Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Apple MacBook Air 15″ (M2)

Snudd på den perfekta kompromissen

Apples nya MacBook Air med 15-tums skärm är mitt i prick för de som behöver en starkare Mac med större skärm.

Av / 2023-07-08 - 09:06
Apple MacBook Air 15″ (M2)
Lasse Svendsen

Den befintliga versionen av MacBook Air är det bästa köpet av alla Apples bärbara datorer. Den är mer än tillräckligt kraftfull för allt från skolarbete till grundläggande video- och fotoredigering. Egentligen är det bara proffs som behöver prestandan i Apples bärbara Pro-datorer.

Det enda man kan klaga på är att en 13,6-tumsskärm ibland kan vara för liten.

Men det problemet löser den nya 15,4-tumsversionen av MacBook Air. Precis som 13,6-tumsversionen är den utrustad med den senaste generationen Apple Silicon, en M2-processor med 8 kärnor.

Samma processor som övertygade oss i vårt test av MacBook Air 13 M2 går nu alltså att få i ett större paket med samma prestanda, men med en större skärm. Resten är likadant. MacBook Air 15 M2 har samma slimmade formfaktor som tydligt skiljer MacBook Air från Pro-maskinerna.

Läs också Snabbaste MacBook Air hittills Apples ultrabook har fått en ny design och en vitamininjektion som märks. Men priset är därefter.

MacBook Air 15 M2 finns i samma färger som 13-tummaren. Silver, den mörkare Rymdgrå, den ljusare Stjärnglans och så den här: Midnatt. En marinblå matt yta som ser fantastisk ut men drar till sig fingeravtryck som en magnet.

Den marinblå färgen suger åt sig fingeravtryck som en magnet. Foto: Lasse Svendsen

Lite större – märkbart tyngre

Det är en lätt och behändig maskin, trots att den är större än 13-tummaren. Det märker man mest på vikten, som är 250 gram högre, och så är den fyra centimeter bredare. Så alla som precis får plats med 13-tummaren väskan kan få det svårt att trycka ner 15-tummaren. Tangentbordet med fingeravtrycksläsare är samma bakgrundsbelysta som vi har sett tidigare.

Bakgrundsbelyst tangentbord med touch-ID: Foto: Lasse Svendsen

Samma anslutningar finns även på 15-tummaren. Ett 3,5-millimeters hörlursuttag på höger sida, två USB- och Thunderbolt-portar på vänster.

Där sitter även Apples praktiska MagSafe 3, en magnetisk laddningskontakt som släpper laddningsproppen utan dramatik om någon snubblar på sladden. Den medföljande laddaren har faktiskt två USB-kontakter, så att man kan ladda mobilen samtidigt som man laddar datorn.

MagSafe 3-laddningskontakt. Foto: Lasse Svendsen

Apple uppger att batteritiden är 18 timmar. En dags arbete med bland annat flera prestandatester lyckades inte tömma batteriet och visade på 20 procent när laddningsproppen sattes på plats i kontakten innan det var dags att gå och lägga sig.

67-watts laddare med två USB-kontakter. Foto: Lasse Svendsen

Större skärmyta

Skärmen är av samma typ, fast 15,4 tum i stället för 13,6. Med 224 pixlar per tum, 500 nits ljusstyrka och stöd för utökad P3-färgrymd. Vilket ger användaren flera miljarder färger från IPS-panelen Apple använder i MacBook Air. Extra fint för fotografer.

Webbkameran i den svarta flärpen längst upp på skärmen är samma 1080-kamera (FaceTime HD) med tre mikrofoner som vi såg i 13-tummaren.

Bakgrundsbelyst tangentbord med touch-ID: Foto: Lasse Svendsen

Skärmen stöder bara 60 Hz i frekvens och har inte Pro Motion med upp till 120 Hz, som bara är reserverat för Pro-modellerna. Men skärmen räcker ändå långt för videoredigering, och stöder dessutom Dolby Vision och HDR. Det är inte särskilt vanligt i den här klassen.

Datorn kan inte heller kopplas till lika många externa skärmar som Pro-modellerna, men den fungerade utmärkt med min Apple Studio Display via USB-utgången. Som stöder en 6K-skärm.

Dolby Atmos

Ljudet är sällan något att skryta med i bärbara datorer, men Apple ska ha två tummar upp för 15-tummarens ljudkvalitet. Här finns plats för sex högtalare i stället för 13-tummarens fyra. Det märks mest i basen, som lyckas bidra till både rytm och fyllig klang, och med musik i Dolby Atmos (eller Spatial Audio som Apple kallar det) skapas en övertygande stor ljudbild framför lyssnaren.

Här under sitter sex högtalare som ger förvånansvärt bra ljud. Foto: Lasse Svendsen

Det fungerar fint om man inte har ett par bra högtalare eller hörlurar. Mer än tillräckligt bra för musik och film, men det räcker inte för musikproduktion eller som ljudmonitor. Man kan också få Dolby Atmos i hörlurar som stöder det. Använder man Apples egna – AirPods Pro eller AirPods Max – så flyttar ljudbilden på sig när man rör på huvudet.

På testbänken

Med den nya M2-processorn är prestanda betydligt högre än i någon Intel-baserad Air-modell, i våra tester visar den sig också vara snabbare än den förra generationen Apple Silicon med M1-processor.

Testscore. Ill: Lasse Svendsen

MacBook Air 15 M2 finns bara med en version av processorn. Den har 8 processorkärnor, 10 grafikkärnor, en 16-kärnig Neural Engine, upp till 24 GB minne och 100 GB/s minnesbandbredd. Det räcker mer än väl för att den enkelt ska kunna klara av videoredigering med olika videoformat, till exempel H.264, nyare HEVC, samt Apple ProRes och ProRes RAW som proffsen använder.

Grundversionen har samma processor, men 8 GB minne och långsammare 256 GB integrerat lagringsutrymme. Vårt tips är att välja 512 GB lagring, då utnyttjar man minnesbandbredden bättre.

Jämfört med en MacBook Pro med M2 Max-processor går de mest krävande testerna helt klart till Pro-modellens favör. Men för alla som inte sysslar med flera 8K-videoströmmar i program som Final Cut Pro – eller 24-spårs, 24-bitars ljudproduktion – är det förvånande hur potent den grundläggande M2-processorn är.

Prestanda är naturligtvis jämförbara med samma M2-processor i 13-tumsversionen. En omgång i Geekbench 5 ger liknande resultat, med små avvikelser till 15-tummarens favör. Samma test visar att den får högre poäng än föregående generation MacBook Air med M1-processor. Speciellt i multicore-testet, som visar hur krävande uppgifter löses av datorn när den kör alla kärnorna.

En jämförelse i Geekbench 6 med en 8-kärnig M2 Pro i en MacBook Pro 14 visade att den mycket billigare MacBook Air 15 M2 klarade sig bra även om den fick se sig besegrad i de mest processorkrävande testerna.

För många är MacBook Air 15 M2 den perfekta bärbara Macen. Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

En MacBook Air 15 M2 är den perfekta bärbara Macen för många som behöver en stor skärm, höga prestanda för en mängd olika uppgifter, men som inte vill betala dyrt för en proffsmodell från Apple. Den extra skärmytan ger mer plats för fler fönster och uppgifter. Här finns plats för två dokument bredvid varandra och mer plats för bilder i Lightroom. Och prestanda ger kraft att lösa krävande beräkningar i komplexa uppgifter. Eller sätta ihop 4K-videor sömlöst utan irriterande avbrott eller pauser. Det är inget man behöver fundera på.

 

Karakter
Apple MacBook Air 15″ (M2)
High End

Home tycker

Tunn och lätt, precis som en laptop ska vara. M2-processorn är blixtsnabb. Stor och skarp skärm. Laddaren har en extra USB-port. Mycket Mac för pengarna. Minne och extra lagring är kostsamt.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Personlig assistent med ChatGPT

Pekskärm överallt

MacBook Air har blivit något snabbare men också dyrare

Får det lov att vara en extra skärm?

Köp en – betala för tre

Två-i-ett-PC som har allt

Fanken, vad snabbt det går!

För två år sedan hade den kostat det dubbla

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Rulla till toppen