TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Definitive Technology W Studio

Besvikelse

Definitive Technologys ljudlimpa är en del av en multiroom-familj. Dessvärre är ljudet inte imponerande.

forfatter
Publicerad 2015-12-12 - 05:00
L&B tycker
Enkel att koppla upp, trots en svårläst skärmmeny. Multiroom-funktioner och stöd för förlustfri Tidal HiFi-strömning är plus i kanten.
Ljudet inte tillräckligt bra. Det låter luddigt och subwoofern integreras inte riktigt i ljudbilden så det känns inte underhållande.
Specifikationer
  • HDMI: 3 in, 1 ut (ARC)
  • Digitalt in: Optisk
  • Trådlöst: Wifi, multiroom, Bluetooth
  • Analogt in: 3,5-mm minijack
  • Subwoofer: Trådlös
  • B x H x D = 109 x 8,9 x 8 cm
  • Färg: Svart/silver
Riktpris: 13000Pr. 2015-12-12 Produktsida

W Studio är beteckningen på ljudlimpan från Definitive Technology, som satsar på att ge kanonljud i TV-rummet och samtidigt vara en del av ett multiroom-system. Den kan kopplas till andra produkter i W-familjen, till exempel mediespelaren W Adapt, som vi testade i oktobernumret.

Soundbar-högtalaren har tre HDMI-ingångar och en -utgång för anslutning av exempelvis Blu-ray-spelare, digitalbox och spelkonsol. För att strömma musik behövs appen DTS Play-Fi, plus att högtalaren måste vara kopplad till det trådlösa hemnätverket. Detta görs med hjälp av en meny som visas på TV-skärmen, där läsligheten av någon outgrundlig anledning är synnerligen dålig, med hopklämd och liten text. Själva processen är däremot inte så svår: ”Meny” – ”Play-Fi” – ”WiFi Setup”. Sedan laddar man ner Play-Fi-appen och följer instruktionerna för att lägga till högtalaren som en enhet.

Play-Fi appen har förbättrats sedan vi testade den senast. Nu ingår musiktjänsten Tidal också, så att man kan lyssna på okomprimerad musik. Flera produkter från samma familj kan enkelt grupperas och det går att para ihop två produkter till stereo.

Ska man spela musik som är lagrad lokalt på en dator eller smartmobil så måste man använda Bluetooth eftersom då vare sig AirPlay eller DLNA stöds.

 

Ljudkvalitet

Film ger en okej känsla av surroundljud. Havsskummet från den översvämmade planeten i Interstellar känns som om det kommer både framifrån och från sidan, och nästan bakifrån. Problemet är dialogen, som är lite för dämpad övertonregistret. Mer än hos B&W, vilket gör att det låter ganska så luddigt. Man kan inte heller spela särskilt högt innan dialogen kollapsar och plattas till. Subwoofern tillför liv åt de nödvändiga baseffekterna, men känns inte särskilt välkontrollerad.

Det avslöjas när man sätter på musik. I stereo låter W Studio bäst i ”Music”-läget, men ändå är ljudet tämligen oklart och luddigt. Tracy Bonhams röst sticker inte ut ur ljudbilden och hennes gitarr låter som om den har rostiga gamla strängar. Det saknas upplösning i det viktiga övertonregistret och subwoofern lyckas inte knyta an till resten av registret. Den integreras inte riktigt i ljudbilden och det gör att allt slutar med att vi dämpar den för att slippa höra den så mycket.

 

Slutsats

Trots ganska bra funktioner med multiroom och bra musiktjänster så är Definitive Technologys soundbar en besvikelse på ett viktigt område: ljudkvaliteten. Den låter helt enkelt ganska så luddigt och vi lyckades inte heller att integrera subwoofern så bra i ljudbilden. Varken musik eller film blir speciellt spännande.

Vi kan inte med gott samvete rekommendera W Studio, särskilt inte när vi vet att det finns bättre ljudlimpor för 5 000 kronor.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

LB+ Månad

kr 119,00

KÖP

LB+ Vecka

kr 59,00

KÖP
Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.

Också i detta test:

Vifa Stockholm

Trådlös musiker

Vifa Stockholm är en stor ljudlimpa som främst fokuserar på trådlösa musikupplevelser men som även funkar med film.

Musik återges med fin fyllighet i basen och ett varmt och fint ljud utan behov för extern subwoofer. Användarvänligheten är bra, den här kan alla använda.
Det saknas lite dynamik och fart när man tittar på film, då saknar vi faktiskt en subwoofer.

Sony HT-ST9

Balanserat ljud i alla rum

HT-ST9 är en del av Sonys multiroom-familj som kan ge trådlöst ljud i hela huset. Och den låter både välbalanserat och fint.

Sonys soundbar låter mycket välbalanserat och fint, stöder högupplösta ljudformat och tack vare multiroom-funktion är den väldigt flexibel.
Det saknas lite fart och fläkt med film, och subwoofern känns lite baktung.

B&W Panorama 2

Omslutande ljudbild

anorama 2 från Bowers & Wilkins har ingen separat subwoofer men en förvånansvärt fylligt bas och ett stort ljud.

Surroundeffekten på film imponerar och dialogen har bra fyllighet och substans. Musik i stereo har tillräckligt fyllig bas för de allra flesta.
Mellanbasen är lite svulstig och övertonerna är dämpade. Filmupplevelserna blir dessutom tama utan extern subwoofer.

Arcam Solo Bar + Solo Sub

Bara helt OK

Med 20 års erfarenhet i bagaget hade vi hoppats på att Arcams soundbar skulle vara ännu bättre.

Rumskorrektionen funkar bra, ljudlimpan är mycket enkel att sköta och har bra formatstöd. Subwoofern gör basen mer utsträckt.
Det saknas dynamisk kontroll, subwoofern är inte tillräckligt kraftfull och ljudlimpan stressas när det händer för mycket i ljudbilden. Det saknas upplösning och surroundfunktionen funkar dåligt med film.

Yamaha YSP-5600

Äkta bioljud

Yamaha utnyttjar många högtalarelement som pekar åt olika håll för att ge äkta surroundljud med Atmos. Multiroom-funktionen gör den extra rolig.

Detta är den klart bästa hemmabio-ljudlimpan vi har testat, som ger ett intryck av äkta surroundljud. Dynamiken är lysande och underhållningen ett faktum.
Subwoofer är i det närmaste en nödvändighet eftersom ljudet från soundbar-högtalaren på egen hand är i tunnaste laget. Musik i stereo har inte riktigt samma upplösning som med ett par andra.

Bose SoundTouch 130

Lättskött men tam

Bose har en av de mest användarvänliga ljudlimporna, som dessutom har trådlös multiroom-funktion. Men ljudet är i tamaste laget.

Systemet är enkelt att koppla in och det är svårt att göra fel i den vardagliga användningen. Stort plus för multiroom.
Ljudet är ganska så tamt, dialogen är platt och vi gillar inte att surroundljudsfunktionen alltid är på – även med musik i stereo.

LG LAS950M (HS9)

Funktionell men blodfattig

LG:s ljudlimpa kan byggas ut till både multiroom och full trådlös surround. Men ljudkvaliteten är bara okej.

Trådlös nätverksanslutning och multiroom-ljud ger stora möjligheter, till exempel att spela musik i alla rum, bygga ut till full surround samt skicka SMS till högtalarna för att sätta på dem.
Ljudet är en ganska så tam upplevelse. Intensiva scener plattas till och ger en känsla av att surroundljudet inte är fullt i klass med de bästa. Vi hade ett par problem med ljud via HDMI.

Canton DM 90.3

Sockel på steroider

Testets enda ljudsockel är Cantons största, som tar både film och musik på blodigaste allvar.

Ljudet är kraftfullt och fängslande, man får en bra surroundkänsla på film och musik i stereo får foten att stampa takten. Tillräckligt bra upplösning för att man ska tro på vad man hör.
Lite klumpig och stor, baseffekterna i filmer kan tjäna mycket på en subwoofer.

Harman/Kardon Sabre SB 35

Supersmal överraskning

Harman/Kardon har en supersmal soundbar som låter överraskande klart och öppet.

För att vara en av de tunnaste ljudlimporna vi har testat låter Sabre SB 35 klart och fint. Subwoofern kan enkelt gömmas under soffan, vilket gör detta till en ännu elegantare lösning.
Dynamiken är inte så imponerande, intensiva scener låter lite platta. Subwoofern saknar också en del kraft.

Focal Dimension Sound Bar + Sub

Elegant lösning

Funktionerna är få, men ljudet tjusigt. Och du kan välja om Dimension ska vara en ljudlimpa eller ljudsockel.

Ljudet med film är mycket bra. Ljudbilden är stor och öppen och dialogen har en lysande dynamik.
Man kan inte stänga av surroundfunktionen helt och hållet, vilket gör att musik i stereo kan låta lite väl tredimensionell. Det går att få ännu bättre bas med annan subwoofer.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna en kommentar

You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range

Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today

Raidho har förbättrat sin finaste högtalare En av de läckraste high-end högtalarna vi känner till har fått en arvtagare.
lbpluss
HomePod är den nya stereon Den större HomePod-högtalaren är verkligen engagerande att lyssna på – och den lyssnar på dig. En är bra, två är bättre!
Större trådlös JBL-högtalare. Komplett stereoanläggning på liten plats
Musikalisk hyllning till Italiens fiolmakare Sonus faber förnyar Homage-serien
Ny HomePod kommer till Sverige Apples större högtalare återlanseras i en ny och smartare version.
Följ Ljud & Bild