Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: HP Spectre x360 (14-eu0895no)

Snyggt utrustad 360-gradersmaskin

HP:s 2-i-1-dator ger dig i stort sett allt du kan drömma om – till ett rimligt pris. Synd bara på den där pekplattan.

Av / 2024-04-02 - 09:03
HP Spectre x360 (14-eu0895no)
John Hvidlykke

HP:s Spectre-serie med bärbara datorer har sett ut på många sätt genom åren. Men ett gemensamt drag har varit en elegant och lyxig design.

HP Spectre x360 är, som namnet antyder, en 360-graders PC, där pekskärmen kan snurras hela vägen runt och läggas platt mot baksidan av tangentbordet så att datorn kan användas som surfplatta. Sådana har vi testat flera stycken av genom åren.

(Foto: HP)

Det senaste tillskottet är en 14-tumsmaskin som är tillräckligt smal för att kunna mäta sig med vanliga ultrabooks utan 360-graders gångjärn. Skärmen är, moderiktigt, i det höga 16:10-formatet.

Skalet är gjort av aluminium i en gråblå nyans som signalerar ”we mean business”. Det förnäma utseendet fördärvas dock snabbt av fingeravtryck.

HP Spectre 14 x360 är en slimmad bärbar dator i ett gråblått aluminiumfodral som signalerar ”we mean business”! (Foto: HP)

Väl dolda portar

Vid första anblicken ser utbudet av portar ut som något som borde vara en lögn. Och det är det lyckligtvis också. Förutom den direkt synliga USB-C-porten på höger sida och en USB-A-port på vänster sida, verkar ytterligare en USB-C och en ljudutgång vara gömd i hörnen på skärmen.

Du letar fortfarande förgäves efter en HDMI-utgång och en kortläsare. Men det finns precis tillräckligt med portar så att du inte behöver ha en adapterkabel i väskan jämt. Och laddning sker så klart via USB-C.

Stor och tung pekplatta

Den extra höjden på skärmen ger plats för en stor pekplatta och tangentbordet har full storlek utan förminskade yttertangenter. Ett galler på varje sida täcker högtalarna. I många år har HP haft ljud från Bang & Olufsen, men det har försvunnit och ersatts av Poly (före detta Plantronics). Vilket inte är särskilt förvånande, eftersom HP har varit ägare av Poly sedan 2022.

Läs också För två år sedan hade den kostat det dubbla Asus Zenbook 14 är den första PC:n vi testar som har Intels Core Ultra-processor. Och den ger mersmak.

Pekplattan är stor, men också ovanligt tung att dansa med och inte särskilt responsiv. Det finns inbyggd haptisk feedback, men reaktionen är så försenad och svag att man inte uppfattar att den hör ihop med klicket eller dubbelklicket. Det går att justera styrkan på responsen, men inte fördröjningen. Och oavsett inställning blir känslan aldrig realistisk.

Snygg OLED-skärm – så klart

De senaste åren har OLED-skärmar i god kvalitet och hög upplösning blivit både vanliga och överkomliga. Därför tar man nästan för givet att skärmen på HP Spectre 14 x360 är en 120 Hz OLED-skärm med 2,8K-upplösning och touch. Men läcker är den. Och något som förut skulle ha varit en dyr lyx.

Laptop-skärmarna har verkligen utvecklats de senaste åren, numera betraktar vi nästan en snygg, högupplöst OLED-skärm som en självklarhet. (Foto: HP)

Integrerad grafik som fungerar

I takt med att Intel Core Ultra-processorerna dyker upp i allt fler maskiner börjar vi se en trend: hoppet i rå processorkraft mellan Core Ultra och förra årets processorer (13:e generationens Core) är minimalt. Det beror troligen på antalet processorkärnor som är i stort sett oförändrat jämfört med föregående år.

Ultra-processorerna har däremot fått en alldeles brukbar grafik. Arc-grafiken fungerar faktiskt, och det innebär att vi för första gången ser datorer med integrerad moderkortsgrafik som kan konkurrera med de minsta separata grafikprocessorerna från Nvidia.

Tangentbordet är rymligt och pekplattan är stor men seg. (Foto: HP)

Benchmarks

I den testade Spectre 14 x360 är processorn en Intel Core Ultra 7-155H. Alltså en moderniserad version av en i7-processor. Det är en 16-kärnig CPU med en maxhastighet på 4,9 GHz. Det finns 32 gigabyte RAM och 1 terabyte SSD-lagring i testmodellen.

De senaste åren har processorernas klockfrekvens inte förändrats nämnvärt. Skillnaden i hastighet beror främst på antalet processorkärnor. Detta demonstreras av Geekbench 6-testet, som slutar med 1 514 poäng singlecore. Vilket är samma sak som en enda kärna i en typisk i7-processor för ett, två eller tre år sedan. Multicore-poängen är å andra sidan 10 424. Det målar upp en bild av en PC som kommer att köra kontorsprogram utan att tveka.

Desto intressantare är grafiktesterna. Vi skulle inte rekommendera HP Spectre 14 x360 till gaming, men Arc-grafiken som finns inbyggd i Ultra 7-processorn är riktigt snabb. Vilket också är en fördel för mer seriösa användningsområden som bildbehandling och (lättare) videoredigering.

23C2_Spectre_Willie_14_Slate Blue_T_9MP IR Cam_nonFPR_Win11_Core Set_Tent_WhiteBG 23C2 - HP Spectre x360 14 inch 2-in-1 Laptop PC Sahara Silver Lifestyle3
<
>
Spectre 14 x360 har 360-graders gångjärn så den kan användas som surfplatta – eller i det så kallade ”tältläget”, som vi dock bara har sett användas på PR-bilder. (Foto: HP)

3DMark Time Spy-testet slutar med en poäng på 3 136. Det är i linje med den förra Spectre x360 vi testade. Det är två år mellan de två modellerna. Men också skillnaden att 2022-versionen hade ett Nvidia GeForce RTX 3050-grafikkort!

Batteritestet från PCMark 8 slutar på strax över fyra timmar. Det är alldeles utmärkt. Och betyder att du kan ta med dig datorn till jobbet eller studierna utan räckviddsångest. Det lär finnas tillräckligt med ström hela vägen fram afterwork, även om laddaren inte är med..

(Foto: HP)

Slutsats

HP Spectre 14 x360 är en kompakt och elegant bärbar dator som är lätt att ha med sig i väskan och som har tillräckligt med batteritid för en hel dags arbete eller studier. Skärmen är riktigt bra och högupplöst. Arc-grafikprocessorn är tillräckligt kraftfull för lätt bildbehandling och videoredigering.

Och 360-gradersgångjärnet ger ytterligare användningsmöjligheter. Men det bidrar nog också till att höja priset. Du kan nämligen hitta vanliga bärbara datorer med samma prestanda och kvalitet till ett lite lägre pris. Till exempel Asus Zenbook 14 OLED, som på de flesta områden kan mäta sig med HP Spectre 14 OLED.

Karakter
HP Spectre x360 (14-eu0895no)
Premium

Home tycker

Snygg och slimmad dator med läcker byggkvalitet. 2,8K OLED-pekskärm. Utmärkta grafikprestanda tack vare Intel Arc. Pekplattan är bara för den som älskar att inte kunna märka om de har klickat eller inte. Lite dyrare än en vanlig bärbar dator i samma klass.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Köp en – betala för tre

Två-i-ett-PC som har allt

Fanken, vad snabbt det går!

För två år sedan hade den kostat det dubbla

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Gröna framsteg i små steg

Ljud & Bild
Rulla till toppen