledig hylla. Ljudsockeln har fyra 11-centimeters baselement som hanterar de lägsta frekvenserna. Tycker du ändå att det behövs en extra subwoofer så det finns det en utgång för det. Gå då in i menyn och aktivera utgången, så skickar högtalaren automatiskt alla frekvenser under 80 Hz till subwoofern. Då avlastas ljudsockeln och det går…...
  Harman/Kardon Sabre SB 35
  Supersmal överraskning
  Den här superläckra ljudlimpan är trådsmal och väger bara 2,6 kg. Det gör att den ser bra ut på väggen, även tillsammans med en tunn TV. Som alternativ ingår ett elegant bordsstativ. Subwoofern är också platt som en pannkaka och passar under de flesta soffor om du inte vill ha den stående framme där den syns. Experimentera gärna och prova var du får tyngst bas! På grund av platsbrist på högtalarens baksida används mikro-HDMI-kontakter i stället för vanliga stora. Det ingår en enda kabel, resten måste köpas lösa. Tre ingångar finns, samt en utgång med ljudreturkanal (ARC). Den är guld…...
  Focal Dimension Sound Bar + Sub
  Elegant lösning
  Focal Dimension är en lång ljudlimpa som passar stora skärmar. Den säljs utan subwoofer men är gjord för Dimension Sub, som vi har testat den med. Subwoofern är passiv och drivs av högtalarens inbyggda förstärkare. Den går att lägga bakom ljudlimpan på ett elegant sätt så att de två tillsammans utgör en enorm ljudsockel som TV:n kan stå på. Eller så kan ljudlimpan monteras på väggen under TV:n och subwoofern stå någon annanstans i rummet. Det går också att använda andra subwoofrar, till exempel Focals trådlösa Sub Air. Allt är klart för kreativa lösningar! Dimension har inbyggd surroundfunktion. Den går…...
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Läs också

  IKEA Symfonisk

  IKEA Symfonisk

  En smart introduktion till det bästa multirum-systemet till ett väldigt attraktivt pris.

  Lägg till som favorit
  Naim Mu-so Qb 2nd Generation

  Naim Mu-so Qb 2nd Generation

  Den bästa bordshögtalaren för under 10 000 kronor har blivit ännu bättre.Lägg till som favorit
  JBL L100 Classic

  JBL L100 Classic

  JBL:s klassiska bästsäljare är reinkarnerad som en av de festligaste högtalarna vi har hört på länge.

  Lägg till som favorit
  IKEA Symfonisk

  Vi har packat upp IKEA Symfonisk

  Nu finns Sonos IKEA-högtalare att köpa och vi har kollat in alla detaljerLägg till som favorit
  6 portabla trådlösa högtalare

  6 portabla trådlösa högtalare

  Smarta portabla högtalare som gör sig lika bra på stranden som på picknickfilten.

  Lägg till som favorit
  Buchardt Audio S400

  Buchardt Audio S400

  Buchardt Audio har gjort sin mest ambitiösa – och bästa – högtalare hittills.

  Lägg till som favorit
  Lemus Home 1500

  Lemus Home 1500

  Lemus TV-möbler kan mer än se bra ut. Bakom tygfronten döljer det sig ett par kompetenta aktiva högtalare.

  Lägg till som favorit
  JBL pumpar upp volymen med PartyBox 1000

  JBL pumpar upp volymen med PartyBox 1000

  Ny toppmodell i PartyBox-serien – mer ljud och ljus, fler watt och massor av bas!Lägg till som favorit
  annons
  Stäng meny