När Apple presenterade sin egen M1-processor 2020 var det en smärre revolution, med utmärkt prestanda och låg strömförbrukning. De följde upp den året efter med M1 Pro och Max, som hade samma uppbyggnad men bara mer av allt. Till sist kom M1 Ultra 2022 och tog antal kärnor till en bisarr nivå. Strax efter kom M2, som följdes av M2 Pro och Max i januari 2023 och i somras kom M2 Ultra. Att Apple skulle släppa en M3 nu var alltså inte oväntat, däremot verkar de ha accelererat takten på proffsversionerna eftersom de släppte Pro- och Max-versionerna samtidigt! Det innebar också att vi lite oväntat fick nya Macbook Pro-modeller mindre än ett år efter förra generationen släpptes.
Allt detta presenterades vid Apples ovanliga Scary Fast-event i månadsskiftet. Ovanligt eftersom det hölls på kvällen i stället för förmiddagen i Kalifornien, vilket innebar att det var mitt i natten i Europa. Så får en gångs skull var det få här som såg det live. Och eventet var faktiskt skrämmande snabbt, då det var över på en halvtimme i stället för de normala en och en halv timme. Vid eventet pratade man i 20 minuter om de nya M3-kretsarna, och sedan på slutet presenterades hastigt de nya MacBook Pro- och iMac-modellerna. Anledningen är att det faktiskt knappast är något nytt med dem alls förutom den nya systemkretsen. Detta test kommer därför ägna mer uppmärksamhet än vanligt åt prestanda.
Design och byggkvalitet
De sista årens modeller är till förväxling lika då Apple har hittat en utformning som fungerar både estetiskt och praktiskt. Den känns byggd som en pansarvagn och även vår fyra år gamla modell ser som ny ut. Förutom en liten repa som är resultatet av att den ramlade rakt ner i asfalten från midjehöjd. Något som definitivt hade lett till ett verkstadsbesök för de flesta andra bärbara datorer vi testat. Som sagt – pansarvagn.
Tangentbordet är ett av de trevligare att skriva på med bra slaglängd och precision. Pekplattan är generöst stor och en av de få som är så bra att vi inte tycker det är nödvändigt att ta med en mus på resan. Även de inbyggda högtalarna är faktiskt så pass bra att vi till nöds kan spela musik med dem på hotellrummet.
Men vänta, det finns faktiskt något nytt med årets MacBook. Förutom den normala silverfärgen kan man få den i Space Black, eller rymdsvart som det mindre coola svenska namnet är! Nej, inte Space Gray som vi sett på tidigare modeller, den är verkligen svart! Enligt Apple har aluminiumet en anodiserad ytbeläggning som motverkar fingeravtryck. Och motverkar är ordet. Det blir inte urskiljbara fingeravtryck, men nog kan man se var någon har pillat med flottiga fingrar.
Anslutningar och uppkoppling
Med stöd för Wi-Fi 6E stöds 6 GHz-bandet för trådlöst nätverk vilket ger högre prestanda då man kan undvika trafikstockningen på 5 GHz- och 2,4 GHz-bandet. Liksom de två tidigare modellerna får vi tre stycken USB-C-kontakter som stöder Thunderbolt 4 för att koppla upp allt från lagring till skärmar. Alternativt kan man använda HDMI-porten som stöder 4K i 240 Hz eller 8K i 60 Hz. Den stöder även VRR (variable refresh rate) vilket är bra för spel på extern skärm.
Skärmen
Ett klagomål mot Apples bärbara datorer med grundversionen av M1/M2-chipet är att man bara kan ha en extern skärm. Samma gäller för M3. Med M3 Pro kan man ha flera och med M3 Max ännu fler. Man kan ha upp till fyra skärmar (3 med 6K-upplösning och en med 4K i 144 Hz), eller tre skärmar om man vill ha en skärm i 8K alternativt 4K i 240 Hz.
Den inbyggda skärmen är väldigt lik föregående modell. Det enda vi har kunnat upptäcka är att man i SDR-läge nu får 20 procent högre ljusstyrka. Med det sagt så är MacBook Pro-skärmen fortfarande en av de bättre laptop-skärmarna och det är nästan svårt att tro att det inte är en OLED-skärm. Med 2554 lokala dimningszoner får man ytterst precis ljuskontroll, och med P3-färgrymd går det alldeles utmärkt att lita på resultatet när man redigerar foton. Skärmen klarar upp till 1000 nit kontinuerligt och kan toppa 1600 nit med HDR-material. Om man tar ett steg tillbaka och jämför med den sista Intel MacBook Pro-modellen så är skillnaden påtaglig.
Systemkretsarna
Vad Apple gör med sina M-systemkretsar är att i princip dubbla den enklaste kretsuppsättningen för att skapa sina Pro-, Max- och Ultra-modeller. Och för varje generation av M-systemkretsarna bygger de på med allt fler kärnor i både processor och grafikprocessor. Den kraftigaste M3 Max-processorn har nu hela 12 prestandakärnor men faktiskt bara 4 energisnåla kärnor.
M1 Max | M2 Max | M3 Max | |
Processor | 10-kärnig | 12-kärnig | 16-kärnig |
Grafik | 32-kärnig | 38-kärnig | 40-kärnig |
Minne | 64 GB | 96 GB | 128 GB |
Utvecklingen för Apples kretsar går verkligen snabbt. (Tabell: L&B Home)
Förutom detta är Apple först ut med 3-nanometersteknik i sina processorer, vilket gör det möjligt att packa in fler transistorer på samma yta, med lägre energiförbrukning och värmeutveckling. Ryktet säger att Apple i princip köpte upp hela tillverkningskapaciteten för denna nya teknik för att kunna rulla ut M3-sortimentet. Något som vi gissar inte var helt billigt.
Prestanda
Det har resulterat i en 20-procentig förbättring i prestanda för enstaka kärnor, enligt Geekbench 6. Mycket bra men inte häpnadsväckande. Det är däremot resultatet för flerkärniga beräkningar som har ökat 50 (!) procent. Det är faktiskt lika snabbt som den M2 Ultra som sitter i den väldigt påkostade proffsdatorn Mac Studio. Vi är väldigt förväntansfulla över vilket resultat en M3 Ultra kan komma att prestera i framtiden.
Vad gäller grafik körde vi GFX Bench Aztec på de mest krävande inställningarna och klämde då ut häpnadsväckande 440 bilder per sekund. Det är visserligen ”bara” 20 procent snabbare än M2 Max, men 60 procent snabbare än M1. Vi såg liknande siffror med andra grafik-benchmarktester. Det ska dock noteras att M2 Ultra är 30 procent snabbare, men då har den nästan dubbelt så många grafikkärnor. Vi vågar nästan inte drömma om resultatet med M3 Ultra.
I det nyligen släppta Cinebench R24-testet kan man jämföra hur snabbt det går att rendera en krävande 3D-scen med processorn eller grafikkretsarna. Med processorn var M3 Max 60 procent snabbare än M2 Max. Imponerande. Tills man provar grafiken och den är 116 procent snabbare… Grafikkretsen i M3 Max är helt enkelt en best!
Av oklar anledning uppehöll sig Apple väldigt mycket i sin presentation vid att jämföra prestanda med den sista Macbook Pro-modellen med Intel-processor. Eftersom vi råkar ha en sådan till hands kunde vi inte låta bli att kolla siffrorna. Apple jämför väldigt mycket med renderingsprestanda och andra uppgifter som lutar sig kraftigt mot grafik-processorn och Neural Engine. Det är därför inte konstigt att de får 3–5 gånger högre prestanda. I våra mätningar var dock M3 Max dubbelt så snabb i enkärnig beräkningsprestanda och faktiskt tre gånger så snabb med flera kärnor. Även grafikprestanda menade testerna var 3–4 gånger högre. Vad gäller rendering i Cinebench är den sex gånger snabbare! Så Apple överdrev faktiskt inte. Sitter man med en gammal Intel-Macbook ska man definitivt uppgradera.
Liksom tidigare är batteritiden häpnadsväckande dubbelt så lång som mot Intel-modellen, trots prestandaövertaget. Apple anger den till 22 timmars videotittande eller 15 timmars surfande. Vi lyckades inte dra ut batteriet nämnvärt trots hårdtestande med mycket krävande applikationer. Och skulle det ske kan 140-wattsladdaren som medföljer ladda batteriet till 50 procent på 30 minuter.
Slutsats
Årets Macbook Pro är påfallande lik förra modellen, vilket innebär att den är rasande bra. Och så kan man nu få den i en mycket tjusig mattsvart färg om man vill visa att man har den senaste. Däremot har prestanda tagit ett rejält kliv uppåt med ny teknik och ännu fler processorkärnor. Denna maxutrustade modell vi har testat är faktiskt så snabb att vi undrar vad man ska med så mycket prestanda till i en bärbar dator. Det kommer dessutom till ett pris, då den är dubbelt så dyr som grundmodellen som redan den kostar en saftig slant. Har man ytterst krävande jobbuppgifter där budgeten är generös är det dock inget snack om att detta är det häftigaste man kan få för pengar just nu.
Läs hela artikeln med LB+
Hösterbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser