Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Samsung Galaxy S21 FE 5G

En strålande mobil som ingen behöver

Samsung Galaxy S21 FE skulle ha kommit under hösten 2021 men blev försenad. Därför ska du vänta lite med att köpa den.

Av / 2022-01-19 - 14:45
Samsung Galaxy S21 FE 5G
Peter Gotschalk

Förra året lanserade Samsung den första så kallade Fan Edition-varianten av den populära men ganska så dyra Galaxy S-serien.

Samsung Galaxy S20 FE hade kommit till världen enligt principen ”hugga en häl och klippa en tå”. Specifikationerna hade med andra ord bantats ner här och där, men de populäraste funktionerna från Galaxy S20-serien hade behållits samtidigt som priset hade sänkts med ett par tusenlappar.

Fan Edition blev en fin framgång för Samsung och när den såg dagens ljus hösten 2020 var förväntningarna att Samsung året därpå skulle lansera en Fan Edition av S21-serien ungefär samtidigt.

Lanseringen lät dock vänta på sig – främst för att Samsung haft svårt att få tag på komponenter för att bygga telefonen – och Samsung Galaxy S21 FE har därför blivit tillgänglig först i början av januari.

Samsung GalaxyS21 FE
Samsung Galaxy S21 FE har en matt baksida av plast som finns i fyra färger: Olive, Graphite, Lavender och White. Vårt testexemplar var den lite trista men business-aktiga Graphite-modellen. (Foto: Peter Gotschalk)

Och det har blivit ett litet problem för den nya mobilen. För det första eftersom den på några punkter är utrustad med förra årets teknik, och för det andra eftersom lanseringen av Galaxy S22-serien väntar precis runt hörnet. Galaxy S21 FE är på väg att bli en nedgraderad version av förra årets Galaxy S-mobiler som ska konkurrera med helt nya Galaxy S22-modeller, och bara det är ett övertygande argument för att inte köpa den nya Fan Edition-modellen just nu.

Å andra sidan ska vi inte döma ut Galaxy S21 FE helt än. Varför återkommer vi till lite längre fram. Först ska vi ta en titt på om den överhuvudtaget är en bra mobil, alldeles oberoende av dålig timing eller ej.

Samsung GalaxyS21 FE
Galaxy S21 FE är utrustad med Dynamic AMOLED 2X-teknik och har HDR10+-certifiering. Uppdateringshastigheten är 120 Hz, men är inte adaptiv. (Foto: Peter Gotschalk)

Utseende och konstruktion

Till att börja med måste vi konstatera att det rent visuellt inte går att se någon skillnad på S21 FE och den minsta modellen i den ursprungliga S21-serien, Galaxy S21 5G!

Även S21 FE har en kameramodul som är sömlöst integrerad och ligger i linje med ramen som omger telefonen, plus att baksidan har matta färger – i S21 FE:s fall Olive, Graphite, Lavender och White – så att den inte suger åt sig fingeravtryck.

Mobilen är i stort sett kantlös och har frontkameran inbyggd som ett utstansat hål i skärmen. På framsidan täcks den av Gorilla Glass Victus, medan baksidan – precis som på föregångaren – är gjord av plast.

Samsung GalaxyS21 FE
Den optiska fingeravtrycksläsaren är inbyggd i skärmen på Samsung Galaxy S21 FE. Den är däremot inte ultrasonisk som på de andra Galaxy S21-modellerna, vilket i praktiken gör att säkerheten inte är riktigt lika bra, plus att man får det lite svårare om fingret är vått. (Foto: Peter Gotschalk)

Byggkvaliteten går det dock inte att klaga på. Samsung Galaxy S21 FE känns robust och rejäl och är dessutom IP68-certifierad, så det är helt officiellt att den ska tåla lite av varje.

Skärm och ljud

Med en skärm på 6,4 tum lägger sig Galaxy S21 FE mitt mellan ovan nämnda S21 och S21+, som hade 6,2- respektive 6,7-tums skärmar. Upplösningen är i stort sett densamma, skärmtekniken likaså. Precis som de ursprungliga Galaxy S21-modellerna är S21 FE utrustad med Dynamic AMOLED 2X-teknik och har HDR10+-certifiering. Uppdateringshastigheten är 120 Hz, men den är inte adaptiv, vilket är fallet med de dyrare Galaxy S21-mobilerna.

Att skärmens uppdateringsfrekvens är adaptiv innebär i praktiken att skärmfrekvensen automatiskt anpassas efter vad som händer på skärmen. Om man tittar på ett foto på en av de ursprungliga Galaxy S21-modellerna så sänks frekvensen ända ner till 48 Hz. Tittar man på en video så höjs frekvensen till 60 Hz, och den maximala uppdateringshastigheten 120 Hz är aktiv när man surfar på webbsidor, rör sig runt i menyerna eller spelar spel.

Oftast väljer tillverkaren att göra uppdateringsfrekvensen adaptiv för att spara batteri, så som utgångspunkt drar Galaxy S21 FE mer ström än sina dyrare föregångare, såvida man inte sänker uppdateringsfrekvensen manuellt till 60 Hz i inställningarna. Som tur är har den ett större inbyggt batteri än exempelvis S21 5G (4 500 mAh mot 4 000 mAh), så i praktiken är det inget problem med strömförbrukningen, snarare tvärtom, men det återkommer vi till.

Samsung GalaxyS21 FE
Galaxy S21 FE är utrustad med tre objektiv (12 Mp ultravidvinkel, 12 Mp huvudkamera och 8 Mp tele), optisk bildstabilisering samt 3x optisk zoom och 30x hybridzoom. (Foto: Peter Gotschalk)

Dessutom levererar Galaxy S21 FE en knivskarp och ljusstark skärmbild. Färgerna är extremt starka och det är ett sant nöje att titta på innehåll av hög kvalitet (till exempel från Netflix) på den HDR10+-certifierade skärmen. Det är stort djup i bilden och kontrasten är strålande. När man flyttar sig runt i menyer, på webbsidor och på hemskärmen är användningen lättflytande och snabb.

När man använder Galaxy S21 FE som ljudkälla för musikstreaming låter den riktigt bra, och det finns även ett par bra stereohögtalare i den, så att den med gott samvete kan användas för att se korta videor, spela spel eller prata handsfree utan hörlurar.

zoom1 zoom2 zoom3 zoom4
<
>
Den så kallade Gedächtniskirche i Berlin fotograferad med ultravidvinkel, vidvinkel, 3x zoom respektive 30x Space Zoom. Resultatet är milt uttryckt inte särskilt övertygande när det gäller den optiska zoomen. Och Space Zoom-funktionen är helt värdelös. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

På kamerafronten har det inte hänt mycket sedan Samsung Galaxy S20 FE. Faktum är att kamerorna i de två mobilerna är helt identiska, förutom mikroskopiska skillnader (S21 FE kan spela in video i 240 fps slow motion i 1080p och i 960 fps slow motion i 720p)!

Galaxy S21 FE är alltså utrustad med tre objektiv (12 Mp ultravidvinkel, 12 Mp huvudkamera och 8 Mp tele), optisk bildstabilisering samt 3x optisk zoom och 30x hybridzoom.

Och även om detta inte är toppspecifikationer så levererar kameran bra bilder i de flesta situationer. Det gäller både bilder tagna med huvudobjektivet och med ultravidvinkeln i dagsljus, men säkerligen även svårare motiv som inomhusbilder i artificiellt ljus. Teleobjektivet är dock inte fullt lika övertygande när det gäller makrobilder där man kommer väldigt nära motivet.

Frontkameran med 32 Mp tar bra selfies med bokeh-effekt. (Foto: Peter Gotschalk)

Frontkameran med 32 megapixlar bör lyftas fram, för med den kan man ta extremt bra selfies, även med bokeh-effekt.

Prestanda och funktioner

En betydande skillnad mellan de andra Galaxy S21-modellerna och den nya Fan Edition är processorn. Rent traditionellt brukar Galaxy S-mobiler ha Samsungs egna Exynos-processorer på den europeiska marknaden, detta gällde även S21-serien som var utrustad med den senaste åttakärniga 64-bitars Exynos 2100.

Galaxy S20 FE var däremot utrustad med en Snapdragon 865-processor från Qualcomm, och även den senaste Fan Edition har en Qualcomm-processor bakom skärmen. Nämligen Snapdragon 888, som förmodligen var Qualcomms toppmodell 2021 men som nu blir omkörd av helt nya Snapdragon 8 Gen 1, som ska ta upp kampen med Apples blixtsnabba A15 Bionic-processor.

Kameran på Galaxy S21 FE har svårt att komma nära inpå motivet utan att bilden blir suddig. Här har den dock lyckats väldigt bra. (Foto: Peter Gotschalk)

Som nämnts i inledningen sitter det alltså fjolårets teknik i Galaxy S21 FE, vilket man naturligtvis ska vara medveten om om man funderar på att lägga pengar på mobilen som i skrivande stund är Samsungs senaste. Detta är dock samma processor som sitter i toppmobiler som Samsung Galaxy Z Fold 3, Sony Xperia 1 III och Xiaomi 11T Pro, så prestanda är det inget fel på.

Både till vardags och i benchmark-tester levererar mobilen alltså varorna och är – sett till rena prestanda – helt i klass med den Exynos-baserade Galaxy S21-modellen från förra vintern. Och med ett batteri på 4 500 mAh håller S21 FE också längre – 8 timmar och 48 minuter i vårt benchmarktest, vilket ska jämföras med Galaxy S21 som bara klarade 6 timmar och 13 minuter. Detta trots att S21 FE, som nämnts ovan, inte har någon adaptiv skärmuppdateringsfrekvens, vilket sliter mer på batteriet.

galleri2 galleri3 galleri1 galleri4 galleri5
<
>
Bildspel med olika motiv i Berlin fotograferade med Samsung Galaxy S21 FE. (Foto: Peter Gotschalk)

Slutsats

Men tillbaka till den avgörande frågan som måste vara: Ska du köpa Samsung Galaxy S21 FE just nu? Svaret är Nej.

I sin minsta konfiguration med 6 gigabyte minne och 128 gigabyte lagring kostar mobilen i skrivande stund 8 200 kronor, medan den ”riktiga” Galaxy S21 5G, som visserligen har sämre batteri men i gengäld en betydligt bättre kamera, i dagsläget kostar mindre än 8 000 kronor för versionen med 8 gigabyte RAM och 128 gigabyte lagring.

Därför måste vi råda dig att vänta lite om du av en eller annan anledning fortfarande har heta drömmar om Galaxy S21 FE – till exempel om du inte tar särskilt mycket bilder men skulle vilja ha Fan Edition-mobilens större batteri och Snapdragon-processor.

För om bara några veckor kommer Samsung av allt att döma att lansera den nya Galaxy S22-serien, och då kommer två saker att hända. För det första försvinner de ursprungliga Galaxy S21-modellerna från marknaden och för det andra sjunker Galaxy S21 FE i pris. Förmodligen till lite drygt 5 000 kronor. Det var åtminstone vad den första Fan Edition-modellen, Galaxy S20 FE, kostade i februari 2021, när Galaxy S21-serien precis hade lanserats.

Och för de pengarna är Galaxy S21 FE plötsligt ett väldigt bra köp, så håll utkik på prisjakt.nu och andra prisjämförelsetjänster om ett par veckor.

Karakter
Samsung Galaxy S21 FE 5G
Premium

Home tycker

Riktigt snygg skärm med 120 Hz uppdateringsfrekvens. Snapdragon 888 ger utmärkta prestanda och det 4500 mAh stora batteriet är en uppgradering jämfört med den ursprungliga Galaxy S21-modellen. I skrivande stund är priset för högt för förra årets teknik. Och kameran är i stort sett samma som i Galaxy S20 FE från 2020!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Ljud & Bild
Rulla till toppen