Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Lenovo uppgraderar världens första hopfällbara dator

Två år efter att den första vikbara datorn kom ut på marknaden är Lenovo nu redo med en uppföljare till X1 Fold. Den nya modellen erbjuder bland annat en större skärm och slankare chassi.

Av / 2022-09-05 - 16:55
Lenovo uppgraderar världens första hopfällbara dator

År 2020 lanserade kinesiska Lenovo världens första bärbara dator med en hopfällbar 13,3-tums OLED-skärm, ThinkPad X1 Fold.

Nu kommer uppföljaren med en skärm på 16 tum, vilket alltså är 22 procent större än föregångaren, samtidigt som chassit blivit 25 procent tunnare och ramen blivit smalare, bara 10 mm. I utfällt läge har datorn en tjocklek på 8,6 mm och hopfälld 17,4 mm.

10 Thinkpad X1 Fold Hero Front Angled Folding e1661967508923

(Foto: Lenovo)

Under baksidans vävda återvunna textil döljer ThinkPad X1 Fold rejäla muskler, lovar tillverkaren. Den finns med upp till 12:e generationens Intel Core i5- eller i7-processor, upp till 1 TB SSD-lagring och upp till 32 GB minne. Den kommer med Windows 11.

ThinkPad X1 Fold levereras med ett fullt, bakgrundsbelyst ThinkPad-tangentbord, med plats för den röda TrackPoint och en pekplatta med haptisk feedback. Tangentbordet kan användas både liggande på ett bord framför skärmen och anslutet till den nedre halvan av datorn när den böjs något på mitten.

Lenovo ThinkPad X1 Fold 9 scaled 1
(Foto: Lenovo)

OLED-skärmen mäter utfälld 16,3 tum, har ett bildförhållande på 4:3 och kan fås med upp till 600 nits. Man kan även köpa en penna som fästs magnetiskt på sidan av kabinettet. Samtidigt finns det ett antal ingångar i form av en port för Thunderbolt, USB-C 3.2 och en hållare för Nano-SIM-kort. Dessutom finns det trådlösa anslutningar i form av Wi-FI 6E och Bluetooth.

Pris och tillgänglighet

X1 Fold förväntas komma ut på marknaden senare i år. Vi vet ännu inte priset.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Chromebooks med mer kraft

Möblera hemmet med IKEA-AI

Många skärmfunktioner för få kronor

Logitech-kitet överbryggar klyftan mellan arbete och hem

AI flyttar in i ThinkPad

Dells bärbara datorer med AI

HP:s bärbara datorer har blivit smartare

Apple uppgraderar Macbook Air

Kristallklar datorskärm med AI

Det är en ny AI i stan

Arbetsro på kontoret

Världens första stationära PC hittad i ett gammalt hus

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen