TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Asus Zenbook S13(UX5304VA-PURE15)

Den mest bärbara från Asus

Asus Zenbook S13 är en av de lättaste och mest kompakta bärbara datorerna vi har sett. Och den är behagligt befriad från kompromisser. Utan att det kostar en förmögenhet.

Av / 2023-07-14 - 09:06
Asus Zenbook S13(UX5304VA-PURE15)

Home tycker

  • Läcker och högupplöst OLED-skärm. Väger bara 1 kg. Tunnare än en anteckningsbok. För en så supersnygg och läcker ultrabärbar är priset helt rätt.
  • Skärmen saknar touch. Det är enkelt hitta motsvarande prestanda lite billigare. Fast inte i en så lätt och läcker inpackning och med en så snygg skärm.

Ultrabook-datorn är den ultimata bärbara datorn. En dator som är så lätt att bära och tar så lite plats att du knappt märker om den är med i väskan. Helst utan att kompromissa med prestanda.

Asus Zenbook S13 uppfyller alla förväntningar på en ultrabook: den är lika stor som ett A4-papper och väger bara ett kilo. Och tjockleken är bara en dryg centimeter. Detta placerar den i det mest exklusiva segmentet av ultrabook-datorer. Vi har hittills testat under en handfull datorer som väger mindre eller tar mindre plats än Asusen – men aldrig någon som faktiskt var rejält lättare eller mindre.

Fet skärm

Med så stränga krav på det yttre skulle man kunna tro att Asus hade gjort kompromisser på hårdvarusidan. Men så verkar det inte vara. Om vi ska börja med skärmen så är den en stor färgstark OLED-skärm med en upplösning på 2 880 x 1 800 pixlar. Och även om vi föredrar äkta 4K-upplösning så räcker 2,8K gott och väl på en 13,3-tumsskärm. Det enda vi saknar är touch-funktionalitet. Inte bara för att det ser coolt ut, utan för att touch kommer till sin rätt på exakt samma ställen som en ultrabärbar laptop briljerar: smala föreläsningsbord, mötesrum och flygsäten.

Precis som på tidigare Zenbook-modeller har skärmen gångjärnen på undersidan av chassiet. Det gör att bakkanten på PC:n lyfts upp lite från bordet när skärmen öppnas, vilket är smart eftersom det både ger bättre skrivställning och bättre luftflöde in till datorn.

Zenbook S 13 OLED UX5304 Basalt Gray Basic 18
Skärmen har gångjärn på undersidan av skalet, så att datorns bakkant lyfts upp lite från bordet när skärmen öppnas. (Foto: Asus)

Bra tangenter

Tangentbordet är av naturliga skäl en smula beskuret på bredden. Men eftersom bara de yttre tangentraderna är smalare går det inte ut över ergonomin. Faktum är att tangentbordet på Zenbook S13 är ett av de mest behagliga och responsiva ultrabook-tangentborden vi har provat på länge.

Annons

Visst hade tangentbordet kunnat vara bredare, men om tangenterna hade gått ända ut till kanten, som på Dell XPS 13 Plus, hade det inte funnits plats för lika många portar.

Vi har kritiserat Asus flera gånger för att vara för att vara just snåla med portarna. Nästan som om bristen på anslutningar var en speciell, exklusiv feature. Zenbook S13 har faktiskt det som behövs: två USB-C-portar, en HDMI-utgång och en gammaldags USB-A-port. Det betyder att man kan använda maskinen för de flesta vardagliga uppgifter utan att behöva tänka på adaptrar.

Zenbook S 13 OLED UX5304 Basalt Gray Basic 13
Tangentbordet är lite beskuret på bredden. (Foto: Asus)

Inga flottiga fingrar – äntligen!

Asus exklusiva Zenbook-modeller har tidigare haft ett marinblått, polerat skal av aluminium som ser snyggt och stilrent ut, men som också drar till sig fingeravtryck. Nu används i stället en yta som kallas ”plasma ceramic aluminium”, som är immun mot fingeravtryck.

Ljudet har Harman/Kardon stått för och det uppfyller dessutom kraven för Dolby Atmos – och skärmen är Dolby Vision-certifierad – men det hindrar inte att ljudet från de små inbyggda högtalarna låter lite tunt. Ljudet är dock tillräckligt rent för att man ska kunna underhålla sig själv med en film på kafferasten eller efter arbetstid.

Zenbook S 13 OLED UX5304 Basalt Gray Basic 08
Skalet är gjort av ett nytt material som heter ”plasma ceramic aluminium” som är immunt mot fingeravtryck. (Foto Asus)

Förutsägbart

Under huven hittar man en 13:e generationens Intel Core i7-processor med inbyggd Intel Iris Xe-grafik. På sätt och vis har Intel EVO-plattformen, som de allra flesta lätta bärbara datorer i dag är byggda på, gjort PC-tester lite tråkigare. Men eftersom målet med EVO är att se till att bärbara datorer är snabba och dessutom startar snabbt är det egentligen en fördel. Asus Zenbook S13 är för övrigt en av de snabbaste i sitt slag. Processorn är en Core i7-1355U med 10 kärnor och 12 trådar – och en maximal arbetsfrekvens på 4,9 GHz. Och 16 GB RAM samt en exemplariskt snabb SSD hjälper till med det.

Benchmarks

Asus Zenbook S13 är definitivt ingen långsam dator. Den kan naturligtvis inte konkurrera med de tyngsta gaming-datorerna. Men det är faktiskt imponerande hur mycket kraft det går att packa in i ett kilo dator.

GeekBench 6-processortestet slutar med 7 354 poäng multicore respektive 2215 singlecore. Det är praktiskt taget samma som för den mycket dyrare Dell XPS 13 Plus vi testade i höstas. Och även den något dyrare Microsoft Surface Laptop 5.

Detsamma gäller Cinebench R23-testet som slutar på 1680 i singlecore och 6267 i multicore. Kontorsprogramsimuleringen PCMark 10 ger resultatet 5262. Det betyder att den superlätta bärbara datorn har ungefär samma muskler som de flesta stationära datorer när det gäller vanliga kontorsprogram.

Zenbook S 13 OLED UX5304 Scenario photo 01
S13 är Asus mest bärbara Zenbook hittills. (Foto: Asus)

Typisk integrerad grafik

Bara för att Zenbook inte skulle bli för självsäker körde vi också 3DMark-grafiktesterna på den. Med förväntat resultat. Nämligen att ultrabooken med Intel Iris Xe-grafik inte är gjord för 3D-spel. En poäng på 1564 i Time Spy är inget att skryta med. Men det är för den delen tillräckligt för en omgång CS:GO efter midnatt.

Batteritestet gick däremot annorlunda. Asus Zenbook S13 klarade nästan fem timmar med fullt ös på skärmen och intensiv kontorssimulering innan batteriet gav upp. Det är i den absolut prydliga änden av skalan. Och även om det är långtifrån de ”upp till 12 timmar” som Asus lovar så kommer PC:n nästan garanterat att klara en lång jobb- eller studiedag på en laddning.

Slutsats

Om målet är ren bärbarhet är Asus Zenbook S13 en av de mest lyckade ultrabook-datorerna vi har testat. Få är lika kompakta och lätta som den. Och de flesta är antingen dyra eller har begränsade prestanda – eller både och. Zenbook S13 är ingen billig dator, men priset är inte ouppnåeligt för de flesta. Och maskinen utmärker sig med en nästan total avsaknad av kompromisser. Skärmen är högupplöst och färgstark på ett sätt som bara OLED-skärmar kan. Och processorn är tillräckligt pigg för alla kontorsuppgifter. Asus Zenbook 13 är elegant, men ändå inte lika vasst designad som Dell XPS 13 Plus. Å andra sidan är den betydligt billigare, utan att Asus har sparat pengar på något ställe som påverkar prestanda.

Zenbook S 13 OLED UX5304 Scenario photo 07
Zenbook S13 är så lätt att den kan tas med överallt. Ut i skogen också. (Foto: Asus)
Karakter
Asus Zenbook S13(UX5304VA-PURE15)
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Många bäckar små

En liten dyrgrip

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Ljud & Bild