TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: MSI RadiX AXE6600

Suverän på nära håll

Blixtsnabb trådlös uppkoppling för spelhörnan. Men inte för resten av huset.

Av / 2023-11-20 - 08:55
MSI RadiX AXE6600
John Hvidlykke

Internetanslutningar i gigabitklass är inte längre sällsynta. Men det betyder inte att man är garanterad bra internet. Oavsett om det gäller spel eller streaming av TV-serier i 4K-kvalitet till alla i hushållet är en bra router en absolut nödvändighet. Och det är inte routern som följde med ditt internetabonnemang!

MSI RadiX AXE6600 är däremot en sådan snabb router. Bokstäverna AXE betyder att routern uppfyller standarden Wi-Fi 6 (802.11ax) – och ett extra E ”i efternamnet” visar att den även uppfyller det utökade Wi-Fi 6E. I korthet innebär det att routern täcker frekvensbanden 2,4 GHz, 5 GHz och 6 GHz. Siffran 6600 är den maximala totala nätverkshastigheten för de tre frekvensbanden.

MSI RadiX AXE6600 marknadsförs som en gamingrouter, men kan naturligtvis användas var som helst där det behövs snabb trådlös uppkoppling. Det ska dock vara någonstans där en 33 cm bred, kolsvart och kantig låda med sex lysande antenner smälter in naturligt i inredningen …

Routern smälter in naturligt i inredningen. Om du bor så här. (Foto: MSI)

Installationen sker via MSI:s mobil-app och vållar inga större svårigheter. När man har loggat in på routerns nätverk i appen kan man välja ett användarnamn och lösenord (standardnamn och -lösenord finns på en lapp på routerns undersida). Man kan naturligtvis roa sig med att ställa in filter, protokoll och port forwarding. Och kopplar man in en disk till USB-porten kan routern fungera som server.

Men man kan också bara nöja sig med att klicka på ”OK” och låta router-appen göra resten. Och då får man en utmärkt installation. Det ska MSI ha en eloge för.

Livet i snabbfilen

Skillnaden mellan Wi-Fi 6E och det ”gamla” Wi-Fi 6 är det tredje frekvensbandet i 6 GHz-området. Tack vare den högre frekvensen (och mindre trafik, eftersom det fortfarande finns relativt få enheter som stöder den) är det möjligt att överföra data med mycket högre hastigheter. MSI lovar upp till 4,8 gigabit per sekund. Som jämförelse är maxhastigheten på 5 GHz-bandet 1,2 gigabit per sekund, medan trafiken på det gamla 2,4 GHz-bandet tuffar på med blygsamma 574 megabit per sekund.

Läs också Det enklaste mesh-nätverket med Wi-Fi 6E Google Nest Wifi Pro är både billigt och superenkelt att installera. Och hastigheten kan vi inte klaga på.

Dessa hastigheter gäller dock under idealiska förhållanden. Och i takt med att frekvensen stiger ökar inte bara maxhastigheten, utan även känsligheten för störningar. För att få full nätverkshastighet på den bärbara datorn bör man ha en direkt siktlinje mellan den och routerns antenner. Varje hinder sänker hastigheten. Och om det finns en solid vägg mellan kan anslutningen tappas helt.

2,4 GHz-signalen är däremot mycket mindre ömtålig och kan nå hemmets mest avlägsna hörn, även om det finns flera betongväggar däremellan.

Riktigt snabbt på nära håll

Vid en mätning på kontoret, fyra meter fågelvägen från routern, uppnåddes en nedladdningshastighet på 873 megabit per sekund på 6 GHz-bandet. Och den hade antagligen kunnat vara ännu högre med en snabbare internetanslutning än den 1000/1000-fiberanslutning jag har. Som jämförelse levererade en Google Wifi 7 Pro mesh-router 835 megabit per sekund under samma förhållanden.

RadiX AXE6600 kan nå höga hastigheter – nära routern. (Foto: MSI)

Men om det bara handlade om att få hög hastighet på datorn så hade ett billigare alternativ till båda kunnat vara en Ethernet-kabel.

I köket, som är granne med kontoret men åtskild av en betongvägg, varierade 6 GHz-anslutningshastigheten starkt (mellan 10 Mb/s och 500 Mb/s!), men under en serie mätningar uppnåddes ett genomsnitt på 50 Mb/s. Faktum är att MSI-routerns 5 GHz-kanal gav bättre uppkoppling, hela 609 Mb/s. Som jämförelse gav mesh-nätverket stabila 835 Mb/s. Vilket inte är konstigt eftersom det finns en nod i köket.

5 GHz når längre

Den sista mätningen gjordes i lägenhetens mest avlägsna hörn, många meter och rumsväggar bort. Här var 6 GHz-signalen lika dålig som i köket – men inte ännu sämre: 57 Mb/s. Genom att byta till 5 GHz-bandet fick jag en relativt stabil uppkopplingshastighet på 127 Mb/s. Medan 2,4 GHz-bandet gav en helt stabil men långsam överföringshastighet på 42 Mb/s. 6 GHz-signalen är betydligt känsligare än 5 GHz-signalen.

Mesh-nätverket hade en anslutningshastighet på 53 Mb/s i sovrummet. Sensmoralen är att det inte hjälper att ha flera noder om ingen av dem ligger i närheten. Och att om allt annat är likadant så är det routern med flest synliga antenner som vinner.

Om allt annat är likadant så vinner routern som har flest synliga antenner. (Foto: MSI)

Konkurrenter

Den starkaste konkurrenten till den blixtsnabba MSI är inte någon annan lyxrouter, utan billiga mesh-nätverk. För priset av en MSI RadiX AXE 6600 kan man köpa ett mesh-nätverk med två eller tre enheter. Detta kan till exempel vara ovan nämnda Google Nest Wifi Pro, som också stöder Wi-Fi 6E. Och även om man inte får riktigt lika hög hastighet under idealiska förhållanden (det vill säga alldeles intill routern), kommer ett mesh-nätverk att ge betydligt jämnare täckning i hela hemmet.

Slutsats

MSI RadiX AXE6600 är en tungviktsrouter med funktioner och hastighet som bör tillfredsställa avancerade användare. Och den håller vad den lovar. Tack vare Wi-Fi 6E kan AXE6600 ge en nätverkshastighet som överträffar allt du kan beställa från en internetleverantör i dag. Begränsningen ligger i radiovågornas natur. Inte ens sex självlysande antenner kan få en 6 GHz-signal att tränga igenom en tegelvägg. De höga hastigheterna gäller alltså bara i närheten av routern. Om du har ett stort hus, eller till och med en medelstor lägenhet i ett betonghus, kommer ett mesh-nätverk att ge bättre täckning i en större del av hemmet. Detta gör förhållandet mellan pris och prestanda lite komplicerat. Och dessutom finns de första Wi-Fi 7-routrarna redan på marknaden

 

(Foto: MSI)

Karakter
MSI RadiX AXE6600
Premium

Home tycker

Problemfri installation. Utmärkt täckning på korta avstånd. 6 GHz-signalen kan inte tränga igenom väggar. I ett större hem är mesh bättre. Wi-Fi 7 är framtiden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Personlig assistent med ChatGPT

Pekskärm överallt

MacBook Air har blivit något snabbare men också dyrare

Får det lov att vara en extra skärm?

Köp en – betala för tre

Två-i-ett-PC som har allt

Fanken, vad snabbt det går!

För två år sedan hade den kostat det dubbla

Rulla till toppen