TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Lenovo Yoga Book 9i

Rekordtunn dubbelskärms-PC

Lenovo Yoga Book 9i är marknadens tunnaste och lättaste dubbelskärmsdator.

Av / 2024-05-01 - 09:04
Lenovo Yoga Book 9i

Home tycker

  • Att få två OLED-skärmar i 3K-upplösning inklämda i en bara 1,6 cm tjock PC är en ingenjörsmässig triumf. En riktigt läcker dator. Kostar hälften så mycket som ThinkPad X1 Fold.
  • Långsam. Processorn är från förra året. Saknar en fungerande pekplatta.

Även om de flesta datorer fortfarande är ganska likartade enheter med en skärm och ett tangentbord som hålls ihop av ett gångjärn, har livet som PC-testare varit lite mer spännande än vanligt under våren.

Lenovo Yoga Book 9i är den tredje PC:n på kort tid som bryter mot normen genom att ha en skärm som täcker hela ytan. De föregående tidigare var Asus Zenbook Duo med två 14-tumsskärmar och Lenovo ThinkPad X1 Fold med en hopfällbar 16-tums OLED-skärm.

Hela ytan på Lenovo Yoga Book 9i är täckt av skärmar. (Foto: Lenovo)

Yoga Book 9i har, liksom Zenbook Duo, två separata skärmar med ett gångjärn i mitten. Båda skärmarna har 3K-upplösning (2 880 x 1 800 pixlar). Precis som hos Asus. Uppdateringshastigheten på de annars så läckra OLED-skärmarna är dock bara hälften så hög, nämligen 60 Hz.

Även om det går att plocka fram ett virtuellt tangentbord på den ena pekskärmen får man så klart även ett riktigt fysiskt tangentbord med i paketet. Det kan läggas framför datorn eller ovanpå den understa skärmen, som då täcks till hälften.

08_Yogabook_9i_Hero_Front_Facing_Lef 11_Yogabook_9i_Hero_AIO_C
<
>
Den nedre skärmen ändrar funktion beroende på om tangentbordet är placerat ovanpå den – och var. (Foto: Lenovo)

Ingen pekplatta

Tangentbordet är bra, men saknar en ganska väsentlig sak: det har ingen pekplatta! Man kan invända att man med både touch-funktion och en medföljande penna har allt man behöver. Men den tillsynes enkla operationen att dra ett fönster från ena skärm till den andra – över gångjärnet – är nästan omöjlig med både finger och penna.

Annonce

Om man placerar tangentbordet på den översta delen av den nedre skärmen får man en virtuell pekplatta. Fats då är det inte längre relevant att flytta fönster mellan skärmarna …

(Foto: Lenovo)

Användarupplevelsen är överlag angenäm och läcker, och den dubbla OLED-skärmen är supertydlig och färgstark. Men också en smula långsam, vilket förmodligen kan bero på den integrerade Intel Iris Xe-grafiken och Intel Core i7-1355U-processorn som är mer byggd för låg strömförbrukning än hög hastighet.

Magnetiskt stativ

I kartongen finns även ett vikbart stativ med inbyggda magneter på flera ställen, som gör det möjligt att ställa datorn i olika lägen, så att de två skärmarna kan användas antingen sida vid sida eller ovanför varandra. Samtidigt som tangentbordet hålls på plats.

03_Yogabook_9i_Hero_Keyboard _Fold Vertical_View 04_Yogabook_9i_Hero_Keyboard_Fold_Opening 10_Yogabook_9i_Hero_AIO_B
<
>
Ett hopfällbart stativ ingår, som kan användas för att stötta upp datorn i olika arbetspositioner. (Foto: Lenovo

Systemet fungerar, och man måste beundra det sinnrika systemet med magneter och viklinjer. Men det verkar vara ett väldigt komplicerat sätt att göra samma sak som ett inbyggt stöd hade gjort på ett enkelt sätt.

Urvalet av portar är begränsat, vilket i stort sett är förlåtligt eftersom de två delarna av datorn är så tunna att varken HDMI eller USB-A skulle få plats. I stället får man tre USB-C-portar – givetvis med Thunderbolt 4 – och därmed stöd för flera skärmar, laddning med mera. Men gick det verkligen inte att få plats med en 3,5-millimeters ljudkontakt?

Benchmarks

Lenovo Yoga Book 9i är en snyggt designad PC, men insidan av testexemplaret levde inte riktigt upp till dess läckra yttre. Processorn var en Intel Core i7-1355U på 1,7 GHz. Alltså en relativt ekonomisk CPU från förra året. Och med bara 10 kärnor och 12 trådar var det inte upplagt för några fantastiska hastighetsupplevelser.

Den dubbla skärmen kan användas vertikalt och horisontellt. (Foto: Lenovo)

16 gigabyte RAM och 1 terabyte SSD är också mindre än vad man förväntar sig att hitta i den här prisklassen. Men de två högupplösta skärmarna har rimligtvis lagt beslag på en större del av budgeten.

I processortestet Geekbench 6 får Yoga Book 9i resultatet 2 099 poäng i singlecore, vilket är helt okej. Men 5 418 i multicore är bara hälften av typiska bärbara datorer med årets Intel Core Ultra-processorer, som har en lägre arbetsfrekvens men många fler processorkärnor som delar på jobbet. HP Spectre x360 14 och Asus Zenbook 14 OLED är nya exempel på detta. Men till och med en två år gammal Acer Swift 5 är faktiskt dubbelt så snabb som Yoga Book 9i på den här punkten! Och hälften så dyr ursprungligen.

Kontorssimuleringen PC Mark 10 visar lite av samma trend: 5 678 poäng är inget dåligt resultat, men långt efter dagens konkurrenter.

Föråldrad grafik

Den största direkta förbättringen med introduktionen av Intel Ultra-processorerna är den integrerade grafikprocessorn, Intel Arc, som faktiskt är tillräckligt snabb för att tåla en jämförelse med de billigaste diskreta grafikprocessorerna från Nvidia.

Läs också Får det lov att vara en extra skärm? Den senaste versionen av Asus Zenbook Duo är seriens bästa hittills. Den är faktiskt nästan helt perfekt.

Men den grafiken är 13:e generationens Core i7-processorn i Lenovo Yoga Book 9i inte utrustad med. Vilket innebär att grafikprestanda här är i snitt hälften av vad vi har sett i bärbara datorer med processor från i år. Och flera tester gick inte att göra alls eftersom de innehåller raytracing som inte stöds av Iris Xe-grafiken i äldre Intel-processorer.

Yoga Book 9i överraskar däremot positivt i batteritestet. Med två strålande OLED-skärmar i ett supertunt skal hade man kunnat oroa sig för batteritiden. Men även med båda skärmarna påslagna rundade höll den intensiva kontorssimuleringen i fem timmar innan batteriet var urladdat. Gott och väl tillräckligt för en hel arbetsdag i praktiken.

Slutsats

Lenovo Yoga Book 9i är inte lika extrem som samma företags ThinkPad X1 Fold, som vi testade nyligen. Å andra sidan kostar den bara hälften så mycket – och fungerar bättre. De två läckra 3K OLED-skärmarna ger dig arbetsutrymme för hela slanten. Tyvärr var den testade versionen utrustad med en alldeles för långsam processor. Lösningen med det externa tangentbordet och dito stödfot var inte heller lika elegant som på Asus Zenbook Duo. Och det saknas en fysisk pekplatta.

Karakter
Lenovo Yoga Book 9i
High End

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Personlig assistent med ChatGPT

Pekskärm överallt

MacBook Air har blivit något snabbare men också dyrare

Får det lov att vara en extra skärm?

Köp en – betala för tre

Rulla till toppen