Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Brittiska myndigheter ifrågasätter Microsofts Copilot+

Funktionen som spelar in allt du gör är en uppenbar risk för den personliga integriteten.

Av / 2024-05-24 - 10:54
Brittiska myndigheter ifrågasätter Microsofts Copilot+

Nyligen lanserades en ny typ av datorer kallade Copilot+, där den stora nyheten är att det på insidan sitter processorer från Qualcomm. Alltså samma tillverkare som gör Snapdragon för mobiler, snarare än de traditionella Intel eller AMD. Som namnet antyder är datorerna skräddarsydda för att köra Microsofts AI-hjälpreda Copilot.

De ska alltså kunna svara på frågor, hjälpa dig att sammanfatta texter, skapa bilder från en beskrivning, lägga på filter på videosamtal med mera. Men en av funktionerna har nu tilldragit sig uppmärksamheten från många säkerhetsföretag och organisationer.

Läs också Nu kommer de snabba, intelligenta datorerna Intel är ute - och Copilot+ är inne! Nu kan du få superlätta datorer med tung AI ombord.

Det handlar om Recall, eller Tillbakablick som det heter på svenska. Enligt reklamen är det en fantastisk hjälpreda som låter dig ”gå tillbaka i tiden” och komma ihåg saker du missat. Enligt exemplet kanske du sitter och surfar efter ett par skor du vill köpa. Men så kommer du på att du ju såg ett par snygga häromdagen, men du satte aldrig något bokmärke. Då ska du kunna fråga Copilot efter ”vita sneakers jag sett” och vips visar den alla du haft uppe på skärmen. Praktiskt, eller hur?

Mindre kul blir det när man får reda på hur den gör detta. Copilot tar helt enkelt hela tiden skärmdumpar av vad du har uppe på skärmen. Bilden går sedan igenom en text- och bildigenkänning så att den vet vad du läst och sett.

Problemet är alltså att den vet exakt vad du gjort på datorn hela tiden. Inklusive lösenord du skrivit in, eller webbsidor som du med flit kört i Inkognito-läge just för att du inte vill att någon ska veta vad du tittat på. Det kanske handlar om sexuell läggning, politiska åsikter eller sjukdomar. Allt detta vet Copilot ändå.

Om någon skulle få tillgång till din dator, antingen om du lämnat den på utan något lösenord, eller om du skulle råka ut för ett hackerangrepp, så får de också reda på allt detta.

Läs också Ny tangentbordsknapp! För första gången sedan 1994 får vi en ny knapp på tangentbordet och det har med AI att göra.

Detta har den brittiska organisationen Information Commissioner’s Office, som bevakar integritetsfrågor och rapporterar direkt till parlamentet, reagerat kraftigt på. De har nu inlett en undersökning av funktionen som de kallar ”en mardröm för privatlivet”.

Jag skulle inte vilja använda en dator som kör Recall för att göra någonting som jag inte vore beredd att göra inför en grupp främlingar, säger Jen Caltrider som leder integritetsteamet på Mozilla.”

Källa: BBC

Läs mer om Copilot+ hos Microsoft

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Krig om AI-processorer

Asus går all-in på AI

Google ska göra AR-glasögon

ICQ-chatten stänger

Copilot+ en ”mardröm för privatlivet”

Populär konferenskamera får en uppföljare

Nu kommer de snabba, intelligenta datorerna

Ingen M4 för stationär Mac i år

Dell Inspiron: Flexibla laptops till skrivbordet

Små och kraftfulla datorer med grön look

Sugen på en snabbare dator?

Ljuger Qualcomm om Snapdragon X?

Rulla till toppen