Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Computex 2024: AMD, Qualcomm och Nvidia i framkant när det gäller AI

Intel förlorade den första omgången av AI-striden mot AMD och Qualcomm. Men de kommer att få revansch på sensommaren.

Av / 2024-06-05 - 16:37
Computex 2024: AMD, Qualcomm och Nvidia i framkant när det gäller AI

Computex-mässan i Taipei, Taiwan, är i full gång. Och AI är huvudtemat, som vi skrev om igår.

Ordet vi måste vänja oss vid att leta efter är TOPS – Tera Operations Per Second. Det är så många biljoner beräkningar per sekund som den neurala processorn kan utföra.

Läs också Asus går all-in på AI AI-datorerna är här på allvar. Vi följde Asus lanseringar på Computex 2024 i Taiwan.

I Asus, Acers och MSI:s montrar kan man se flera maskiner med Microsoft Copilot+. Men ingen med Intel-processorer bland dem. Detta beror på att AMD och Nvidia har fått den bästa starten. För att köra Copilot+ behövs en dator med minst 40 TOPS AI-processorkraft. AMD Ryzen 9 och Qualcomm Snapdragon X Elite kan uppfylla detta krav. Men inte Intel Ultra.

Processorjätten Intel håller för närvarande på att bli omsprungen av AMD och Qualcomm (Foto: John Alex Hvidlykke)

Intel kommer i höst

Intel är ute i kylan, men bara för en stund. Ultra-processorerna uppfyllde nämligen inte löftet om en kraftfull inbyggd AI. Å andra sidan har Ultra-processorerna en riktigt bra integrerad grafikdel som heter Arc, men det är en annan historia. När det gäller AI-beräkningar levererar Ultra-processorerna bara ungefär en tredjedel av de 40 TOPS som är basnivån.

Läs också Nu kommer de snabba, intelligenta datorerna Intel är ute - och Copilot+ är inne! Nu kan du få superlätta datorer med tung AI ombord.

Nästa Intel-generation, med kodnamnet Lunar Lake, kommer att lanseras under tredje kvartalet. Och den utlovar minst 40 TOPS i AI-prestanda. Och 60 AI TOPS ovanpå det från den inbyggda grafikprocessorn, som ska vara en och en halv gånger snabbare. Totalt imponerande 100 AI TOPS. Asus tog med sig den första Lunar Lake-maskinen till Computex (så det fanns faktiskt en Intel-dator). Men det kommer att dröja ett tag innan den börjar säljas.

I Asus monter såg vi denna ExpertBook P5 P5405. När den kommer ut på marknaden kommer den att vara utrustad med Intels kommande AI-förbättrade processor med kodnamnet Lunar Lake. (Foto: John Alex Hvidlykke)

I slutändan kammar Jensen hem storkovan

Medan processortillverkare kan ägna sin tid – och utvecklingsmiljarder – åt att slåss med varandra om neurala processorer i CPU:er, kan Nvidias Jensen Huang skratta hela vägen till banken. För oavsett vem som levererar CPU:n kommer efterfrågan på Nvidias GPU:er bara att öka. Inte bara för grafik, utan även för att göra de tunga lyften i AI-beräkningar.

Den bärbara versionen av GeForce RTX 4070 kan leverera över 320 AI TOPS. Och de stationära grafikkorten i serien ännu mer. En GeForce RTX 4080 Super GPU kan leverera 836 AI TOPS, enligt Nvidia. Vilket sätter kampen mellan Intel, AMD och Qualcomm om att leverera minst 40 AI TOPS i perspektiv…

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Snabbt internet till överkomligt pris

Jensen Huang Superstar

Krig om AI-processorer

Asus går all-in på AI

Google ska göra AR-glasögon

ICQ-chatten stänger

Copilot+ en ”mardröm för privatlivet”

Populär konferenskamera får en uppföljare

Nu kommer de snabba, intelligenta datorerna

Ingen M4 för stationär Mac i år

Dell Inspiron: Flexibla laptops till skrivbordet

Små och kraftfulla datorer med grön look

Rulla till toppen