Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Legendariska chatt-tjänsten ICQ stänger ner

Nu kan du slänga den gamla postit-lappen med ditt ICQ-nummer.

Av / 2024-05-28 - 15:54
Legendariska chatt-tjänsten ICQ stänger ner

Vi som varit med sedan Internets födelse minns med värme chattjänsten ICQ, som på den tiden konkurrerade med tjänster som AOL Instant Messenger och MSN Messenger. Den skilde sig från de andra genom att man identifierade sig med sitt ICQ-nummer snarare än användarnamn eller epost-adresser. Man kunde också, hör och häpna, skicka meddelanden till folk som var offline!

Med ”den tiden” menar vi 90-talet, då ICQ startades av det israeliska företaget Mirabilis. Det köptes snart upp av onlinetjänsten America OnLine. Runt millennieskiftet hade tjänsten imponerande 100 miljoner medlemmar. Sedan gick det utför och tjänsten såldes om och om igen tills den hamnade hos Mail.ru.

Så här såg tydligen appen ut innan den försvann (Skärmbild: The Internet Archive)

Nu meddelar alltså det ryska företaget, som sedan dess bytt namn till VK, att de lägger ner tjänsten. Eller rättare sagt, det verkar redan vara gjort då apparna försvunnit från både Google Play och App Store för månader sedan. Vi måste erkänna att vi trodde den varit nedlagd i årtionden…

RIP!

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jensen Huang Superstar

Krig om AI-processorer

Asus går all-in på AI

Google ska göra AR-glasögon

ICQ-chatten stänger

Copilot+ en ”mardröm för privatlivet”

Populär konferenskamera får en uppföljare

Nu kommer de snabba, intelligenta datorerna

Ingen M4 för stationär Mac i år

Dell Inspiron: Flexibla laptops till skrivbordet

Små och kraftfulla datorer med grön look

Sugen på en snabbare dator?

Rulla till toppen