Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Samsung Galaxy Tab S9 Ultra 5G

Nästan för mycket av det goda

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra 5G är större än många laptop-skärmar. Men så kostar den nakna surfplattan också mer än de flesta bärbara datorer.

Skrivet av / 2023-10-08 - 10:00
Samsung Galaxy Tab S9 Ultra 5G
John Hvidlykke

Numera kan antalet stora elektroniktillverkare som fortfarande tillverkar surfplattor räknas på ena handens fingrar. Men Samsung, som ligger precis i hälarna på Apple på alla fronter, är en av dem. Och vi har fått in surfplattornas Stora Bocken Bruse för test.

Med ett diagonalt mått på 14,6 tum är Samsung Galaxy Tab S9 Ultra 5G snarare en handhållen skärm än en surfplatta.

Fantastisk skärm

Skärmen är det bästa med Galaxy Tab S9 Ultra. Och det finns galet mycket av den! En 14,6-tums OLED-skärm med 3K-upplösning (2 960 x 1 848 pixlar) och 120 Hz i uppdateringshastighet. Det överträffar de flesta bärbara datorer på alla områden. Och i en enhet som väger mindre än 800 gram!

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra 5G är större än skärmen på många bärbara datorer. (Foto: Samsung)

Men för att den stora och högupplösta skärmen ska komma till sin rätt måste apparna som används utnyttja den. Fotoredigering med penna i Adobe Photoshop Express är perfekt. Och det är ett rent nöje att läsa onlinetidningar och böcker. Och bioupplevelsen i 14,6 tum och med riktigt bra inbyggda högtalare är så bra att man aldrig mer kommer att vilja titta på film i mobilen. Appar som är optimerade för mobilskärmar, till exempel Tidal, blåses däremot upp till mångdubbel storlek.

Höljet är så slimmat att man knappt kan kalla det för ett hölje. Bara 5,5 mm tjockt. Även om enheten är stor verkar den fullständigt vridstabil och aluminiumramen ger ett gediget intryck. Baksidan är också av aluminium och har två kameror, en 13-megapixels vidvinkel respektive en 8-megapixels ultravidvinkel.

Fyra kameror

Medan två kameror på baksidan är ett absolut minimum i den här prisklassen är det allt annat än vardagsmat att det även finns två kameror på framsidan. Båda har 12 megapixels upplösning men de täcker vidvinkel för selfies och videomöten och ultravidvinkel för gruppfoton.

Pennan gör Samsung Galaxy Tab S9 Ultra perfekt för illustratörer och grafiker. (Foto: Samsung)

Jämfört med betydligt billigare mobiltelefoner imponerar kamerorna varken till antal eller upplösning, men å andra sidan är surfplattor inte heller avsedda för fotografering. Inte alls. Faktum är att det borde vara straffbart att använda sin surfplatta för turistbilder på chartersemestern. Eller att hålla den mot örat och använda den som telefon. Men Galaxy Tab S9 Ultra är lyckligtvis så stor att vi förmodligen slipper se sådant.

Inbyggt 5G

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra finns i flera versioner som varierar i minne, lagring och anslutning. Den testade versionen (med 12 GB RAM och 256 GB lagring) var utrustad med ett 5G-modem, så att man kan vara online var som helst utan att behöva tänka på Wi-Fi-täckning. Det förbättrar användningsmöjligheterna avsevärt och förvandlar potentiellt surfplattan från en hemleksak till en universell informationsskärm.

En tryckkänslig penna ingår också. Och det är med den som den stora skärmen verkligen kommer till sin rätt.

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra 5G har samma Snapdragon 8 Gen 2-processor som de bästa Android-telefonerna, så att spela är ett rent nöje. (Foto: Samsung)

Lika snabb som de bästa mobilerna

Hjärtat i Galaxy Tab S9 Ultra är Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, som för närvarande är den bästa mobila processorn för Android-enheter på marknaden. Vilket det kanske kommer att vara i en säsong till om ryktena om enorma priser på nästa Snapdragon-generation visar sig stämma.

Eftersom Snapdragon 8 Gen 2 används i nästan alla flaggskeppsmobiler just nu har Galaxy Tab S9 Ultra exakt samma prestanda som de bästa mobilerna. Även om det känns onaturligt att den enorma Samsung-surfplattan har precis samma motorkraft som till exempel den minimala Zenfone 10.

Jättebatteri

Batteriet i Galaxy Tab S9 Ultra är å andra sidan mycket kraftfullare än i någon mobil: hela 11 200 mAh. Förutom att ge gott om batteritid för minst fyra långfilmer innebär det att man inte behöver stänga av surfplattan även om man inte behöver använda den igen direkt. Även efter ett par dagar har batterinivån bara sjunkit några procent.

Pennan klickas fast magnetiskt på baksidan av surfplattan, där den laddas trådlöst. (Foto: Samsung)

Laddning sker med upp till 45 watt. Det är i sig respektabelt snabbt, men när batterikapaciteten är dubbelt så stor som flaggskeppsmobilernas tar en full laddning ändå lång tid.

Laddaren är för övrigt något som man själv måste skaffa fram, för den ingår inte i kartongen. Faktum är att man inte ens får en ynka USB-kabel. Det är bara för snålt, Samsung! Speciellt när man för samma pengar kan hitta en Windows-baserad surfplatta med laddare, tangentbord – och en bas av program som varken Android eller iOS kan mäta sig med.

Med ett tangentbord förvandlas Samsung Galaxy Tab S9 Ultra till en (Android-)laptop. Men ett sådant borde ingå i priset. (Foto: Samsung)

Det kan mycket väl vara så att Samsung säger att det är miljöhänsyn som är anledningen till att laddaren uteblir. Men det är en tunn ursäkt när man ändå måste byta ut sin USB-C-laddare en gång i kvartalet för att ha den senaste hastigheten.

Benchmarks

Prestandamätningarna är både imponerande och nedslående på samma gång, eftersom de bekräftar att Samsungs non-plus-ultra-surfplatta är precis lika snabb som mycket billigare – men också mycket mindre – mobiltelefoner som har en Snapdragon 8 Gen 2-processor.

Processortestet Geekbench 6 slutar med 2067 poäng i singlecore och 5536 i multicore. Det är snygg, men praktiskt taget identisk med till exempel Zenfone 10.

Detsamma gäller i grafiktestet AnTuTu 10 som ger resultatet 1,53 miljoner. Och GFX Bench T-Rex-testet som landar på 6 710 frames.

Batteritestet slutar på drygt 10 timmar. För en så gigantisk och ljusstark skärm är det riktigt snyggt.

Slutsats

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra 5G är den absolut häftigaste och lyxigaste Android-surfplattan man kan tänka sig just nu. Skärmen är superläcker och prestanda kan inte bli bättre. Att den ändå får nöja sig med näst högsta betyg beror på prislappen, som också är i den absoluta toppen. Trots det höga priset letar man förgäves efter en laddare i kartongen. För samma pris kan man faktiskt få en Microsoft Surface Pro 9 och inte bara en laddare utan även ett trådlöst tangentbord.

 

Karakter
Samsung Galaxy Tab S9 Ultra 5G
High End

Home tycker

Stor, färgrik och superskarp skärm. Blixtsnabb. Inbyggt 5G. Läckraste Android-surfplattan just nu, punkt slut. Inte högre prestanda än sommarens smartmobiler. Saknar trådlös laddning, hörlursuttag också. För de här pengarna har man helt enkelt rätt att få med en laddare i kartongen. Och räkna med att köpa ett tangentbord.

2 reaktioner på ”Samsung Galaxy Tab S9 Ultra 5G”

  1. Lars Berglund

    Det följer visst med en USB-C kabel men det är bara ca 1.5m lång ungefär, det jag skulle vilja ha är en FULL 4k display, möjlighet till att filma i slow motion, MINST 240fps eller bara normala 60fps i 4k i alla fall, plus ingen störig notch (framkameran) som är i vägen för bilden, samt helst ännu större batteri med typ 100w snabbladdning

    1. Lars Berglund

      Plus en sak till…det följer med ett tangentbord i samsung kampanjen men den kanske är över nu? Ett ”Book Cover Keyboard Slim” men det tog ca 40-50 dagar innan man fick det

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Gröna framsteg i små steg

Överkomlig, superlätt utan kompromisser

Ger dig internet i hela trädgården

Bästa Macen för de flesta

Den dyraste datorn vi har testat

Kan ni höra mig därute?

Uppgörelse i chefskorridoren

Lika tryggt som förr i tiden

Ljud & Bild
Rulla till toppen