Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Alla nya Samsung Galaxy S23-modeller har Snapdragon

Samsung lanserar tre nya mobiler med toppspecifikationer. Telefonerna finns att köpa redan idag.

Av / 2023-02-01 - 19:02
Alla nya Samsung Galaxy S23-modeller har Snapdragon

Det har gått flera år sedan koreanska Samsung senast visade nya mobiler i Galaxy S-serien vid ett fysiskt evenemang. Men ikväll hände det äntligen igen, och om någon hade några tvivel om huruvida Covid-19-pandemin är helt över, var Samsung Galaxy Unpacked framför en riktig och livlig publik i San Francisco en bra fingervisning om att den är det.

Sedan de första nedstängningarna 2020 har koreanerna uteslutande presenterat sina nya produkter – inklusive Galaxy S21 och Galaxy S22-serien – vid helt virtuella evenemang. Och företaget har bara mycket försiktigt vågat sig tillbaka till det normala, så man ska inte underskatta hur stort steg dagens lansering är för Samsung.

Detsamma gäller de tre nya mobilerna, som i synnerhet på en punkt tar ett gigantiskt steg i rätt riktning jämfört med de senaste årens modeller.

I åratal har det nämligen varit så att europeiska modeller i Samsung Galaxy S-serien har koreanernas egna Exynos-processor, som när det gäller strömförbrukning och prestanda tyvärr inte riktigt kunnat mäta sig med de bästa processorerna från Qualcomm, som satt i praktiskt taget alla andra Android-toppmodeller från konkurrerande mobiltillverkare.

Samsung Galaxy S23
Samsung Galaxy S23-serien med S23 längst til vänster, S23+ i mitten och S23 Ultra til höger. (Foto: Peter Gotschalk)

Men det har ändrats nu. Vid kvällens lansering presenterade Samsung tre nya Galaxy S23-modeller – Samsung Galaxy S23, Samsung Galaxy S23+ och Samsung Galaxy S23 Ultra – och förutom att alla tre kommer med Android 13 och 5G, är telefonerna utrustade med Qualcomms senaste och mest kraftfulla Snapdragon 8 Gen 2-processor, som vi också snart kommer att se i till exempel OnePlus 11 5G och Xiaomi 13 och 13 Pro.

Läs också Kineserna kan köpa OnePlus 11 redan på måndag Lanseringen sker mer än en månad före den globala lanseringen, som inte äger rum förrän den 7 februari.

Andra nyheter i de tre nya modellerna inkluderar den nya Expert RAW-appen, som låter användare använda den så kallade DSLR-stilen för att ta bilder och redigera i RAW- och JPEG-format.

Enligt Samsung har Galaxy-seriens NPU-arkitektur (NPU står för neural processing unit, och tekniken är kärnan i artificiell intelligens och maskininlärning för att förbättra användarupplevelsen) optimerats med 49 procent för att kunna balansera prestanda och strömförbrukning samtidigt som man använder AI-algoritmer för att hjälpa användare att ta fantastiska foton och videor.

En av de viktigaste förbättringarna i Galaxy S23-serien är den optimerade GPU:n, som är cirka 41 procent snabbare jämfört med Galaxy 22-serien och är utformad speciellt för krävande användare, förklarar Samsung i ett pressmeddelande.

Samsung Galaxy S23 Ultra

Den absoluta toppmodellen har också flera betydande förbättringar, menar Samsung. Det inkluderar en ny kamera med 200 Mp-sensor samt en 12 Mp främre kamera med snabbare autofokus och Super HDR som ska kunna förbättra selfiebilder och videor genom att växla från 30 bilder per sekund till 60.

Samsung Galaxy S23 Ultra
En bättre frontkamera med snabbare autofokus och Super HDR i Samsung Galaxy S23 Ultra ska ge bättre selfies, lovar Samsung. (Foto: Samsung)

Videor som tagits med Galaxy S23 Ultra ska också bli stabilare tack vare dubbel optisk bildstabilisering, medan kameran också ska kunna spela in 30 fps 8K-video.

För spelare stöder Galaxy S23 Ultra ray tracing i realtid, vilket ger en mer realistisk grafikupplevelse inklusive simulering och spårning av varje ljusstråle, lovar Samsung.

Mobilen har 6,8-tums Dynamic AMOLED 2X-skärm med QHD+ upplösning och en dynamisk uppdateringsfrekvens på 1–120 Hz.

Samsung Galaxy S23 Ultra
För spelare stöder Galaxy S23 Ultra ray tracing i realtid, vilket ger en mer realistisk grafikupplevelse. (Foto: Samsung)

Snapdragon 8 Gen 2-processorn får hjälp av upp till 12 GB RAM, medan den största versionen av telefonen levereras med hela 1 TB inbyggt lagringsutrymme. Batteriet är på 5 000 mAh och Galaxy S23 Ultra stöder 45 watts laddning samt trådlös laddning.

Den ovan nämnda vidvinkelkameran på 200 Mp får sällskap av en 12 Mp ultravidvinkelkamera och hela två 10 Mp teleobjektiv med 10x respektive 3x optisk zoom.

Och då får vi inte glömma att sedan lanseringen av S22 Ultra har Galaxy S Ultra-serien de facto ersatt Samsung Galaxy Note-serien, varför Galaxy S23 Ultra också har inbyggd S-Pen.

Läs också S22 Ultra är egentligen nya Galaxy Note Samsung Galaxy S22 Ultra slår samman Galaxy S-serien med den utgående Galaxy Note.

Samsung Galaxy S23+ och Galaxy S23

Galaxy S23-seriens två mindre modeller har det mesta gemensamt. De har bland annat ny design sedan förra årets Galaxy S22- och S22+-modeller. Först och främst har kamerahuset på baksidan tagits bort så att kameralinserna är direkt integrerade i mobilerna, precis som på Galaxy S23 Ultra.

Samsung Galaxy S23
Kamerahuset på baksidan har tagits bort så att kameralinserna är direkt integrerade i mobilerna, precis som på Galaxy S23 Ultra. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamerautrustningen på båda de nya modellerna består av en 50 Mp vidvinkelkamera, 12 Mp ultravidvinkel och ett 10 Mp teleobjektiv med 3x optisk zoom. Den främre kameran är 12 Mp.

Som nämnts har båda modellerna också Snapdragon 8 Gen 2, precis som de också båda är utrustade med 8 GB RAM. Galaxy S23 finns i två versioner med 128 GB respektive 256 GB inbyggt lagringsutrymme, medan Galaxy S23+ fås med antingen 256 GB eller 512 GB inbyggt lagringsutrymme.

Samsung Galaxy S23 har också en 6,1-tums Dynamic AMOLED 2X-skärm med FHD+ upplösning och en dynamisk uppdateringsfrekvens på 48-120Hz. Batteriet mäter 3900 mAh och mobilen stöder 25 watt trådbunden laddning samt trådlös laddning.

Galaxy S23-seriens två mindre modeller har det mesta gemensamt. (Foto: Samsung)

Samsung Galaxy 23+ har exakt samma skärmtyp när det gäller panel, upplösning och uppdateringsfrekvens, men på Galaxy S23+ mäter skärmen 6,6 tum. Batteriet är 4 700 mAh, och Galaxy S23+ stöder 45 watt trådbunden laddning precis som Galaxy S23 Ultra.

Pris och tillgänglighet

Samsung Galaxy S23-serien finns i fyra ”naturinspirerade” färger: Phantom Black, Cream, Green & Lavender.

Säljstart är idag den 1 februari 2023 då Galaxy S23 Ultra, Galaxy S23+ och Galaxy S23 kommer att finnas tillgängliga hos utvalda återförsäljare i Sverige och på Samsung.com. Den allmänna säljstarten sker den 17 februari.

Samsung Galaxy S23 kommer att finnas tillgänglig för 11 490 kronor för den minsta modellen med 128 GB lagringsutrymme. Modellen med 256 GB lagringsutrymme kostar 11 990 kronor.

Samsung Galaxy S23+ kommer att finnas tillgänglig för 14 490 kronor för den minsta modellen med 256 GB lagringsutrymme. Den stora modellen med 512 GB kostar 15 490 kronor.

Samsung Galaxy S23-serien i Green, Lavender och Cream. (Foto: Peter Gotschalk)

Samsung Galaxy S23 Ultra kostar från 16 990 kronor för den minsta modellen med 256 GB lagring. 512 GB-modellen kostar 18 990 kronor – medan kreditkortet förmodligen nästan smälter om man betalar fulla priset på 21 490 kronor för den största modellen med 1 TB inbyggt lagringsutrymme.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

1 reaktion på ”Alla nya Samsung Galaxy S23-modeller har Snapdragon”

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Apple i shitstorm: Ber nu om ursäkt för brutal reklam

Nokia 3210 är tillbaka!

Smartare och starkare – samma kamera

iPad Pro får två OLED-paneler

Nya iPad Air finns i två storlekar

Nothings designtävling avgjord

Försov du dig i morse? Apple medger att det var deras fel!

Ta en paus från nätet med Nokias nya dumma mobiler

Här är HMD:s egna mobiler

OnePlus på väg med nya produkter

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Rulla till toppen