Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Microsoft ger oss snabbknapp för AI

För första gången sedan 1994 får vi en ny knapp på tangentbordet och det har med AI att göra.

Skrivet av / 2024-01-06 - 10:00
Microsoft ger oss snabbknapp för AI

Microsoft Natural Keyboard från 90-talet fick vi plötsligt en speciell Windows-knapp förutom Shift, Ctrl och Alt. Nu vill Microsoft införa en knapp för sin senaste satsning, AI-assistenten Copilot. Nu återstår bara att övertyga tillverkare och konsumenter att det är en bra idé.

Det har varit ett stort år för AI och Microsoft har gått snabbt framåt med sin investering i OpenAI och därmed ChatGPT. Teknik som de har stoppat in i webbläsaren Edge, sökmotorn Bing, och nu senast i assistenten Copilot. Microsoft har stora planer på att integrera assistenten i allt från Office till, naturligtvis, Windows självt. Nu senaste släpptes den först för Android och nu senast för iPhone.

Läs också Vad sjutton är Copilot? Nu har Microsofts nya assistent premiär, och så här är den tänkt att fungera.

Att de tror stenhårt på den är tydligt när de nu vill få datortillverkare att lägga till en speciell Copilot-knapp på tangentborden. Något som exempelvis aldrig hände med den tidigare assistenten Cortana. Vi antar att tanken är att man snabbt ska kunna kalla upp assistenten med en enkel knapptryckning.

Microsoft har släppt en kort video där vi ser den nya tangenten mellan piltangenterna och den högra Alt-knappen. Ett ställe där det ofta sitter en meny-knapp, en högra Ctrl-knapp eller en extra Windows-knapp. Arstechnica frågade Microsoft om knappen kommer vara obligatorisk, och de svarade att så inte är fallet just nu men att de förväntar sig att det kommer bli det på Windows 11-tangentbord ”med tiden”.

Frågan är hur genomtänkt det är att göra något så drastiskt med tangentborden för en funktion som är så ny. Vi vet ju inte ens om konsumenterna kommer att vilja använda Copilot. Risken är att vi blir stående med en massa tangentbord med en onödig knapp som en ständig påminnelse om en misslyckad satsning.

Läs också Ajöss till Cortana Röstassistenen som dök upp i Windows Phone för en tynande tillvaro och nu är den – nästan – död.

Läs mer på Microsofts Blogg

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Världens första stationära PC hittad i ett gammalt hus

Hejdå iTunes för Windows

Asus med dubbla skärmar finns i Sverige

Snacka om lagringsutrymme!

Praktisk Philips-skärm för vardagsbruk

40 (!) nya AI-produkter från Lenovo

Se vad Asus visade på CES

AI-datorer och 3D-skärmar

Ny tangentbordsknapp!

Dell XPS-serien utökas

Alla nya Intel Ultra-datorer

Acer-laptops med Ultra-kraft

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen