Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Xiaomi 13

För kinesisk för de flesta

Xiaomi 13 utnyttjar den kinesiska mobiltillverkarens nya samarbete med det tyska kameramärket Leica.

Av / 2023-03-24 - 08:00
Xiaomi 13
Peter Gotschalk

Vid det här laget kan vi väl skriva ett test av en Xiaomi-mobil utan att först behöva presentera den kinesiska mobiltillverkaren. Xiaomi har nämligen knaprat åt sig en stabil marknadsandel på den svenska mobilmarknaden genom sina billiga toppmobiler.

Men det går förstås inte att hålla nere priset utan att kompromissa. Till exempel fick förra årets toppmodell Xiaomi 12 Pro klara sig utan IP-certifiering och alltså någon form av vatten- och dammtålighet. Efterföljaren heter Xiaomi 13 Pro, och den här gången har kineserna inte kompromissat. Inte ens när det gäller priset, som ligger på samma nivå som vad man får betala för Samsung Galaxy S23 Ultra eller iPhone 14 Pro.

Tyvärr kan Xiaomi 13 Pro inte riktigt konkurrera med de andra toppmodellerna i samma prisklass, men kanske har företaget mer tur med Xiaomi 13, som är en mindre och något nedgraderad version av Pro-modellen. I gengäld är priset mer rimligt.

Utseende och konstruktion

Xiaomi 13 har en design som till stor del kännetecknas av kameramodulen på baksidan. Den tar mycket plats och sticker ut så mycket att telefonen nästan ”vickar” när den placeras på ett bord. Att baksidan är blank och slät bidrar inte till användbarheten. Mobilen samlar på sig fingeravtryck och kan faktiskt inte ligga på någon yta utan att nästan börja glida av sig själv.

Xiaomi 13
Baksidan på Xiaomi 13 är så blank att man nästan kan spegla sig i den! (Foto: Peter Gotschalk)

Rent allmänt känns Xiaomi 13 ganska plastig och dessutom har det kinesiska märket sparat på skärmskyddet genom att välja den äldre versionen 5 av Gorilla Glass, som visserligen klarar fall från en och en halv meters höjd men som inte alls är lika tåligt som till exempel Gorilla Glass Victus 2, som klarar högre fallhöjder och är mer motståndskraftigt mot skråmor och repor.

Xiaomi 13 är åtminstone IP68-certifierad, så den klarar av väder och vind eller att tappas i toaletten.

Skärm och ljud

På pappret ska Xiaomi 13:s skärm vara nästan lika bra som Pro-modellens. Uppdateringsfrekvensen är 120 Hz och skärmen stöder HDR10+, och dess maximala ljusstyrka är hela 1 900 nits. Ljusstyrkan gör givetvis skärmen extremt användbar i dagsljus, men även om Xiaomi 13 också delar ett antal andra bildförbättrande funktioner med Xiaomi 13 Pro är den resulterande bildkvaliteten inte i närheten av lika övertygande.

Detta beror delvis på den något lägre upplösningen, som i Xiaomi 13:s fall bara är FHD+, men dessutom är skärmbilden helt enkelt lite överexponerad och kontrasten prickar inte heller helt rätt. Detta är särskilt tydligt när man jämför med andra smartmobiler i samma prisklass.

När det gäller ljud har Xiaomi 13 inbyggda stereohögtalare som visserligen kan spela tillräckligt högt, men ljudbilden är lite tunn. Som tur är stöds både Dolby Atmos och aptX från Qualcomm, som optimerar ljudet när man streamar trådlöst via Bluetooth.

Xiaomi 13
Kameramodulen tar mycket plats på telefonens baksida och sticker ut så mycket att telefonen nästan ”välter” när den läggs på ett bord. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

Kameramodulen har tre objektiv: en vanlig vidvinkel med 50 megapixlar (f/1,8 med optisk bildstabilisering), en ultravidvinkel med 12 megapixlar (f/2,2) och en teleobjektiv med 10 megapixlar och 3,2x optisk zoom. Speciella ”Leica-filter” har också lagts till i kameraprogramvaran. Frontkameran har 32 megapixlar (f/2,0).

Förra året ingick Xiaomi ett samarbete med den tyska kameratillverkaren Leica, som under flera år haft ett nära samarbete med kinesiska Huawei. Tillsammans med Xiaomi 13 Pro är Xiaomi 13 den första ”Leica-mobilen” och det innebär många förbättringar som sammantaget ger betydligt bättre bilder än vad vi hittills har sett från Xiaomis mobiler.

Rent allmänt är bilderna väldigt neutrala, vilket kanske inte faller alla i smaken, men med de nya Leica-filtren kan man också ta bilder som är lite mer dynamiska. Man kan också leka med porträttfilter och andra effekter.

Hmmm, är det här självporträttet av skribenten en smula överexponerat? (Foto: Peter Gotschalk)

Å andra sidan blir resultaten mindre bra när vi fotograferar på kvällen.

Prestanda och funktioner

Det finns en skillnad mellan Xiaomi 13 och Pro-modellen, nämligen att den senare har 12 gigabyte RAM-minne medan den mindre modellen nöjer sig med 8 gigabyte. I övrigt är de två smartmobilerna utrustade på exakt samma sätt.

Xiaomi13_galleri1 Xiaomi13_galleri2 Xiaomi13_galleri3
<
>
”Grotta” i Prag fotograferat med ultravidvinkel, vidvinkel respektive 3,2x zoom. (Foto: Peter Gotschalk)

Det innebär att även Xiaomi 13 har Qualcomms senaste Snapdragon 8 Gen 2-processor – och precis som den större modellen har Xiaomi 13 problem med överhettning.

Ett av de vanliga benchmark-testerna som vi kör för att mäta mobilens prestanda mot andra produkter gick helt enkelt inte att genomföra förrän den kinesiska mobiltelefonen hade legat en stund i kylskåpet för att sänka temperaturen.

Ett annat irritationsmoment är det ”kinesiska” användargränssnittet. Det gäller till exempel utformningen av app-ikoner och även små detaljer som att man ofta måste vänta 10 sekunder innan man kan trycka på Godkänn i någon i menyerna. Dessutom är mobiltelefonen fullproppad med massor av Xiaomis egna appar – Xiaomi Cloud, Mi Notes, Xiaomi Community och till och med en app som bara heter något på kinesiska som vi inte förstår – i så hög utsträckning att det upplevs som ”bloatware”. Nåväl, äran räddas delvis av det rejäla batteriet och dess fina batteritid (nästan 10 timmar i vårt benchmarktest) samt snabbladdningen, som kan ladda batteriet fullt på knappt 40 minuter och även stöder snabb trådlös laddning på 50 W.

Slutsats

Xiaomi 13 är långt ifrån en billig mobiltelefon, även om man sparar ett par tusenlappar jämfört med Pro-modellen. Den kostar lika mycket som en iPhone 14 och även Samsung Galaxy S23 går att köpa för samma pengar. Båda är betydligt bättre smartmobiler än Xiaomi 13.

Porträttfoto med bokeh-effekt. (Foto: Peter Gotschalk)

Med Xiaomi 13 får man leva med en plastig och hal design, en skärm som skulle behöva bättre kalibrering och inte minst ett användargränssnitt som många användare kommer att tycka känns för ”kinesiskt”.

Däremot har Xiaomi 13 tack vare samarbetet med Leica en bättre kamera än någon tidigare Xiaomi-mobil i samma prisklass. Och det är också mobiltelefonen du ska välja om du vill ha bra batteritid och snabb laddning.

Karakter
Xiaomi 13
Premium

Home tycker

Skärmens maximala ljusstyrka är skyhög och mobilen är dessutom IP68-certifierad. Leica-samarbetet gör kameran bättre än vad vi är vana vid från Xiaomi. Men den största fördelen är mobilens snabba prestanda, även när det gäller batteritid och snabbladdning. Designen är plastig, den spegelblanka baksidan suger åt sig fingeravtryck och är för hal. Skärmkalibreringen är inte helt perfekt och mobiltelefonen har en tendens att överhettas. Användargränssnittet kryllar av ”bloatware” och känns väldigt kinesiskt.

Också i detta test:

Samsung Galaxy S23 vs. Xiaomi 13

Samsung Galaxy S23

Äkta vara är också mest prisvärt

Samsung Galaxy S23 är det bästa man kan köpa nu om man vill ha en fulländad Android-mobil.

Liten och lätt men ändå robust med matt baksida och platt skärm som skyddas av Gorilla Glass Victus 2. Knivskarp och ljusstark skärm och även ljudet levererar varorna. Fantastisk kamera som alla kan använda. Skyhöga prestanda.
Skärmen får nöja sig med FHD+-upplösning och mobilen stöder max 25 W-snabbladdning. Det är synd, för batteritiden hade kunnat vara bättre.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Xiaomi har lyssnat på kritiken

Ljud & Bild
Rulla till toppen