Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Google och Magic Leap samarbetar kring AR-glasögon

Google och Magic Leap samarbetar för att främja utvecklingen av glasögon för förstärkt verklighet (AR). Kan de komma i kapp Meta och Apple?

Av / 2024-06-03 - 17:05
Google och Magic Leap samarbetar kring AR-glasögon

Även om VR-glasögon har funnits ett tag har inget större teknikföretag ännu lanserat AR-glasögon som riktar sig till konsumenter. Men bakom kulisserna arbetar flera företag för att skapa en framtid där de hoppas att AR-glasögon kan bli nästan lika vanliga som smartmobiler. Google har tidigare gjort flera försök inom AR- och VR-sektorn, bland annat med Cardboard och Daydream, och vem kan glömma AR-glasögonen Google Glass? Än så länge har teknikjätten inte lyckats etablera sig ordentligt.

AR = förstärkt verklighet

Skillnaden mellan VR och AR är att där VR står för virtual reality, som drar in användaren i en alternativ, digital värld, gör AR på sätt och vis tvärtom. Så kallad augmented reality tar digitala element och placerar dem i den verkliga världen. Alla som har spelat Pokémon Go har upplevt AR. Med ett AR-headset tar du det ett steg längre från mobilskärmen och du kommer att känna dig mer som Bob Hoskins karaktär i Who Framed Roger Rabbit?

Läs också Möblera hemmet med IKEA-AI Skanna hemmet med mobilen och flytta runt möblerna med hjälp av artificiell intelligens.

Google vänder sig till Magic Leap

Google söker nu stöd hos Magic Leap, som har lång erfarenhet av AR-teknik och ett antal relaterade patent. Partnerskapet kommer att fokusera särskilt på optik, som är en av de största utmaningarna i utvecklingen av kompakta AR-glasögon.

Detaljerna i affären är för närvarande oklara, men det finns indikationer på att Google kan komma att utveckla sitt eget AR-headset med hjälp av Magic Leaps teknik, medan Magic Leap ansvarar för själva produktionen av glasögonen.

Magic Leap har haft sina upp- och nedgångar, men Google hoppas uppenbarligen att företagets erfarenhet och patent kan ge dem en fördel i konkurrensen om AR-marknaden. Tiden får utvisa vad samarbetet kommer att leda till och hur det kan komma att påverka andra aktörer som Meta, Apple och Samsung.

Källa: magicleap.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Krig om AI-processorer

Asus går all-in på AI

Google ska göra AR-glasögon

ICQ-chatten stänger

Copilot+ en ”mardröm för privatlivet”

Populär konferenskamera får en uppföljare

Nu kommer de snabba, intelligenta datorerna

Ingen M4 för stationär Mac i år

Dell Inspiron: Flexibla laptops till skrivbordet

Små och kraftfulla datorer med grön look

Sugen på en snabbare dator?

Ljuger Qualcomm om Snapdragon X?

Rulla till toppen