Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Xiaomi 14 Ultra

Kinesiskt kameramonster

Xiaomi 14 Ultra kunde ha varit årets bästa mobil, men var är AI-funktionerna?

Av / 2024-05-03 - 09:05
Xiaomi 14 Ultra
Peter Gotschalk

Vi fick aldrig testat Xiaomi 14 Ultras direkta föregångare, Xiaomi 13 Ultra, men vi har haft Xiaomi 13 Pro, Xiaomi 13T Pro och Xiaomi 14 på testbänken, varav den senare, tillsammans med Ultra-modellen, lanserades på den globala marknaden redan i slutet av februari i samband med Mobile World Congress i Barcelona. Men även om Xiaomi 14 kunde köpas i butik ganska så direkt efter lanseringen har Xiaomi 14 Ultra först kommit ut på marknaden helt nyligen.

Det är alltid spännande att testa Xiaomis mobiler, för som tidigare tester visar så varierar kvaliteten en hel del. Vi hade nästan bara bra saker att säga om Xiaomi 14 och Xiaomi 13T Pro, som var och en på sitt sätt levererar riktigt bra kvalitet för pengarna, men vi var mer skeptiska till Xiaomi 13 Pro som led av en rad småfel och skavanker.

Xiaomi 14 kom till butikerna i Kina redan i oktober 2023, medan Xiaomi 14 Ultra presenterades för kineserna först den 22 februari, några dagar före den globala lanseringen på MWC 2024, vilket förmodligen också är skälet till att mobilen först nu har blivit tillgänglig på våra breddgrader.

Jämfört med Xiaomi 14 har Xiaomi 14 Ultra en större skärm, men den största skillnaden är den häftiga kameran, som tar så mycket plats att Ultra nog har den största kameramodulen vi någonsin sett på en mobiltelefon.

Xiaomi 14 Ultra
Xiaomi 14 Ultra har en extremt framträdande, rund kameramodul på baksidan. Den är gott och väl 4 mm tjock och tar upp nästan hela den övre tredjedelen av mobilens baksida. (Foto: Peter Gotschalk)

Men även priset är häftigt. Vårt testexemplar kostar 18 000 kronor, vilket bara är 1 500 kronor mindre än motsvarande version av Samsung Galaxy S24 Ultra med samma mängd RAM och lagringsutrymme. Så Xiaomi 14 Ultra har en hel del att leva upp till.

Utseende och konstruktion

Som nämnts har Xiaomi 14 Ultra en extremt framträdande rund kameramodul på baksidan. Den är drygt 4 mm tjock och tar upp nästan hela den övre tredjedelen av mobilens baksida.

Xiaomi 14 Ultra
Mobilen går att köpa i två färger – svart och vit – som båda har en helt platt baksida täckt med veganskt läder. Materialet har en knottrig struktur som ligger skönt i handen och som absolut inte suger åt sig fingeravtryck.

Rent designmässigt är det milt sagt inte helt optimalt. Kameran gör att mobilen nästan ”tippar” om man håller den i handen eller lägger den på ett bord.

Mobilen går att köpa i två färger – svart och vit – som båda har en helt platt baksida täckt med veganskt läder. Materialet har en knottrig struktur som ligger bra i handen och som absolut inte suger åt sig fingeravtryck.

På framsidan har Xiaomi 14 Ultra, precis som sin lillebror, en platt skärm som omgärdas av en smal ram, och både på/av- och volymknapparna är bekvämt placerade på telefonens högra sida. Frontkameran är inbyggd i ett stansat hål i skärmen.

Xiaomi 14 Ultra är IP68-certifierad, men till skillnad från de flesta av sina föregångare skyddas inte skärmen av Gorilla Glass Victus, utan i stället av ett förstärkt glas som Xiaomi själva har utvecklat och kallar för ”Shield Glass”. Enligt flera källor ska Shield Glass vara ännu mer hållbart än Gorilla Glass Victus 2, men det är inget som vi har kunnat prova.

Skärm och ljud

Xiaomi 14 Ultra har en stor 6,73-tums AMOLED-skärm med WQHD+-upplösning (3200 x 1440), vilket motsvarar en bildskärpa på hela 522 ppi. Dessutom har skärmen precis som på Xiaomi 14 en adaptiv uppdateringsfrekvens på 120 Hz, HDR10+ och en maximal ljusstyrka på 3 000 nits. Skärmbilden är alltså extremt ljusstark och tack vare den höga pixeltätheten också knivskarp.

Ljusstyrkan gör skärmen användbar i dagsljus – även när solen skiner – och svärtan är också utmärkt.

Lägger man Xiaomi 14 Ultra sida vid sida med Samsung Galaxy S24 Ultra märker man dock snabbt att den senare har synbart bättre och svartare svärta, även om Xiaomi 14 Ultra faktiskt har HDR-förbättring baserad på artificiell intelligens, som är gjord för att få videor att se bättre ut genom att framhäva fler detaljer i ljusa och mörka områden.

Xiaomi 14 Ultra
Med en maximal ljusstyrka på upp till 3 000 nits är skärmen extremt ljusstark och tack vare den höga pixeltätheten är den dessutom knivskarp. (Foto: Peter Gotschalk)

När det gäller ljud har Xiaomi 13 Pro inbyggda stereohögtalare som visserligen kan spela tillräckligt högt, men ljudbilden är lite tunn. Som tur är stöds både Dolby Atmos och aptX från Qualcomm, som optimerar ljudet när man streamar trådlöst via Bluetooth.

Kamera

Förra året inledde Xiaomi ett samarbete med den tyska kameratillverkaren Leica, som även haft ett nära samarbete med kinesiska Huawei under flera år. Tillsammans producerade de två företagen klassiska kameratelefoner som Huawei P30 Pro, men sedan den omtalade amerikanska bojkotten på ett par år förstörde Huaweis mobilförsäljning kom det inte som någon större överraskning att Leica nyligen skilde sig från Huawei och i stället hittade en ny kinesiska mobiltillverkaren att bli ihop med.

Xiaomi 14 Ultra
Huvudkameran på 50 Mp sticker ut som frontfiguren för den fyrdubbla kamerauppsättningen med en bildsensor som är fysiskt större än i de flesta andra smartmobiler. (Foto: Peter Gotschalk)

Xiaomi 13 Pro var den första ”Leica-mobilen” som blev tillgänglig på den svenska marknaden, och den visade redan förra året väldigt bra takter när gäller kameran. Och med Xiaomi 14 Ultra höjer Xiaomi och Leica tillsammans ribban ännu mer.

Huvudkameran på 50 Mp sticker ut som frontfiguren för den fyrdubbla kamerauppsättningen med en bildsensor som är fysiskt större (Sony LYT-900 på 1 tum) än de som vanligtvis finns i de flesta andra smartmobiler, inklusive iPhone 15 Pro Max (1/1,28 tum) och Samsung Galaxy S24 Ultra (1/1,3 tum). En större sensor samlar in mer information, vilket leder till bättre bilder och ett större dynamiskt omfång. Den jättelika sensorn kombineras med ett objektiv som har en variabel bländare från f/1,63 till f/4,0. De tre andra objektiven i den fyrdubbla kameran – en 122° ultravidvinkel respektive två teleobjektiv (75 mm telemakro och 120 mm periskop) – är alla på 50 Mp, precis som huvudkameran.

Precis som föregångarna har Xiaomi 14 Ultra fått speciella speciella ”Leica-filter” i kameramjukvaran som gör det möjligt även för amatörer att ta spännande bilder med mycket atmosfär och själ.

Det finns också så kallade ”fotografiska stilar”, som tar bilder med en speciell justering och förinställning av ton, tonalitet och textur. I kameramjukvaran kan användaren definiera sina egna fotografiska stilar, eller helt enkelt välja mellan två sådana förinställningar: ”Leica Vibrant” och ”Leica Authentic”, där den förstnämnda är dynamisk och sprudlande medan den sistnämnda ger neutrala bilder med naturliga färger.

Xiaomi 14 Ultra tar utmärkta bilder i praktiskt taget alla situationer och speciellt porträttbilder med bokeh-effekt blir lysande med stort djup och kontrast. Kameran lyckas också behålla djupet i bilder med större motiv.

Halvprofessionella fotografer som annars skulle föredra Sony Xperia 1 V om bilder ska tas med mobilen, har också goda skäl att överväga Xiaomi 14 Ultra i stället.

xiaomi14ultra_zoom_05 xiaomi14ultra_zoom1 xiaomi14ultra_zoom2 xiaomi14ultra_zoom32 xiaomi14ultra_zoom5
<
>
Kameran lyckas behålla djupet i bilder av större scener. Här är motivet en gatubild i Shenzhen, Kina, fotograferad med 0,5x, 1x, 2x, 3,2 och 5x optisk zoom. (Foto: Peter Gotschalk)

Mobilen kan ta bilder både i JPEG- och RAW- och Ultra RAW-format och tack vare den överlägsna kamerakonfigurationen som fångar ett ymnighetshorn av rådata kan skickliga fotografer göra sina bilder ännu bättre genom att redigera i program som Adobe Lightroom.

Telemakrolinsen (75 mm) på 50 Mp har optisk bildstabilisering och kan ta helt skarpa bilder nära motivet. Som dessa friterade bläckfiskar. (Foto: Peter Gotschalk)

Om inte det skulle vara nog kan man investera i så kallade Xiaomi 14 Ultra Photography Kit, som är en extra modul som fästs på mobiltelefonen och bland annat lägger till ett 1 500 mAh-batteri, en zoomspak, tvåstegs utlösare, en 67 mm-filteradapter, en videoknapp och en användardefinierad ratt som kan styra exempelvis bländarexponering.

Uttryckt på ett annat sätt: Om kameran är din högsta prioritet när du köper en mobiltelefon så är det Xiaomi 14 Ultra du ska köpa just nu.

Prestanda och funktioner

Bakom skärmen på på Xiaomi 14 Ultra sitter det en Snapdragon 8 Gen 3-processor, samt 16 gigabyte RAM och 512 gigabyte inbyggd lagring i den konfigurationen vi har testat. Och det märks.

Bland annat Samsung Galaxy S24 Ultra och OnePlus 12 har samma processor som Xiaomi 14 Ultra, men den kinesiska kameratelefonen är snabbare än dem båda i alla benchmark-tester. Vi har bara testat en enda Snapdragon 8 Gen 3-telefon som klarar sig bättre än Xiaomi 14 Ultra och det är den dedikerade gaming-mobilen Asus ROG Phone 8 Pro.

Och de höga prestanda som vi kan mäta med diverse benchmark-appar återspeglas i den dagliga användningen, där Xiaomi 14 Ultra är så snabb att man skulle kunna tro att man styrde mobilen med tankekraft.

xiaomi14ultra_bokeh1 xiaomi14ultra_bokeh2 xiaomi14ultra_bokeh3
<
>
Framför allt porträttbilder med bokeh-effekt (här med brännvidder 23 mm, 35 mm respektive 75 mm) blir utmärkta med stort djup och kontrast. (Foto: Peter Gotschalk)

Med det sagt finns det en sak som sänker totalbetyget för Xiaomi 14 Ultra. Vid lanseringen lade Xiaomi stor vikt vid olika AI-baserade funktioner, som en automatisk textningsfunktion för video – som vi inte lyckades hitta – samt en bildsökning som redan finns i Google Foto. Mest av allt såg vi dock fram emot AI Portrait, en funktion som påstods kunna förvandla selfies till en 3D-avatar av användaren, som sedan kunde infogas i fotorealistiska scener. Att vi skriver ”påstods” beror på att funktionen i skrivande stund fortfarande inte har lanserats, trots att Xiaomi hade lovat att den skulle komma i mars. Det finns alltså verkligen inte mycket artificiell intelligens i Xiaomi 14 Ultra och det gör mobiltelefonen mindre intressant än Samsung Galaxy S24 Ultra (som kostar lika mycket) för alla utom de största kameraentusiasterna.

Dessutom har Xiaomi ersatt sitt användargränssnitt Mi UI med nya HyperOS. Det är ingen revolutionerande uppgradering och det mesta är sig likt. Vilket innebär att det kanske är lite väl kinesiskt för somligas smak när det gäller design och uppbyggnad.

Selfie-kameran på 32 Mp tar utmärkta porträttbilder. (Foto: Peter Gotschalk)

Slutsats

Xiaomi 14 Ultra är en av de bästa kameramobilerna vi har provat. Dessutom levererar den varorna när det gäller kraft och tempo, plus att skärmen är enastående och har gott om ljusstyrka. Därför är det lite synd att Xiaomi inte har blivit helt färdiga med AI-funktionerna, som kunde ha blivit den sista pricken över i!

Karakter
Xiaomi 14 Ultra
High End

Home tycker

Kanske marknadens bästa mobilkamera just nu. Blixtsnabba prestanda och toppspecifikationer rakt igenom. Lite för tunt ljud från de inbyggda högtalarna. Kameramodulen är så stor att mobiltelefonen ”vickar” på bordet. AI-funktionerna är inte färdiga.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Nya Sony Xperia 1 VI är inte lika unik som föregångarna

Det bästa kinesiska alternativet till Samsung Galaxy S24 Ultra, men ...

Vad hände med Edge?

En kapabel träningsklocka

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Ljud & Bild
Rulla till toppen