Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Xiaomi 12 Pro

Första riktiga flaggskeppet

Xiaomi 12 Pro är den kinesiska tillverkarens bästa highend-telefon hittills.

Av / 2022-05-02 - 16:00
Xiaomi 12 Pro
Peter Gotschalk

Xiaomi (uttalas shaw-mee) är en mobiltillverkare som har stora ambitioner för den svenska mobilmarknaden. Det kinesiska elektronikföretaget har dundrat in på marknaden med strålande och billiga mobiler i både budget- och premiumklassen – till exempel Xiaomi 11T Pro och Xiaomi Mi 11 Lite 5G – som verkligen har levererat kvalitet för pengarna.

Med Xiaomi Mi 11 Ultra har kineserna också redan presenterat sin första riktiga highend-alternativ, men trots (och lite på grund av) den nästan extravaganta kameran nådde telefonen inte riktigt hela vägen. Dessutom var förhållandet mellan pris och kvalitet lite för skevt.

Nu är Xiaomi klara med en ny highend-telefon som ska övertyga konsumenterna om att en kinesisk mobil med ett namn som är svårt att uttala är rätt val. Något som tidigare har fallit de svenska kunderna i smaken.

Xiaomi 12 Pro lanserades på den kinesiska marknaden redan före nyår, men den gick inte att köpa i svenska butiker förrän i slutet av april. Priset har gått ner jämfört med Mi 11 Ultra, så Xiaomi 12 Pro ligger på exakt samma prisnivå som OnePlus 10 Pro, som utan tvekan är dess närmaste konkurrent.

Xiaomi 12 Pro
Huvudkameran i Xiaomi 12 Pro består av ett kamerahus med tre objektiv, som alla har 50 megapixlar. Utöver ett vidvinkelobjektiv med en IMX707-sensor från Sony har kameran ett 115° ultravidvinkelobjektiv och ett teleobjektiv att ta bra bilder med. (Foto: Peter Gotschalk)

Utseende och konstruktion

Föregångarna kunde kännas lite plastiga men Xiaomi 12 Pro har en väldigt diskret, strömlinjeformad och nästan skandinavisk design med en matt, mörkgrå baksida (åtminstone vårt testexemplar). Mobilen finns även i matt lila och matt blå.

Skärmen är gjord av Gorilla Glass Victus och är lätt välvd längs kanterna. Både på/av-knappen och volymknappen är praktiskt placerade på telefonens högra sida. Telefonen är i stort sett kantlös och har frontkameran inbyggd som ett stansat hål i skärmen.

Kameramodulen är rektangulär och sitter uppe till vänster, sedd bakifrån när mobiltelefonen är vänd nedåt. Det är en klassisk och lite tråkig design, men Xiaomi har gett en hel del utrymme åt ett av de tre kameraobjektiven, vilket gör att telefonen ändå ser iögonfallande och intressant ut.

Sammantaget känns Xiaomi 12 Pro som en riktig lyxprodukt. Och så gör det ju ingenting att den väger en del med sina 205 gram. Tvärtom.

Därför är det ett streck i räkningen att mobilen inte är IP68-certifierad. Det var inte föregångarna heller, vilket naturligtvis beror på att Xiaomi vill hålla nere priset genom att välja bort den dyra certifieringen, men när nu den kinesiska tillverkaren vill ställa upp i det absoluta highend-segmentet är det ett minus i kanten att IP68-certifieringen saknas.

 

Xiaomi12Pro_kamera_farver1 Xiaomi12Pro_kamera_farver2 Xiaomi12Pro_kamera_farver3 Xiaomi12Pro_kamera_farver4
<
>
Ibland tycker vi att bilderna blir lite väl färglagda av den relativt ivriga mjukvaran. (Foto: Peter Gotschalk)

Skärm och ljud

Xiaomi 12 Pro har en 6,73-tums AMOLED-skärm med WQHD+-upplösning (3200 x 1440), vilket motsvarar en bildskärpa på hela 521 ppi. Dessutom har skärmen en adaptiv uppdateringsfrekvens på 120 Hz, HDR10+ och en maximal ljusstyrka på 1500 nits. Skärmen är alltså extremt ljusstark och tack vare den höga pixeltätheten är den också knivskarp.

Skärmen har för övrigt en vansinnigt hög touch-samplingsfrekvens på 480 Hz, vilket gör att pekfunktionen är extremt exakt.

När det gäller ljudet har telefonen inbyggda stereohögtalare som har utvecklats i samarbete med Harman Kardon. Men ljudbilden är lite tunn. Som tur är har mobilen stöd för aptX från Qualcomm som optimerar ljudet när man streamar trådlöst via Bluetooth.

Kamera

Huvudkameran i Xiaomi 12 Pro består av en kameramodul med tre objektiv som alla har 50 megapixlar. Förutom ett vidvinkelobjektiv med IMX707-sensor från Sony finns ett 115-graders ultravidvinkelobjektiv och ett teleobjektiv att ta bra bilder med.

På papperet låter det bra, men i praktiken tycker vi inte riktigt att Xiaomi 12 Pros kamera levererar varorna. Trots det stora teleobjektivet erbjuder kameran bara 2x optisk zoom, och ibland görs bilderna lite väl färgglada av den relativt överaktiva mjukvaran.

Ändå uppskattar vi de många roliga funktionerna som Xiaomi har för vana att göra till en del av kamera-appen. Det vanliga användargränssnittet är funktionellt, med de vanligaste inställningarna lätt tillgängliga, medan de mer exotiska funktionerna är gömda i undermenyer.

Filmar man video kan man med en enda klickning lägga till bioliknande effekter som Parallel World (som speglar bilden som om man spelade in sin egen version av Inception) eller den så kallade VLOG-funktionen som gör att man kan skapa förredigerade videosekvenser med mallar som AgedFilm och Moments. Dem kan du se exempel på nedan.

 

 

Alltihop är väldigt kinesiskt, men också roligt och enkelt att använda. Och det är inget fel på det, även om tvättäkta fotofantaster förmodligen kommer att föredra en annan mobilkamera.

Prestanda och funktioner

Det är också svårt att missa att Xiaomi 12 Pro kommer från Kina när man använder mobilen till vardags. Så om man saknar sin gamla Huawei-mobil är Xiaomi ett perfekt val.

Xiaomis eget gränssnitt, MIUI 13, ger många av anpassningarna i Huaweis EMUI-gränssnitt – inklusive att app-lådan är dold så att alla appar ligger på hemskärmen – plus att det ingår många egenutvecklade appar för bland annat musik och videouppspelning.

Hela designspråket i MIUI 13 påminner så mycket om Huawei att man ibland frestas att kolla på baksidan av telefonen för att titta efter om det står Xiaomi där och inte ett annat namn.

Detta är dock inte mobiltelefonens enda fördel – eller nackdel, eftersom den kinesiska designen av användargränssnittet verkligen inte är något som faller alla i smaken. Xiaomi 12 Pro skiljer sig främst mot sina konkurrenter genom att den kan laddas blixtsnabbt med hjälp av Xiaomis egen så kallade HyperCharge-teknik som laddar mobilen med hela 120 watt.

Det är visserligen skönt att alla rynkor har försvunnit, men det är inte så jag ser ut i verkligheten. Som sagt: den kinesiska mobiltelefonens kameramjukvara är ibland lite väl effektiv. (Foto: Peter Gotschalk)

Tekniken som introducerades i Xiaomi 11T Pro klarar 100 procents laddning av 4 600 mAh-batteriet på bara 18 minuter, vilket åstadkoms genom dubbla laddningspumpar, dubbelcellbatteristruktur, MTW, grafenbeläggning på litiumjonbatteriet samt Mi -FC-teknik. Det låter komplicerat men fungerar i praktiken – och utan att Xiaomi 12 Pro ens blir varm.

Mobilen har även stöd för trådlös laddning och det är verkligen bra att den kan laddas så snabbt eftersom batteriet verkar lite underdimensionerat med tanke på den kraftfulla processorn och ljusstarka skärmen. I vårt benchmark-test av batteritiden höll den bara i drygt sex timmar, vilket är acceptabelt men inte fantastiskt.

Det är däremot prestanda. Precis som Motorola Edge 30 Pro har Xiaomi 12 Pro en Snapdragon 8 Gen 1-processor och 12 gigabyte RAM, och i benchmark-tester presterar den i stort sett lika bra som Motorolas toppmobil. Xiaomis mobil blev dock ganska varm när vi körde de olika testerna – nästan så man började oroa sig för om den höll på att bli överhettad – men detta är inget problem vi har upplevt annars. Och när man använder mobiltelefonen i vardagen går allt smidigt och blixtsnabbt. Även ganska tunga appar, till exempel stora spel som Asphalt 9 och Into the Dead 2.

Den här makrobilden är skarp, men den har också fått en ordentlig laddning färger. (Foto: Peter Gotschalk)

Slutsats

Xiaomi 12 Pro är utan tvekan den bästa highend-mobilen som det kinesiska märket har lanserat på den svenska marknaden. Den har Qualcomms snabbaste mobilprocessor, en ljusstark och högupplöst skärm samt en snygg, strömlinjeformad och nästan skandinavisk design. Och så finns ju förstås den häftiga snabbladdningen som kan ladda batteriet från 1 % till 100 % på bara lite drygt en kvart.

Det finns förstås ett par detaljer som sänker totalbetyget. Och rent allmänt kan man säga att det främst beror på att Xiaomi 12 Pro på mjukvarusidan fortfarande känns omisskännligt kinesisk. Kameramjukvaran är lite för aggressiv med färgerna när bilderna bearbetas och Xiaomis eget MIUI 13-gränssnitt faller nog inte heller alla i smaken.

Men om man inte låter sig distraheras av sådana småsaker – och kan leva med 2x optisk zoom – så är Xiaomi 12 Pro definitivt en av de mest spännande Android-mobilerna vi har sett på länge.

Karakter
Xiaomi 12 Pro
High End

Home tycker

Blixtsnabb laddning och skyhöga prestanda. Ljusstark och skarp skärm och lagom bra kamera med många roliga funktioner. Läcker, strömlinjeformad design. Ingen IP68-certifiering. Underdimensionerat batteri. Kameran har bara 2x optisk zoom. Väldigt ”kinesiskt” gränssnitt som inte tilltalar alla.

Också i detta test:

OnePlus 10 Pro vs. Xiaomi 12 Pro

OnePlus 10 Pro

OnePlus är tillbaka på tronen

OnePlus 10 Pro är kanske den bästa Android-mobilen på marknaden just nu.

Höga prestanda och fantastisk mobilskärm. Plus ett stort batteri med snabbladdning, utmärkt kamera som tar realistiska bilder samt en spännande exklusiv design och det bästa ljudet i någon mobil på marknaden.
Saknar IP68-certifiering. Ultravidvinkelobjektivet saknar autofokus.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Ljud & Bild
Rulla till toppen