Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Senaste processorn sägs bli för dyr för flaggskeppsmobiler

Snapdragon 8 Gen 3 sägs bli så dyr att mobiltillverkare tvingas byta tillverkare eller köra förra årets modell.

Av / 2023-08-16 - 15:46
Senaste processorn sägs bli för dyr för flaggskeppsmobiler

Kapplöpningen om att år för år öka prestanda och sänka strömförbrukningen har bokstavligen sitt pris. Det sägs att årets Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 kostade hela 160 dollar för tillverkarna att stoppa i sina flaggskeppsmobiler. Och nu säger källor att nästa års uppföljare kommer bli ytterligare 25–30 procent dyrare. Det kan vara droppen som får bägaren att rinna över.

Med Snapdragon 8 Gen 3 går Qualcomm över till kretstillverkaren TSMC:s 4 nanometers tillverkningsprocess. Ett sådant generationsskifte är enormt kostsamt då hela tillverkningslinjen måste bytas ut, och den kostnaden hamnar i slutänden på prislappen för de senaste toppmodellerna. Siffran som nämns är 200 dollar, närmare 2 200 kronor, bara för processorn. Det är inte undra på att vi ser priser uppåt 15 000 kronor i butik för flaggskepps-mobilerna. Men det är tveksamt hur långt till det går att pressa konsumenterna.

Läs också Nya Flip floppar inte, men vi flippar inte ut Samsungs senaste vikmobil är den bästa hittills från den koreanska mobiltillverkaren. Den är bara inte riktigt tillräckligt bra.

Det innebär att tillverkarna har tre val. Att helt enkelt ta kostnaden och sänka sina marginaler, vilket inte är populärt på marknaden. Eller att fortsätta köra dagens modell, vilket skulle medföra kritik och risken att kunder med stor plånbok väljer ett annat märke. Eller att byta till en annan tillverkare, som MediaTek, vars Dimensity-processorer faktiskt imponerar prestandamässigt.

För Samsung, som har egen processortillverkning, säger ryktena att de kan tvingas gå tillbaka till hur det fungerade förr. Då hade de Snapdragon i mobilerna i Kina och USA, medan resten av världen fick nöja sig med den undermåliga Exynos-processorn. Men med prishöjningen kanske deras enda val är att använda Exynos 2400 istället för Snapdragon 8 Gen 3. Det menar åtminstone techmediet Phone Arena.

Läs också Samsungs senaste Galaxy S23-mobiler lanserade med Snapdragon 8 Gen 2 Samsung lanserar tre nya mobiler med toppspecifikationer. Telefonerna finns att köpa redan idag.

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

EU:s planer på chattkontroll skjuts upp på obestämd tid

Billigare Galaxy Watch

Huaweis efterträdare återvänder

Nu är Gemini Nano för Pixel 8 här

Nu ska budgetmobilerna bli läckra

Var det allt, Apple?

Apples årliga mjukvaru-uppdatering

Skärmljus inte så illa för din sömn

Gemini-appen på svenska

Samsungs smartklockor får artificiell intelligens

57 procent av Googles mobilkunder kommer att byta

Rykte: iOS 18 kommer att få AI-genererade Emojis och ChatGPT-partnerskap

Rulla till toppen