Jag måste erkänna det direkt. Jag blir mer och mer skeptisk till själva konceptet med vikbara mobiler. Vi har redan recenserat flera sådana och tekniskt sett är det riktigt imponerande vad tillverkare som Motorola och Samsung har åstadkommit på kort tid.
Men ändå börjar hela fenomenet påminna mig om den våg av 3D-produkter som översvämmade marknaden för ungefär tio år sedan. Allting skulle vara i 3D – och allra mest din TV – men hur mycket tillverkarna än hyllade tekniken så var kunderna mest likgiltiga.
Och även om det kan verka ovetenskapligt och subjektivt så får jag mer och mer intrycket av att de flesta kunder reagerar på exakt samma sätt på vikbara mobiler. Visst, alla tycker att tekniken är fascinerande och att det ser häftigt ut med en sådan, men ända sedan de dyra vikmobilerna började komma ut på marknaden har jag ALDRIG sett någon vanlig människa någonstans använda en sådan. Och de senaste 18 månaderna har jag bott i både Danmark, Tjeckien och Tyskland.
Enligt siffror från diverse analysföretag ska Samsung hittills ha sålt fler än två miljoner exemplar av sina äldre vikbara modeller som Galaxy Z Flip och Galaxy Z Fold 2 över hela världen, men jag är skeptisk. Det kan mycket väl vara så att min subjektiva uppfattning är felaktig, men jag är övertygad om att dessa siffror inte målar upp en riktig bild av konsumenternas intresse.
Och det beror inte på att tekniken inte har förbättrats. För det har den, vilket mitt test också visar. Men i praktiken är det helt enkelt ytterst få som vill eller behöver använda en hopfällbar mobil till vardags. Speciellt i surfplatteformatet som Galaxy Z Fold 3 erbjuder.
Visst är tanken på att kunna använda sin telefon både som en vanlig smartmobil och som en surfplatta fascinerande, men i slutändan orkar man inte hålla på och öppna mobilen och fälla ihop den hela tiden. Det är för opraktiskt för vardagligt bruk, och det säger jag också av egen erfarenhet efter att ha haft åtskilliga vikbara modeller i händerna de senaste två åren. Varje gång jag testat färdigt en Galaxy Z Fold-modell har jag sett fram emot att bli klar så att jag kunnat återgå till min vanliga mobil.
Jag inser naturligtvis att inte alla håller med om min åsikt, och om du råkar vara en av de som verkligen gillar vikbara mobiltelefoner så läs vidare, för då blir du inte besviken på Samsung Galaxy Z Fold 3.
Utseende och konstruktion
Nåväl, låt mig börja själva testet med att göra en sak helt klar: Om du redan har en Galaxy Z Fold 2 så behöver du inte investera i efterträdaren. Skillnaderna mellan de två modellerna är alldeles för små för det.
Precis som 2:an är Galaxy Z Fold 3 robust och solid. Det märker man så fort man får mobilen i handen. Framför allt när man fäller ihop och fäller ut den. Det är så mycket motstånd i gångjärnen att den är svår att öppna med en hand. Själva mobilen, som är gjord av glas på framsidan och en aluminiumlegering på baksidan, verkar vara så tålig att man inte behöver vara nervös för att hålla hårt i den eller till och med för att tappa den.
Redan Galaxy Z Fold 2 hade redan utrustats med gångjärn där själva gångjärnsområdet var inbyggt i ett anpassat cylindriskt hus – mycket exakt utformat för att skydda så bra som möjligt mot damm och smuts.
Galaxy Z Fold 3 har fått gångjärnet förstärkt ytterligare genom att konstruktionen är gjord av så kallat Armor Aluminium. Enligt Samsung gör det alltihop ungefär 10 procent mer hållbart, vilket ärligt talat är svårt att bekräfta i praktiken. Men det kan säkert stämma.
Den viktigaste förbättringen är at Galaxy Z Fold 3 numera har IPX8-certifiering, vilket i praktiken innebär att telefonen är vattentät ner till 1,5 meters djup i 30 minuter. Den är dock inte dammtät.
Skärm
När det gäller skärmarna på den senaste vikbara Samsungen så är de i stort sett samma som förut. Galaxy Z Fold 3 har en frontskärm på 6,2 tum, som visserligen är väldigt smal (25:9-format) men ändå har tillräckligt med plats för att man ska kunna använda den hopfällbara mobilen som en vanlig mobil – inklusive alla appar – utan att fälla upp den. Nytt för i år är dock att framskärmen har en uppdateringsfrekvens på 120 Hz – alltså samma som den 7,6 tum stora uppfällbara skärmen.
Denna är gjord av så kallat Ultra Thin Glass (UTG), som är en slags glaslegering med ett tunt lager plast som skyddande lager och böjbart glas under.
Det känns inte riktigt som äkta glas, och det mjuka materialet gör också att man kan se ett veck som löper går över skärmen, även när den är uppfälld.
Det stör dock inte användarupplevelsen eller bildkvaliteten, som i stora drag är i klass med vad vi är vana vid från Samsungs andra toppmodeller. I samma anda har Galaxy Z Fold 3 även HDR10+ som optimerar bilden när det gäller färgåtergivning och kontrast.
Det mest karaktäristiska med den vikbara skärmen är 4:3-formatet, vilket innebär att skärmens proportioner motsvarar bilden på äldre bildrörs-TV-apparater. De flesta appar anpassar sig utan problem till det speciella formatet, men när man tittar på video får man finna sig i ganska så breda svarta fält både ovanför och under bilden. Om man inte letar reda på äldre TV-klipp på YouTube från den gamla goda tiden innan flatskärms-TV:n gjorde sitt intåg …
En nyhet är att Galaxy Z Fold 3 stöder Samsungs S Pen.
S Pen finns även i två helt nya versioner – S Pen Fold Edition och S Pen Pro – som dock måste köpas separat. I och med stödet för S Pen får telefonen nya produktivitetsfunktioner, inklusive mer flexibel multitasking och det så kallade flexläget som gör att man kan flytta den aktiva delen av en app till den ena halvan av skärmen när telefonen är uppvikt, då visas det en panel längst ned på skärmen med extra kontroller.
Ljud
Galaxy Z Fold 3 utmärker sig genom att ha riktigt bra samtalskvalitet. Och är ju faktiskt ganska många människor som någon gång emellanåt pratar i sina telefoner!
Det finns ingen fysisk kontakt för hörlurar, så man måste ansluta sina hörlurar eller öronproppar via Bluetooth. Däremot har den vikbara mobilen en dynamisk ljudbild med massor av tryck i alla frekvensregister.
Extra överraskande är dock att Galaxy Z Fold 3 även är utrustad med två utmärkta stereohögtalare som har ett kraftfullt ljud. Faktum är att både ljudkvalitet och volym är så imponerande att telefonen låter bättre än många av alla billigare Bluetooth-högtalare man kan köpa för ett par hundralappar.
Kamera
I grund och botten har Galaxy Z Fold 3 samma kamerakonstruktion som sin föregångare. Det vill säga tre objektiv: ett riktigt ultravidvinkel, ett normalt vidvinkel samt ett tele. En bra kombination av brännvidder som är praktisk för fotografering till vardags.
Kamera-appen har en mängd olika foto- och videoinställningar och i automatiskt läge är gränssnittet helt rent, med bara val av brännvidd, filter och automatisk hjälp. I manuellt läge kan man som vanligt justera ISO, fokuspunkter, vitbalans och exponeringskompensation. Men även kontrast och färgmättnad samt manuell växling mellan bländare.
Appen har också ett par specialfunktioner som utnyttjar den hopfällbara skärmen – bland annat det så kallade Capture View Mode, som visar användaren den senaste inspelningen på den nedre halvan av huvudskärmen, samtidigt som kameraläget förblir aktivt på den övre halvan.
Dessutom har Galaxy Z Fold 3, tack vare sin speciella konstruktion, två selfie-kameror. Ovanför den lilla frontskärmen hittar vi ett enda objektiv med 10 Mp som tar utmärkta bilder. På insidan finns en liten selfie-kamera så att man kan ta snabba självporträtt, vilken skärm man än använder.
Det nya är att Samsung har gömt kameran bakom skärmen, medan föregångaren hade ett litet utstansat hål i skärmen som selfie-kameran kunde se ut genom. Priset man betalar för att kameran numera sitter bakom kameran, så att man kan använda sin utfällda mobilskärm utan ett hål i bilden, är att den nya kameran bara har 4 megapixlar och att bildkvaliteten tyvärr är därefter.
Det är också möjligt att använda frontskärmen som kamerasökare, så att man kan ta riktigt grymma selfies med huvudkamerans vidvinkelobjektiv.
Sammantaget är det enkelt och smidigt att fotografera med Galaxy Z Fold 3. Under normala förhållanden lyckas automatiken pricka rätt med exponering, vitbalans och fina färger. Nattläget är däremot inget att skriva hem om, och kameran har dessutom bara 2x optisk zoom. Trots det höga priset är det uppenbart att Samsung inte har prioriterat kameran lika högt i den vikbara mobilen som i toppmodeller som Galaxy S21 Ultra.
Prestanda och funktioner
Det är ingen större poäng med en överdimensionerad, hopfällbar skärm om inte den stora skärmytan används till någonting. Men det har Samsung löst på ett förnuftigt sätt genom att låta Galaxy Z Fold 3 stödja multitasking i olika former. Man kan alltså ha flera appar öppna samtidigt på den stora skärmen, plus öppna flera fönster från samma app och se dem sida vid sida på skärmen. Med dra-och-släpp-funktionalitet på samma sätt som på datorn kan man flytta text, bilder och dokument från en app till en annan.
Och även om det naturligtvis krävs massa kraft och energi att driva en så stor mobiltelefon med så många funktioner, skärmar och kameror, så klarar sig Galaxy Fold Z 3 mer än godkänt på den fronten också. Men den vikbara mobilen har också utrustats med marknadens snabbaste processor i dagsläget: Snapdragon 888 med 5G.
På våra breddgrader är vi annars vana vid att Samsungs flaggskeppsmobiler har koreanernas egna Exynos-processorer – Galaxy S21 Ultra hade till exempel Exynos 2100 octacore – men Qualcomms bästa processor är faktiskt snabbare rakt av, vilket våra benchmarkresultat också vittnar om.
Med ett 4400 mAh-batteri har Galaxy Z Fold 3 ström som räcker större delen av dagen, men den klarar bara drygt åtta timmar i vårt benchmark-test som pressar mobilen till sitt yttersta. Föregångaren orkade över tio timmar, så det här är en liten försämring, som dock går att leva med för de flesta.
Slutsats: Galaxy Z Fold 3
Även om Samsung Galaxy Z Fold 3 har blivit ett par tusenlappar billigare än sin föregångare så är den koreanska vikmobilen fortfarande riktigt dyr! Nästan 20 000 kronor för en telefon är så mycket pengar att inte ens Apple hänger med. Även den dyraste versionen av iPhone 12 Pro Max kostar ”bara” 17 900 kronor, så man får vara riktigt förtjust i tanken på en hopfällbar mobilskärm för att Galaxy Z Fold 3 ska vara lockande.
Men om så är fallet är Samsung-mobilen en fantastisk produkt som har viktiga optimeringar som stöd för S-Pen, vattentäthet och bättre frontskärm än föregångaren.
Som vi nämnde i inledningen har vi dock börjat bli skeptiska till själva konceptet med vikbara mobiler, så någon Särskild rekommendation delar vi inte ut. Och om du redan är ett fan av Galaxy Z Fold-serien, kommer du förmodligen att köpa den senaste modellen ändå. Och på sina premisser är nya Galaxy Z Fold 3 den bästa vikbara mobilen som Samsung någonsin har gjort. Även om batteritiden kunde ha varit lite bättre.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser