Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Apple iMac 24’’ M3 (2023)

Entrébiljetten till iMac med M3

Apple uppgraderar äntligen iMac-datorerna med en ny processor. Men det är inte säkert att instegsmodellen är något för dig.

Skrivet av / 2023-12-11 - 08:54
Apple iMac 24’’ M3 (2023)
Lasse Svendsen

När Apple lanserade 24-tumsversionen av iMac med en helt ny processor 2020 var det den största uppgraderingen av någon iMac på många år. Den nya M1-processorn krossade Intel-processorerna i våra tester, plötsligt var lilla iMac ett kraftpaket.

Apples egenutvecklade Apple Silicon-processor integrerade minne, grafik, styrning och flera processorkärnor i samma 5-nanometers arkitektur. M1-processorn ersattes senare av en ny som hette M2, som rullades ut till alla Apple-datorer utom iMac. Fram tills nyligen var iMac den enda Mac-datorn med första generationens Apple Silicon, men nu finns den äntligen med den allra senaste M3, med en ny 3 nm-processor.

Läs också Apples nya iMac är en värsting Apples nya iMac är en fantastiskt användbar maskin, men det finns ett par saker man bör känna till innan man langar fram kortet.

iMac finns bara med 24-tums skärm, det finns ingen 27-tumsversion och den nya M3-processorn går bara att få i två versioner: M3 med 8 processorkärnor och 8 grafikkärnor eller 8 processorkärnor och 10 grafikkärnor.

Båda kan konfigureras med upp till 24 GB integrerat minne och upp till 1 TB lagringsutrymme. Instegsmodellen vi testar här har M3 med 8 processorkärnor, 8 grafikkärnor, 256 GB lagringsutrymme och två Thunderbolt 3/USB-C-portar på baksidan.

Alla har 3,5 mm hörlursuttag som är anpassat för hörlurar med högre impedans. Vilket innebär att man kan koppla in sina 300-ohms studiohörlurar när man mixar musik.

Plus i kanten för att man kan använda ordentliga hörlurar när man mixar musik. Foto: Lasse Svendsen

Samma formfaktor

Egentligen är en 24-tums iMac ett praktiskt val. Den tar inte mycket plats och är komplett direkt ur kartongen. Med Apples Magic-tangentbord och Magic Mouse. Som Apple inte har brytt sig om att uppdatera med USB-C, som de har gjort med iPhone 15. De laddas fortfarande med Apples egenutvecklade Lightning-kabel.

Vad i hela friden? Ligthning-kontakt – och dessutom helt felplacerad? Foto: Lasse Svendsen

Samma anslutningar finns även på 15-tummaren. Ett 3,5-mm hörlursuttag på höger sida, två USB- och Thunderbolt-portar på vänster sida.

Instegsmodellen har bara två portar, vilket snabbt blir för lite. Foto: Lasse Svendsen

Går man upp ett steg från instegsmodellen får man två extra GPU-kärnor och Gigabit Ethernet, men allra viktigast är att man även får två extra USB-C-portar och ett Magic Keyboard med TouchID-fingeravtrycksläsning. Som både kan användas för att låsa upp datorn och för att logga in på hemsidor och bekräfta onlineköp.

Tangentbordet på instegsmodellen är bra, men saknar Touch ID. Foto: Lasse Svendsen

Kanonbra skärm

Apple har inte uppgraderat skärmen, som har samma 24-tums LED-baserade panel med 4,5K-upplösning och en maximal ljusstyrka på 500 nits. Den stöder utökad P3-färgrymd och har Apples TrueTone-färgstyrning, men inte 120 Hz Pro Motion.

Skärmen har inte samma kontrast och enhetliga ljusstyrka som 27-tums Studio Display, men för målgruppen för en iMac är den fantastisk.

Det går också att koppla in en extra bildskärm som har max 6K-upplösning.

Webbkameran ser ut att vara samma 1080-kamera som vi testade i iMac 24 M1, med tre mikrofoner. Kvaliteten verkar också vara densamma, så inga större uppgraderingar där.

Webbkameran följer dina rörelser och bildkvaliteten är bra. Foto: Lasse Svendsen

Dolby Atmos

De sex högtalarelementen som iMac har inbyggt ger en relativt stor ljudbild med acceptabel bas och dynamik. De stöder Spatial Audio från Dolby Atmos, både med musik och filmer. Effekten är hörbar, men ganska begränsad jämfört med hörlurar eller en soundbar med Dolby Atmos.

Ska man mixa musik eller lägga på ett soundtrack så väljer man ändå ett par ordentliga hörlurar och ett par bra studiomonitorer, så för den delen av iMac-användarna är det inbyggda ljudet mindre viktig.

Enkel fotoredigering är inga problem alls. Foto: Lasse Svendsen

På testbänken

När vi testade iMac 24 med M1-processorn märkte vi att Apple Silicon-tekniken var ett stort steg framåt för prestanda. Våra tester i Geekbench och Cinebench visade att M1-processorerna krossade Intel-processorn som Apple hade tidigare. Prestanda var märkbart bättre, inte bara i Geekbench, utan även i praktiken.

Nya iMac med M3-processor är snabbare än motsvarande iMac med M1, men inte så mycket som vi hade trott i alla discipliner. Kanske beror det på att vår testmaskin var instegsmodellen med 8 processorkärnor, 8 grafikkärnor och 8 GB minne. Men vi tänkte att eftersom Apple hoppade över iMac med M2 så skulle förbättringarna i prestanda vara större överlag än de faktiskt är med M3.

Eftersom vi testade M1-versionen med Geekbech 5 gjorde vi samma sak med M3-versionen. I singlecore-testet fick M3 resultatet 2342 poäng mot 1740, medan multicore gav 10622 mot 7615. Det är en förbättring med drygt 30 procent i ren processorkraft.

I Geekbench 5 Metal fick M3-processorn 30280. I motsvarande test hamnade M1-processorn på 19951. En betydande förbättring för iMac med M3.

Magnetiskt fäste för strömkabeln. Foto: Lasse Svendsen

Vi jämförde även prestanda för M3-processorn i Geekbench 6 mot en MacBook Air med M2, och även om man kan se att M3-processorn får högre poäng är skillnaden inte lika stor. MacBook slutade på 2601 i singlecore och 9961 i multicore. Det är en förbättring på cirka 20 procent.

Som jämförelse fick vi 3100 respektive 11921 poäng på iMac med M3. Det är ingen obetydlig förbättring – runt 20 procent – men i Metal-testet var det MacBooken som drog det längsta strået. Med 45574 mot 41127. Det beror på att MacBooken hade två extra grafikkärnor – värt att tänka på för de som funderar på en iMac M3 för videoredigering och grafikintensiva uppgifter.

I Cinebench-testet (Cinebench 2024) klarade sig iMacen bättre, jämfört med de M1-processorer vi har testat. Med en singlecore-poäng på 139 slår den faktiskt en 10-kärnig M1 Max, men inte i multicore-testet där 500 poäng är långt efter M1 Max prestanda. För att inte tala om M2 Max och M2 Ultras.

Strömförsörjningen får inte plats på insidan. Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Alla siffror från testerna är inte värda mycket förrän man har provat prestanda i praktiken. För även om iMac med den nya M3-processorn får högre poäng än M1-versionen så finns det vissa uppgifter som den inte passar för. Bildredigering i Lightroom är inga problem. Att spara ändringar och exportera till andra mappar går blixtsnabbt. Men det gör det med en M1 och en M2 också. Det är med de mer krävande uppgifterna, som att lägga till effekter till 4K-videor i Final Cut eller Premiere, som man märker att M3-processorn har mer muskler. Men man ska inte göra sådant samtidigt som andra krävande uppgifter. För med 8 grafikkärnor och 8 GB minne ser man snabbt instegsmodellernas begränsningar: förmågan att lösa flera krävande uppgifter samtidigt. Då passar en M2 Pro med 16 GB minne och fler GPU-kärnor bättre, eller någon av de nya Pro- eller Max-utgåvorna av M3-processorn. Men de finns inte som tillval till iMac, som bara finns med grundversionen av M3.

För de mest krävande uppgifterna rekommenderar vi att man väljer en iMac med M3-processorn som har 8 CPU-kärnor, 10 GPU-kärnor och 16 GB minne.

Ordentligt hörlursuttag som stöder hörlurar med hög impedans. Foto: Lasse Svendsen

Karakter
Apple iMac 24’’ M3 (2023)
Premium

Home tycker

Märkbart högre prestanda på det mesta med M3. Behändigt format, ljusstark skärm med hög upplösning. Dolby Atmos-ljud. Mer minne och extra lagring är dyrt. Fortfarande Lightning-kontakt på tangentbord och mus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Gröna framsteg i små steg

Överkomlig, superlätt utan kompromisser

Ger dig internet i hela trädgården

Bästa Macen för de flesta

Den dyraste datorn vi har testat

Ljud & Bild
Rulla till toppen