Förra året lät OnePlus bli att lansera en Pro-version av sin OnePlus 11-mobil och satsade i stället på att göra standardversionen av sin senaste modell till en riktig toppmodell.
Man måste säga att det lyckades över all förväntan, för här fick kunderna verkligen valuta för pengarna i form av en förhållandevis billig smartmobil med skyhöga prestanda, fin skärm, bra kamera, rejäl batteritid och blixtsnabb laddning. Det var bara bristen på trådlös laddning som drog ner helhetsbetyget.
Därför är det naturligtvis logiskt för OnePlus att upprepa succén, det är också planen med OnePlus 12, som först nu har lanserats internationellt men som faktiskt lanserades i Kina i början av december förra året för att markera den kinesiska mobiltillverkarens tioårsjubileum.
En sak är dock annorlunda i år. För första gången har OnePlus även lanserat den så kallade R-modellen – OnePlus 12R – på den europeiska marknaden. Detta är en något nedgraderad version av toppmodellen som kostar mindre men som har fokus på prestanda. I själva verket är den väldigt lik OnePlus 10T, som vi testade redan 2022. Vi återkommer med ett test av OnePlus 12R i början av februari.
Men här ska det handla om OnePlus 12, som på alla sätt och vis är en naturlig uppgradering av förra årets föregångare. I grund och botten är det samma mobiltelefon som bygger på samma koncept, men med bättre specifikationer här och där för att locka både nya och gamla kunder.
Design och konstruktion
Bortsett från att OnePlus 12 är en smula större och tyngre än OnePlus 11 så ser den nya telefonen precis ut som sin föregångare!
På baksidan sitter en rund kameramodul som nästan smälter in i aluminiumramen som omger hela mobilen.
På höger sida sitter på/av-knappen samt knappen som reglerar ljudnivån, medan den lilla omkopplaren som växlar mellan ljud, vibration och tyst läge, sitter på motsatt sida.
Baksidan av telefonen är skyddad av Gorilla Glass 5 och skärmen är gjord av Gorilla Glass Victus 2.
Vårt testexemplar hade en mattgrön färgton (som OnePlus kallar för Flowy Emerald) och som påstås vara inspirerad av floder som korsar ett bergslandskap i södra Alperna, men som mest ser ut som grön marmor. Det är nog en fråga om tycke och smak om man tycker att färgen är elegant eller kitsch. Lyckligtvis finns telefonen även i diskret mattsvart. Oavsett färg så har OnePlus 12 hög byggkvalitet och känns robust i handen.
När det gäller IP-certifiering är OnePlus 12 en liten förbättring jämfört med OnePlus 11, som var IP64-certifierad. Den nya modellen är IP65-certifierad, vilket i praktiken innebär att den är helt dammtät samtidigt som den även ska skyddas mot kraftiga vattenstänk från alla tänkbara håll.
Skärm och ljud
Att OnePlus 12 är något större än sin föregångare gäller även skärmen, som nu är på 6,82 tum (i stället 6,7 tum).
Mobilens böjda skärm har en knivskarp och högupplöst bild som nästan är sammetslen att använda. Dessutom är ljusstyrkan upp till häftiga 1 600 nits, vilket i praktiken gör att skärmen kan användas utomhus utan problem även om solen skiner från en molnfri himmel. I speciella situationer, till exempel om explosioner eller starka ljusblixtar dyker upp i videor eller spel, stöder skärmen till och med en maximal ljusstyrka på upp till 4 500 nits. Kom ihåg solglasögon!
Uppdateringshastigheten är adaptiv upp till 120 Hz, vilket i praktiken innebär att skärmfrekvensen anpassar sig automatiskt efter vad som händer på skärmen. OnePlus 12 stöder även Dolby Vision HDR, så att man kan titta på filmer och serier i Dolby Vision.
En mycket välkommen nyhet är den som OnePlus kallar för ”Aqua Touch”. I ett regnigt land som Sverige vet vi nog alla hur svårt det kan vara att hantera sin telefon om skärmen blir blöt. Fingertryckningar på skärmen tolkas helt enkelt fel. Men med OnePlus 12 är det problemet ett minne blott.
Vi testade OnePlus 12 på en resa till San Francisco, där det regnade mest hela tiden. Ändå var det inga problem att använda mobilen utomhus för att till exempel söka och navigera i Google Maps. Hur blöt skärmen än blev. Däremot var de två andra medhavda mobilerna från Apple och Samsung nästan värdelösa så fort skärmen blev blöt.
Vi vet inte riktigt hur Aqua Touch fungerar. OnePlus har i alla fall inte avslöjat något. En kvalificerad gissning är dock att det är mjukvara snarare än hårdvara. Hur som helst fungerar funktionen felfritt. Snyggt!
Även när det gäller ljudet är OnePlus ännu en gång kung på mobilmarknaden. Telefonen är givetvis utrustad med aptX från Qualcomm som optimerar ljudet när man streamar trådlöst via Bluetooth och de integrerade högtalarna har Dolby Atmos, så ljudet är skarpt och har massor av detaljer om man använder telefonen för att titta på video eller spela spel utan hörlurar.
Kamera
OnePlus 12 har fått en rejäl uppgradering av kamerorna jämfört med sin föregångare. Bara ultravidvinkellinsen är densamma.
Huvudkamerans vidvinkel är nästan identisk med motsvarande kamera i OnePlus Open, den kinesiska vikbara mobilen från i höstas. Den har 50 Mp och är baserad på Sonys senaste LYTIA-808-sensor (OnePlus Open har LYTIA-T808 med 48 Mp), som bland annat använder Dual-Layer Transistor Pixel-teknik som optimerar ljusinsamlingen genom att separera och stapla två lager av pixeltransistorer under fotodioderna, vilket ska förbättra bildkvaliteten i svagt ljus.
Sist men inte minst har OnePlus 12 en ny 64 Mp OmniVision OV64B-telelins med 3x äkta optisk zoom plus 6x hybridzoom.
Sammantaget klarar sig den nya kameran bra. Vi har tagit en hel del olika testbilder i olika situationer och överlag är kameran väldigt mångsidig och lyckas producera detaljerade bilder i ett brett spektrum av brännvidder.
Olika ljusförhållanden hanteras också briljant, både fokus och skärpa bibehålls även vid den högre 6x-zoomnivån. Även färgåtergivningen och vitbalanskontrollen är godkänd och våra testbilder visar att OnePlus 12 hanterar bildbrus riktigt effektivt.
Prestanda och funktioner
OnePlus 12 är en av de första mobiltelefonerna med Qualcomms senaste Snapdragon 8 Gen 3-processor som vi har testat. OnePlus utlovar nästan superkrafter tack vare den nya processorn och ett antal optimeringar av Oxygen OS, som de har döpt till ”Trinity Engine”. Tanken är att olika hårdvarukomponenter som CPU, ROM och RAM ska prestera bättre tack vare bättre mjukvaruintegration.
Dessutom har OnePlus 12 utrustats med inget mindre än ”Dual Cryo-velocity VC Cooling System”, alltså en ny lösning för att kyla ner mobiltelefonen när man till exempel spelar spel och som bland annat består av en större ”vapor chamber” än i tidigare modeller.
Tyvärr är inget av detta något vi märkte av när vi testade OnePlus 12. I dagligt bruk går den verkligen blixtsnabbt, ingen tvekan om den saken, men i benchmark-tester var resultaten varierande.
Lite grovt kan man säga att benchmark-testerna som mäter rena CPU-prestanda (som Geekbench 6 och PC Mark Work 3.0) visade otillfredsställande resultat, faktiskt på samma nivå som föregångaren och till och med sämre än höstens OnePlus Open. Mobilen klarade sig betydligt bättre i testerna som mäter grafikprestanda (till exempel AnTuTu 10, 3DMark och Geekbench 6 GPU). Där fanns det tydliga förbättringar jämfört med tidigare modeller, men å andra sidan blev telefonen också ganska varm under dessa tester, vilket den också blev när vi testade den med stora spel som Asphalt 9.
Vi upplevde inte vid något tillfälle att OnePlus 12 stannade eller blev så varm att den inte gick att hålla i handen, men träden växer inte alltså inte riktigt lika högt mot himlen som OnePlus hade tänkt sig.
Batteritiden är godkänd, men inte heller helt i klass med föregångaren. Däremot har OnePlus 12 äntligen fått 50 watts trådlös laddning, vilket är ett bra komplement till den blixtsnabba 100 watt SUPERVOOC-laddningen som bara tar 26 minuter på sig att ladda det 5 400 mAh stora batteriet från 0 % till 100 %.
Slutsats
Med OnePlus 11 5G bevisade OnePlus att det inte behövs någon Pro-modell, och det intrycket bekräftas av OnePlus 12 som ger användaren allt på en gång. Den nya toppmobilen är lite större än sin föregångare, men har också en robust design, megasnygg skärm med QHD+-upplösning och den häftigaste maxljusstyrkan vi någonsin har sett (4 500 nits). Dessutom finns den väldigt praktiska ”Aqua Touch”-funktionen som gör att användaren faktiskt kan använda sin telefon även om det regnar.
Kameran har också betydande uppdateringar, inklusive en betydligt bättre zoomfunktion, plus att den nya Snapdragon 8 Gen 3-processorn ger bättre grafikprestanda.
Å andra sidan har priset gått upp också. OnePlus 12 kostar nästan 1 500 kronor mer än förra årets modell, och det gör att den nu plötsligt konkurrerar mer direkt med de dyraste modellerna från exempelvis Apple och Samsung.
Föregångaren fick maxbetyg och vår särskilda rekommendation, men det högre priset och små ojämnheter i prestanda gör att vi i år inte kan ge en lika oreserverad rekommendation. OnePlus 12 är en utmärkt mobiltelefon, men på den högsta nivån är konkurrensen stenhård.
Home tycker
Strålande bra och mycket ljusstark skärm, förbättrad kamera, större batteri, trådlös laddning och riktigt bra ljud. Och ”Aqua Touch” är en riktigt uppskattad ny funktion. Får nöja sig med IP65-certifiering. Trots optimerad kylning blir telefonen snabbt varm. Benchmark-mätningar av processorn ger resultat i nivå med förra årets modell.
Riktpris: 13500 kr
Specifikationer
- Operativsystem: Android 14 + OxygenOS 14
- Uppdateringar: 4 Android + 5 års säkerhet
- Skärm: 6,82-tums Super AMOLED 120 Hz QHD+ (3168 x 1440), 510 ppi
- Processor: Snapdragon 8 Gen 3
- Minne: 16 GB RAM, 512 GB lagring (UFS 4.0)
- Kamera: 50 Mp Sony LYT-808 f/1,6 med OIS + 48 Mp Sony IMX581 114° f/2,2 ultravidvinkel + 64 Mp OmniVision OV64B f/2,6 tele med OIS
- Frontkamera: 32 Mp f/2,4 med EIS
- Trådlöst: 5G, Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4, NFC, GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou
- Mått/vikt: 164,3 x 75,8 x 9,15 mm/220 g
- Batteri: 5 400 mAh, 100 W snabbladdning + 50 W trådlös laddning
- Webb: oneplus.com/se
Prestanda
- Geekbench 6: 972 singlecore, 4 804 multicore
- Geekbench 6 GPU: 13 761
- GFXBench 5.0 T-Rex: 3 386 frames
- AITuTu: 1 242 261
- AnTuTu 10: 1 615 175
- 3DMark Wild Life Extreme: 4 916
- 3DMark Solar Bay unlimited: 8 723
- PCMark Work 3.0: 12 904
- Basemark Web 3.0: 407,11
- Batteri: 9:28 h
Läs hela artikeln med LB+
LB+ Total vecka
Full tillgång till allt innehåll i en vecka
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser