Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Apple MacBook Pro 16” M3 Max (2023)

Macbook Pro M3 Max är laptopen proffsen drömt om

Den mest imponerande laptop vi sett, med det mest häpnadsväckande priset.

Skrivet av / 2023-11-23 - 09:06
Apple MacBook Pro 16” M3 Max (2023)
Jonas Ekelund

När Apple presenterade sin egen M1-processor 2020 var det en smärre revolution, med utmärkt prestanda och låg strömförbrukning. De följde upp den året efter med M1 Pro och Max, som hade samma uppbyggnad men bara mer av allt. Till sist kom M1 Ultra 2022 och tog antal kärnor till en bisarr nivå. Strax efter kom M2, som följdes av M2 Pro och Max i januari 2023 och i somras kom M2 Ultra. Att Apple skulle släppa en M3 nu var alltså inte oväntat, däremot verkar de ha accelererat takten på proffsversionerna eftersom de släppte Pro- och Max-versionerna samtidigt! Det innebar också att vi lite oväntat fick nya Macbook Pro-modeller mindre än ett år efter förra generationen släpptes.

Allt detta presenterades vid Apples ovanliga Scary Fast-event i månadsskiftet. Ovanligt eftersom det hölls på kvällen i stället för förmiddagen i Kalifornien, vilket innebar att det var mitt i natten i Europa. Så får en gångs skull var det få här som såg det live. Och eventet var faktiskt skrämmande snabbt, då det var över på en halvtimme i stället för de normala en och en halv timme. Vid eventet pratade man i 20 minuter om de nya M3-kretsarna, och sedan på slutet presenterades hastigt de nya MacBook Pro- och iMac-modellerna. Anledningen är att det faktiskt knappast är något nytt med dem alls förutom den nya systemkretsen. Detta test kommer därför ägna mer uppmärksamhet än vanligt åt prestanda.

Nya färger är vi inte bortskämda med, och denna sticker ut från mängden. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Design och byggkvalitet

De sista årens modeller är till förväxling lika då Apple har hittat en utformning som fungerar både estetiskt och praktiskt. Den känns byggd som en pansarvagn och även vår fyra år gamla modell ser som ny ut. Förutom en liten repa som är resultatet av att den ramlade rakt ner i asfalten från midjehöjd. Något som definitivt hade lett till ett verkstadsbesök för de flesta andra bärbara datorer vi testat. Som sagt – pansarvagn.

Tangentbordet är ett av de trevligare att skriva på med bra slaglängd och precision. Pekplattan är generöst stor och en av de få som är så bra att vi inte tycker det är nödvändigt att ta med en mus på resan. Även de inbyggda högtalarna är faktiskt så pass bra att vi till nöds kan spela musik med dem på hotellrummet.

Tangentbordet är riktigt bra, pekplattan fantastisk och högtalarna klart över medel. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Men vänta, det finns faktiskt något nytt med årets MacBook. Förutom den normala silverfärgen kan man få den i Space Black, eller rymdsvart som det mindre coola svenska namnet är! Nej, inte Space Gray som vi sett på tidigare modeller, den är verkligen svart! Enligt Apple har aluminiumet en anodiserad ytbeläggning som motverkar fingeravtryck. Och motverkar är ordet. Det blir inte urskiljbara fingeravtryck, men nog kan man se var någon har pillat med flottiga fingrar.

Anslutningar och uppkoppling

Med stöd för Wi-Fi 6E stöds 6 GHz-bandet för trådlöst nätverk vilket ger högre prestanda då man kan undvika trafikstockningen på 5 GHz- och 2,4 GHz-bandet. Liksom de två tidigare modellerna får vi tre stycken USB-C-kontakter som stöder Thunderbolt 4 för att koppla upp allt från lagring till skärmar. Alternativt kan man använda HDMI-porten som stöder 4K i 240 Hz eller 8K i 60 Hz. Den stöder även VRR (variable refresh rate) vilket är bra för spel på extern skärm.

Foto: Apple

Skärmen

Ett klagomål mot Apples bärbara datorer med grundversionen av M1/M2-chipet är att man bara kan ha en extern skärm. Samma gäller för M3. Med M3 Pro kan man ha flera och med M3 Max ännu fler. Man kan ha upp till fyra skärmar (3 med 6K-upplösning och en med 4K i 144 Hz), eller tre skärmar om man vill ha en skärm i 8K alternativt 4K i 240 Hz.

Den inbyggda skärmen är väldigt lik föregående modell. Det enda vi har kunnat upptäcka är att man i SDR-läge nu får 20 procent högre ljusstyrka. Med det sagt så är MacBook Pro-skärmen fortfarande en av de bättre laptop-skärmarna och det är nästan svårt att tro att det inte är en OLED-skärm. Med 2554 lokala dimningszoner får man ytterst precis ljuskontroll, och med P3-färgrymd går det alldeles utmärkt att lita på resultatet när man redigerar foton. Skärmen klarar upp till 1000 nit kontinuerligt och kan toppa 1600 nit med HDR-material. Om man tar ett steg tillbaka och jämför med den sista Intel MacBook Pro-modellen så är skillnaden påtaglig.

Skärminställningarna avslöjar att detta är en dator för grafik- och videoproduktion. (Skärmbild: L&B Home)

Systemkretsarna

Vad Apple gör med sina M-systemkretsar är att i princip dubbla den enklaste kretsuppsättningen för att skapa sina Pro-, Max- och Ultra-modeller. Och för varje generation av M-systemkretsarna bygger de på med allt fler kärnor i både processor och grafikprocessor. Den kraftigaste M3 Max-processorn har nu hela 12 prestandakärnor men faktiskt bara 4 energisnåla kärnor.

M1 Max M2 Max M3 Max
Processor 10-kärnig 12-kärnig 16-kärnig
Grafik 32-kärnig 38-kärnig 40-kärnig
Minne 64 GB 96 GB 128 GB

Utvecklingen för Apples kretsar går verkligen snabbt. (Tabell: L&B Home)

Förutom detta är Apple först ut med 3-nanometersteknik i sina processorer, vilket gör det möjligt att packa in fler transistorer på samma yta, med lägre energiförbrukning och värmeutveckling. Ryktet säger att Apple i princip köpte upp hela tillverkningskapaciteten för denna nya teknik för att kunna rulla ut M3-sortimentet. Något som vi gissar inte var helt billigt.

Prestanda

Det har resulterat i en 20-procentig förbättring i prestanda för enstaka kärnor, enligt Geekbench 6. Mycket bra men inte häpnadsväckande. Det är däremot resultatet för flerkärniga beräkningar som har ökat 50 (!) procent. Det är faktiskt lika snabbt som den M2 Ultra som sitter i den väldigt påkostade proffsdatorn Mac Studio. Vi är väldigt förväntansfulla över vilket resultat en M3 Ultra kan komma att prestera i framtiden.

Läs också Den dyraste datorn vi har testat Apple Mac Studio (M2 Ultra) är datorn för de mest krävande användarna, som gärna har flera 4K- eller 8K-skärmar.

Vad gäller grafik körde vi GFX Bench Aztec på de mest krävande inställningarna och klämde då ut häpnadsväckande 440 bilder per sekund. Det är visserligen ”bara” 20 procent snabbare än M2 Max, men 60 procent snabbare än M1. Vi såg liknande siffror med andra grafik-benchmarktester. Det ska dock noteras att M2 Ultra är 30 procent snabbare, men då har den nästan dubbelt så många grafikkärnor. Vi vågar nästan inte drömma om resultatet med M3 Ultra.

I det nyligen släppta Cinebench R24-testet kan man jämföra hur snabbt det går att rendera en krävande 3D-scen med processorn eller grafikkretsarna. Med processorn var M3 Max 60 procent snabbare än M2 Max. Imponerande. Tills man provar grafiken och den är 116 procent snabbare… Grafikkretsen i M3 Max är helt enkelt en best!

Macbook Pro M3 Max Cinebench R24 Macbook Pro M3 Max Geekbench 6 Macbook Pro M3 Max GFX Bench
<
>
Ju tyngre uppgifter man kastar på den, desto mer imponerar M3 Max. (Grafik: L&B Home)

Av oklar anledning uppehöll sig Apple väldigt mycket i sin presentation vid att jämföra prestanda med den sista Macbook Pro-modellen med Intel-processor. Eftersom vi råkar ha en sådan till hands kunde vi inte låta bli att kolla siffrorna. Apple jämför väldigt mycket med renderingsprestanda och andra uppgifter som lutar sig kraftigt mot grafik-processorn och Neural Engine. Det är därför inte konstigt att de får 3–5 gånger högre prestanda. I våra mätningar var dock M3 Max dubbelt så snabb i enkärnig beräkningsprestanda och faktiskt tre gånger så snabb med flera kärnor. Även grafikprestanda menade testerna var 3–4 gånger högre. Vad gäller rendering i Cinebench är den sex gånger snabbare! Så Apple överdrev faktiskt inte. Sitter man med en gammal Intel-Macbook ska man definitivt uppgradera.

Liksom tidigare är batteritiden häpnadsväckande dubbelt så lång som mot Intel-modellen, trots prestandaövertaget. Apple anger den till 22 timmars videotittande eller 15 timmars surfande. Vi lyckades inte dra ut batteriet nämnvärt trots hårdtestande med mycket krävande applikationer. Och skulle det ske kan 140-wattsladdaren som medföljer ladda batteriet till 50 procent på 30 minuter.

Slutsats

Årets Macbook Pro är påfallande lik förra modellen, vilket innebär att den är rasande bra. Och så kan man nu få den i en mycket tjusig mattsvart färg om man vill visa att man har den senaste. Däremot har prestanda tagit ett rejält kliv uppåt med ny teknik och ännu fler processorkärnor. Denna maxutrustade modell vi har testat är faktiskt så snabb att vi undrar vad man ska med så mycket prestanda till i en bärbar dator. Det kommer dessutom till ett pris, då den är dubbelt så dyr som grundmodellen som redan den kostar en saftig slant. Har man ytterst krävande jobbuppgifter där budgeten är generös är det dock inget snack om att detta är det häftigaste man kan få för pengar just nu.

 

Karakter
Apple MacBook Pro 16” M3 Max (2023)
High End

Home tycker

Så snabb att man undrar om man sett fel. En av de bästa laptopskärmarna. Utmärkt tangentbord och touchpad. Rymdsvart är verkligen en färg som får din Macbook att sticka ut. Förutom prestandaökningen är det endast marginella skillnader mot förra modellen. Maxutrustad är den gräsligt dyr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Gröna framsteg i små steg

Överkomlig, superlätt utan kompromisser

Ger dig internet i hela trädgården

Bästa Macen för de flesta

Den dyraste datorn vi har testat

Ljud & Bild
Rulla till toppen