Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Apple iPhone 12 Pro Max

Den alla andra ska slå

iPhone 12 Pro Max sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi någonsin har skådat.

Av / 2020-11-22 - 08:50
Apple iPhone 12 Pro Max
Peter Gotschalk

iPhone 12 Pro Max är Apples största och häftigaste mobil hittills. Men också den dyraste. Nästan 18 000 kronor måste du punga ut med för den största modellen med 512 GB inbyggt lagringsutrymme. Vi har undersökt vidundret och kan bara konstatera att även om priset är helt galet så är iPhone 12 Pro Max verkligen värd alla pengar!

Apples nya iPhone 12 Pro Max finns i färgerna silver, grafitgrå, guld och stillahavsblå. (Foto: Apple)

Utseende och konstruktion

När det gäller design är 12 Pro Max, precis som de andra iPhone 12-modellerna, unik. De mjuka, rundade kanterna som vi såg på iPhone 11 Pro har försvunnit. I stället är den kantiga formen som finns på nya iPad Air, iPad Pro samt de klassiska iPhone 4- och iPhone 5-modellerna tillbaka i alla iPhone 12-modeller, inklusive 12 Pro Max.

Rent estetiskt är det ett klokt val som ger Apples senaste telefoner en exklusiv design och en lyxig känsla. Dessutom ger de raka kanterna faktiskt ett säkrare grepp om mobilen.

Precis som vanliga iPhone 12 Pro är 12 Pro Max vattentät ner till sex meter i 30 minuter (alltså IP68-certifierad), till skillnad från föregångarens fyra meter i 30 minuter.

Det är en betydande skillnad i storlek mellan iPhone 12 Mini och iPhone 12 Pro Max, som är Apples största iPhone hittills. (Foto: Apple)

Glaset har också förbättrats på olika sätt för att öka tåligheten. Den så kallade Ceramic Shield-tekniken innebär att Apple har lagt till keramiska kristaller under gjutningen av glaset för att göra telefonen mer robust, och glaset på baksidan är dubbeljoniserat för att göra det mer reptåligt. Glaset på fram- och baksidan ligger dessutom i linje med metallramen runt mobilen, vilket skyddar glaset bättre än på en mobil där glaset är avrundat i kanterna.

Skärm och ljud

Enligt DisplayMate har iPhone 12 Pro Max den bästa mobilskärmen på marknaden. Med hela elva rekord slår den alla konkurrerande mobiltelefoner med hästlängder. Den 6,7 tum stora Super Retina XDR OLED-skärmen får toppbetyg när det gäller absolut färgexakthet, bildkontrast, kontrastförhållande, skärmreflektioner, synlig skärmupplösning och så vidare. Dessutom anser experterna på DisplayMate att Apples blixtsnabba processor och grafikmotor samt OLED-skärmens responstid är tillräcklig kompensation för att skärmen inte har någon 120 Hz-uppdateringsfrekvens, vilket de flesta Android-mobiler i samma prisklass har, utan för strömförbrukningens skull får nöja sig med en uppdateringsfrekvens på 60 Hz.

Det stämmer väl överens med våra intryck. Det finns ett litet drag av värme i färgerna, vilket syns på hudtoner, vit text mot svart bakgrund och liknande. Detta beror delvis på True Tone som anpassar vitbalansen efter det omgivande ljuset. Mobilen stöder videovisning med HDR10, HLG och Dolby Vision, och kontrasten och färgåtergivningen på film och video är fenomenal. Video har aldrig sett lika bra ut på en mobilskärm. Sedan får man bara leva med att det inte ser lika sammetslent ut när man skrollar i webbsidor eller i mobilmenyerna som det gör med exempelvis OnePlus 8 Pro.

 

De inbyggda stereohögtalarna levererar 3D-ljud med Dolby Atmos, och det är inte bara marknadssnack. Att titta på video på en iPhone 12 Pro Max är en oöverträffad upplevelse. (Foto: Peter Gotschalk)

Ljudet är också det bästa hittills i en iPhone. De inbyggda stereohögtalarna levererar 3D-ljud med Dolby Atmos och det är inte bara marknadsföringsfloskler. Prova att spela den här trailern på din iPhone 12 Pro Max så hör du tydligt vad vi menar.

Att spela spel eller titta på video på iPhone blir aldrig sig likt igen!

Kamera

Till och med iPhone Xs Max låg långt efter på kamerafronten jämfört med Android-konkurrenter från framför allt Huawei och Samsung. Det var först med iPhone 11 Pro som Apple fick en acceptabel kameramobil som hade både ultravidvinkel- och telelins samt en mer ljuskänslig sensor och bättre bildbehandling.

 

Tre kameror: en 12-megapixels 13 mm f/2,4 120-graders ultravidvinkel och en 12 megapixels 26 mm f/1,6-vidvinkel. Plus en 65 mm tele med optisk bildstabilisering och 2,5x zoom. Helt nytt är också att kameran har en LiDAR-skanner som används för att skanna motivets pixeldjup. (Foto: Apple)

Men med de nya iPhone 12 Pro-modellerna tar Apple ett sjumilakliv framåt. 12 Pro Max har inte bara en betydligt bättre kamera än sin föregångare, den är helt enkelt en av de allra bästa kameramobilerna som över huvud taget går att köpa för pengar.

Det finns tre kameror med sammanlagt 5x optisk zoom. En 12-megapixels 13 mm f/2,4 120-graders ultravidvinkel och en 12 megpixels 26 mm f/1,6-vidvinkel. Plus en 65 mm tele med optisk bildstabilisering och 2,5x zoom.

Färgåtergivningen i bland annat landskapsbilder är bland det bästa vi har sett från någon mobilkamera. (Foto: Peter Gotschalk)

En nyhet är att kameran har en LiDAR-skanner, som används för att skanna motivets pixeldjup. Fördelen med LiDAR är att kameran fokuserar bättre i svagt ljus och att porträtt som tas med vidvinkel i svagt ljus blir jämnare belysta och bättre exponerade. LiDAR-skanning fungerar inte på långa avstånd, men fungerar utmärkt när det är mörkt och motivet är tillräckligt nära. LiDAR används också om man vill skanna och mäta upp ett rum, till exempel för Augmented Reality, där man kan leka med kul effekter i AR-appar.

Bästa återgivningen av hudtoner i dagsljus från någon mobilkamera. (Foto: Marcus Engelbrecht)

Frontkameran heter True Depth-kamera på Apple-språk, och förutom att stödja Face ID, som identifierar användaren av mobiltelefonen, har den samma 12 Mp-upplösning som de andra kamerorna.

Summa summarum tar iPhone 12 Pro Max bilder med oöverträffat hög bildkvalitet. Inte minst när det gäller motiv i svagt ljus. Kamerans HDR-egenskaper är också praktiska för exempelvis landskapsbilder och har den bästa återgivningen av hudtoner i dagsljus av alla mobilkameror hittills.

Dagen närmar sig sitt slut. Men iPhone-kameran lyckas föreviga solnedgången utan överexponering och med massor av detaljer. (Foto: Peter Gotschalk)

Prestanda och funktioner

Under skärmen sitter Apples senaste och mest kraftfulla processor, A14 Bionic, som vi först bekantade oss med i nya iPad Air. A14 Bionic är ett 5 nm-chip vilket enligt Apple ger plats för ett oöverträffat antal transistorer. Detta gör iPhone 12 Pro Max blixtsnabb, vilket våra benchmark-tester också bekräftar. I nästan alla prestandatester sopar den mattan med toppmodeller som Samsung Galaxy Note 20 Ultra, OnePlus 8 Pro och Sony Xperia 5 II.

Ultravidvinkel ger stort djup i bilderna. (Foto: Peter Gotschalk)

Observera att den lilla USB-laddaren vi känner igen från tidigare iPhone-modeller ingår inte till någon av iPhone 12-modellerna. Den välkända Lightning-till-USB-kabeln ingår, men laddaren måste alltså köpas separat. Till exempel Apples nyligen lanserade MagSafe-laddare – en trådlös laddare med en rund Qi-laddplatta som är magnetisk och sätts fast på baksidan av telefonen.

Det kommer säkert att reta många användare att man inte får laddaren på köpet när man lägger så mycket pengar på en mobil, men Apples argument är att det är slöseri med resurser, eftersom många av oss fortfarande har så många av de små laddarna liggande. Och det är ju inte helt osant.

Ströget i Köpenhamn på kvällen med normal exponering. (Foto: Peter Gotschalk)

Slutsats

Detta är inget annat än den bästa mobiltelefonen Apple någonsin har gjort. Den stora skärmen får toppbetyg för färgåtergivning, kontrast och ljusstyrka och är helt fantastisk att titta på bilder och film på. Prestanda är fenomenala och placerar iPhone 12 Pro Max långt före konkurrenterna, och när man snart kan använda 5G på allvar har man en vansinnigt snabb mobil.

Dessutom är iPhone 12 Pro Max enligt vår åsikt marknadens bästa kameramobil just nu. Inte bara för amatörer, för tack vare kamerornas stora möjligheter (inklusive LiDAR) och mobilens intelligenta bildbehandling har även fotoentusiaster ett kraftfullt verktyg i fickan.

Karakter
Apple iPhone 12 Pro Max
High End

Home tycker

Marknadens snabbaste mobiltelefon. Enastående kamera med sublim bild- och videokvalitet, ljusstark skärm med naturtrogna färger. 5G, vattentät och robust, integrerat MagSafe. Skärm med 60 Hz uppdateringsfrekvens. Levereras utan laddare. Saltad prislapp.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Ljud & Bild
Rulla till toppen