Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Xiaomi 14

Ett av de få flaggskeppen i mindre format

Xiaomi har klämt in topprestanda och riktigt bra kameror i en ovanligt slank mobil.

Av / 2024-02-28 - 00:01
Xiaomi 14
Jonas Ekelund

En gång i tiden hade Sony sina Xperia Compact-modeller som i princip var som flaggskeppsmodellen utan större kompromisser, fast i fickvänligt format. Ända sedan dess har man fått gå upp i maxformat om man vill ha alla finesser och prestanda. Men nu har Xiaomi låtit sin mindre 14-modell få samma insida som den kommande Xiaomi 14 Ultra. Skillnaden är i princip Ultrans större skärm och en extra telefotokamera. Mycket trevligt för dem som har mindre händer eller trånga fickor.

Utseende och konstruktion

Det är svårt att bli upphetsad över, eller ens se någon större skillnad mellan skärm-sidan av dagens mobiler. Men den har åtminstone en smal ram runt skärmen. Till Norden får vi den svarta och gröna varianten, där vi nog hade föredragit den gröna över testexemplarets trista mattsvarta baksida. Baksidan känns lite plastig och hal, även om det är bättre än föregångarens såphala baksida. Telefonen är damm- och vattentät enligt IP68 så man behöver inte vara speciellt rädd om den utomhus.

Foto: Xiaomi

Skärm

Skärmen är lika stor som förra modellen men har fått högre upplösning och har fått betydligt högre tillfällig ljusstyrka. Panelen är dessutom uppgraderad till LTPO OLED, vilket gör att man kan använda 120 Hz uppdateringsfrekvens utan att suga lika mycket kraft ur batteriet. Vi tyckte dock inte att den ökade ljusstyrkan märktes vid normal användning, även om den definitivt är tillräckligt ljus. Skärmen har bra färgåtergivning och naturligtvis utmärkt kontrast. Den har även uppgraderats till Gorilla Glass Victus för bättre motståndskraft.

Xiaomi 14
Gränssnitt och inställningar för kameran. (Skärmbilder: L&B Home)

Kamera

Tack vare det samarbetet med Leica har det hänt mycket med kamerorna sedan förra året. En ny större Leica Light Fusion 900-bildsensor med större bildpunkter ger bättre mörkerprestanda för huvudkameran. Telefotokameran har uppgraderats till 50 megapixel, precis som förra årets Xiaomi 13 Ultra, och samma uppgradering har ultravidvinkeln fått. Trots det har ingen av dem tappat i ljusstyrka. En mycket stark kamerauppsättning för en mobil som inte är Pro/Ultra/Max-modellen.

xiaomi 14 tele xiaomi 14 ultrawide xiaomi 14 wide xiaomi 13 pro wide xiaomi 13 pro ultrawide xiaomi 13 pro tele iphone 15 pro max tele iphone 15 pro max ultrawide iphone 15 pro max wide
<
>
iPhone 15 Pro Max main camera (Foto: Jonas Ekelund)

I en sida-vid-sida jämförelse med Xiaomi 13 Pro så måste vi säga att bildkvaliteten är lika bra, eller bättre för både vidvinkel- och telefoto. Och det är inget dåligt betyg då just kameran var det vi hyllade med den modellen. Med standardkameran märker vi en ökad dynamik, bättre prestanda i HDR-läge och bättre färgåtergivning och detaljer vid mörkerfoto. Detta är en kameramobil att ta på allvar.

IMG_20240226_195907 xiaomi 14 color chart xiaomi 14 dark
<
>
Snygg bokeh och fin skärpa trots de krävande fotoförhållandena. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Användning

Xiaomi har bytt ut sitt tidigare gränssnitt MiUI mot det nya HyperOS. Det är ingen revolutionerande uppgradering utan det mesta är sig likt. Dock finns det fler anpassningsmöjligheter, fler smarta funktioner under huven och mobilen är inte lika nedskräpad med onödiga appar som förr. Vi uppskattar att Galleri-appen numera är integrerad med Google Photos så att man inte behöver ha två appar.

Xiaomi 14 HyperOS (Foto: Jonas Ekelund)

Det hade inte varit 2024 utan en massa prat om AI-funktioner. Förutsättningarna finns där med den utmärkta AI-prestandan i Snapdragon-systemkretsen. Vid presentationen pratade Xiaomi om dels en automatisk textningsfunktion för video som vi inte lyckades hitta, dels om en bildsökning som ju redan finns i Google Photos. Kioskvältaren var dock AI Portrait som ska förvandla en mängd selfies till en 3D-avatar av dig som du sedan ska kunna stoppa in i fotorealistiska scener. Spännande men lite oroande med tanke på fejkade bilder online. Funktionen verkar dock inte finnas tillgänglig i skrivande stund, så vi förmodar att den kommer senare i en uppdatering.

Prestanda

Årets upplaga av Snapdragon 8-systemkretsen är verkligen ingen snigel som vi sett med Galaxy S24 Ultra, Oneplus 12 och Asus ROG Phone 8 Pro. Xiaomi 14 lyckas faktiskt hålla sig på samma nivå, eller bräcka dem i flera tester. Förutom ROG Phone så klart, som spelar i en egen liga. Speciellt grafikprestanda imponerar på oss, där den i enstaka fall har 50 procent bättre prestanda än den dyra toppmodellen Galaxy S24 Ultra. Det här är en seriöst snabb mobil.

Det är bra fart på Snapdragon-processorn (Grafik: L&B Home)

Tack vare den strömsnålare skärmen är batteritiden riktigt bra, enligt Geekbench batteritest räcker den 50% längre än den lika dyra Google Pixel 8 Pro som ändå är en större mobil med större batteri.

Slutsats

Jämfört med en annan nysläppt premiummobil, Samsung Galaxy S24, är Xiaomi 14 lite större och aningen dyrare. Men då får man en större och högre upplöst skärm, mycket snabbare laddning, betydligt bättre vidvinkel- och telefotokamera. Samt, håll i er, mer än dubbelt så hög AI-prestanda som Samsungs så kallade AI-mobil. En av de få flaggskeppsmobilerna i mindre format och definitivt ett bra köp.

Karakter
Xiaomi 14
High End

Home tycker

Riktigt bra Leica-kameror. Utmärkt skärm. Liten med tanke på prestanda. Blixtsnabb laddning. Baksidan känns plastig och hal. Ingen wow-faktor. Var är de utlovade AI-funktionerna?

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Ljud & Bild
Rulla till toppen