Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Apple iPad Air 13” (2024)

Trots förbättringar behöver iPad förnyas

Nya iPad Air är betydligt snabbare än sin föregångare och finns dessutom i en version med 13-tums skärm. Synd bara att Apple håller fast vid föråldrad skärmteknik.

Av / 2024-06-20 - 09:14
Apple iPad Air 13” (2024)
Peter Gotschalk

Den förra generationen iPad Air såg dagens ljus för två år sedan, så det var på tiden att vi äntligen fick uppdateringar när Apple lanserade nya surfplattor i maj i år.

Absolut mest uppmärksamhet på Apples lansering fick den uppdaterade iPad Pro med det nya M4-chipet, vilket är fullt förståeligt eftersom de nya iPad Air-modellerna inte hade mycket nytt under solen.

2024-modellerna är utrustade med Apples M2-chip (som vi känner igen från förra årets MacBook Air) och iPad Air har nu stöd för Wi-Fi 6E. Dessutom finns surfplattan numera i fyra olika minnesvarianter: 128 gigabyte, 256 gigabyte, 512 gigabyte och 1 terabyte. Vi har testat den dyraste modellen med hela 1 terabyte lagringsutrymme.

13-tums skärm

Rent optiskt har det inte hänt något sedan 2022. Den uppdaterade iPad Air har samma ”gamla” design med skarpa linjer och kanter kombinerat med rundade hörn som gör att surfplattan ser ut som en förvuxen version av iPhone 4 och iPhone 5.

Apple iPad Air 13" (2024)
13-tumsversionen av iPad Air har 30 % mer skärmutrymme än 11-tumsmodellen. Men den större surfplattan är fortfarande smidig att hantera i den dagliga användningen. (Foto: Apple)

Den enda väsentliga nyheten är att iPad Air numera finns i två storlekar, varav den större har en skärm på 13 tum. Men även om den är större så är skärmtekniken densamma. Apple kallar den för Liquid Retina men det handlar om en IPS-skärm, vilket i praktiken innebär att ljusstyrkan (11 tum = 500 nits, 13 tum =600 nits) alltid uppfattas som lite för svag och att kontrasten och svärtan också hade kunnat vara bättre. Vi hade gott kunnat tänka oss att Apple utrustade sin senaste iPad Air med samma Mini-LED-skärmteknik som i iPad Pro.

Vi skrev samma sak för två år sedan och nu, 2024, har vi ännu svårare att förstå att Apple fortfarande håller fast vid den gamla skärmtekniken. Nya iPad Air är långt ifrån en budgetprodukt, vilket väl egentligen är det enda som skulle kunna motivera det tveksamma beslutet.

Kameran har åkt med flyttlass

Face ID har inte heller hittat till nya iPad Air. I stället sitter Touch ID-fingeravtrycksläsaren på samma ställe som för två (och fyra!) år sedan, nämligen i av/på-knappen. Nya iPad har också inbyggda stereohögtalare som precis som på föregångaren är placerade horisontellt. På så sätt får man bra stereoljud oavsett om man spelar spel eller tittar på video.

Apple iPad Air 13" (2024)
2024 års version av iPad Air finns som rymdgrå, stjärnglans, lila och blå. Samt i en version med enbart Wi-Fi och i en med Wi-Fi och 5G. (Foto: Apple)

Frontkameran med 12 megapixlar har flyttat och sitter nu på långsidan av skärmen, vilket placerar linsen i mitten när surfplattan hålls horisontellt.

Det fungerar fint med Centrerat (även kallad ”Center Stage”) som använder artificiell intelligens för att frontkameran ska kunna följa personen som pratar när man har videomöten på jobbet eller pratar med farmor och farfar på FaceTime, Skype eller Zoom. Om man befinner sig i mitten av bilden följs man av kameran upp till ungefär 2,5 meter åt både höger och vänster – och effekten fungerar oklanderligt och verkar väldigt naturlig.

Apple iPad Air 13" (2024)
Apple marknadsför Magic Keyboard för iPad stenhårt, men faktum är att iPad som substitut för en bärbar dator är mycket vettigare när vi pratar om iPad Pro. (Foto: Apple)

Användning

Apple vill väldigt gärna att användarna ska använda sin iPad som ett slags bärbar dator. Det är därför de till exempel marknadsför Magic Keyboard till iPad så hårt, men faktum är att en iPad som laptop-substitut är mycket mer meningsfull när vi pratar om iPad Pro, som faktiskt används i arbetet av många.

En iPad Air är däremot en surfplatta för underhållning, spel, böcker, video med mera och används snarare mer som en vanlig surfplatta, inte minst av många barn, och hålls i handen i soffan, i sängen, i bilen eller på terrassen.

Därför är det naturligtvis en bra fråga om det även fungerar i praktiken när surfplattan har fått växtvärk och fått 13-tums skärm. Och svaret är ja, det fungerar förvånansvärt bra. Apple har nämligen sett till att den stora iPad Air inte är för tung (5G-modellen väger bara 618 gram) och den är också lika tunn (6,1 mm) som den mindre versionen, vilket gör den lätt att hantera.

Om detta är anledningen till att det inte längre finns plats för ett fysiskt SIM-kort i årets nya iPad Air-modeller (oavsett skärmstorlek) kan vi inte säga säkert. Men faktum är att iPad Air numera bara stöder eSIM, vilket säkert kommer att irritera vissa användare.

Screenshot Screenshot Screenshot Screenshot
<
>
I olika benchmark-tester sopar iPad Air mattan med både sin egen föregångare och alla konkurrenter. (Skärmdump: Peter Gottschalk)

Hastighetsmonster

Det är först och främst när det gäller hastighet och muskler som den senaste iPad Air imponerar. Som nämnts ovan har den Apples eget M2-chip under huven. Och därför är det mycket få surfplattor på marknaden som är snabbare än iPad Air. Vi känner faktiskt bara till en enda och det är iPad Pro. Annars sopar 2024 års version av iPad Air mattan med både sin egen föregångare och till och med den närmaste konkurrenten, Samsung Galaxy Tab S9 Ultra från 2023.

Jämfört med Galaxy Tab S9 Ultra är iPad Air dubbelt så snabb när vi mäter processorn med benchmark-verktyget Geekbench 6 (10 024 poäng mot 5 536 i multicore-prestanda), medan mätningar av grafiska prestanda med verktyg som AnTuTu 10 (2 071 446 poäng mot 1 532 930) och 3DMark Solar Bay Unlimited (7 834 poäng mot 5 586 poäng) också talar för sig själva.

Slutsats

Naturligtvis är 2024-versionen av iPad Air den bästa hittills. Den kommer väldigt nära att vara lika bra som den något dyrare iPad Pro, och om man redan är Apple-användare och van vid Apples ekosystem med appar och tjänster så är iPad Air det mest självklara valet om man är på jakt efter en surfplatta just nu.

Den nya, stora skärmstorleken fungerar enastående till vardags. Desto mer frustrerande är att Apple inte har gått hela vägen när det gäller skärmtekniken. Det är helt uppenbart att den läckra, snygga och blixtsnabba iPad Air förtjänar en skärm med Mini-LED. Låt oss hoppas att det kommer i nästa uppdatering.

Karakter
Apple iPad Air 13” (2024)
High End

Home tycker

Den snabbaste surfplattan på marknaden bortsett från iPad Pro. IPS-skärmen är inte tidsenlig och hade kunnat vara ljusstarkare. Stöder bara eSIM.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Ikonisk mobiltelefon är tillbaka

Samsung riskerar att bli omsprungna av Motorola

Huawei Honor är tillbaka!

Större och snabbare

Världens snabbaste och dyraste iPad

Hela rasket för halva priset

Nya Sony Xperia 1 VI är inte lika unik som föregångarna

Det bästa kinesiska alternativet till Samsung Galaxy S24 Ultra, men ...

Vad hände med Edge?

En kapabel träningsklocka

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Rulla till toppen