Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Lenovo ThinkPad X1 Fold

Designikon med utmaningar

Levovo ThinkPad X1 Fold är fantastisk, men processorn är föråldrad och priset är helt uppåt väggarna.

Av / 2024-04-13 - 14:03
Lenovo ThinkPad X1 Fold
John Hvidlykke

Herregud, vad cool den är!

Som PC-testare får jag ständigt besök av nya datorer på mitt skrivbord. Och många av dem representerar det bästa som tekniken har att erbjuda. Men det är ärligt talat långt mellan de riktigt spännande och innovativa idéerna.

Lenovo ThinkPad X1 Fold är en av dem. Den är helt enkelt något av det sexigaste jag någonsin har sett bland bärbara datorer. Och från Lenovo, som är kända för sin konservativa stil!

Hela ytan på ThinkPad X1 Fold är täckt av skärm. (Foto: Lenovo)

Alla bärbara datorer är vikbara i den meningen att de kan fällas ihop. Men ThinkPad X1 Fold är något helt annat. Hela enheten är en enda stor pekskärm som kan vikas på mitten. När datorn är hopfälld gör den strukturerade, svarta kolfiberytan att den ser ut som en anteckningsbok. Vilket den på sätt och vis också är. Fast oändligt mycket mer avancerad – och dyr.

När man öppnar enheten möts man av en 16-tums nästan kvadratisk OLED-skärm. Skärmen kan fällas ut helt eller lämnas halvöppen som en vanlig bärbar dator. I det senare fallet kan man få fram ett skärmtangentbord.

Överväldigande skärm

Skärmen är så skarp och färgmättad som bara OLED kan vara. Och vecket känns förtroendeingivande och helt slätt i utfällt tillstånd.

Om det ska skrivas mer än bara korta anteckningar vill man nog använda det medföljande tangentbordet. Det är ett cirka fem millimeter tjockt tangentbord i igenkännbar ThinkPad-stil – inklusive den klassiska röda TrackPoint-styrpinnen i mitten. Även om tangentbordet är tunt så är tangenterna relativt behagliga att skriva på. Tyvärr saknar den relativt lilla pekplattan haptisk feedback. Det gör det svårt att veta om man har klickat eller inte, speciellt som fördröjningen mellan klick och reaktion på skärmen är ganska lång.

Även om tangentbordet är tunt så är tangenterna förhållandevis sköna att skriva på. Tyvärr saknar den ganska lilla pekplattan haptisk feedback. (Foto: Lenovo)

Ett stöd för skärmen kan klickas fast med magneter på tangentbordet och låsas i valfri vinkel. Tyvärr är magneterna svaga, så tangentbordet lossnar ofta när man försöker ändra vinkeln.

Skärmen kan placeras vertikalt eller horisontellt, och att arbeta på datorn när den är helt utfälld som en bärbar dator är helt enkelt fantastiskt. Vilket delvis är en optisk illusion på grund av att skärmytan är dubbelt så stor som tangentbordet. Ur en cynisk synvinkel är ju skärmen på ThinkPad X1 Fold inte större än på någon annan stor bärbar dator. Och upplösningen på 2560 x 2040 pixlar är också ganska vardaglig, även om skärmformatet är ovanligt.

21_Thinkpad_X1_Fold_Hero_Front_KB_Attached 19_Thinkpad_X1_Fold_Hero_Front_Flat
<
>
Den utfällda skärmen kan placeras horisontellt och vertikalt med hjälp av ett stöd. (Foto: Lenovo)

Att räkna upp utbudet av portar är snabbt gjort, det finns nämligen bara tre USB-C-portar. Inget annat. Och det finns ingen HDMI- eller ljudadapter i kartongen. För priset av en hyfsad begagnad familjebil förväntar man sig mer!

Framtidens PC – med förra årets hårdvara

Det går inte att klaga på ThinkPad X1 Folds design. Den är banbrytande. Fullt lika nydanande är dock inte hårdvaran på insidan.

Läs också Den här blir laptop-användare beroende av Lenovo ThinkVision M15 tar nästan ingen plats eller vikt i datorväskan men ger arbetet en ny dimension.

Processorn är en Intel Core i7-12650U. Lägg märke till de två första siffrorna i modellnumret: det är en 12:e generationens processor. Alltså det som var högsta mode för två år sedan. Det innebär att antalet kärnor (10) är färre än vad vi ser i dag. Och medan konkurrenterna (samt Lenovos andra datorer) stoltserar med Intel Core Ultra-processorer med AI-funktioner och Arc-grafik, får X1 Fold nöja sig med den gamla Iris Xe-grafiken.

Det är inte första gången vi har sett en dator med flera år föråldrad hårdvara dyka upp på redaktionen. Anledningen är ofta att PR-byråns testmaskiner har varit i omlopp för länge. Så är inte fallet här. Maskinen är helt identisk med de som går att köpa i Lenovos webbutik. Och Lenovo har ingen modell med modernare hårdvara.

Den testade ThinkPad X1 Fold hade 32 gigabyte RAM och 1 terabyte SSD-lagring. Det är helt godkänt, även om man gott hade kunnat vilja ha mer lyx i den här prisklassen.

När X1 Fold är hopfälld ser den ut som en ultraexklusiv anteckningsbok. (Foto: Lenovo)

Benchmarks

Den något föråldrade hårdvaran sätter sin prägel på hastigheten. Sammantaget går det trögt.

Processortestet GeekBench 6 ger resultatet 7647 i multicore och 2 273 i singlecore. Kontorsprogramsimuleringen PCMark 10 slutar på 4898 poäng. Detta är i sig mer än tillräckligt för normalt kontorsarbete, såvida man inte håller på med videoredigering. Men man kan få mer eller mindre samma prestanda i en Acer Aspire Vero 15 som kostar en femtedel!

Läs också För två år sedan hade den kostat det dubbla Asus Zenbook 14 är den första PC:n vi testar som har Intels Core Ultra-processor. Och den ger mersmak.

12:e generationens processorer från Intel har integrerad Iris Xe-grafik. Återigen är det fullt tillräckligt för att köra Windows smidigt, men årets Ultra-processorer med Intel Arc-grafik är ungefär dubbelt så snabba med 3D-grafik och har dessutom (enkel) raytracing inbyggt. Det hittar man till exempel på Asus Zenbook 14 OLED, som trots en sober design ändå kostar mindre än en tredjedel av X1 Fold.

Känslan av exklusivitet är enorm. Och prislappen är enormare. (Foto: Lenovo)

Den stora, färgrika och relativt ljusstarka (HDR600) OLED-skärmen i det slimmade skalet är inte ett recept på lång batteritid. Två timmar var allt ThinkPad X1 Fold klarade av i kontorssimuleringen. Förmodligen klarar sig datorn precis igenom en dags arbete på en enda laddning. Men de flesta moderna lättviktsdatorer har dubbelt så lång batteritid.

Slutsats

I samma ögonblick som vi såg Lenovo ThinkPad X1 Fold lanseras på IFA visste vi att vi var tvungna att testa den. Vi har väntat länge på att det skulle bli möjligt. Men vi hade ärligt talat förväntat oss att den dator som så småningom dök upp på redaktionen skulle ha uppdaterats i takt med hårdvaruutvecklingen. Så blev det inte. Konfigurationen av X1 Fold som säljs i dag är exakt densamma som den var när datorn presenterades 2022!

(Foto: Lenovo)

Resultatet är att vi har en laptop som har en banbrytande design, men med prestanda som en billig dator för skolväskan. Man kan med lätthet köpa tre bra ultrabook-datorer för lika mycket som X1 Fold kostar. Och alla kommer att vara dubbelt så kraftfulla!

Självklart måste det få kosta att ligga i framkant, och en vikbar OLED-skärm på 16 tum är rimligen kostsam att tillverka. Men i det här fallet är priset så extremt att om du inte har en mycket specifik anledning att vilja ha just den här modellen, och pengar inte betyder någonting för dig, är det omöjligt att hitta en anledning att rekommendera den här datorn.

Karakter
Lenovo ThinkPad X1 Fold
High End

Home tycker

Stilbildande design. Bättre kan känslan av läckerhet inte bli. Kostar vansinnigt, vansinnigt mycket pengar. Prestanda står inte på något sätt i proportion till priset.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Pekskärm överallt

MacBook Air har blivit något snabbare men också dyrare

Får det lov att vara en extra skärm?

Köp en – betala för tre

Två-i-ett-PC som har allt

Fanken, vad snabbt det går!

För två år sedan hade den kostat det dubbla

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Rulla till toppen