Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: OnePlus 12

En naturlig uppgradering

OnePlus 12 har mycket att leva upp till. Lyckligtvis lever den – nästan – upp till förväntningarna.

Skrivet av / 2024-01-23 - 16:05
OnePlus 12
Peter Gotschalk

Förra året lät OnePlus bli att lansera en Pro-version av sin OnePlus 11-mobil och satsade i stället på att göra standardversionen av sin senaste modell till en riktig toppmodell.

Man måste säga att det lyckades över all förväntan, för här fick kunderna verkligen valuta för pengarna i form av en förhållandevis billig smartmobil med skyhöga prestanda, fin skärm, bra kamera, rejäl batteritid och blixtsnabb laddning. Det var bara bristen på trådlös laddning som drog ner helhetsbetyget.

Därför är det naturligtvis logiskt för OnePlus att upprepa succén, det är också planen med OnePlus 12, som först nu har lanserats internationellt men som faktiskt lanserades i Kina i början av december förra året för att markera den kinesiska mobiltillverkarens tioårsjubileum.

En sak är dock annorlunda i år. För första gången har OnePlus även lanserat den så kallade R-modellen – OnePlus 12R – på den europeiska marknaden. Detta är en något nedgraderad version av toppmodellen som kostar mindre men som har fokus på prestanda. I själva verket är den väldigt lik OnePlus 10T, som vi testade redan 2022. Vi återkommer med ett test av OnePlus 12R i början av februari.

OnePlus 12
Om man gillar den marmorliknande Flowy Emerald-färgen, som ska likna ett flodlandskap i Alperna, är nog en fråga om personlig smak. (Foto: Peter Gotschalk)

Men här ska det handla om OnePlus 12, som på alla sätt och vis är en naturlig uppgradering av förra årets föregångare. I grund och botten är det samma mobiltelefon som bygger på samma koncept, men med bättre specifikationer här och där för att locka både nya och gamla kunder.

Design och konstruktion

Bortsett från att OnePlus 12 är en smula större och tyngre än OnePlus 11 så ser den nya telefonen precis ut som sin föregångare!

OnePlus 12
Att OnePlus 12 är något större än sin föregångare gäller även för skärmen som nu är på 6,82 tum. (Foto: Peter Gotschalk)

På baksidan sitter en rund kameramodul som nästan smälter in i aluminiumramen som omger hela mobilen.

På höger sida sitter på/av-knappen samt knappen som reglerar ljudnivån, medan den lilla omkopplaren som växlar mellan ljud, vibration och tyst läge, sitter på motsatt sida.

Baksidan av telefonen är skyddad av Gorilla Glass 5 och skärmen är gjord av Gorilla Glass Victus 2.

OnePlus 12
Här är den, den berömda Alert Slider som är unik för OnePlus-mobiler. Den används för att växla mellan ljud, vibration och tyst läge. (Foto: Peter Gotschalk)

Vårt testexemplar hade en mattgrön färgton (som OnePlus kallar för Flowy Emerald) och som påstås vara inspirerad av floder som korsar ett bergslandskap i södra Alperna, men som mest ser ut som grön marmor. Det är nog en fråga om tycke och smak om man tycker att färgen är elegant eller kitsch. Lyckligtvis finns telefonen även i diskret mattsvart. Oavsett färg så har OnePlus 12 hög byggkvalitet och känns robust i handen.

När det gäller IP-certifiering är OnePlus 12 en liten förbättring jämfört med OnePlus 11, som var IP64-certifierad. Den nya modellen är IP65-certifierad, vilket i praktiken innebär att den är helt dammtät samtidigt som den även ska skyddas mot kraftiga vattenstänk från alla tänkbara håll.

Skärm och ljud

Att OnePlus 12 är något större än sin föregångare gäller även skärmen, som nu är på 6,82 tum (i stället 6,7 tum).

OnePlus 12
Kameran i OnePlus 12 består av 50-megapixels Sony LYTIA-808-optik, ett 48-megapixels 114-graders ultravidvinkelobjektiv samt ett teleobjektiv på 64 megapixlar med 3x optisk zoom. (Foto: Peter Gotschalk)

Mobilens böjda skärm har en knivskarp och högupplöst bild som nästan är sammetslen att använda. Dessutom är ljusstyrkan upp till häftiga 1 600 nits, vilket i praktiken gör att skärmen kan användas utomhus utan problem även om solen skiner från en molnfri himmel. I speciella situationer, till exempel om explosioner eller starka ljusblixtar dyker upp i videor eller spel, stöder skärmen till och med en maximal ljusstyrka på upp till 4 500 nits. Kom ihåg solglasögon!

Uppdateringshastigheten är adaptiv upp till 120 Hz, vilket i praktiken innebär att skärmfrekvensen anpassar sig automatiskt efter vad som händer på skärmen. OnePlus 12 stöder även Dolby Vision HDR, så att man kan titta på filmer och serier i Dolby Vision.

ultravidvinkel_op12 vidvinkel_op12 zoom_3x_op12 zoom_6x_op12
<
>
Bilderna i det här galleriet föreställer vattentornet på Alcatraz Island utanför San Francisco. Kameran har bra kontroll över både exponering, fokus och skärpa. Och bildkvaliteten förblir hög även när man zoomar in på motivet upp till 6x. (Foto: Peter Gotschalk)

En mycket välkommen nyhet är den som OnePlus kallar för ”Aqua Touch”. I ett regnigt land som Sverige vet vi nog alla hur svårt det kan vara att hantera sin telefon om skärmen blir blöt. Fingertryckningar på skärmen tolkas helt enkelt fel. Men med OnePlus 12 är det problemet ett minne blott.

Vi testade OnePlus 12 på en resa till San Francisco, där det regnade mest hela tiden. Ändå var det inga problem att använda mobilen utomhus för att till exempel söka och navigera i Google Maps. Hur blöt skärmen än blev. Däremot var de två andra medhavda mobilerna från Apple och Samsung nästan värdelösa så fort skärmen blev blöt.

Vi vet inte riktigt hur Aqua Touch fungerar. OnePlus har i alla fall inte avslöjat något. En kvalificerad gissning är dock att det är mjukvara snarare än hårdvara. Hur som helst fungerar funktionen felfritt. Snyggt!

Även när det gäller ljudet är OnePlus ännu en gång kung på mobilmarknaden. Telefonen är givetvis utrustad med aptX från Qualcomm som optimerar ljudet när man streamar trådlöst via Bluetooth och de integrerade högtalarna har Dolby Atmos, så ljudet är skarpt och har massor av detaljer om man använder telefonen för att titta på video eller spela spel utan hörlurar.

Kamera

OnePlus 12 har fått en rejäl uppgradering av kamerorna jämfört med sin föregångare. Bara ultravidvinkellinsen är densamma.

Porträtt av denna artikels författare taget på fängelsegården i Alcatraz. Kameran har en utmärkt bokeh-effekt utan att kompromissa med vitbalans, skärpa eller exponering. (Foto: Torben Vognsen)

Huvudkamerans vidvinkel är nästan identisk med motsvarande kamera i OnePlus Open, den kinesiska vikbara mobilen från i höstas. Den har 50 Mp och är baserad på Sonys senaste LYTIA-808-sensor (OnePlus Open har LYTIA-T808 med 48 Mp), som bland annat använder Dual-Layer Transistor Pixel-teknik som optimerar ljusinsamlingen genom att separera och stapla två lager av pixeltransistorer under fotodioderna, vilket ska förbättra bildkvaliteten i svagt ljus.

Sist men inte minst har OnePlus 12 en ny 64 Mp OmniVision OV64B-telelins med 3x äkta optisk zoom plus 6x hybridzoom.

Sammantaget klarar sig den nya kameran bra. Vi har tagit en hel del olika testbilder i olika situationer och överlag är kameran väldigt mångsidig och lyckas producera detaljerade bilder i ett brett spektrum av brännvidder.

Olika ljusförhållanden hanteras också briljant, både fokus och skärpa bibehålls även vid den högre 6x-zoomnivån. Även färgåtergivningen och vitbalanskontrollen är godkänd och våra testbilder visar att OnePlus 12 hanterar bildbrus riktigt effektivt.

Prestanda och funktioner

OnePlus 12 är en av de första mobiltelefonerna med Qualcomms senaste Snapdragon 8 Gen 3-processor som vi har testat. OnePlus utlovar nästan superkrafter tack vare den nya processorn och ett antal optimeringar av Oxygen OS, som de har döpt till ”Trinity Engine”. Tanken är att olika hårdvarukomponenter som CPU, ROM och RAM ska prestera bättre tack vare bättre mjukvaruintegration.

Så här såg verkligheten ut för fångarna i Alcatraz-fängelset som stängde 1963. Även om bilden är tagen inomhus med starkt ljus från takfönstren är exponeringen balanserad och har bra kontrast. (Foto: Peter Gotschalk)

Dessutom har OnePlus 12 utrustats med inget mindre än ”Dual Cryo-velocity VC Cooling System”, alltså en ny lösning för att kyla ner mobiltelefonen när man till exempel spelar spel och som bland annat består av en större ”vapor chamber” än i tidigare modeller.

Tyvärr är inget av detta något vi märkte av när vi testade OnePlus 12. I dagligt bruk går den verkligen blixtsnabbt, ingen tvekan om den saken, men i benchmark-tester var resultaten varierande.

Lite grovt kan man säga att benchmark-testerna som mäter rena CPU-prestanda (som Geekbench 6 och PC Mark Work 3.0) visade otillfredsställande resultat, faktiskt på samma nivå som föregångaren och till och med sämre än höstens OnePlus Open. Mobilen klarade sig betydligt bättre i testerna som mäter grafikprestanda (till exempel AnTuTu 10, 3DMark och Geekbench 6 GPU). Där fanns det tydliga förbättringar jämfört med tidigare modeller, men å andra sidan blev telefonen också ganska varm under dessa tester, vilket den också blev när vi testade den med stora spel som Asphalt 9.

Vi upplevde inte vid något tillfälle att OnePlus 12 stannade eller blev så varm att den inte gick att hålla i handen, men träden växer inte alltså inte riktigt lika högt mot himlen som OnePlus hade tänkt sig.

Batteritiden är godkänd, men inte heller helt i klass med föregångaren. Däremot har OnePlus 12 äntligen fått 50 watts trådlös laddning, vilket är ett bra komplement till den blixtsnabba 100 watt SUPERVOOC-laddningen som bara tar 26 minuter på sig att ladda det 5 400 mAh stora batteriet från 0 % till 100 %.

Kända fångar som Al Capone och Robert Stroud fick tillbringa många av dygnets timmar i små celler som denna. Bilden är skarp och trots de svåra ljusförhållandena är färgåtergivningen bra och det finns inte för mycket brus. (Foto: Peter Gotschalk)

Slutsats

Med OnePlus 11 5G bevisade OnePlus att det inte behövs någon Pro-modell, och det intrycket bekräftas av OnePlus 12 som ger användaren allt på en gång. Den nya toppmobilen är lite större än sin föregångare, men har också en robust design, megasnygg skärm med QHD+-upplösning och den häftigaste maxljusstyrkan vi någonsin har sett (4 500 nits). Dessutom finns den väldigt praktiska ”Aqua Touch”-funktionen som gör att användaren faktiskt kan använda sin telefon även om det regnar.

OnePlus 12 tar bra makrobilder med exakt fokus och bra skärpa som ger en känsla av djup, även om skärpedjupsomfånget är väldigt litet. (Foto: Peter Gotschalk)

Kameran har också betydande uppdateringar, inklusive en betydligt bättre zoomfunktion, plus att den nya Snapdragon 8 Gen 3-processorn ger bättre grafikprestanda.

Å andra sidan har priset gått upp också. OnePlus 12 kostar nästan 1 500 kronor mer än förra årets modell, och det gör att den nu plötsligt konkurrerar mer direkt med de dyraste modellerna från exempelvis Apple och Samsung.

Föregångaren fick maxbetyg och vår särskilda rekommendation, men det högre priset och små ojämnheter i prestanda gör att vi i år inte kan ge en lika oreserverad rekommendation. OnePlus 12 är en utmärkt mobiltelefon, men på den högsta nivån är konkurrensen stenhård.

Karakter
OnePlus 12
High End

Home tycker

Strålande bra och mycket ljusstark skärm, förbättrad kamera, större batteri, trådlös laddning och riktigt bra ljud. Och ”Aqua Touch” är en riktigt uppskattad ny funktion. Får nöja sig med IP65-certifiering. Trots optimerad kylning blir telefonen snabbt varm. Benchmark-mätningar av processorn ger resultat i nivå med förra årets modell.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Xiaomi har lyssnat på kritiken

Google utmanar Apple och Samsung om tid

Till sist en snabbare Apple Watch

Huawei Watch GT 4 är smartklockan som smälter in

Den här vikbara mobiltelefonen är OnePlus paradnummer

Det bästa iPhone-valet

Ljud & Bild
Rulla till toppen