OnePlus har länge haft en ojämn takt när det gäller lansering av nya modeller. Våren 2019 fick vi både en OnePlus 7 och en OnePlus 7 Pro, och på hösten samma år presenterade den kinesiska mobiltillverkaren både OnePlus 7T och OnePlus 7T Pro.
Under våren 2020 lanserades OnePlus 8 och OnePlus 8 Pro, men på hösten kom bara OnePlus 8T. 2021 kom ingen ”T”-modell och OnePlus lanserade bara två nya mobiler i premiumsegmentet: OnePlus 9 och OnePlus 9 Pro, som båda såg dagens ljus tidigt på våren.
Förra året gjorde OnePlus på ett nytt sätt igen. Under våren lanserades den imponerande OnePlus 10 Pro, men någon vanlig 10:a fick vi leta förgäves efter. I höstas kom OnePlus 10T – alltså ingen Pro-version, men T-modellen var åtminstone tillbaka efter ett års frånvaro.
I år har vårens Pro-modell skrotats till förmån för en mer nedbantad toppmodell i form av OnePlus 11 5G. OnePlus har velat ”gå tillbaka till rötterna”, fick vi veta när vi frågade om den uteblivna Pro-versionen av OnePlus 11 i samband med en briefing innan lanseringen.
Vi får alltså klara oss utan en Pro-version av OnePlus 11, och det handlar främst om priset. OnePlus 11 5G är billigare än vad OnePlus 10 Pro var när den lanserades i våras. OnePlus har alltså försökt pressa priset så mycket som möjligt för att ge användarna valuta för pengarna. Ingen dålig idé, men det är alltid en svår balansgång när man vill marknadsföra en mobiltelefon som en absolut flaggskeppsprodukt samtidigt som man håller priset i ett stramt koppel.
OnePlus stod inför samma utmaning med förra höstens OnePlus 10T, som till och med var billigare än OnePlus 11 5G. Och även om 10T absolut var en bra mobil så fick användarna leva med ett par rejäla kompromisser. Bland annat saknade kameran optisk zoom och mobilen fick klara sig utan trådlös laddning.
Den stora frågan är alltså om detta års toppmobil från OnePlus är en bättre balanskonstnär än sin senaste föregångare. Vi försöker oss på en överblick.
Design och konstruktion
Precis som sina två föregångare har OnePlus 11 en ganska stor kameramodul på baksidan, som verkligen sticker ut. I år är det bara rund i stället för fyrkantig!
I övrigt är principen densamma. Kameramodulen går nästan i ett med aluminiumramen som omgärdar hela mobiltelefonen.
Liksom på sina föregångare – med undantag för OnePlus 10T, som av okända anledningar fick klara sig utan den populära funktionen – sitter det lilla reglaget, som växlar mellan ljud, vibration och tyst läge, på höger sida, precis som på/av-knappen. Volymen styrs med knappen på motsatta sidan. Baksidan av telefonen är skyddad av Gorilla Glass 5 medan skärmen på telefonen är gjord av Gorilla Glass Victus.
Vårt testexemplar var mattsvart (som OnePlus kallar Titan Black) men det finns även en grön nyans (som OnePlus kallar Eternal Green). Båda färgerna är ganska snygga och den nya mobilen har hög byggkvalitet och känns robust i händerna.
Sist men inte minst är OnePlus äntligen tillbaka med en mobil som faktiskt är IP-certifierad. Senast detta hände var 2021 med OnePlus 9 Pro. Den var IP68-certifierad medan OnePlus 11 5G får nöja sig med IP64, men det betyder att den är helt dammtät och att den är skyddad mot vattenstänk från alla tänkbara håll. Du ska alltså inte tappa den i toaletten, men i ett regnigt land som Sverige, där det framför allt på vintern (och våren och hösten … okej, faktiskt året runt) är fullt av stora vattenpölar, är en IP64-certifiering inte något att skoja om.
Skärm och ljud
När det gäller skärmen går OnePlus 11 5G i Pro-föregångarens fotspår. Mobilens böjda skärm har en knivskarp och högupplöst bild med en nästan sammetslen känsla. Ljusstyrkan är uppemot häftiga 1300 nits, vilket i praktiken gör att skärmen utan problem kan användas utomhus även om solen skiner från en klar himmel.
Uppdateringshastigheten är adaptiv upp till 120 Hz, vilket i praktiken innebär att skärmfrekvensen anpassar sig automatiskt efter vad som händer på skärmen. Vad som är nytt är att skärmen på OnePlus 11 5G stöder Dolby Vision HDR, så att man kan titta på filmer och serier i Dolby Vision.
Även när det gäller ljudet är OnePlus återigen kung på mobilmarknaden. Telefonen har givetvis aptX från Qualcomm som optimerar ljudet när man streamar trådlöst via Bluetooth och de integrerade högtalarna har Dolby Atmos, så ljudet är skarpt och har massor av detaljer om man använder telefonen för att titta på video eller spela spel utan hörlurar.
Kamera
Jämfört med OnePlus 10 Pro är kameran i OnePlus 11 en liten nedgradering. Här får man nöja sig med 2x optisk zoom (mot 3,3x i OnePlus 10 Pro) och föregångarens häftiga ultravidvinkelobjektiv med ett synfält på hela 150 grader har försvunnit.
Å andra sidan är kamerasamarbetet med Hasselblad, som OnePlus 10T fick klara sig utan, tillbaka. Hasselblad har varit ledande inom kamerateknik de senaste 80 åren och företagets kameror har under många år använts av världens bästa fotografer. Hasselblad byggde till exempel kameran som förevigade Neil Armstrongs första steg på månen.
Hasselblad har alltså hjälpt OnePlus med kameramjukvaran i OnePlus 11 5G och det innebär att kameran har samma specialfunktioner som förra årets Pro-modell. Inklusive de speciella filtren – som OnePlus envisas med att kalla Master Styles – som är utvecklade av Hasselblad Master-fotografer. Alltså ett slags officiella ambassadörer för kameraföretaget. Hasselblad levererar också ett system för färgkalibrering som ska ge bilder med mer naturliga och exakta färger.
I praktiken klarar OnePlus 11 5G skivan utan att blinka. Bilderna är färgglada och varma, utan att verka konstlade. Särskilt bokeh-bilder blir bra, plus att de speciella Hasselblad-filtren gör bilder mer intressanta, utan de onaturliga färger som många andra mobilkameror har en tendens att smeta ut på bilderna.
Prestanda och funktioner
OnePlus 11 5G är bara den andra mobilen med Qualcomms senaste Snapdragon 8 Gen 2-processor som vi har testat, den första var Samsung Galaxy S23 Ultra. Och de två mobilerna är också exakt lika snabba. Egentligen är det förvånande att OnePlus-mobilen inte är snabbare, eftersom den har dubbelt så mycket RAM-minne som vårt testexemplar av Galaxy S23 Ultra, men enligt OnePlus används det extra RAM-minnet för att allokera resurser till olika AI-baserade funktioner, till exempel kamera-appen, plus att tillverkaren hävdar att man kan ha 44 appar igång samtidigt utan problem. Det senare har vi ärligt talat inte testat, men en sak som är säker är att OnePlus 11 5G inte bara är blixtsnabb utan också klarar alla uppgifter, inklusive stora appar och spel, utan att bli överhettad. Och utan att strömförbrukningen löper amok.
Faktum är att vårt benchmark-test visar att OnePlus 11 5G kan köra nästan dubbelt så länge på full laddning som Samsung Galaxy S23 Ultra, och eftersom den dessutom laddas betydligt snabbare är OnePlus förmodligen det bättre valet om man plågar sin mobil rejält med mycket spel och liknande.
Däremot får OnePlus 11 5G klara sig utan trådlös laddning, fast ur ett större perspektiv är det kanske en uppoffring som är värd att göra. För handen på hjärtat: hur ofta använder man det?
Slutsats
Vi var skeptiska när OnePlus berättade att de skulle nöja sig med en ”vanlig” OnePlus 11 i år och att vi inte skulle få någon Pro-modell den här gången. Speciellt eftersom OnePlus tidigare har haft svårt att hitta rätt balans mellan pris å ena sidan och kvalitet/funktioner/prestanda å den andra.
Men med OnePlus 11 5G prickar den kinesiska tillverkaren inte bara rätt, de gör en fullträff! Den här mobilen är nämligen helt enkelt fantastisk. Det är galet att man kan få så mycket mobil för pengarna!
Telefonen har höga prestanda, ett enormt batteri med effektiv snabbladdning, en fantastiskt ljusstark och knivskarp skärm, en utmärkt kamera utvecklad i samarbete med Hasselblad och det bästa ljudet i någon mobil på marknaden. Och designen är både robust och lyxig. Till och med IP-certifieringen finns på plats.
Det absolut enda minuset är avsaknaden av trådlös laddning – fast hur ofta använder man egentligen det?
Home tycker
Höga prestanda och fantastisk mobilskärm. Plus ett stort batteri med snabbladdning, utmärkt kamera som tar realistiska bilder samt en spännande design och riktigt bra ljud. Saknar trådlös laddning.
Riktpris: 10900 kr
Specifikationer
- Operativsystem: Android 13 + OxygenOS 13
- Skärm: 6,7-tums Super AMOLED 120 Hz, 3216 x 1440, 525 ppi
- Processor: Snapdragon 8 Gen 2
- Minne: 16 GB RAM, 256 GB lagring
- Kamera: 50 Mp Sony IMX890 f/1,8 med OIS + 48 Mp Sony IMX581 115° f/2,2 ultravidvinkel + 32 Mp Sony IMX709 f/2,0 tele
- Frontkamera: 16 Mp f/2,45 med EIS
- Trådlöst: 5G, Wi-Fi 7, Bluetooth 5.3, NFC, GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou
- Mått/vikt: 163,1 x 74,1 x 8,53 mm/205 g
- Batteri: 5 000 mAh, 100 W snabbladdning
- Webb: oneplus.com/se
Prestanda
- Geekbench 5: 929 singlecore, 4 656 multicore
- Geekbench 5 Compute: 8 840
- GFXBench 5.0 T-Rex: 6 711
- AnTuTu 9: 1 076 543
- 3DMark Wild Life Extreme: 3 620
- PCMark Work 3.0: 10 621
- Basemark Web 3.0: 650,21
- Batteri: 11:20 h
Läs hela artikeln med LB+
LB+ Total vecka
Full tillgång till allt innehåll i en vecka
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser