Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Asus Zenbook 14 OLED (UX3405MAPURE16)

En billig Ultra-ultrabok som räcker för de flesta

Asus Zenbook 14 är den första PC:n vi testar som har Intels Core Ultra-processor. Och den ger mersmak.

Av / 2024-02-12 - 09:34
Asus Zenbook 14 OLED (UX3405MAPURE16)
John Hvidlykke

Vi har testat många av Asus bärbara Zenbook-datorer. Priserna har varierat, men de flesta har varit slimmade och lätta ultrabook-datorer som är gjorda för att kunna tas med överallt och utföra en hel dags arbete utan att göra något väsen av sig.

Det har funnits så många generationer på samma tema att det kan vara svårt att föreställa sig att det ens är möjligt att göra något speciellt.

Ändå är Asus Zenbook 14 med modellnamnet UX3450MA annorlunda på ganska viktiga områden.

 

Receptet är välbekant, men Zenbook 14 OLED är annorlunda på flera viktiga sätt (Foto: Asus)

På ytan är den snarlik sina otaliga föregångare i samma serie: en smal, kilformad enhet med ett marinblått skal. Med en skärm på 14 tum är datorn lite större än ett A4-ark. Vikten på 1,3 kilo är flera hundra gram tyngre än rekordhållarna som ligger under ett kilo, men det är ändå så lite att man måste kolla i väskan för att se om datorn är med eller inte.

Det som däremot gör att Asus Zenbook 14 UX3405MA skiljer sig synbart från sina föregångare är skärmen. Asus har nu rullat ut OLED-skärmar på alla prisnivåer. Och man får inte bara en OLED-skärm med levande färger och kolsvart svärta. Man får det i 2,8K-upplösning och 120 Hz uppdateringsfrekvens. Och detta alltså i en PC som kostar ungefär lika mycket som en smartmobil i den bästa klassen.

OLED-skärmen har 2,8K-upplösning och 120 Hz (Foto: Asus)

När jag testade Zenbook S13, som kostade en smula mer, förra året var mitt enda klagomål på skärmen att den saknade touchfunktionalitet. Den bristen är nu åtgärdad. Och på en snabbare, större skärm.

Precis som på tidigare Zenbook-modeller sitter skärmens gångjärn på undersidan av skalet. Det gör att bakkanten på PC:n lyfts upp lite från skrivbordet när skärmen öppnas, vilket är smart eftersom det både ger en bättre skrivställning och bättre luftflöde.

Bra tangenter

Ett annat kännetecken som går igen från Zenbook S13 är tangentbordet som är i den bättre änden av laptop-skalan. Tangenterna har rätt storlek och känsla. Och slaglängden är den oundvikliga kompromissen när hela datorn måste vara mindre än en och en halv centimeter tjock när locket är stängt.

Jag måste också än en gång berömma Asus för att de upptäckte att ingen blir gladare över att ha så få portar som möjligt, som trenden var för några år sedan. Nu skryter Asus i stället på sin hemsida att Zenbook 14 har ”portarna du behöver”. Och det har den faktiskt: två USB-C, en USB-A och en HDMI. Det innebär att man kan använda Zenbook 14 för de flesta vardagliga uppgifter utan att behöva tänka på adaptrar.

Tangentbordet är utmärkt och det finns – äntligen – tillräckligt med portar. (Foto: Asus)

Skalet är i stort sett immunt mot fingeravtryck. Vilket tidigare Zenbook-generationer hade problem med.

Ljudet har Harman/Kardon stått för, det uppfyller dessutom kraven för Dolby Atmos. Plus att skärmen är Dolby Vision-certifierad. Men det hindrar inte att ljudet från de små inbyggda högtalarna låter lite tunt. Men ljudet är tillräckligt rent för att man ska kunna underhålla sig själv med en film i pausen eller efter arbetstid.

Betyder ”Ultra” kanske ultrastark?

I åratal har Intels EVO-plattform varit standarden för ultrabook-datorer. Det har inneburit datorer som startar blixtsnabbt och har bra batteritid. Men det har också gjort testning av lätta arbetslaptopar till en övning i förutsägbarhet och upprepning, där den enda distraktionen är ett nytt generationsnummer och den efterföljande ökningen av antalet processorkärnor.

Läs också Överkomlig, superlätt utan kompromisser Asus Zenbook S13 är en av de lättaste och mest kompakta bärbara datorerna vi har sett. Och den är behagligt befriad från kompromisser. Utan att det kostar en förmögenhet.

I år har Intel gjort något annorlunda. Årets processorer heter inte 14:e generationen. I stället finns namnet Ultra på de bästa versionerna av Core i5, i7 och i9. Förutom att det låter smart (vad ska Intel hitta på nästa år?), finns det ett par förändringar i processorarkitekturen.

Det finns mer grafikkraft i det tunna chassit än vad vi är vana vid. (Foto: Asus)

För det första ska Ultra-processorerna vara optimerade för artificiell intelligens. Vilket sannolikt kommer att kräva en ny generation program för att utnyttja förmågorna. Mer påtaglig är en ny grafikplattform som heter Intel Arc. Den ersätter gamla Intel Iris Xe Graphics. Vilket det kan finnas all anledning i världen att göra!

I den version av Asus Zenbook 14 UX340ME som vi har testat sitter en Intel Core i7 Ultra 7-155H med 16 kärnor och 22 trådar. Arbetsfrekvensen är 1,4 GHz med möjlighet till turbodrift upp till 4,8 GHz. På papperet är det specifikationer som påminner starkt om ovan nämnda Zenbook S13. Det gör även mängden RAM- och SSD-lagringsplats, som är 16 gigabyte respektive 1 terabyte.

1,3 kilo är flera hundra gram tyngre än rekordhållarna, men fortfarande så lite att man måste kolla i väskan för att se om datorn är med. (Foto: Asus)

Benchmarks

När det gäller daglig användning för kontorsarbete eller studier uppför sig Asus Zenbook 14 precis som förväntat. GeekBench 6-processortestet slutar med resultaten 10 041 i multicore respektive 2 161 i singlecore. På multicore-sidan är det en förbättring med tredjedel jämfört med förra årets generation.

PCMark 10-kontorsprogramsimuleringen slutar på 6 052 poäng. Här är hastighetsförbättringen inte riktigt lika markant. Frågan är väl hur snabb ordbehandling man egentligen behöver?

Intel Arc är en vinnare

Betydligt mer överraskande är grafiktesterna. Zenbook 14 har inte gaming-prestanda. Men wow! så mycket bättre är Arc GPU än Iris Xe!

Förra året lyfte vi på hatten för Zenbook S13, som klarade 3DMark Time Spy-testet med resultatet 1 564 poäng. Zenbook 14 dubblar detta till 2 994! Och det handlar alltså om mycket jämförbara datorer rent prismässigt. Zenbook 14 är till och med billigare.

Läs också Bästa Macen för de flesta Apples nya MacBook Air med 15-tums skärm är mitt i prick för de som behöver en starkare Mac med större skärm.

I batteritestet är allt som det brukat vara i många ultrabook-tester. Asus Zenbook 14 klarade nästan fyra timmar och en kvart intensiv kontorssimulering innan batteriet tog slut. Det är helt respektabelt. Och räcker gott och väl för en dags normalt arbete eller studier.

Slutsats

Asus Zenbook 14 UX3405MA är en bärbar dator av typen ultrabook, som vid första anblicken inte skiljer sig nämnvärt från tidigare Zenbook-modeller. Eller från andra ultrabook-datorer i samma prisklass,

När det gäller förmågorna för artificiell intelligens får tiden och kommande programvaror utvisa hur mycket det betyder. Tills vidare får vi säga att vi har gnuggat på lampan, men anden har inte visat sig ännu.

Skalet ser stiligt ut, även efter en lång tids användning (Foto: Asus)

Det betyder inte att Zenbook 14 är en besvikelse. Långt ifrån. För det första har den råa datorkraften lyfts ganska avsevärt. Och eftersom priset är lägre än för förra årets liknande modeller finns det inget att klaga på. OLED-skärmen är också läcker. Även om det nästan verkar onödigt att ge en arbetsdator en uppdateringsfrekvens på 120 Hz.

Den största förbättringen är den som Intel Arc-grafiken ger. I de flesta sammanhang är hastigheten fördubblad jämfört med Iris Xe-grafiken i en motsvarande 13:e generationens processor. Det finns till och med en viss ray tracing-acceleration inbyggd i Arc. Det betyder inte att Zenbook 14 är en gaming-dator (ett bra grafikkort för spel kostar lika mycket som hela den här datorn!). Men utbudet av spel som kan användas för underhållning mellan arbetspassen blir något större.

Karakter
Asus Zenbook 14 OLED (UX3405MAPURE16)
Premium

Home tycker

Den senaste processorgenerationen gör verklig skillnad. Skärmen är läcker och högupplöst. Lätt och kompakt nog att ta med överallt. Förvånansvärt billig. Datorn är tillräckligt stark för kontorsbruk, men beteckningen ”Ultra” i processornamnet ska inte tas för bokstavligt.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Får det lov att vara en extra skärm?

Köp en – betala för tre

Två-i-ett-PC som har allt

Fanken, vad snabbt det går!

För två år sedan hade den kostat det dubbla

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Ljud & Bild
Rulla till toppen