Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Flodvåg av nya Qualcomm-datorer

Intel är ute - och Copilot+ är inne! Nu kan du få superlätta datorer med tung AI ombord.

Av / 2024-05-21 - 16:20
Flodvåg av nya Qualcomm-datorer

Det finns en ny CPU i stan. Och den kommer varken från Intel eller AMD.

Den snabba nykomlingen heter Snapdragon X Elite och kommer från Qualcomm, som vi redan känner från deras mobila processorer som slår nya hastighetsrekord i varje generation.

Nu vill Qualcomm ha en bit av PC-kakan, och de tar en stor tugga direkt när sex hårdvaruleverantörer lanserar Snapdragon Elite X-baserade PC-datorer. Och vi pratar inte om nischtillverkare, utan om alla de stora spelarna i branschen: Lenovo, HP, Acer, Asus, Dell och Samsung.

Gemensamt för lanseringarna från de många tillverkarna är att maskinerna är mycket lätta (mindre än ett och ett halvt kg för en 15″-dator) och har mycket lång batteritid: Upp till 27 timmar på en laddning utlovas i några av pressmeddelandena!

De nya datorerna är också mycket, mycket snabba. Den neurala processorn, som är ansvarig för artificiell intelligens, levererar en beräkningskraft på 45 TOPS. Det är 45 miljoner miljoner operationer per sekund! Vi får se vad det innebär i praktiken när testmaskinerna dyker upp, men det låter helt galet!

Blixtsnabba, billiga datorer. Det låter nästan för bra för att vara sant. Men vi ser fram emot att få prova dem. (Foto: HP)Den nya kategorin av PC-datorer har fått namnet Copilot+. Och maskinerna är optimerade för att dra nytta av Microsoft Copilot, en svit AI-baserade verktyg som lovar att göra din arbetsdag enklare och mer effektiv. Copilot är en prenumerationstjänst för Office 365-användare och bygger på ChatGPT 4.

Eller för att använda Copilots egna ord när man frågar den vad Copilot+ är:

Copilot+ är en ny generation av Windows-datorer som kombinerar kraftfull prestanda med smarta funktioner. Den har en turboladdad NPU, kraftfulla processorer, lång batteritid och högkapacitetsenheter för avancerade AI-funktioner. 

Här är några av de imponerande egenskaperna:

  • Tillbakablick: Med Tillbakablick kan du hitta innehåll som du tidigare har visat på din enhet.
  • Cocreator: Generera och förfina AI-bilder i realtid direkt på enheten.
  • Live Captions: Överbrygga språkbarriärer genom att översätta ljud från mer än 40 språk till engelska.

Microsoft Copilot är en serie AI-verktyg som är utformade för att förbättra produktiviteten och effektiviteten på arbetsplatsen. Copilot bygger på OpenAI:s GPT-4-modeller och kan bland annat användas för att generera text, översätta språk, skapa kreativt innehåll och ge informativa svar.

Prova själv

Vanliga dödliga kan få en försmak av Copilot här. För längre konversationer krävs dock en prenumeration:

Copilot

Pris och tillgänglighet

De första maskinerna ska finnas i butik i början av juni, och priserna börjar på en förvånansvärt överkomlig nivå: strax under 15 000 kronor.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Krig om AI-processorer

Asus går all-in på AI

Google ska göra AR-glasögon

ICQ-chatten stänger

Copilot+ en ”mardröm för privatlivet”

Populär konferenskamera får en uppföljare

Nu kommer de snabba, intelligenta datorerna

Ingen M4 för stationär Mac i år

Dell Inspiron: Flexibla laptops till skrivbordet

Små och kraftfulla datorer med grön look

Sugen på en snabbare dator?

Ljuger Qualcomm om Snapdragon X?

Rulla till toppen