TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

TEST Apple MacBook Air 13,6” M2 (2022)

En snabb omkörning

Apples ultrabook har fått en ny design och en vitamininjektion som märks. Men priset är därefter.

forfatter
Publicerad 2022-07-26 - 18:31
Karakter
Apple MacBook Air 13,6” M2 (2022)
L&B tycker
Skyhög prestanda från den nya M2-processorn. Trevlig uppdaterad design. MagSafe är tillbaka. Fyra inbyggda högtalare, stöder Spatial Audio.
Endast två USB-portar. Väl dyrt pris.
 • Processor: Apple M2 åttakärnig
 • Skärm: 13,6″ LED Liquid Retina, 2560 x 1664
 • Minne: 8 GB arbetsminne
 • Lagring: 256 SSD
 • Grafik: Apple M2 åttakärnig
 • Operativsystem: macOS Monterey
 • Mått och vikt: 30,41 x 21,5 x 1,13 cm / 1,24 kg
 • Batteri: 52,6 Wh litiumpolymer, 30W USB-C till MagSafe 3 strömförsörjning
 • Övrigt: 1080p HD FaceTime-kamera, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, Touch ID, 2x Thunderbolt 3 / USB 4, 3,5 mm minijack
 • Webb: apple.se
 • Geekbench 5: 1 921 (single-core), 8 892 (multi-core)
 • Geekbench 5 Compute: 23 683
 • GFXBench 5.0 T-Rex: 3 365,08 frames
 • Cinebench R23: 1 595 (single-core), 8 122 (multi-core)
 • Basemark GPU: 2 565
 • Basemark Web 3.0: 1 529,72
Riktpris: 16495Pr. 2022-07-26 Produktsida

Innehållsförteckning

För första gången i mannaminne har Apples MacBook Air redesignats. Vi vinkar adjö till det kilformade utseendet och säger hej till en snygg och lätt bärbar dator som är platt som en pannkaka. Precis som Apples nya 14-tums MacBook Pro från 2021, bara lite mindre och inte alls lika tung.

Men den uppdaterade designen är inte det enda nya med 2022-upplagan av MacBook Air. Det är också den första datorn vi testar med Apples helt nya M2-processor.

Den nya M2-generationen bygger på en 5 nm-arkitektur som ger upp till 100 GB/s minnesbandbredd, upp till 24 gigabyte integrerat minne (mot 16 gigabyte tidigare) och upp till 35 procent bättre grafikprestanda, lovar Apple. Och prestanda ska vara 18 procent bättre jämfört med M1-processorn som vi redan känner till. Och eftersom M1 redan sopar banan med de allra flesta Intel-baserade datorer, har vi sett fram emot att provköra den första M2-modellen på marknaden för att se om den lever upp till förväntningarna.

M2

Det korta svaret på den frågan är att den gör det. Både i daglig användning och i benchmark-tester är den M2-baserade MacBook Air betydligt snabbare än de slanka Windows-datorerna i samma prisklass som vi har testat nyligen. Som till exempel Huawei MateBook 14s och HP Spectre x360. I Geekbench 5 får MacBook Air 1 921 poäng (single-core) och 8 892 poäng (multi-core) – jämfört med 1 604 och 4 950 poäng från HP Spectre x360 eller 1 501 och 5 927 poäng från Huawei MateBook 14s. Det är nästan i nivå med ovan nämnda 14-tums MacBook Pro. När det gäller generell prestanda är MacBook Air tack vare M2-processorn i stort sett lika snabb som Pro-modellen. Trots en betydande prisskillnad.

Apple MacBook Air M2 availability July 2022 4up colors
2022-upplagan av MacBook Air finns i fyra nya färger, nämligen silver, stjärnglans, rymdgrå och midnatt. (Foto: Apple)

Den senare kan ”bara” fås med Apples M1 Pro-processor, men i vår testkonfiguration erbjöd MacBook Pro 16 gigabyte RAM och en integrerad GPU med 14 kärnor, medan MacBook Air fick nöja sig med åtta. Naturligtvis märks denna skillnad i benchmark-testerna som fokuserar på grafisk prestanda. Här får MacBook Pro 34 166 poäng i Geekbench 5 Compute och 4 415 poäng i Basemark GPU, medan MacBook Air får nöja sig med 23 683 och 2 565 poäng. Det kan verka som en stor skillnad, men det bör betonas att MacBook Air fortfarande är betydligt snabbare än de ovan nämnda Windows-datorerna när det gäller grafikprestanda.

I praktiken hanterar MacBook Air de vanligaste grafiska uppgifterna som bildredigering, rendering av video eller visning av video i 8K-format utan större problem. Men det är MacBook Pro man ska ha om man har tyngre grafikjobb, som kanske till och med behöver köras samtidigt.

Å andra sidan klarar sig MacBook Air utan fläkt. Utan att bli varm.

Liknar MacBook Pro

Som nämnts har den uppdaterade MacBook Air fått en design som liknar Apples senaste MacBook Pro-modeller. Det gäller inte bara det fysiska utseendet utan också olika komponenter. Till exempel har den inbyggda webbkameran uppgraderats till 1080p-upplösning, och skärmen på MacBook Air nu har fått en så kallat notch högst upp på skärmen, där webbkameran sitter placerad.

Dessutom är den saknade magnetiska MagSafe-kontakten för strömförsörjningen tillbaka, och likaså har MacBook Air fått en inbyggd hörlursutgång som kan hantera tunga hörlurar med hög impedans.

Apple MacBook Air M2 availability July 2022 performance
Med M2 kan MacBook Air-användare flyga genom projekt i iMovie. Den nya MacBook Air är snabbare än någon Windows-dator i samma prisklass. (Foto: Apple)

På tal om ljud har den nya MacBook Air för första gången fyra inbyggda högtalare, som bland annat gör det möjligt att stödja Apple Spatial Audio när man lyssnar på musik eller tittar på video. Dolby Atmos kan de också hantera.

Jämfört med förra MacBook Air har skärmen blivit något större (13,6 tum jämfört med tidigare 13,3 tum), precis som att nya skärmen också har blivit något ljusstarkare med sin maximala ljusstyrka på 500 nits. Det är dock fortfarande långt kvar till MacBook Pros mini-LED-baserade Liquid Retina XDR-panel, som klarar upp till 1600 nits.

Precis som föregångaren kan den nya MacBook Air driva en 6K-skärm om du skulle ha en sådan stående. Det är också möjligt att använda en nyare iPad som en trådlös extern skärm genom att aktivera Sidecar i systeminställningarna.

Det finns bara två USB-C / Thunderbolt 3-portar på vänster sida av maskinen, medan det på motsatt sida finns ett 3,5 mm-uttag för hörlurar eller externa högtalare.

Slutsats

Den nyaste MacBook Air är på alla sätt den bästa Air-modellen som elektronikjätten från Cupertino någonsin har släppt på marknaden. Men det säger vi ju nästan varje gång. Det är bara svårt att sluta gapa när Apple om och om igen överträffar sin egen rekordprestanda.

Apple MacBook Air M2 availability July 2022 MagSafe
MagSafe är tillbaka på MacBook Air med MagSafe 3, som har en uppdaterad design. Med vårt testexemplar kom ett USB-C-laddare på 30 watt. Modeller med tio processorkärnors GPU har en 35 watt strömförsörjning som har två USB-C-portar. (Foto: Apple)

Den enda plumpen i protokollet är egentligen priset. För två år sedan kostade vårt testexemplar av MacBook Air med M1-processor 12 500 kronor, vilket verkligen var ett fantastiskt förmånligt pris. Den nya modellen kostar 16 495 kronor för en liknande konfiguration, vilket gör köpbeslutet något svårare.

Det råder dock ingen tvekan om att om budgeten ligger någonstans mellan 15 000 och 18 000 kronor får du betydligt mer valuta och kraft för pengarna med en Macbook Air än med en Windows-dator för samma pris.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)

Apple MacBook Pro 14" M1 Pro (2021)

Den Macbook Pro du har väntat på

Apples nya MacBook Pro med 14-tums skärm och M1 Pro-processor är den perfekta kombinationen av mobilitet och höga prestanda.

Snabbaste bärbara datorn någonsin. Briljant och större skärm. Vi har fått tillbaka de flesta portarna och Touch Bar har försvunnit.
Coolt med fler portar, men vi saknar den gamla hederliga USB-A-ingången, så man klarar sig inte helt utan donglar.
Annons
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna en kommentar

Koppla in allt med en enda kontakt En Thunderbolt 4 USB-docka ger din bärbara dator nya alternativ och skapar ordning och reda på skrivbordet.
Nej, USA förbjuder INTE alla Huawei-produkter Amerikanska myndigheters fokus ligger på att stoppa försäljningen av telekommunikationsutrustning och övervakningsteknik från fem namngivna kinesiska företag.
Färgsprakande skärm från MSI MSI Prestige 16 är en ny bärbar kontorsdator från MSI, som är den första som har fått bakbelysning med Mini-LED.
Kostar den verkligen inte mer? Acer Swift 5 ser ut och beter sig som en leksak för höga chefer. Men kostar så lite att de flesta har råd att vara med.
Ge den gamla datorn snabb uppkoppling Netgear AXE3000 ger enkel åtkomst till den blixtsnabba Wi-FI 6E med en USB 3.0-adapter.
Trust är tyst som en mus Om du - eller din omgivning - störs av klapprande tangenter och klickande musknappar, har Trust ett tyst erbjudande.
Följ Ljud & Bild