Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Bose SoundTouch 130

Lättskött men tam

Bose har en av de mest användarvänliga ljudlimporna, som dessutom har trådlös multiroom-funktion. Men ljudet är i tamaste laget.

Av / 2015-12-12 - 05:00
Bose SoundTouch 130
Geir Gråbein Nordby

Sound Touch 130 är en del av Boses multiroom-familj. Trådlös uppspelning görs med Bluetooth från telefonen, surfplattan eller datorn, sedan skickar högtalaren ljudet vidare till andra kompatibla produkter i huset via det trådlösa nätverket.

Ljudlimpan är enkel att koppla in tack vare en överskådlig snabbguide. Subwoofern ansluts trådlöst till systemet och synkroniseras felfritt.

Fjärrkontrollen är stor och ligger skönt i handen. Det är dessutom programmerbar och eftersom den använder RF-signaler behöver man inte peka mot produkten som skall styras. Det går också att styra systemet från mobil eller surfplatta med Sound Controller, som har både Spotify och Deezer inbyggt, men inte Tidal. Laddar man ner Sound Touch-mjukvara till PC eller Mac så kommer den privata musiksamlingen med i systemet.

Det ingår en mätmikrofon som sätts fast på lyssnarens huvud för att kalibrera ljudet automatiskt så bra som möjligt precis där man sitter. Proceduren går mycket snabbt och smidigt.

 

Ljudkvalitet

Ljudet av musik i stereo har en stor surroundeffekt. Den är alltid påslagen och kan bli lite i mesta laget. Men den tonala karaktären är ganska så fin, även utan automatisk kalibrering. Ed Sheerans ”Thinking Out Loud” har bra fyllighet längre ner i röstregistret och basen är vältajmad och hänger med i svängarna. Mellanregistret, där sång och instrument främst ligger, är i tunnaste lagret och allt låter för instängt.

Efter kalibreringen blir det mer energi i diskanten och därmed ett renare och öppnare ljud. Det finns inte samma upplösning som med Focal, Canton och B&W men Bose har gott om energi i basen och bra timing. Sammanhållningen är ganska så bra mellan subwoofer och soundbar, men vi saknar tonstrukturer i basregistret. Det låter lite monotont.

Det är med film som Bose trivs bäst. Då kommer den stora ljudbilden till sin rätt och man får känslan av att vara omringad av vatten på den översvämmade planeten i Interstellar. Dialogen är lite tunn och ljudet går i kompression när spänningsmusiken trycker till. Orgelmusiken låter ganska så hoptryckt och komprimerad.

 

Slutsats

Bose SoundTouch 130 är lätt att använda, även när man ska spela musik trådlöst.

Ljudet har en surroundeffekt som inte går att stänga av, vilket betyder att stereomusik låter lite oäkta stort. Men klangbalansen är ganska så bra och subwoofern hänger med.

Film tjänar på den stora ljudbilden, som nästan låter som om det är bakhögtalare inkopplade. Dialogen låter fylligt och saknar bara lite upplösning i övertonerna för att kunna mäta sig med de bästa. Dynamiken är inte hela världen, maffig orkestermusik och högljudd dialog är plattare än vi vill ha det.

Bose SoundTouch 130 når inte riktigt hela vägen fram rent ljudmässigt.

Ljud & Bild tycker

Systemet är enkelt att koppla in och det är svårt att göra fel i den vardagliga användningen. Stort plus för multiroom. Ljudet är ganska så tamt, dialogen är platt och vi gillar inte att surroundljudsfunktionen alltid är på – även med musik i stereo.

Också i detta test:

11 soundbar-högtalare

Vifa Stockholm

Trådlös musiker

Vifa Stockholm är en stor ljudlimpa som främst fokuserar på trådlösa musikupplevelser men som även funkar med film.

Musik återges med fin fyllighet i basen och ett varmt och fint ljud utan behov för extern subwoofer. Användarvänligheten är bra, den här kan alla använda.
Det saknas lite dynamik och fart när man tittar på film, då saknar vi faktiskt en subwoofer.
Läs hela testet

Sony HT-ST9

Balanserat ljud i alla rum

HT-ST9 är en del av Sonys multiroom-familj som kan ge trådlöst ljud i hela huset. Och den låter både välbalanserat och fint.

Sonys soundbar låter mycket välbalanserat och fint, stöder högupplösta ljudformat och tack vare multiroom-funktion är den väldigt flexibel.
Det saknas lite fart och fläkt med film, och subwoofern känns lite baktung.
Läs hela testet

Definitive Technology W Studio

Besvikelse

Definitive Technologys ljudlimpa är en del av en multiroom-familj. Dessvärre är ljudet inte imponerande.

Enkel att koppla upp, trots en svårläst skärmmeny. Multiroom-funktioner och stöd för förlustfri Tidal HiFi-strömning är plus i kanten.
Ljudet inte tillräckligt bra. Det låter luddigt och subwoofern integreras inte riktigt i ljudbilden så det känns inte underhållande.
Läs hela testet

B&W Panorama 2

Omslutande ljudbild

anorama 2 från Bowers & Wilkins har ingen separat subwoofer men en förvånansvärt fylligt bas och ett stort ljud.

Surroundeffekten på film imponerar och dialogen har bra fyllighet och substans. Musik i stereo har tillräckligt fyllig bas för de allra flesta.
Mellanbasen är lite svulstig och övertonerna är dämpade. Filmupplevelserna blir dessutom tama utan extern subwoofer.
Läs hela testet

Arcam Solo Bar + Solo Sub

Bara helt OK

Med 20 års erfarenhet i bagaget hade vi hoppats på att Arcams soundbar skulle vara ännu bättre.

Rumskorrektionen funkar bra, ljudlimpan är mycket enkel att sköta och har bra formatstöd. Subwoofern gör basen mer utsträckt.
Det saknas dynamisk kontroll, subwoofern är inte tillräckligt kraftfull och ljudlimpan stressas när det händer för mycket i ljudbilden. Det saknas upplösning och surroundfunktionen funkar dåligt med film.
Läs hela testet

Yamaha YSP-5600

Äkta bioljud

Yamaha utnyttjar många högtalarelement som pekar åt olika håll för att ge äkta surroundljud med Atmos. Multiroom-funktionen gör den extra rolig.

Detta är den klart bästa hemmabio-ljudlimpan vi har testat, som ger ett intryck av äkta surroundljud. Dynamiken är lysande och underhållningen ett faktum.
Subwoofer är i det närmaste en nödvändighet eftersom ljudet från soundbar-högtalaren på egen hand är i tunnaste laget. Musik i stereo har inte riktigt samma upplösning som med ett par andra.
Läs hela testet

LG LAS950M (HS9)

Funktionell men blodfattig

LG:s ljudlimpa kan byggas ut till både multiroom och full trådlös surround. Men ljudkvaliteten är bara okej.

Trådlös nätverksanslutning och multiroom-ljud ger stora möjligheter, till exempel att spela musik i alla rum, bygga ut till full surround samt skicka SMS till högtalarna för att sätta på dem.
Ljudet är en ganska så tam upplevelse. Intensiva scener plattas till och ger en känsla av att surroundljudet inte är fullt i klass med de bästa. Vi hade ett par problem med ljud via HDMI.
Läs hela testet

Canton DM 90.3

Sockel på steroider

Testets enda ljudsockel är Cantons största, som tar både film och musik på blodigaste allvar.

Ljudet är kraftfullt och fängslande, man får en bra surroundkänsla på film och musik i stereo får foten att stampa takten. Tillräckligt bra upplösning för att man ska tro på vad man hör.
Lite klumpig och stor, baseffekterna i filmer kan tjäna mycket på en subwoofer.
Läs hela testet

Harman/Kardon Sabre SB 35

Supersmal överraskning

Harman/Kardon har en supersmal soundbar som låter överraskande klart och öppet.

För att vara en av de tunnaste ljudlimporna vi har testat låter Sabre SB 35 klart och fint. Subwoofern kan enkelt gömmas under soffan, vilket gör detta till en ännu elegantare lösning.
Dynamiken är inte så imponerande, intensiva scener låter lite platta. Subwoofern saknar också en del kraft.
Läs hela testet

Focal Dimension Sound Bar + Sub

Elegant lösning

Funktionerna är få, men ljudet tjusigt. Och du kan välja om Dimension ska vara en ljudlimpa eller ljudsockel.

Ljudet med film är mycket bra. Ljudbilden är stor och öppen och dialogen har en lysande dynamik.
Man kan inte stänga av surroundfunktionen helt och hållet, vilket gör att musik i stereo kan låta lite väl tredimensionell. Det går att få ännu bättre bas med annan subwoofer.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Släktfejd hos B&W

Få fart på filmen med Dolby Atmos!

Kanske det bästa köpet du kan göra

Förstklassig högtalarteknik med mindre budget

Väggprydnad med ljud

Garanterat bra stämning på sommarfesterna

Focal-ljud i Tesla: Så enkelt – så bra!

Är det här framtidens trådlösa PA-system?

Äntligen helt trådlösa

Hinkvis med engagemang och spelglädje

Sublim musikpresentatör i utsvängda 70-talsbyxor

Den här högtalaren kommer du att älska

Rulla till toppen