Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Samsung Galaxy S22+ 5G

Den nya Galaxy-toppmodellen

Det bästa valet om du vill ha en äkta Galaxy S-mobil.

Av / 2022-02-25 - 14:22
Samsung Galaxy S22+ 5G
Peter Gotschalk

Den första plus-modellen i Samsung Galaxy S-serie, Galaxy S8+, såg dagens ljus 2017. På mobilfronten var plus-modellen de kommande tre åren det allra yppersta som Samsung hade att erbjuda, fram tills S20 Ultra kom med sin helt otroliga mobilkamera 2020 och gjorde S20+ till lite av en tredjefiol i Galaxy S-serien. Och det blev inte bättre förra året med S21+, snarare tvärtemot. Visst, både S20+ och S21+ hade större skärmar än S20 och S21, men annars var det i stort sett ingenting som skilde de två modellerna åt. Förutom priset, och det var inte direkt till plus-modellens fördel.

Men i år har Samsung vänt upp och ner på allting en gång till. Nu är Galaxy S22 Ultra i själva verket en ny version av Galaxy Note, med S-Pen och hela konkarongen, medan Galaxy S22+ på sätt och vis har blivit Galaxy S-seriens hemliga toppmodell – alltså mobilen man ska köpa om man vill ha en ”riktig” Galaxy S-mobil som ska kunna så mycket som möjligt.

Utseende och konstruktion

Först och främst ser Samsung Galaxy S22+ fortfarande ut som en Galaxy S-mobil. Faktum är att den vid första anblicken är väldigt lik sin föregångare. Då tänker vi speciellt på baksidan med den sömlöst integrerade kameramodellen som går i linje med metallramen som omger hela mobilen.

Samsung Galaxy S22+ 5G
Till skillnad från förra årets modell har Galaxy S22+ en helt platt skärm, medan Galaxy S21+ hade en mer böjd skärm med rundade kanter. (Foto: Peter Gotschalk)

Men årets färger är naturligtvis nya – S22+ finns Phantom Black, Phantom White, Green och Pink Gold – men som tur är är färgerna fortfarande matta, så telefonen suger inte åt sig flottiga fingeravtryck, och man kan lägga den på ett bord utan att den börjar leva sitt eget liv och glider bort mot kanten.

Men till skillnad från förra årets modell har S22+ en helt platt skärm, medan S21+ hade en mer böjd skärm med rundade kanter. Det gör att S22+ känns smalare och lättare, även om den i verkligheten bara väger 6 gram mindre än sin föregångare.

Samsung Galaxy S22+ känns dessutom robust och rejäl – som om man i en handvändning skulle kunna slå in en spik i väggen med den om man inte hittade hammaren. Mobilkroppen är gjord av så kallad armour aluminium och både skärmen och baksidan av mobilen skyddas av Gorilla Glass Victus+. Sist men inte minst är telefonen IP68-certifierad, så det är helt officiellt att den ska klara lite av varje.

Skärm och ljud

Galaxy S22+ har en Dynamic AMOLED 2X-skärm med adaptiv 120 Hz-uppdateringsfrekvens, HDR10+-certifiering och en maximal ljusstyrka på upp till vansinniga 1700 nits. Det är mer än tillräckligt för att man utan vidare ska kunna använda mobilen utomhus när solen skiner från en klarblå himmel. Vilket vi faktiskt lyckades bekräfta när solen för ett kort ögonblick sken genom februari-molntäcket. Man måste uppenbarligen åka hela vägen till Sahara för att det inte längre ska gå att se vad som händer på skärmen.

Uppdateringsfrekvensen är adaptiv för att spara ström. I praktiken betyder detta att bildhastigheten anpassar sig automatiskt efter vad som händer på skärmen. Om man tittar på ett fotografi sänks frekvensen ända ner till 10 Hz. Tittar man på video så höjs frekvensen till 60 Hz och den maximala hastigheten 120 Hz aktiveras när man skrollar på webbsidor, bläddrar genom menyer eller spelar spel.

Samsung Galaxy S22+ 5G
Skärmen kan lysa med smått vansinniga 1750 nits, så Galaxy S22+ kan användas var som helst när solen skiner. Även i Sahara. Det kostar dock batteritid när skärmen lyser med full effekt, så man kan manuellt välja att slå på eller stänga av den extra ljusstyrkan. (Foto: Peter Gotschalk)

Tyvärr är upplösningen i den lägre änden (FHD+) i förhållande till prisklassen.

Det är synd, för annars erbjuder Galaxy S22+ en skärm som är snudd på oöverträffad. Skärmbilden är knivskarp och oerhört ljusstark, färgerna är extremt starka och det är ett sant nöje att titta på innehåll i hög kvalitet (till exempel på Netflix) på den HDR10+-certifierade skärmen. Bilden har ett stort djup och kontrastnivån är den bästa vi sett. Och när man flyttar sig runt i menyer, på webbsidor och på startskärmen känns allt extremt lättflytande och snabbt.

Även när det gäller ljudet levererar Galaxy S22+ varorna. Den har högupplöst ljud med en inbyggd 32-bitars DAC och stöder bland annat Dolby Atmos. Dolby Atmos måste man dock aktivera själv i inställningarna. Glöm inte det, för ljudet blir betydligt bättre!

När man använder S22+ som ljudkälla och streamar musik är ljudet riktigt bra. Det sitter dessutom ett par bra stereohögtalare i den, så den kan med gott samvete användas för att titta på korta videor, spela spel eller prata i telefon handsfree utan hörlurar.

Kamera

Kameramodulen i årets Galaxy S22+ består av tre objektiv: 50 megapixels vanlig vidvinkel (f/1,8 med optisk bildstabilisering), 12 megapixels ultravidvinkel (f/2,2) och 10 megapixels teleobjektiv med 3x optisk zoom. Frontkameran har 10 megapixlar (f/2,2).

Kameramodulen i årets Galaxy S22+ består av tre objektiv: 50 Mp vanlig vidvinkel (f/1,8 med optisk bildstabilisering), 12 Mp ultravidvinkel (f/2,2) och 10 Mp teleobjektiv med 3x optisk zoom. (Foto: Peter Gotschalk)

Detta verkar vara en tvärvändning jämfört med förra årets modell, som hade 12 megapixels ultravidvinkel (f/2,2), 12 megapixels vanlig vidvinkel och hela 64 megapixels tele! Å andra sidan hade S21+ bara 1,1x optisk zoom. Den satsade nämligen på så kallad hybridzoom, som i praktiken fungerade genom att den digitalt zoomade in i 64-megapixelbilden som tagits med teleobjektivet och sedan beskar bilden för att uppnå önskat resultat.

Men i år har Samsung övergett den metoden och i stället satsat på traditionell optisk zoom, vilket nog inte är en dum idé. Zoomfunktionen fungerar åtminstone blixtsnabbt på Galaxy S22+ och mobilen tar rent allmänt utmärkta bilder, oavsett om man zoomar in, använder ultravidvinkelobjektivet eller tar standardbilder med det 50 megapixel stora vidvinkelobjektivet.

Det förbättrade porträttläget ser med hjälp av så kallad AI Stereo Depth Map till att bokeh-effekten blir mer exakt och korrekt – även med ”svåra” motiv som den här urtidsfågeln som är fotograferad framför ett träd med massor av små grenar och löv. (Foto: Peter Gotschalk)

Kameran har dessutom en uppsjö av nya funktioner, som alla har det gemensamt att de i hög grad använder artificiell intelligens för att åstadkomma bäst resultat.

Det gäller till exempel det förbättrade porträttläget, som med hjälp av så kallat AI Stereo Depth Map ser till att bokeh-effekten blir mer exakt och korrekt – även med ”svåra” motiv som när man till exempel fotograferar ett djur (eller en person) med mycket hår framför ett träd med massor av löv och små grenar.

Galaxy S22+ tar också bättre bilder på natten – eller generellt i mörka miljöer – än vi har sett tidigare från någon Samsung-mobil. Återigen är det den artificiella intelligensen som hjälper till att optimera bilderna så att de får en högre upplösning med mer skärpa och fler detaljer.

Galaxy S22+ tar utmärkta bokeh-bilder på kvällen också. (Foto: Peter Gotschalk)

Nya videofunktioner har också tillkommit – till exempel den lika AI-baserade Auto Framing-funktionen som anpassar bilden så att alla personer kommer med om man filmar en grupp, och med Tracking Shot kan man välja en viss person i motivet som kameran sedan fokuserar på och följer automatiskt om personen flyttar på sig.

Och så vidare och så vidare. För det finns många fler nya funktioner än de här.

Summan av kardemumman är att kameran i Galaxy S22+ kan mer än de flesta användare någonsin kommer att behöva. Och det mesta sker till och med automatiskt, så att man får riktigt fina bilder med sin mobil nästan hur man än gör. Och det är precis vad en mobilkamera ska kunna göra. Vi kan nästan inte sluta jubla!

 

GalaxyS22 nat1 GalaxyS22 nat2 GalaxyS22 nat3
<
>
Bilder tagna på natten – här vid ” Minnesmärket över folkens slag” i Leipzig, fotograferat med ultravidvinkel, vidvinkel respektive 3x zoom – optimeras med hjälp av artificiell intelligens så att de får en högre upplösning med mer skärpa och fler detaljer. (Foto: Peter Gotschalk)

Prestanda och funktioner

Under skärmen på Galaxy S22+ sitter Samsungs senaste 4 nm 64 bitars octacore Exynos 2200-processor. Dessutom har telefonen 5G (SA, NSA och Sub-6/mmWave), Wi-Fi 6E, upp till 45 watt snabbladdning samt 15 watt trådlös laddning och en möjlighet att ladda andra enheter trådlöst.

Vi har kört alla våra vanliga benchmark-tester och föga överraskande presterar Galaxy S22+ utmärkt, men det finns ett litet aber.

Som du kanske har hört finns Galaxy S22-serien – och därmed även Galaxy S22+ – i två versioner: en med Samsungs egen Exynos-processor, som är den som säljs på den europeiska marknaden, och en med Qualcomms senaste Snapdragon 8 Gen 1 processor, som finns ibland annat USA, Kina, Japan och på Samsungs egen hemmamarknad i Sydkorea.

Tidigare har detta inte gjort så stor skillnad eftersom Samsungs Exynos-processor brukar leverera varorna, men i år är vi inte helt säkra på om inte en S22+ med Snapdragon hade varit att föredra.

För även om S22+ presterar lite bättre än sin egen föregångare så är skillnaden försumbar, och flera mobiler som kör förra årets Snapdragon 888-processor – inklusive Xiaomi 11T Pro och Samsungs egen Galaxy Z Flip 3 – är minst lika snabba som Galaxy S22+, medan förra årets iPhone 13 Pro Max definitivt kör i cirklar runt den nya Galaxy-mobilen. Så mycket snabbare är den.

Och snart kommer det andra Android-mobiler med den helt nya Snapdragon 8 Gen 1-processorn på marknaden här hemma – bland annat Xiaomi 12 Pro och OnePlus 10 Pro – och de kommer nästan garanterat också att sopa mattan med Galaxy S22+.

Vi vet att Samsung satsar på två olika processortyper för att upprätthålla leveranssäkerhet och åtgärda leveransproblem, men just i år är det ett streck i räkningen att det är just vi här i Europa som inte kan köpa Samsungs Snapdragon-modell.

Det kostar batteritid att skärmen är så ljusstark. (Foto: Peter Gotschalk)

Slutsats

Samsung Galaxy S22+ är inte den uddamodell i Galaxy S-serien som de senaste föregångarna var. Eftersom Galaxy S22 Ultra i själva verket är en Galaxy Note med hemlig identitet så är det Galaxy S22+ man ska skaffa om man föredrar den klassiska Galaxy S-formfaktorn.

Mobilkameran kan trolla med hjälp av artificiell intelligens och skärmen är extremt ljusstark och levererar en kristallklar bild med starka färger. Desto mer irriterande att den får nöja sig med FHD+-upplösning.

Det är också ett större problem än vad det brukar vara att Galaxy S22+, som de flesta mobiler i Galaxy S-serien (bland annat Samsung Galaxy S21 FE var ett undantag) på den europeiska marknaden, har Samsungs egen Exynos 2200-processor, eftersom den kommer antagligen inte kommer att kunna hänga med Android-konkurrenterna när det dyker upp mobiler i butikerna med Qualcomms Snapdragon 8 Gen 1-processor.

Summan av kardemumman är att Samsung Galaxy S22+ är en strålande mobil med många fördelar, och är definitivt telefonen du ska köpa i år om du är ett fan av Samsungs Galaxy S-serie. Men om du är mindre lojal mot Samsung kanske du ska överväga någon av de kinesiska modellerna med Snapdragon 8 Gen 1 i stället.

Karakter
Samsung Galaxy S22+ 5G
High End

Home tycker

Strålande kamera med massor av funktioner tack vare artificiell intelligens. Knivskarp och extremt ljusstark skärm. Solitt byggd med armour aluminium och Gorilla Glass Victus+. Skärmupplösningen är för låg med tanke på den stora skärmstorleken. Samsungs egen Exynos 2200-processor har dessutom inte tillräckliga prestanda i förhållande till priset 2022.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Ljud & Bild
Rulla till toppen