När hemmet är fullproppat med smarta enheter är en bra internetuppkoppling inte längre en lyx utan en nödvändighet. Du behöver en stabil, snabb router. Och om du vill vara säker på att ha en bra uppkoppling i hela hemmet är flera mesh-enheter ofta den bästa lösningen.
Här ska vi titta närmare på Asus ZenWiFi BD4, som är ett mesh-system i ekonomiklassen. Faktum är att ett paket med tre routrar kostar mindre än en enda av de Asus ZenWiFi BQ16 vi testade i december!
Wi-Fi 7 i krypfart
Asus ZenWiFi BD4 är ett Wi-Fi 7-system. Men alla Wi-Fi-routrar är inte skapade lika. De mest avancerade – och dyraste – täcker tre frekvensband. Och några av dem har till och med flera samtidiga grupper av frekvensbanden. De många parallella kanalerna möjliggör en svindlande nätverkshastighet på upp till 25 Gbit/s.
Sådana finesser har inte Asus ZenWiFi BD4. Den täcker bara de ”klassiska” 2,4 GHz- och 5 GHz-banden. Detta ger systemet en maximal teoretisk
Det handlar om antenner
En skyhög teoretisk nätverkshastighet innebär att datatrafiken mellan enheterna i det trådlösa nätverket går fort. Men den ger dig inte 10 gånger snabbare nedladdningar. Även den långsammaste Wi-Fi 7-routern klarar nämligen av en trådlös nätverkshastighet som är mycket högre än den bästa internetuppkopplingen som går att köpa till privata hem i dag. Vilket i de flesta fall är 1 Gbit/s.

Vad som däremot spelar roll för hastigheten när du ska strömma video till TV:n över det trådlösa nätverket är antalet samtidiga anslutningar. Och det handlar främst om antenner.
Som en tumregel kan en trådlös router kommunicera med en enhet per antenn. ZenWiFi BD4 har fyra inbyggda antenner i varje enhet. Det innebär att ungefär tolv enheter kan skicka och ta emot data samtidigt i ett nätverk med tre mesh-noder. I praktiken blir det något färre, eftersom routrarna även behöver använda antennerna för att skicka data mellan varandra.
Här kan avsaknaden av den extra 6 GHz-kanalen märkas, eftersom den brukar används för backhaul – alltså trafiken mellan routrarna. En lösning på problemet kan vara att koppla ihop routrarna i mesh-nätverket med nätverkskabel. Fast då försvinner en del av den trådlösa charmen.

Kvadratisk– praktisk – vit
Asus ZenWiFi BD4 har ett enkelt designat hölje. Hörnen är lite avrundade, men det är ändå inte en särskilt elegant vit plastlåda (finns även i svart). På baksidan hittar man två Ethernet-portar som kan användas för att ansluta en av routrarna till internetboxen, koppla in trådbundna enheter eller koppla routrarna till varandra. Det finns inga USB-portar för externa lagringsenheter.
Varje router har naturligtvis sin egen strömadapter. Byggkvaliteten är enkel och sladden är ultratunn, men de gör vad de ska och det är förmodligen priset man får betala för att kostnaden är så låg.

En litet miljömiss: I linje med gröna ansträngningar levereras routrarna i en låda av återvunnen kartong och ingen skumplast har använts alls. Men varje router är inslagen i en plastpåse, och detsamma gäller inte bara strömadaptrarna, utan även de lösa stickpropparna för EU respektive Storbritannien. Och dessa är i sin tur inpackade i plastpåsar. Det blir totalt 15 små plastpåsar som paketerar något som inte behövde någon extra inpackning!
Asus uppger att systemet med tre routrar kan täcka en yta på upp till 600 kvadratmeter med trådlöst nätverk. För så stora hem skulle jag förmodligen antingen använda fler än tre mesh-routrar, eller åtminstone modeller med flera antenner. Framför allt om hemmet består av flera våningar. I min 100 kvadratmeter stora lägenhet var täckningen fullt tillräcklig.
Mycket kort förklaring
Den första installationen av Asus ZenWiFi BD4 är enkel för att vara en så omfattande produkt. Precis som flera andra nyare routrar gör mobil-appen det mesta av jobbet efter man har skannat en QR-kod på själva routern. Sedan är det enkelt att installera den första enheten. Processen skulle dock kunna vara mer utförligt beskriven i den tunna installationsguiden, där det finns sammanlagt tre rader med förklarande text på vart och ett av de 29 språken.
Inställningen av efterföljande noderna i mesh-systemet är inte lika smidig. En guide i appen hade varit en stor – och nödvändig – hjälp. I de flesta fall visar det sig dock att huvudroutern själv upptäcker de andra noderna och integrerar dem i nätverket. Men det kan ta lite tid. Router nummer två tog flera timmar på sig att hitta sin plats i nätverket och optimera kommunikationen. Och router nummer tre var tvungen att anslutas med en nätverkskabel för att den skulle hittas. Efteråt kunde kabeln tas bort igen.

Omfattande
När mesh-nätverket väl är konfigurerat är app-styrningen av systemet lyckligtvis ganska logisk. Och det finns många funktioner att sätta sig in i. Om man vill kan man släppa lös sin inre nätverksadministratör. Men i princip behöver man inte pyssla med inställningarna.
Det finns också omfattande alternativ för att ställa in föräldrakontroller för att skydda barn i alla åldrar från olämpliga eller farliga delar av internet. Asus erbjuder också ett säkerhetspaket i flera lager som skyddar nätverksanslutningen, själva routern och de anslutna enheterna.
Hastighet
Asus ZenWiFi BD4 har en teoretisk maxhastighet på 3,6 Gbit/s. Även om det är mindre än de mer avancerade – och dyrare – modellerna, är det som nämnts fortfarande mycket mer själva internetuppkopplingen.
I praktiken var den högsta trådlösa anslutningshastigheten 860 Mbit/s. Mätt precis bredvid huvudroutern. Kabeluppkopplingen till internet uppmättes till 982 Mbit/s.
Den andra routern i mesh-nätverket placerades i köket, som är på andra sidan en betongvägg från vardagsrummet. Där uppmättes en nätverkshastighet på 564 Mbit/s. Även om det är en utmärkt hastighet så är den fortfarande lägre än vad jag har upplevt med mer avancerade routrar som har ett tredje frekvensband för backhaul-anslutning.
Den tredje mesh-routern placerades i sovrummet, som är längst bort i lägenheten – flera meter och flera betongväggar bort från huvudroutern i vardagsrummet. Där brukar det vara problem med täckningen. Routern lyckades ansluta till nätverket bra och appen rapporterade att anslutningen var fin. Men hastigheten var ändå något lägre: 179 Mbit/s. Detta visar att det fortfarande kostar hastighet när signalen måste passera genom flera led. Här skulle lösningen kunna vara en trådbunden anslutning direkt mellan routrarna.

Slutsats
Asus ZenWiFi BD4 ger Wi-Fi 7-mesh till ett riktigt lockande pris. Men Wi-Fi 7 i en något långsammare och mindre avancerad version än de dyraste modellerna.
Detta behöver inte vara något problem i praktiken, eftersom routrarna fortfarande är mycket snabbare än internetuppkopplingen. Den verkliga begränsningen ligger i antalet samtidiga enheter som nätverket kan betjäna. 10–12 samtidiga enheter räcker för det genomsnittliga hushållet, medan stora nördfamiljer med många uppkopplade smarta hem-enheter och datorer i alla rum kommer att tycka att det är trångt på den digitala motorvägen.
Utbudet av smarta hem- och säkerhetsfunktioner är däremot långt över vad man kan förvänta sig för det här priset.
